Upload jouw foto's

Nikon D7000 - 800 - f/5.6 - 1/160 - 300 mm

Vandaag een fantastische dag gehad met Roel Lemstra.Ik denk dat jullie deze week wel het een en t ander aan foto´s kunt verwachten Er waren toch een paar soorten die ik nog niet voor de lens heb gehad waaronder deze "Glaskop" of is het een " Matkop ".Ik heb Roel vandaag ook maar eens naar het verschil gevraagd ,en een uitleg gekregen .Nu om duidelijkheid te krijgen heb ik het volgende nagezocht waardoor ik zeker ben dat dit een " Glanskop " is .
Ter info :
Subtiele verschillen tussen matkop en glanskop
Bericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 13 april 2010

Er zijn van die vogelsoorten die vaak met elkaar verward worden, ook door ervaren vogelaars. De matkop en glanskop zijn twee van die soorten. Beide zijn een mees, maar met een paar subtiele kenmerken.

Als u in het vogelboek naar de mezen bladert dan leveren de meeste mezensoorten niet echt een probleem op. Twee soorten lijken echter sprekend op elkaar: de matkop en de glanskop. De matkop houdt voornamelijk van vochtig loofbos en gemengd bos met een rijke ondergroei, vaak met wilgen, elzen en berken.
De glanskop is in principe een pure bosvogel van loofbos en gemengd bos, maar dat bos hoeft niet per se vochtig te zijn. Matkoppen zijn dan ook meer in moerasachtige gebieden aan te treffen. Glanskoppen komen vaker voor in parken, grote tuinen en boomgaarden. Waar zowel glanskoppen en matkoppen samen voorkomen, is de glanskop dominant. Hun beider voorkeursbiotoop is dus deels verschillend.

Qua uiterlijk heeft de matkop vergeleken met de glanskop een soort stierennek. Ook de kinvlek is meestal iets groter dan die van de matkop, maar dat verschil is heel subtiel. Bij het juiste licht is het petje van de glanskop glanzend en dat van de matkop wat dof zwart. Maar ook hiervoor geldt weer dat het nauwelijks goed te zien is. De matkop heeft doorgaans op de vleugels een lichter panel, bij de glanskop zijn de vleugels egaal bruin. Allemaal subtiele kenmerken.

Gelukkig is het geluid tussen beide soorten behoorlijk verschillend. De glanskop heeft een harde explosieve piTSJAI roep en laat een luid doordringend tsjuup tsjuup tsjuup tsjuup horen. De matkop is wat bescheidener van aard en roept een rauw zi-zi DÈÈH DÈÈH DÈÈH en een zacht tiUU tiUU tiUU tiUU. U kunt de roep van de glanskop en matkop op SoortenBank.nl beluisteren. Met enige oefening moet het lukken om ze uit elkaar te houden.

Tot slot een kenmerk dat pas recent (dankzij vele goede foto’s) is ontdekt. Aan de snavel van de glanskop zit aan de basis van de bovensnavel altijd een licht (wit) vlekje. Een matkop heeft geen licht snijrandje. Het moet gezegd worden, dit is in het veld bijna niet te zien, maar op basis van redelijke foto’s moet daar uit te komen zijn. Bekijkt u maar eens foto’s op bijvoorbeeld www.birdpix.nl of www.zoom.nl. Veel puzzelplezier!

gr jan


Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
regman op 13 januari 2014 om 20:30

knap vastgelegd dat zwarte petje van deze vogel.
greetz reggy
+1

RitaWi op 13 januari 2014 om 00:40

Hallo Jan,

Wat staat dit mooie Glanskopje prachtig op jouw prachtige foto.
Op dat takje, super scherp met een prachtige vervaagde achtergrond. Stem!
Alle informatie heb ik van A tot Z gelezen, want zoiets vind ik héél interessant.
Dus dat je deze inforantie hebt toegevoegd waardeer ik zeer.

Wat leuk dat je Roel, een ander Zoom.nl-lid hebt ontmoet en samen zo'n fijne dag hebben gehad met het op pad gaan in het bos om foto's te maken. Leuk!

Groetjes,
Rita

jannes op 13 januari 2014 om 00:14

mooi staat tie er op prachtig lichtje in oog gr jans.

S-J-Hoekstra op 13 januari 2014 om 00:35

Deze was vanochtend vroeg .Iets wat geluk gehad .Er was nog weinig licht ,en koud zoals je op dat takje ziet .Na 4 uur vielen men voeten er bijna af

roel-lemstra op 12 januari 2014 om 23:02

Jan, je bent geslaagd als onderzoeker. Ha, ha!
Mooie plaat van een mooi vogeltje gemaakt op een mooie dag.
Het was helemaal geweldig om kennis met je te maken en we spreken zeker weer een keer af.
Nog hartstikke bedankt voor je uitnodiging.
Gr Roel +

2

Stemmen

Bekeken:60

Favoriet:0

S-J-Hoekstra

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 11-03-2013

Meer foto's uit de categorie Dieren

  • Visje Gespiest
  • Manderijneenden
  • Wilde eenden.
  • Bij nader inzien...
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
12 jan. 2014 22:36:00
Camera:
Nikon D7000
Iso:
800
Sluitertijd:
1/160 sec
Diafragma:
f/5.6
Brandpuntsafstand:
300 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast