Meld je gratis aan

Sony A77 - 50 - f/13.0 - 3/1 - 20 mm

Bij deze een laatste foto met een Schots kasteel. In vergelijking met de vorige upload kwamen gewenste omstandigheden uit.

Bij deze foto koos ik er bewust voor om een landschappelijke weergave te nemen, waarbij de horizon niet exact in het midden van de foto zit. Dat had natuurlijk ook gekund met deze spiegelingen, maar dat was niet mijn doel.

De vele (vaak ook inhoudelijke) reacties op Nachtkasteel waardeer ik enorm. Bedankt daarvoor.

Groet Marcel


Reacties (13)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Wirtjo op 14 oktober 2014 om 19:21

Prachtig!

Groet'n, Wirtjo

Pgerri op 30 september 2014 om 17:06

Hoi Marcel,

Prachtige foto met mooie kleuren! Er is al veel gezegd over de voorgrond, heb je ook overwogen om een stukje van de bovenkant weg te croppen zodat de horizon op 50% zit?

Mvg, Paul

ingrid-marcel op 30 september 2014 om 18:35

Hoi Paul. Nee niet overwogen. Sterker nog, het exact in het midden nemen van de horizon heb ik bewust voorkomen. Kwestie van smaak. Zoals ik hierboven al aangaf ging het mij om de meer landschappelijke weergave. Natuurlijk had jouw idee ook gekund. Maar zoals gezegd: een kwestie van smaak/persoonlijke voorkeur (zeker geen waardeoordeel overigens).

Dank je in ieder geval voor je reactie.

Groet Marcel

sven483 op 28 september 2014 om 09:55

Persoonlijk vind ik deze beter dan de vorige upload van dit kasteel! Ben het ook niet eens met de opmerkingen over meer voorgrond! Je ziet nu al genoeg waterplanten in het water, met meer voorgrond zou je er nog een pak meer meenemen in de foto en wordt de reflectie minder mooi (misschien zelfs storend voor het beeld). Zou misschien wel durven croppen langs de bovenkant van de foto, tot net tegen de wolk! Las ook een opmerking ivm het contrast! Ben ik het wel mee eens, de verzadiging in het oranje rechts van het kasteel is wat te ver voor mij, op andere plaatsen stoort het me zeker niet! Verder goed belicht en goed gebruik gemaakt van filters!
Groeten Sven

ingrid-marcel op 28 september 2014 om 21:14

Hoi Sven. Ik merk dat niets zo divers is als ieders smaak. Mooi om te lezen. Er zit bij ieder punt wel iets om mee te nemen bij volgende projecten. Dank je voor je aardige reactie.

Groet Marcel

Ferryveldhuizen op 27 september 2014 om 15:35

Marcel,

Allereerst, wetende dat jij op t hoogste niveau fotografeert, en graag ook enig kriek wil ontvangen,
bijdeze! Qua compostie is er al genoeg gezegt, ik mis de wolken partij in de spiegeling, deze onttrekt gedeeltelijk, maar dit zal ten koste gaan van de mooie horizon die je hier gekozen hebt!
iets te harde contrasten, en had misschien het kasteel lokaal opgelicht, en zit nog data in zie ik al
Tevens had ik het middengebied links en rechts(heuvels) ook wat schaduw opgelicht om wat meer dynamische diepte te krijgen.
A goed, ik druk er wel een stem bij voor je marcel!
Mvg Ferry+

ingrid-marcel op 27 september 2014 om 16:17

Euhhh Ferry, ik weet niet wat de beeldvorming is maar laat ik duidelijk zijn: Ik ben slechts een amateur hoor. Dus hoogste niveau klinkt als een compliment maar is voor mij toch nog te hoog gegrepen. OK, ik probeer zo veel mogelijk in de gaten te houden zodat het beeld klopt. Maar je ziet, ik ga ook gewoon de mist in met sommige aspecten. Ten aanzien van de spiegeling verwijs ik naar mijn reactie op Stef van Zoomeren en Arjen. Aan Stef van Zoomeren lichtte ik ook al toe hoe de foto is opgebouwd. Dat is gelijk een antwoord op het oplichten van de door jou bedoelde delen. Die drie zijn een aparte laag in PS. Ik heb diverse dekkingsgradaties bekeken/overwogen. Ik wilde een natuurlijk ogend beeld maar wel met voldoende detail. Een lichtere weergave van de delen was in mijn ogen minder natuurgetrouw en dus besloot ik het bij deze dekking te houden. Vanzelfsprekend kan het anders maar dat is een kwestie van smaak.

Net als Hans geef je aan dat het contrast hard is. Ik ben benieuwd waar je dat met name constateert aangezien het in mijn ogen mee valt (tenzij je de tegenlichtsituatie bedoelt). In de nabewerking heb ik de contrastknop niet gebruikt.

Dank je in ieder geval voor je kritische blik en opmerkingen. Wordt zeer gewaardeerd want dat houd me scherp.

Groet Marcel

Ferryveldhuizen op 28 september 2014 om 22:14

Marcel,

Het contrast in het orange deel is even te hard voor de rust in de foto, waar dit dan afkomstig is van, de camera, lichtomstandigheden of de bewerking daar gelaten
En verder geen dank, ik vind dit de manier van zoomen
groetjes Ferry

arjennoord op 27 september 2014 om 10:59

Schitterend. Ik zou zelf misschien wat meer ruimte aan de onderkant hebben genomen zodat de weerspiegeling van de wolk volledig zou zijn. Weet natuurlijk niet of dat kon... Neemt niet weg dat het een staar foto is, je blijft kijken naar het geheel, schitterend. Grt. Arjen

ingrid-marcel op 27 september 2014 om 12:06

Ik kan met je meevoelen over de wat afgekapte spiegeling. Dat had ik namelijk zelf ook toen ik thuis de resultaten bekeek (zie ook mijn reactie aan Stef). Als ik terugdenk is dit vermoedelijk ontstaan doordat ik de camera al een tijdje zo gericht had staan en de wolken in feite zo de foto zijn ingedreven zonder dat ik de exacte effecten in de gaten had. Duidelijk weer een leermoment.

Groet Marcel

eim1 op 26 september 2014 om 18:49

He Marcel,
Mooie kleuren, compositie en spiegelingen. Het kasteel is prima gebruikt als landschapselement.
+
Eimar

InseawithC op 25 september 2014 om 23:17

Wow mooie plaat zeg met prachtige kleuren! Wat een gave lucht had je erbij! Mooie weerspiegeling in het water. + stem

Mgompie op 25 september 2014 om 23:03

Blijft heel mooi al vind ik wel dat hier het kasteel wat wegvalt in het geheel. Maar het geheel is prachtig.

Mgompie

StefWins op 25 september 2014 om 22:31

Mooie rustieke foto Marcel, fijne compo. Gr Stef+
PS: bedankt voor je commentaar bij mijn laatste upload, je had gelijk, rotsen waren te donker, ik heb ze gelijk even aangepast.

goosveenendaal op 25 september 2014 om 19:54

Heel fraai. Mooie compositie en kleuren.
Groeten, Goos +

Pauline1965 op 25 september 2014 om 19:01

Zou zelf denk ik een iets andere positie gekozen hebben (maar 100 fotografen, 100 verschillende foto's), maar fijne plaat. De lucht is prachtig, mooi dat warme oranje en een fraaie reflectie in het spiegelgladde water. Mooie kleurtonen. Groetjes, Pauline+

ingrid-marcel op 25 september 2014 om 21:01

Hoi Pauline. Dank je voor je inhoudelijke reactie. Welke positie zou jij hebben ingenomen?

Groet Marcel

Pauline1965 op 25 september 2014 om 21:16

Hoi Marcel, als ik daar geweest zou zijn had ik het je exact kunnen vertellen maar als ik een inschatting moet maken dan iets minder blauwe lucht zodat je aan de onderkant meer ruimte had voor de reflectie van de hele wolk, nu oogt die iets afgekapt namelijk. En de camera zou ik iets meer naar rechts hebben gericht - betere positie kasteel - zodat de bomen links wegvallen, die voegen mijns inziens niets toe. Lijkt me trouwens een prachtige plek om eens naar toe te gaan. Groetjes en fijne avond, Pauline

hans1990 op 25 september 2014 om 18:59

Ha Marcel,

De grote van het kasteel in de foto kan ik wel waarderen. Het draait (in mijn ogen) hier om het landschap, of het totale beeld, waarin het kasteel mooi wordt weergegeven.
Heb je overwogen om de horizon op ipv 1/3 op 2/3 te leggen? Ik weet natuurlijk niet of het zou kunnen, maar misschien had je nog meer gebruik kunnen maken van de voorgrond. De andere kant is weer dat het nu wel ruimtelijker oogt.. (ik denk hard op)
Het enige minpuntje aan de foto vind ik het contrast. Dat is naar mijn smaak wat aan de sterke kant.
Verder mooi totaal beeld.

Is dit trouwens hetzelfde kasteel als in je opname 'castle stalker'?

Gr Hans

ingrid-marcel op 25 september 2014 om 21:00

Hoi Hans.

Ja ook dit is Castle Stalker. Maar dan later op de avond en vanaf een andere plek.

Ik heb niet overwogen om de horizon op 2/3e te leggen. Niet aan gedacht maar het is ook niet in me op gekomen. Waarschijnlijk omdat ik gefocust was op het benutten van zo veel mogelijk van de spiegeling. Ten aanzien van de voorgrond verwijs ik je naar hieronder.

Je opmerking over het te hoge contrast intrigeert me. Ik weet niet precies waar dat in jouw ogen (storend) optreedt maar hoor dat nog graag van je (leermomentje).

Groet Marcel

canipel op 25 september 2014 om 18:43

Knappe weergave!! Mooie sfeer en reflectie!!

14

Stemmen

Bekeken:198

Favoriet:1

ingrid-marcel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 08-08-2009

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • Foggy Maas
  • Winters
  • Ilona Swinkels
  • Winter in Friesland
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
25 sep. 2014 18:37:21
Camera:
Sony A77
Iso:
50
Sluitertijd:
3/1 sec
Diafragma:
f/13.0
Brandpuntsafstand:
20 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast