Upload jouw foto's

Nikon D7000 - 400 - f/6.3 - 1/800 - 500 mm

Sneeuwuil als verstekeling in Zeebrugge

In de winter van 2008-2009 trok een Sneeuwuil vele honderden kijklustigen uit binnen- en buitenland naar de Uitkerkse polder. Nu, vijf jaar later en niet helemaal onverwacht, hebben we opnieuw Arctisch bezoek van deze soort. Een Sneeuwuil heeft zijn jachtterrein afgebakend in de Zeebrugse haven.

De waarneming was niet geheel onverwacht: in Noord-Amerika zijn heel wat Sneeuwuilen uit Canada en Alaska afgezakt naar warmere oorden. Zo’n omvangrijke verplaatsingen gebeuren niet omwille van de kou, maar door voedseltekort. Sneeuwuilen zijn knaagdierenspecialisten met een sterke voorkeur voor Lemmingen. Een crash van die populaties of de onbereikbaarheid ervan door hevige sneeuwval, kan de pluizige uilen dus dwingen om naar voedselrijkere streken af te zakken. Zoals nu dus: nooit eerder in de laatste 50 jaar heeft zich in Noord-Amerika een dergelijk grote invasie afgetekend. Die vindt momenteel plaats langs vnl. de Oostkust. Zo worden in de buurt van New York nu tientallen Sneeuwuilen aangetroffen. De zuidelijkste vogels bereikten zelfs Bermuda.
Wanneer zo’n wegtrekkende Sneeuwuil in de mist boven uitgestrekte waterpartijen verzeild geraakt, zijn ze vaak genoodzaakt om te landen op een schip, dat op weg is naar een willekeurige bestemming. Zo werd de afgelopen weken bekend dat er een Sneeuwuil, misschien wel deze vogel, aan een Transatlantische overtocht bezig was op het containerschip Independent Concept, dat op 16 december zou aanmeren in Antwerpen. Zo geschiedde ook, maar zonder Sneeuwuil. Hij had het schip klaarblijkelijk verlaten wanneer er land in zicht kwam. Op 19 december dook er één op vlak bij Calais in Noord-Frankrijk, maar dat bleek toch een andere vogel te zijn.
Afgelopen zaterdagmorgen was het dan toch prijs in Zeebrugge: Yann Coatanéa, een Waals vogelkijker, merkte ’s morgens een Sneeuwuil op aan de havendam. Na bekendmaking van de spectaculaire ontdekking liet de vogel zich goed zien aan de toegestroomde vogelkijkers. De vogel is ongeringd en meer dan waarschijnlijk een wilde Noordamerikaanse vogel. Op dezelfde dag dook er ook nog één op in de haven van Hanstholm in het noorden van Denemarken.

Het is nog afwachten hoeveel meer Sneeuwuilen er in Europa arriveren de volgende weken. Hoe lang de Sneeuwuil het in Zeebrugge zal uithouden moet de toekomst uitwijzen. Ook of hij zijn jachtterrein verlegt naar meer voedselrijkere gebieden, zoals de Uitkerkse polder, is nog onzeker. Omwille van het grotere voedselaanbod ligt dat wel binnen de verwachtingen. Een verplaatsing zou het publiek in elk geval betere kansen geven om mee te genieten van zijn schoonheid. Zo’n grote witte veerbal met gele kattenogen en witte bokshandschoenen is best wel een prachtbeest. De beperkte bevuiling die hij opliep tijdens de overtocht zal wellicht nog verdwijnen.

Bron : http://www.natuurbericht.be/?id=11944
bron : marc plomp http://www.birdingtexel.com/nl/

Deze foto is genomen door een vriend van mij Danny Roobaart .Hij was als een van de eerste die deze in Belgie gespot heeft .
Dank je wel Danny voor deze prachtige plaat


Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Bijke172 op 24 december 2013 om 08:46

Geweldig mooie foto van dit actie moment
Gr. Sacha

roel-lemstra op 24 december 2013 om 00:25

Fantastisch, Jan.

Gr Roel +

fer68 op 23 december 2013 om 21:24

Prachtige plaat en verhaal. Complimenten.

Gr fer

S-J-Hoekstra op 23 december 2013 om 22:47

Dank je wel Fer ,ja het is opvallend hoeveel sneeuwuilen of waarnemingen er opeens opduiken .
Een kennis van Natuurpunt België en Marc Plomp van natuur digitaal " Texel " hadden al bericht gegeven van mogelijke verstekelingen .Wie weet volgend jaar t eerste broedpaartje bv in de Uiterkerkse polders . ideaal

0

Stemmen

Bekeken:206

Favoriet:1

S-J-Hoekstra

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 11-03-2013

Meer foto's uit de categorie Dieren

  • Having a snack
  • Prachtige vogels
  • Een kleurige verschijning
  • Drinkende leeuwin
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
23 dec. 2013 20:58:16
Camera:
Nikon D7000
Iso:
400
Sluitertijd:
1/800 sec
Diafragma:
f/6.3
Brandpuntsafstand:
500 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast