Meld je gratis aan

Canon EOS 50D - 1600 - f/5.6 - 20/1 - 16 mm

Afgelopen vrijdag-op-zaterdag nacht geschoten op het Dwingelder veld. Een prachtige nacht met heel veel vallende sterren. Daar heb ik er een paar van op de foto maar ik vind ze niet geweldig. Sterren fotograferen is een enorme uitdaging en ik moet nog VEEL leren heb ik gemerkt en ik heb betere apparatuur nodig.

Alle tips zijn welkom dus !

1 specifieke vraag, voor wie het weet : Ik heb een Canon 50D. Een oud beestje maar een goed leer toestel. Als ik de ISO opkrik echter, wordt de kwaliteit dramatisch. Alles boven 800 ziet er ellendig uit. Als ik een nieuwer toestel koop, zeg een 750D, ga ik hier dan minder last van hebben ?


Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Ben1250 op 16 augustus 2016 om 12:55

Best een mooie foto zo al heb je dan even geen vallende sterren gevangen.
En wat die iso betreft.
Puur even mijn amateuristische mening.
Allereerst ja de techniek gaat iedere keer een heel klein stapje vooruit en alles wordt daarbij steeds heeeel iets beter.
Besef dat je met een 750D wel in een andere (lagere) klasse stapt dan waar je 50D in thuis hoort. Dus dik kans dat je bepaalde andere voorzieningen gaat missen.
En bedenk als het nu niks meer uit zou maken dan zouden fabrikanten die instelling bij veel van hun nieuwere toestellen toch gewoon weg laten om hem gewoon op de hoogste instelling vast te zetten omdat je dan toch geen kwaliteitsverlies meer hebt. Dus . . . .
Je ziet het heel vaak, zeker bij elektronica zoals computers en mobieltjes e.d. Als het even niet meer aan de verwachtingen voldoet zoeken mensen hun toevlucht bij vernieuwing. Maar vaak brengt dat ook niet, of soms slechts tijdelijk een oplossing.
Ik zou zeggen investeer in nog meer kennis. Is waarschijnlijk goedkoper en brengt meer op en gaat langer mee.
Begrijp als je een amateur met het meest luxe toestel los stuurt en een echte fotograaf met een simpel klik-klak toestelletje. Dat die laatste door zijn kennis en inzicht met met mooiere plaatjes thuis komt. Alles is een vak maar alles is ook te leren. Zo kwam ik onlangs bij een buitengebeuren mensen tegen met een hele mooie luxe camera naast mij foto's te nemen met een ingeschakelde flitser op vele tientallen meters afstand. Toen ik hen daar op wees en zei dat dit zo totaal geen zin had zeiden ze dat ze dat al wel door hadden maar ze hadden dit mooie toestel geleend om daarmee (op de automaatstand) mooiere foto's te kunnen maken van hun kind als die in actie kwam en ze wisten niet hoe je dat uit moest schakelen. Om maar even een extreem voorbeeld te noemen hoe goed bedoelde acties door gebrek aan kennis met de meest gelikte apparatuur totaal mis kunnen gaan.
Ik zou zeggen je hebt een bovengemiddeld mooie camera. Ga met de iso niet hoger dan 400. Dat is m.i. redelijk veilig. En dat scheelt je zoals hier maar een stap in de tijd of diafragma. Ga veel lezen oefenen en experimenteren. Ook als je bezig bent en het kan even. Loop dan even naar binnen en bekijk je resultaten zo tussendoor even op een groter scherm om gelijk actie te kunnen ondernemen voor nog betere resultaten. Ik denk dat je daar meer aan hebt dan een jongere camera. Misschien en als je financieel wat wilt investeren dat een nog meer geëigend objectief als dat bestaat nog eerder wat toevoegt en naast een optimale nabewerking je dat nog het snelst verbetering brengt.
Heel veel succes gewenst. Gr. Ben..

sdanckaarts op 16 augustus 2016 om 16:48

Ha Ben ! Wat een uitgebreide reactie zeg, hartelijk dank ! Ik ben oo dit moment aan het werk en kan even geen tijd vinden om er op te reageren maar wilde je alvast hartelijk danken voor je tips en mening ! Gr. Sylvester

sdanckaarts op 22 augustus 2016 om 13:07

Hi Ben, excuus voor een wat vertraagde reactie ( ik was een paar dagen op vakantie ).

Ik snap je punt vwb investeren in leren ipv investeren in 'hardware'. Ik ben nu iets minder dan 2 jaar redelijk serieus bezig met fotografie en heb de nodige kennis tot me genomen maar kan zeker nog meer leren, daar blijf je toch je hele leven mee bezig. Het enige dat ik mij afvraag is of het tijd is voor een toestel upgrade. De 50D is toch al een oud beestje en de 750D is een behoorlijke verbetering vwb de resolutie en het aantal scherpstelpunten. Ik had niet het idee dat dit een klasse lager zou zijn en ik zaken zou missen ( volgens dpreview.com ) maar ik heb er nog niet heel uitgebreid naar gekeken moet ik bekennen. ( dwz er zijn nogal wat factoren )

Tegelijkertijd heb ik niet perse haast met de aanschaf van een nieuw toestel. Ik denk dat ik eerst maar eens een ( of een paar ) workshops ga volgen. Veel van mijn kennis komt toch uit boekjes en filmpjes en ik denk dat wat praktijkgerichte kennis me erg zal helpen.

Nogmaals dank voor je uitgebreide reactie, erg gewaardeerd !!

vrgr.
Sylvester

0

Stemmen

Bekeken:15

Favoriet:0

sdanckaarts

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 27-10-2014

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • Sneeuw
  • veere in de sneeuw
  • Schapen ontwaken met een prachtige zonsopkomst
  • Distels in de sneeuw
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
15 aug. 2016 20:25:51
Camera:
Canon EOS 50D
Iso:
1600
Sluitertijd:
20/1 sec
Diafragma:
f/5.6
Brandpuntsafstand:
16 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast