Meld je gratis aan

Nikon D5100 - 100 - f/16.0 - 30/1 - 18 mm

Nogmaals terug gegaan naar de locatie waar ik deze foto gemaakt had, nu met iets meer wolken. Helaas was ik alweer iets te laat na de buien, dus waren de meeste wolken alweer weggetrokken. Wil nog een keertje terug voor een foto met meer wolken en een langere sluitertijd (>60 seconden) en een echte panorama.

Dan nog een probleem waar iemand mij hopelijk mee kan helpen. Ik krijg een rozige waas bovenin de foto, een soort lens flare. Hoe komt dit? Kan dit te maken hebben met het feit dat ik zowel een polarisatiefilter als ND filter gebruik? Of is dit licht dat via de zoeker binnen lekt? In photoshop heb ik het aardig weg kunnen werken (alleen bij de kerktoren is het nog iets zichtbaar), maar hier is het origineel.

Edit: Het probleem is inmiddels opgelost. Het was licht dat door de zoeker binnen lekte. Voortaan de zoeker afdekken dus. Hier een testfoto waarbij ik met een wit oppervlak licht de zoeker in weerkaatste.


Reacties (5)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
martijn-eilander op 7 juli 2013 om 20:45

zie dat je uit dter komt (zie reactie vorige foto)
erg mooie foto dit.

grt. martijn

Blackscorpion op 7 juli 2013 om 21:12

Bedankt Martijn! Hoewel ik er tegenwoordig niet meer woon, kom ik er nog graag terug om te fotograferen. Ik vind Deventer toch een stuk interessanter dan Enschede. Gr. Tjitse

martijn-eilander op 7 juli 2013 om 22:23

haha, kan ik me voorstellen.
grt, martijn

fveer op 3 mei 2013 om 17:36

Trouwens, mooie foto!

Groeten Frederik.

Blackscorpion op 3 mei 2013 om 17:42

Bedankt!

fveer op 3 mei 2013 om 17:11

Het is toch een bij effect dat door het polarisatiefilter ontstaat denk ik, gezien het feit dat het echt rond één punt in de foto afspeeld. Bij een combo ND + polarisatie moet het polarisatiefilter eigenlijk vóór het grijsfilter. Heb je dat gedaan?
Groeten Frederik.

Blackscorpion op 3 mei 2013 om 17:16

Bedankt voor je reactie! Ik had het polarisatiefilter tussen de lens en de ND. Anders weet ik namelijk niet wat de juiste stand is voor het polarisatiefilter. Ik ga voor de zekerheid mijn filters maar eens extra goed schoonmaken en de volgende keer de zoeker afdekken. De zon stond namelijk wel in mijn rug/zij. En anders maar zonder pola. Gr. Tjitse

fveer op 3 mei 2013 om 17:36

Ik geloof niet dat je het bij stofjes en vals licht moet zoeken, dit effect, maar echt bij het polarisatiefilter. Ik zou hier geen polarisatiefilter gebruikt hebben. De mate van het effect van dat filter is afhankelijk van de hoek ten opzichte van de zon. Als je een polarisatiefilter op een groothoeklens of bij panoramafotografie gebruikt bestrijk je zo'n groot gebied dat het effect 'plaatselijk' groter is, en dan krijg je zo'n plek (altijd maar één). Dat die plek roze kleurt is trouwens de oorzaak van je grijsfilter (nog sterker bij lange sluitertijden). Heb je een goedkope (Cokin) dan heb je daar last van, koop je een dure (LEE) dan heb je nagenoeg geen last van verkleuring. Maar daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan.
Groeten Frederik.

Blackscorpion op 4 mei 2013 om 14:53

Problem solved! Toch licht dat door de zoeker binnen lekt. Heb zojuist even wat testjes gedaan. Als ik met een wit oppervlak licht de zoeker in weerkaats is dit het resultaat. Voortaan dus de zoeker afdekken.

Blackscorpion op 3 mei 2013 om 17:42

Het zou inderdaad aan het polarisatie filter kunnen liggen. Niet bij elke foto was het effect even sterk. Bij mijn eerder geplaatste foto had ik er geen last van, maar bij sommige uit die serie weer wel. Ik gebruik overigens B+W schroeffilters.

johanbakker op 2 mei 2013 om 22:28

De toren valt Om!!!
Groet Johan.

Von79 op 2 mei 2013 om 22:11

Hoi Tjitse,

het antwoord op jou vraag moet ik schuldig blijven.
wel staat de Lebuinustoren scheef.
Zou mooier zijn die recht te zetten.

gr Ivonne

Blackscorpion op 2 mei 2013 om 23:11

In de vorige foto had ik de toren recht gezet, maar toen kreeg ik de reactie dat de horizon scheef was. Het is het één of het ander. De vorige foto heeft ook mijn voorkeur. Gr. Tjitse

0

Stemmen

Bekeken:142

Favoriet:0

Blackscorpion

Niveau:beginner
Lid sinds: 09-08-2008

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • Zonnetje... en natuur..
  • Avondstemming
  • Speulderbos
  • Texel Dawn
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
2 mei 2013 21:34:40
Camera:
Nikon D5100
Iso:
100
Sluitertijd:
30/1 sec
Diafragma:
f/16.0
Brandpuntsafstand:
18 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast