Upload jouw foto's

Nikon D7000 - 400 - f/7.1 - 1/500 - 300 mm

Deze spreeuw leek me wel te vragen of ik een feun bij de hand had . Kleddernat kwam ze aanvliegen en ging recht voor de lens zich rustig droog maken .En daarbij de leuke rek en strek oefeningen .Voor mij de eerste ervaring met een "natte spreeuw "
helaas gaat het niet zo denderend met deze prachtige vogel in ons land

citaat :
Vogelbescherming en Sovon (allebei Nederland) roepen 2014 uit tot het Jaar van de Spreeuw. Dat is geen toeval, want ze willen er de aandacht op vestigen dat het niet goed gaat met deze eens zo onvoorstelbaar algemene vogel in grote delen van Europa. Dat is niet langer het geval, want tussen 1984 en 2012 zijn de aantallen broedkoppels bij onze noorderburen gemiddeld met vier procent per jaar achteruit gegaan. In West-Europa daalden de aantallen tussen 1980 en 2011 met 52 procent. Dit is een redelijk zorgwekkende toestand, en daarom wil men volgend jaar in Nederland gerichte tellingen en metingen uitvoeren om na te gaan waar de problemen zitten.
Het mag eigenaardig klinken, maar nu blijkt dat tot hiertoe weinig relevant onderzoek naar deze vogel werden gedaan. Waarschijnlijk omdat het altijd een algemene vogel is geweest in onze contreien is er nooit een grondige wetenschappelijke studies gemaakt. De enige voorzichtige prognose die men nu durft maken over de achteruitgaande aantallen heeft het over de intensivering van het landbouwareaal en de toenemende bebouwing in het stedelijk gebied. Zo zouden onder meer de neonicotinoïden, de pesticiden die inmiddels twee jaar niet meer mogen worden gebruikt omdat ze schadelijk zijn voor bijen, eveneens een negatieve invloed hebben op spreeuwen. Misschien heeft ook de klimaatverandering er wat mee te maken want er is vastgesteld dat de spreeuwen hun eieren tegenwoordig gemiddeld een week vroeger leggen dan dertig jaar geleden. Misschien komen ze daardoor in voedselproblemen waardoor de jongen zwakker uit het nest komen zoals Engels onderzoek heeft aangetoond.
In 2014 wil Nederland dus meer te weten komen over deze vogel. Daarbij doet men nog maar eens beroep op het principe van 'citizen science' (zie tekst 'Citizen science, de wetenschapper in jou', in onder meer de categorie 'Dieren' van de rubriek 'Mens & Milieu' waarbij vrijwilligers helpen om spreeuwen te bestuderen door bijvoorbeeld het broedgedrag te bekijken, de winterse aantallen te noteren, enzovoort. In de loop van komende jaren wil men die gegevens verwerken om te komen tot inzichten in de aantalsverminderingen. Daaruit zouden dan maatregelen voortkomen die het tij moeten keren.
Nog een bijzonderheid: in Oost-Europa nemen de spreeuwenaantallen toe. Ook daar zijn nog geen duidelijke studies over gemaakt.gr jan


Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Lars57 op 28 juni 2014 om 08:26

Wat een prachtplaat van deze punker!. Verder werkt het contrast goed zo met de witte achtergrond.
Groet, Lars.

RitaWi op 21 juni 2014 om 12:43

Hallo Jan,

Een gek gezicht, deze doorweekte spreeuw. Leuk. Weer eens wat anders.
Wat triest dat de spreeuwen in aantal zo afnemen. Hopelijk kan het tij nog gekeerd worden.

Groetjes,
Rita

Bijke172 op 20 juni 2014 om 13:26

Wat ziet ze eruit, leuk dat ze net voor jou neus kwam opdrogen. Fraaie foto
Gr. Sacha

jannes op 20 juni 2014 om 12:40

mooie opname van de spreeuw jan.
je zou het niet zeggen die terug stand
hier zie ik ze nog met honderden gr jans.

rienvv op 20 juni 2014 om 12:39

Mooie opname met een leerzaam verhaal

gr Rien

roel-lemstra op 20 juni 2014 om 10:10

Mooi gezicht is dat, Jan.
Het teruglopen van aantallen komt bij veel vogelsoorten voor en is niet altijd te verklaren.
Weersomstandigheden kunnen ook veel invloed hebben en de aanpak zou dan in groter verban dan alleen Nederland moeten gebeuren.
Gr Roel

3

Stemmen

Bekeken:51

Favoriet:0

S-J-Hoekstra

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 11-03-2013

Meer foto's uit de categorie Dieren

  • Hippo
  • Having a snack
  • Prachtige vogels
  • Een kleurige verschijning
Datum:
20 jun. 2014 06:17:49
Camera:
Nikon D7000
Iso:
400
Sluitertijd:
1/500 sec
Diafragma:
f/7.1
Brandpuntsafstand:
300 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast