Upload jouw foto's

Sony A700 - 640 - f/4.0 - 1/30 - 30 mm

Ik besef dat dit een donkere foto is, maar wat wil je, hij is redelijk laat in de avond genomen en omdat er mist kwam opzetten leek rond de molen in een wat mysterieuze sfeer te hangen. Die wilde ik wel vastleggen, maar dat bleek moeilijker dan ik dacht. Dit is een "ingehouden" HDR-plaat van uiteindelijk 3 van de vele foto's die ik er voor heb gemaakt. Alle tips en suggesties om een beter resultaat te krijgen zie ik met belangstelling tegemoet.


Reacties (9)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
kovalk op 18 november 2010 om 22:51

Mystieke foto. De molen in de mist en spaarzaam belicht. Het is in het blauwe uurtje denk ik. Te zien aan het donkere blauw van de lucht. De maan is nog laag. Mooi tafereel. sfeervol.
Gr. Ko

gerardab op 9 november 2010 om 19:40

inderdaad een mysterieuze sfeer!!!

gr gerard

IreneM op 7 november 2010 om 14:06

Het is heel donker maar het is wel een bijzondere foto! Kun je in het bewerkingsprogramma geen lichtopvulling geven?
Hart. gr. Irene.

Piro op 7 november 2010 om 15:44

Ja vast wel, maar dan raakt de nachtelijke sfeer n.m.m. teveel verloren.
gr. Wil

Fredie op 7 november 2010 om 00:59

Inderdaad donker, maar het geeft wel een leuk effect. De molen en huizen eromheen zijn nog goed te zien, inclusief weerspiegeling van lichten in het water. Zelf heb ik nooit een HDR gemaakt, dus ik heb geen tips. Mooie avondfoto.
Groetjes Frederiek

vissi-darte op 3 november 2010 om 21:53

Een HDR zonder statief daar heb ik nog nooit van gehoord. Dat zou wel heel knap zijn....

Ik vraag me ook af of een HDR de goede route is om je idee te verwezenlijken. Een deel van het probleem zit in het feit dat je de maan er bij op wilt hebben. Het is hier verhoudingsgewijs maar een piepklein schijfje in je foto die met de beste HDR technieken steeds een te helder schijfje zal vormen met met een verwaarloosbare door tekening. Op zich is het een goed idee om de maan erbij te betrekken maar daarvoor heb je maar weinig dagen per maand een optimale kans. Dat is 2 a 4 dagen na volle maan op het moment dat de maan juist boven de horizon gekomen is. Je hebt dan wel een vrije horizon nodig, hetgeen in onze dichtbevolkte omgeving vaak een probleem is. De maan is dan relatief groot en mooi oranjegeel en staat dan in optimale verhouding met het gedempte omgevingslicht. Indien je die mooie maan met voldoende body in je foto wilt betrekken dan moet je ook meer afstand tot de molen nemen en met een langer brandpunt werken.

Een heel verhaal maar ik denk dat je je mysterieuze sfeer beter tot zijn recht kunt laten komen zonder maan. Hoe romantisch haar verschijning ook moge zijn. En waarschijnlijk ook zonder HDR. Mist mooi op een foto krijgen is naar mijn idee een kwestie van veel geluk hebben op het moment dat de foto gemaakt wordt. Deze hoeveelheid geluk laat zich maar moeilijk met een overkill aan techniek afdwingen. Hoewel ik besef dat vele fotografen graag willen beweren dat niet moeder natuur maar zij de de foto zo mooi gemaakt hebben.......

Dat wat je wel in eigen hand hebt is het tijdstip waarop je je foto gaat maken. Het gaat er om de optimale verhouding te vinden tussen kunstlicht ( de lampen) en het omgevingslicht van een nog niet geheel donkere hemel. Ik heb het gevoel dat je hier iets te laat bent.

Het spijt me dat ik je geen kant kant en klaar recept kan geven maar ik heb mijn best gedaan mijn ideeën te verwoorden.

Overigens vind ik het en heel leuk resultaat dat je hier laat zien. Dat was ik bijna vergeten te zeggen.

Groet, Allard


Piro op 4 november 2010 om 00:39

Dank je Allard dat je de tijd hebt willen nemen om zo uitgebreid te reageren.

En toch is het zo, een aantal foto's uit het handje, of eigenlijk liever gezegd vanaf de rugleuning van een bankje dat ik dan maar als statief heb gebruikt.

Ja die maan wilde ik er wel bij hebben, maar eigenlijk alleen als "verwijzing" naar het feit dat ie aanwezig was. Het ging me dus om de wat mysterieuze sfeer rondom de kunstlichten onder de molen en het licht wat valt op het kruiwiel. De maan als soort kers op de taart die zonder die kers best lekker blijft smaken.

Ik kwam langs de molen op 29 januari 's avonds rond 18.00 uur en ik kan je verzekeren dat het toen behoorlijk donker was. Foto's met een langere belichtingstijd leverden te lichte beelden en nogal wat ruis. Nog hogere ISO gebruiken zou dat probleem niet tackelen en er was eigenlijk geen enkele foto bij die echt weergaf wat ik zag. Ik weet het, dat doen foto's nooit, maar je begrijpt wat ik bedoel.
Dus uiteindelijk hetgeen ik toen meende te hebben gezien proberen te bereiken via het gebruik van verschillende foto's, waarvan bovenstaand resultaat dat nog het dichtste benaderde.
Nogmaals mijn dank voor je uitgebreidde commentaar en je bereidheid me daarmee te helpen.

gr. Wil

vissi-darte op 4 november 2010 om 21:18

Dat bankje is dan je statief geweest. Primitief maar functioneel.

Nachtopname's vind ik persoonlijk het meest sprekend indien er een behoorlijk deel diepzwart in zit. Wat dat betreft vind ik je foto niet te donker. Meestal doe ik in zo'n geval 2 a 3 stops aan onderbelichten. Tegen dat gerealiseerde zwart winnen de "belichte" partijen dan doorgaans aan zeggingskracht. Maar het blijft lastige materie.

Mgompie op 3 november 2010 om 19:41

Bij het lezen van de titel vroeg ik me af wat er ging komen.......een molen dus! Mist in de nacht vastleggen? Zal erlijk zijn, ik zou het niet weten? Ben wel benieuwd wie wel.

Mgompie

Piro op 4 november 2010 om 00:45

Nou ja...nacht! Maar goed eind januari was het 's avonds rond 18.00 uur toch al behoorlijk donker. En ben je benieuwd: "wie wel", zie de aanbevelingen van Allard hierboven.
gr. Wil

Mgompie op 4 november 2010 om 16:47

Een heel verhaal wat wel aanknopingspunten biedt.....

ro op 3 november 2010 om 17:54

Tips heb ik niet voor je, heb hier ook niet zoveel ervaring mee. Statief is een goede tip. Compo is inderdaad goed.
Groet Roland

oudmaijer op 3 november 2010 om 15:30

Hoi Wil,
De compositie is wel mooi, maar ondanks de ovond fotografie vind ik deze toch te donker.
Groetjes Bob.

JanBr op 3 november 2010 om 12:12

Avondfotografie blijft lastig. Mijn ervaring is dat je ea beter kan controleren als je (op statief) met lange belichtingtijden werkt. Maar ja ik heb ook niet altijd een staief bij me, maar een muurtje of zoiets kan ook wonderen doen.
gr Jan

0

Stemmen

Bekeken:57

Favoriet:0

Piro

Niveau:beginner
Lid sinds: 19-09-2006

Meer foto's uit de categorie Bewerkte fotografie

  • Tralies.......
  • Annoying fly
  • Get Lucky
  • spiegelbeeld
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
3 nov. 2010 11:21:10
Camera:
Sony A700
Iso:
640
Sluitertijd:
1/30 sec
Diafragma:
f/4.0
Brandpuntsafstand:
30 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Upload een bewerking van deze foto
Rapporteer deze foto als ongepast