Upload jouw foto's

Sony A200 - 800 - f/14.0 - 1/400 - 50 mm

Tussen Hoogkerk en Peize...daar in de weilanden heb ik deze foto gemaakt. Hoe het daar heet...geen flauw idee.

Maar...om even in dezelfde kleurstemming te blijven als bij de laatste 2 van Hollands glorie heb ik deze foto vanmiddag gemaakt. Weer in RAW, schaduwkeuze in menu witbalans, beetje gecropt en alleen ietsie verzadiging gegeven.
De horizon? Optisch..,metrisch... alles wat ik doe denk ik...huh, scheef...dus zeg het maar...en waarom je niet kan zien wat voor diafragma enzo ik heb gebruikt...kwait nait...


Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
see_and_feel op 21 december 2009 om 19:47

Mooie sfeervolle plaat met prachtig licht in die wolkenpartij..... alles is al genoemd..je krijgt tips genoeg....leer ik ook weer van. grtz Marijke

Ingrid1010 op 21 december 2009 om 19:52

Ja joh, al die tips zijn echt super. Ik slurp alles op! Jij dus ook... Ik lees ook veel van jouw reacties en die staan ook vaak vol met bruikbare informatie...

see_and_feel op 21 december 2009 om 19:59

Ja, klopt.... sommige mensen zullen t juist niets vinden, maar ik heb zo juist al heel veel geleerd. grtz Marijke

GBP op 20 december 2009 om 22:32

Lekker winters ook weer deze plaat. Persoonlijk vind ik dit toch wat meer hebben dan de sneeuwfoto's. Dit zijn echte koude(!) foto's. Over de scherpte is genoeg gezegd dus dat doe ik niet. Wellicht is statief een optie, maar gezien je korte sluitertijd i.c.m. de hoge ISO van 800 had het wel moeten lukken. Exif is dus wel te zien, maar dat had je inmiddels ook al begrepen. Je diafragmakeuze vind ik hier goed. Ik gebruik meestal F11, zo haal je je sluitertijd nog ietsje naar beneden (althans in de AV-stand).

Als ik naar de compo kijk dan heb ik sterk de neiging om nog een stapje naar rechts te maken. De boom plaats je daardoor wat meer naar de rand en ook de bosrand op de achtergrond laat je dan aansluiten. Nu zit er een kleine opening (maar das echt mieren**ken en zeker ook een kwestie van smaak). Nog belangrijker, er komt daardoor meer sloot in beeld. Deze kun je bijvoorbeeld helemaal uit de hoek laten lopen. Nu begint ie aan de zijkant. De pluk gras rechts op de voorgrond neem je prima mee. Misschien had je de vogel weg kunnen poetsen, maar das puur persoonlijk. Ik doe het meeastal wel.

Gr.
Niels

Ingrid1010 op 20 december 2009 om 22:41

Misschien had ik toch trillende handjes...Ik begrijp je neiging van stapje naar rechts. Zoals jij zat met je tijd, zo zat ik met de kou... Ik was erg zoekende naar die sloot in de hoek en heb er ook niet genoeg tijd voor genomen. De kou heeft gewonnen van de drang de perfecte foto te willen maken. De vogel weg poetsen heb ik overwogen, maar ik dacht..die vogel was er en mag blijven. Maar hij voegt niets toe dus had best weg gekund...
Leuk zo Niels! Tot de volgende keer! Trusten voor zo...
Ing

peetje_digitaal op 18 december 2009 om 20:09

Hoi Ingrid,
Mooie platen heb je hier gemaakt zeg! Lekker om helemaal in de sfeer te komen. Van die scherpte ga ik niets meer zeggen, dat had je al door. Maar verder heb ik niets te jammeren, haha hij is gewoon goed!! Denk ook dat ik eerder nog wat van jou kan leren dan andersom, ik fotografeer nog niet in RAW, eerst nog zo een hoop leren. Maar jij dus wel, top hoor! En ook bewerken moet ik allemaal nog gaan leren. Komt tijd komt raad.
Tot zoom dan maar weer!
Gr, Petra

Ingrid1010 op 18 december 2009 om 20:17

Hihi, wat een lieve reactie van je Petra! Fijn om weer van je te horen en nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Een telelens, gaaffff!! Kan je mooi gebruiken bij die workshop 200 of 300 mm?
Ik fotografeer dan wel in RAW, maar gebruik de mogelijkheden nog lange niet hoor. Snap nog steeds geen fluit van PS en bewerk alleen nog maar een klein beetje in Picasa. Dus, ik heb ook nog veel te leren. Wij gaan gewoon lekker naar elkaars foto's kijken en daarop reageren. Zelfs door te reageren leren jij en ik al bij. Het maakt nl dat je dan goed naar een foto kijkt. Lees maar eens wat GBP bij mijn profiel heeft geschreven. Ik kan het niet beter verwoorden dan hoe hij dat doet. Tot gauw!!
Doei, Ing

Lance_LK op 17 december 2009 om 18:32

Hoi Ingrid,

De kleurtoon en sfeer van deze foto is erg mooi.
Ook goed dat je in RAW fotografeerd want dan kan je indien nodig de foto verder optimaliseren. Met de horizon zit het wel goed. Als je dat 100% zeker wilt weten kan je als je in Photoshop CS werkt een hulplijn gebruiken (liniaal) en die op de horizon in jouw foto zetten.
Zoals ook eerder opgemerkt is het jammer dat de foto wat scherpte mist. Het diafragma bepaald de scherptediepte en niet zozeer de scherpte van de foto zelf (maak maar eens een foto van een schaakbord met diafragma F2.8 of F22). Dit kan je op verschillende manier oplossen, vb snellere sluitertijd, of gebruik maken van een statief.

Groet,
Lance

Ingrid1010 op 18 december 2009 om 15:09

Super leerzaam die reactie weer van jou. Ga zo door zou ik zeggen
Heb al wel door dat ik me wat meer in PS moet gaan verdiepen. Ik fotografeer dan nu wel in RAW, maar maak nog geen gebruik van de mogelijkheden die me dat biedt. Nog zoveel te leren en uit te vinden...
Doeg, Ingrid

Fransvanbergem op 17 december 2009 om 14:52

een prachtige sfeerfoto Ingrid.
groetjes Frans

walter-soestbergen op 17 december 2009 om 14:08

Mooie foto maar jammer dat de boom niet scherp is. op naar de volgende want ik zie een mooiere

mvgr Walter

SietskeH op 17 december 2009 om 13:19

Weer zo'n mooie opname die helaas wel wat scherpte mist. Mooi belicht een een goede compositie. Je exif gegevens staan er trouwens wel. Even doorklikken. Eerst op toon uitgebreide specificaties en dan op toon uitgebreide exif-informatie. ISO 800, f 14 en 1/400.
Gr. Sietske

Ingrid1010 op 17 december 2009 om 13:29

Owww, ik zie he:t Fnumber 140/10 is dat dan he?! Valt het dus nog wel mee met het grote diafragma toch? Of had ik toch nog een hogere F waarde moeten hebben voor een foto als dit? Of toch een andere reden voor de onscherpte? Toch die bibberende handjes? leuk dat je weer reageert. Ben vandaag lekker in de sneeuw aan het fotograferen. Prcahtig s het hier in Groningen. Nu ff opwarmen en wat eten en dan heerlijk de sneeuw weer in. Doeggg, fijne dag en tot ziens!

Vanmas op 16 december 2009 om 22:36

Weer die prachtige sfeer, net als de andere 2. Goed gedaan! Wel eens met Michel, waar is de scherpte? Wellicht een beetje bewogen door de bibberende handen?
Deze is dan weer optisch niet helemaal metrisch recht.... haha!
Je mist je Exif doordat je dat ergens hebt uitgezet... Bij het converteren van Raw. Of je hebt het nooit aangezet? Waar converteer je mee? In Lightroom en Photoshop of Brifge kun je dit allemaal invullen en zelfs bewaren in een profieltje... Erg handig voor degene die er interesse in hebben...
Doei!
Groeten!
Thijs

