Upload jouw foto's

NIKON D80 (NIKON CORPORATION) - 640 - f/10.0 - 1/320 - 300 mm

Hoi allemaal,

Gisteren was weer zo'n moment dat je thuiskomt, je camera pakt en gelijk naar de vijver rent om foto's te maken.

Het stel nijlganzen zat met de kleintjes lekker te rusten langs de waterkant. Moeders had haar linkervleugel bovenop de kleintjes gelegd om hen wat warmte te geven.

Metertje voor metertje ben ik naar haar toegeslopen. Op een gegeven moment zat ik met de billen in het gras met de camera op de eenpoot en maar foto's maken.

Ik probeer de camera te bedienen op de M-stand (dus zelf diafragma en sluitertijd instellen) om zo het leereffect te vergroten. Verhoging van de iso-waarde zorgde bij het wat grauwe weer voor wat meer licht.

De 70-300VR heeft weer goed z'n werk gedaan. Met een sluitertijd van 1/320e,f/10 en 2 stops onderbelichten kreeg ik dit resultaat.
_____________________
Bedankje:
Iedereen bedankt voor de leuke reacties bij de vorige foto.
_____________________
Groet,
Marcel


Reacties (33)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
@rnoud op 28 mei 2007 om 20:17

Goed scherp zeg, al had ik iets meer scherpte diepte hier wel mooi gevonden, zeker omdat de achtergrond voornamelijk uit 1 kleur bestaat.

magic op 20 mei 2007 om 10:22

Wat een pracht van een foto, heel erg mooi. En de uitleg erbij geweldig. Ik heb nog lang niet alles uitgeprobeeerd op mijn camera (helaas niet genoeg tijd) Maar dat gaat zeker nog komen.
Dus heerlijk om dingen op deze manier bij te leren!
De titel vind ik trouwens ook heel toepasselijk!
Groetjes Marion

puertori op 17 mei 2007 om 14:10

Wat een schitterend plaatje zo , van moeders met kids , Gr Marijke

mirjam20 op 17 mei 2007 om 13:55

Heb je zo'n schitterend moment, ga je je M-stand uitproberen, je hebt wel lef. En het is je nog gelukt ook! Schitterende lentefoto! De ideale instelling bestaat volgens mij niet is ook een kwestie van gevoel, maar leuk dat je zo aan het oefenen bent. Ikzelf durf niet zo snel mijn iso op te hogen. Gr. Mirjam

Raymond Francois op 17 mei 2007 om 11:28

He marcel, leuk plaatje. ik zie veel reacties op je instellingen. ik ga ook een duit in het zakje doen goed? je hebt je 70-300 gebruikt op een eenpoot. in principe kun je dan al zonder VR fotograferen met sluitertijden van 1/300 tot 1/200. dat is geen enkel probleem. in combinatie met de vr kan dat nog wel een stuk langzamer, 1/100 zou nog moeten lukken. Je kunt je iso waarde dan een stuk lager houden. Of zoals eerder geopperd: je diafragma wat verder open. jouw 70-300 doet het het best zo rond de F6.3-F8.0 alles daar onder en boven wordt minder (heel minimaal misschien, maartoch ). Aangezien je op de M stand zit te pielen, kan je in de zoeker mooi zien wat je aan het doen bent, zelf zou ik in dit geval niet verder zijn gegaan als F8.0. De sluitertijd schiet dan nog omlaag ook, dan kan de iso dus ook omlaag! Het klinkt vreemd, maar je zou de auto-iso in dit soort gevallen ook kunnen gebruiken. Op mijn camera kan ik b.v. instellen dat ik maximaal iso800 wil gebruiken en dat hij de iso moet opschroeven als ik met een sluitertijd moet werken die langzamer is als 1/100.. je stelt als onderwaarde dan iso100 in en laat het aan de camera over om de iso op te hogen als de sluitertijd langzamer dreigt te worden. Werkt perfect. Ik denk dat jouw camera die instelling wel heeft.
Nou ja meerdere wegen naar rome... as usual... hoe dan ook het plaatje is leuk

groeten,

Raymond

nicky op 17 mei 2007 om 11:20

Hoi Marcel,
Volgens mij heb je je nieuwe camera al goed onder de knie, dit is weer een mooie vijverfoto. De kuikens, het kopje van de moeder en het bloemetje rechts vormen een mooie diagonaal en de eendjes zijn los van de achtergrond.
Ga je deze eendjes weer volgen tot ze groot zijn?
Gr. Nicky

karina.kleijn op 17 mei 2007 om 11:01

Dit is oprecht een schitterende foto Marcel.
De compositie is erg mooi en laat zien wat jij verwoord.
De kleuren en belichting zijn naar mijn idee erg goed en realistisch.
En het detail van mama gans komt echt super uit de verf.
Hier kan ik ook kort over zijn en doe het met 1 woord.....COMPLIMENTEN.
Groetjes, Karina

Joe800 op 17 mei 2007 om 04:28

Een prachtige scherpe en kleurrijke foto.
Trouwens bedankt voor jou reactie.
Gr jerry

MartinK op 16 mei 2007 om 23:57

Mooi gelukt. Het lijkt me helemaal niet eenvoudig om nu al de m-stand te proberen. Ik maak vaak een reeks op av-stand met gekozen stappen in de AEB-stand.
gr. Martin

BvR op 16 mei 2007 om 23:38

Lekker he Marcel als je meteen naar buiten kunt rennen en je hobby kan beoefenen. Het mooie is als je met verschillende instellingen foto's kan maken, zodat je later kan vergelijken wat nu het resultaat van je handelen is geweest. Succes en veel plezier, Gr, Bertus

rob1951 op 16 mei 2007 om 23:33

Beste Marcel, heb met belangstelling alle reactie's gelezen die bij deze foto zijn geplaatst. In het bijzonder de over en weer reactie's over de instellingen die jij hebt gebruikt en volgens sommigen beter had kunnen gebruiken.

Naar mijn idee laat jij hier een prachtige foto zien die heerlijk scherp is en een zeer goede belichting heeft. Maar bovenal een foto die op een fantastische wijze laat zien wat de kleintjes zoeken......warmte en geborgenheid. De achtergrond vind ik persoonlijk heel mooi, super vaag had de foto naar mijn idee niet beter gemaakt.

Groetjes Rob.

WGB op 16 mei 2007 om 23:04

Dat is nu mijn ongeduld dat ik hem dan snel op de p zet om niet na te hoeven denken want dan zijn die beesten al weer weg. n dat met het diafragma en de iso moet ik ook eens proberen te onthouden. Ben nog zo enthosiast dat ik er niet genoeg tijd aan besteed. . Leuke foto en wat gaaf dat er naast de deur weer een stel zit met jongen. Gr.Wil

peekel op 16 mei 2007 om 22:52

@Skoala:

Dat heet onervarenheid denk ik. De eenpoot is een beetje een gewoonte. Echter is het ook zo dat ik niet de hele tijd op 300mm zit te fotograferen. Het is geen bewuste gedachte geweest.
Bedankt voor de tip. Ga ik zeker een keer proberen.

skoala op 16 mei 2007 om 21:52


Dit is nu echt een : oooooohhhhhhhhh wat lief foto Ze staan er heerlijk scherp op maar wat ik vreemd vind is dat je met een 1-poot gaat schieten op iso640 . Denk dat als je op groter diafragma en lager iso had geschoten je een super vage achtergrond had gekregen , vooral op 300 mm. Ze zitten er nog he

grtz skoala

Kirst op 16 mei 2007 om 20:56

Hoi Marcel,
Nou sjonge jonge zeg, je hebt je camera al snel door! Geweldig hoe je al kan zien dat je vooruit gaat, mede natuurlijk door 'n goed camera, maar ook hoe dat je hem probeert in de M-stand.
Mooie gezinsfoto en geloof maar dat de kleintjes genieten onder moeder's vleugel
je hebt dit mooi vastgelegd
Grtjes Kirsten

peekel op 16 mei 2007 om 20:32

@JL:

Juist omdat er niemand thuis was en ik dus tijd kon besteden aan deze geweldige hobby ben ik gelijk naar buiten gerend.

Jan Louis op 16 mei 2007 om 20:29

Voordat je naar de vijver rent groet je toch erst wel even diegen die thuis zijn haha. Mooi belichte opname Marcel en een prachtige doortekening en leuk moment natuurlijk zo met die kleintjes
gr.JL

rien.van.rijen op 16 mei 2007 om 20:27

Hoi Marcel, de titel had ook kunnen zijn: "Uit de wind", want dat past de laatste weken ook wel.
Mooie opname. Scherpte is ok, kleuren prima, goede compo.
Je gaat je nieuwe spulletje onder de knie krijgen!
Gr Rien

BNN op 16 mei 2007 om 20:12

Hoi Marcel

Als ik de reactie lees van Robert en daar weer jouw reactie op, lijkt het mij nog niet makkelijk zo'n spiegelreflex, maar ga rustig door, het gaat vast goed komen, je modellen hadden in iedergeval alle tijd voor je en die mazzel moet je hebben, ze staan er fraai op, mooi scherp, het blijven mooie beesten, ze zijn zo lekker kleurig, gr en fijn dag morgen Nieske

peekel op 16 mei 2007 om 20:05

@ Robert:

Ja dat was inderdaad toeval. Op dit moment was ik aan het spelen met de ISO-waarde en vlak daarna schrijf jij iets over het gebruik van de ISO-instellingen. Overigens nog bedankt daarvoor. Je ziet dat ik middels de M-stand snel probeer te leren. Het natuurlijke licht op het moment van maken was uitermate grauw en dus lastig.
Steeds weer dreigde de voorzijde van het hoofd van moeders overbelicht te raken. Dus meer onderbelichten leek op dat moment het best. De lichtmeetmethode is de meerveldsmeting geweest. De spotmeting heb ik ook nog geprobeerd. Dat heeft dan weer een ander effect op je foto. Al met al niet makkelijk, maar wel erg leuk om te doen. Met name als je onderwerp gewoon blijft liggen.
Bedankt voor de analyse.

Groet,
Marcel

Vintergata op 16 mei 2007 om 20:00

Hoi Marcel,
Toevallig heb ik net eendjes (ok, geen nijlganzen, maar goed ) op de foto gezet maar ik weet nu al dat ze niet zo mooi gelukt zullen zijn als deze. De scherptediepte is erg mooi en de kleuren ogen natuurlijk. Maar het belangrijkste is natuurlijk het onderwerp van je foto: mazzel dat je dit op de foto hebt kunnen zetten en dat moeders er niet vandoor ging!
Groet, Sabine

jhamels op 16 mei 2007 om 19:53

Heerlijke opname Marcel
goed standpunt ook zo
ik mag dat wel zoveel mogelijk op kijk hoogte van te fotograferen object
Heel teder moment heb je zo in beeld gebracht
mooi van kleur en scherpte
toppie
Gr Jack

Beaumimi op 16 mei 2007 om 19:26

Een geweldige opname, Marcel! Zeer vertederend moment had je hier te pakken.
De scherpte, compo en kleuren zijn prima in orde; compliment.
Groet, Eef

RMarks op 16 mei 2007 om 19:22

Een mooi moment weten vast te leggen, prima scherpte en kleuren.
Gr, Richard

Jora op 16 mei 2007 om 19:21

Dit is een kostelijke plaat Marcel. Wat goed dat ze bleef zitten.
Je geduld beloond.
Gr.Sjoerdtje

marjonvanv op 16 mei 2007 om 19:15

Lekker warm onder moeders vleugels. Mooi scherp (nu geen S2 , zie ik ) en mooie kleuren van de nijlgans. gr Marjon

eenmomentjesvp op 16 mei 2007 om 19:09

Wel grappig, bij de andere foto zei ik dat je makkelijk meer iso kan gebruiken en bij deze zit je al bij iso 640 en dat doen veel camera's niet na deze kwaliteit te produceren, zelf een blad gelezen en alle camera's vergeleken en dan had deze zelfs de minste ruis tussen de 400-1600 iso! Zelf vind ik het iets te ver gezocht, maar geeft aan dat je in deze klasse de beste camera hebt en dan doel ik dus ook met hoge iso-waardes......
Foto ziet er ook scherp uit, let wel een beetje op je contrast(bij het gras te zien), die je nu laag hebt staan, vermoedelijk om overbelichting te verkomen ?.
Vr.gr.
Robert

RobCramer op 16 mei 2007 om 18:58

Mooie opname zo. Mooi van kleur en compositie.

Groeten, Rob

Nees op 16 mei 2007 om 18:45

Heel mooi portret,mooie doortekening in de veren en de bloemetjes in een perfecte dof.
Het standpunt is overigens top wat je hebt ingenomen!
Grtjs Rene

reesmartens op 16 mei 2007 om 18:43

Heel mooi, Peekeltje. Het lukt je goed met de nieuwe camera, hé?
Mooie kleuren en dan nog wel in de M-stand. Perfect. Gr. Rees.

jenny42 op 16 mei 2007 om 18:42

Marcel de nijlgans zit er heerlijk ontspannen erbij, en de jongen worden goed beschermd.

marley18 op 16 mei 2007 om 18:32

Mooie foto geworden hoor.
Heel mooi scherp ook.
Complimenten, Groetjes Marley

bosvene op 16 mei 2007 om 18:17

leuk dat je op zo'n moment toch nog kiest voor de m stand .En dat ze lang genoeg bleef zitten .Is goed gelukt hoor . Vooral het oog goed scherp . ze zitten lekker warm onder moeders vleugels . groet Tineke

0

Stemmen

Bekeken:445

Favoriet:0

peekel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 06-07-2006

Meer foto's uit de categorie Dieren

  • Bailey
  • Vier paarden
  • Grazige weide
  • reiger

Ingezonden voor fotowedstrijd:

Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
16 mei 2007 18:13:01
Camera:
NIKON D80 (NIKON CORPORATION)
Iso:
640
Sluitertijd:
1/320 sec
Diafragma:
f/10.0
Brandpuntsafstand:
300 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Upload een bewerking van deze foto
Rapporteer deze foto als ongepast