Ingrid1010 op 16 december 2009 om 22:44

Beetje bewogen misschien, meer waarschijnlijk is het dat ik een groot diafragma heb gebruikt. Waar converteer ik mee..ik ga nu eerst googelen..oke...waar zet ik de foto mee om. Eerst open ik die in Picasa, dan sla ik die op in Picasa en die slaat dan de foto op als jpg en dan in photoshop komt er een kadertje om. Maar nu komt ie...zo heb ik het ook gedaan bij die Hollands glorie serie en daar is het wel te zien...nee wacht. Ik heb nu deze keer de foto eerst verkleind en toen pas kader gedaan in photoshop....misschien dat het daar aan ligt. Oke,invullen en bewaren in PS..ik kan nog niet meer in PS dan een kader maken...nog zoveel te doen..ik heb nog zo veel te doen..

Vanmas op 16 december 2009 om 22:54

Hmmm... vreemd. Picasa zegt mij helemaal niks. Zat zeker bij je camera?
Maar als je Photoshop hebt kun je daar ook je Raw mee converteren... Ideaal!
Is een leuk liedje ("zoveel te doen", van Kadanz als ik het goed heb. En erg herkenbaar ook... Ik kom ook altijd tijd te kort!
En nu slapen voor mij!
Doei!

Ingrid1010 op 16 december 2009 om 22:55

Hihi, dat zei je tig minuten geleden ook al..ik ook tegen mezelf hoor... Maar dan ploept er weer zo'n gezellig berichtje binnen...Trusten en een goede stille nachtrust gewenst!
Ow en ik doe maar wat met foto's opslaan en converteren en omzetten en de hele toestand meer...ik neem wel een keerje een PS lesje bij je ofzo..sjeetje ingewikkeld allemaal. Doeiiii

Vanmas op 16 december 2009 om 22:57

Ja het is verslavend... berichtjes sturen.... Stond wel al mijn tanden te poetsen... En nu gaat ie in sluimer! Jij ook goede nacht!

Ingrid1010 op 16 december 2009 om 22:58

LOL!!
heb je msn, gaan we daarop verder! hahha, doeiiii

Vanmas op 16 december 2009 om 23:16

Lig ik net in bed... Gaat mijn iPhone weer piepen! Msn heb ik... Je kunt ook via zoom privé mailen trouwens. Maar nu gaat alles uit en de luiken dicht. Doei!

Ingrid1010 op 17 december 2009 om 07:56

Vele manieren om contact te hebben dus...
Hoop dat je een goede nachtrust hebt gehad! Hier sneeuwt het nog steeds, alweer...ik heb de skibroek al aan, lekker warm...camera ligt naast me...ik ga zo lekker met hondje en camera naar buiten de sneeuw in. Heel maf, ik had vanochtend geen enkele moeite met uit bed gaan, wat ik anders wel heb...de sneeuw roept gewoon! Ow...ik zal je niet verder jaloers maken...
Doeiiii

Vanmas op 17 december 2009 om 08:11

Oh, jij bent een krengetje! Mij een beetje jaloers maken op de vroege ochtend! Nou ik had wel moeite met de wekker. Maar jij had iets leuks in het vooruitzicht, dat is altijd anders! Het eerste dat ik deed was naar buiten kijken. Er is hier niet heel veel gevallen. Meeste zelfs weer weg eigenlijk. Wou dat ik met je meekon... Heb vanmiddag ook nog een leuke kerstborrel met de collega's.
Ik verlang nu wel een paar mooie foto's van je! Let op dat je iets overbelicht, voor de camera is al dat sneeuw erg wit dus zal de automaat je foto's donkerder/grauwer maken.
Ben benieuwd!
Groeten!
Thijs

Ingrid1010 op 17 december 2009 om 08:15

Grinnik!
Kijk, dat zijn nog eens tips waar ik wat mee kan...nog net op tijd...ik ga op pad...mede ook omdat de hond me de kop gek zeurt, is weer een loopse teef in de buurt..aaghhh.
Maarre..de 16e ligt er ook sneeuw hoor...dat regel ik ff.. doeiii. De druk is hoog nu, maar ga mijn best doen met fotograferen...
Have fun met de borrel!

Vanmas op 17 december 2009 om 08:20

Werken onder druk is niet goed! Doe maar lekker je ding daar buiten... en laat die hond lekker gaan! Ik hou je aan de sneeuw van de 16de. Zag dat je met Michel bij Duinoord had afgesproken? Dat is wel een duur hotelletje hoor! Of hebben jullie daar alleen afgesproken?
Mail me anders even via mijn site...
Succes!
Groet!
Thijs

Ingrid1010 op 17 december 2009 om 12:40

Grinnik...ik kan soms bij de dingen die ik schrijf beter aldoor plaatsen..tuurlijk voel ik geen druk...helemaal oke voel ik me. Heb alleen maar plezier!

Capture2007 op 16 december 2009 om 21:55

prachtplaat!

Ingrid1010 op 16 december 2009 om 22:05

Leuk leuk leuk dat je weer ff langs komt waaien! Ik wilde je vanavond al bijna uitnodigen om weer eens wat te becommentariëren van mij En daar zijt gij...
Het sneeuwt hier al in Groningen! Prachtig!

Capture2007 op 16 december 2009 om 22:12

jaloers als ik dat lees! hier in ijmuiden aan de kust is het al weer een paar graden boven nul. voorlopig geen sneeuw dus...succes met mooie sneeuwfoto's maken

Ingrid1010 op 16 december 2009 om 22:14

Dan mag je idd wel jaloers zijn, was ik andersom ook geweest. Ik zal mijn best doen zodat ik je kan verblijden met mooie sneeuwplaatjes... fijne avond verder en voor straks trusten!

Sphinx op 16 december 2009 om 20:45

Hele fijne sfeervolle plaat, mooi gecomponeerd. Prachtig die kale boom als blikvanger. Is mis alleeen wel de scherpte - kan zelfs niet goed achterhalen waar de camera nu op heeft schergesteld - de horizon / wolken waarschijnlijk, en zal met een groot diafragma i.e. laag f-nummer zijn gok ik zo.

Ingrid1010 op 16 december 2009 om 20:48

Ik wist dat je dat zou gaan zeggen. Helemaal goed ook dat je het noemt, fijn! Ik had het eerst zelf ook bij de omschrijving staan en dacht toen..waarom slapende honden wakker maken...
Maar het zal idd een groot diafragma geweest zijn..ik ben daar ook niet bewust mee bezig geweest besef ik naderhand. Ik had zulllllkkkkeeee kouden handen...

Sphinx op 16 december 2009 om 20:56

haha, 'point & shoot' is meestal ook mijn professionele aanpak Enige waar ik altijd bewust op let is de belichting. Komt ook doordat D80 standaard overbelicht...

Ingrid1010 op 16 december 2009 om 21:00

Nou, dan kan ik nog heel veel van je leren dus als we gaan fotograferen op het strand... Ik hou vooralsnog de 16e aan...ik wens jou en je 2 vrouwen een geweldige vakantie toe. Geniet ervan! Ik zie je wel weer verschijnen met mooie sneeuwplaatjes en ik zal zorgen dat je bij mij ook weer genoeg te reageren hebt
Voor mijn enige echte zoemvriendje een dikke kerstknuffel! Bye

arnold01 op 16 december 2009 om 20:16

Mooie sfeervolle foto. echt een winters plaatje. goed van kleur en belichting.

gr. Arnold

JoopZand op 16 december 2009 om 18:31

Wat een prachtplaat, net een schilderij uit de 17e eeuw,
je hebt het weer zeer mooi weergegeven Ingrid...... Chapeau hoor.

Groetjes, Joop

1

Stemmen

Bekeken:98

Favoriet:0

Ingrid1010

Niveau:beginner
Lid sinds: 26-06-2009

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • San Gimignano
  • River Amo (Florance)
  • storm scheveningen
  • Haaksbergse Veen
Datum:
16 dec. 2009 18:01:19
Camera:
Sony A200
Iso:
800
Sluitertijd:
1/400 sec
Diafragma:
f/14.0
Brandpuntsafstand:
50 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Upload een bewerking van deze foto
Rapporteer deze foto als ongepast