Meld je gratis aan

Sony A77 - 50 - f/13.0 - 20/1 - 11 mm

Soms vraag ik me wel eens af wat tot de standaarduitrusting van een landschapsfotograaf behoort. In enkele eerdere reacties op foto’s van mede-zoomers heb ik me er wel eens (gekscherende) over uitgelaten dat ook een snoeischaar dan wel een kettingzaag geen onoverbodig luxe is. Zeker om ongewenste elementen buiten beeld te laten. Dat scheelt een hoop nabewerking. Toen ik laatst (bij een eerste poging) bij deze locatie aankwam viel de grote hoeveelheid aangespoelde waterplanten op. Deze losgerukte delen hadden zich na wat stormachtige dagen rond de steiger opgehoopt. In mijn beoogde beeld stoorde deze aanzienlijk. Als geluk bij een ongeluk vielen de ‘lucht’omstandigheden die avond tegen, waardoor ik niet alleen vanwege de hoeveelheid soepgroente zonder resultaat naar huis ging. Een paar dagen later stond ik weer op deze plek. De hoeveelheid resten waterplanten was nog omvangrijker dan eerst. Gelukkig had ik een lang harkachtig tuingereedschap meegenomen om de overvoed aan groente weg te werken. Na een half uurtje groen verplaatsen kreeg ik weer meer open water langs de steiger. Het laatste beetje, dat buiten mijn bereik lag, bleek op digitale wijze te verwijderen. Concluderend: ook een hark is voor een landschapsfotograaf een onmisbaar attribuut. Alleen nog eens bedenken hoe ik dat ding handig in mijn fototas krijg.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik mijn laatste foto (modderbad) uploadde. Mogelijk zijn degenen die toen een reactie plaatsten het al weer vergeten, maar desondanks veel dank voor alle op- en aanmerkingen.

Groet Marcel


Reacties (26)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
stanost op 16 oktober 2015 om 08:54

een schitterende plaat en bovenal een amusant en herkenbaar verhaal, top, gr Stan

john9999 op 13 oktober 2015 om 20:51

Beetje laat. Maar fraaie strakke plaat en dito kleuren, wat een soorten steigers heb je toch.

Mvg John

ingrid-marcel op 14 oktober 2015 om 18:24

Hoi John, voor mij is het geen kwestie van al dan niet te laat zijn. Ik zie het ook niet als een verplichting voor je om te reageren. Dat die ik namelijk ook niet bij iedere foto van anderen. Je reactie waardeer ik overigens zeker.

Groet Marcel

arjennoord op 27 september 2015 om 10:09

He Marcel, heb je het raster ook nog staan poetsen voor de foto? Fraai hoe de kleurspiegeling in het raster terugkomt. Heb je de palen bewust wat donkerder gemaakt? Apart om te zien dat het raster volledig open is, maar de palen niet. Of komt het echt door de lichtval op het raster? Lekkere kijkfoto. Grt. Arjen

ingrid-marcel op 27 september 2015 om 14:36

Hoi Arjen. Je hebt het goed door dat ik veel dingen vooraf probeer te regelen, maar poetsen van de roosters hoort daar niet bij . Omdat er mensen op lopen is de bovenkant enigszins gesleten en glanst deze als de zon er in de juiste hoek op schijnt. Een zeer prettige omstandigheid. Wat ik wel aan het rooster gedaan heb, is zoveel mogelijk eendenpoep verwijderen. Er zaten nog al wat klodders op.

De palen zijn van zichzelf gitzwart dus veel detail zit daar niet. Ik heb geprobeert deze ter plekke met een zaklamp wat op te lichten maar dat was geen succes. Er ontstond een vreemde bruinige waas. Dus daarom geaccepteerd dat het zwart zou blijven, hoewel er langs de rand een lichte (maar beperkte) glans op te zien is.

Groet Marcel

Ferryveldhuizen op 20 september 2015 om 10:55

He Marcel!!

Zulle we het een nieuw beroep noemen! de tuinierfotograaf?
Anders heb je zeker gelijk, vaak aan de kust gebieden of aan de meren zit je altijd met "artifacts" op voorgrond, dan is een hark geen overbodige luxe hahaha.
Qua foto; Een die je zeker in het groot moet bekijken, om de dynamiek te voelen en de "mee-kijk" van de stijger te hebben, misschien had meer MM, de boel wat meer ruimte gegeven.
Overgens staat de foto goed in de kleur, voelde je dit ook toen daar? of heb je er meer een artistieke twist aan gegeven.
Goed weekend nog even!!
Groetjes Ferry

ingrid-marcel op 20 september 2015 om 21:14

Hoi Ferry. Je moet natuurlijk van alle markten thuis zijn, nietwaar?

Wat bedoel je met meer millimeters om meer ruimte te geven? Bedoel je niet minder millimeters (die ik overigens niet had qua mogelijkheden)?

Qua 'gevoel' kom ik nu enigszins op het terrein van Hans1990. Ja, ik zat er helemaal lekker in qua kleuren . Maar goed, even serieus: ik zal zeker niet ontkennen dat ik de foto nabewerkt heb. De kleuring aan de horizon heeft geen bijzondere artistieke aanpassing gehad om op dit resultaat uit te komen. Wel is het via mijn gebruikelijke werkwijze ondersteund. Ter vermijding van een overmatige geel/rode kleurzweem in het blauwe deel van de lucht heb ik een lichte aanpassing toegepast zodat het blauw min of meer overeen kwam met het blauw zoals dat op mij overkwam.

Natuurlijk zit er een persoonlijke 'handtekening' in de nabewerking. Diepte in de kleuren heeft mijn voorkeur. Daarbij probeer ik het geheel natuurlijk te laten overkomen. Er zullen vast mensen zijn die anders denken over (mijn manier van) nabewerken. Dat mag. Ieder zijn/haar visie. Dat houdt het afwisselend.

Groet Marcel

Ferryveldhuizen op 21 september 2015 om 20:22

He Marcel,

De reden dat we RAW schieten, is zonder meer de bewerking mogelijkheden!
O.a lens vervormingen, kleuren en zeker niet onbelangrijk is de dynamic range,
Bij mij gaan ook alle foto's door de processing
Goed om te lezen dat je jou foto's zo bewerkt, naar het moment hoe jij die voelde!
Ik denk ook de juiste manier van bewerken in mijn beleving
Want immers, kleur maakt leven!
(vind ook dat de soms te rustig aan doen met kleur, soms zijn die condities er nou eenmaal)
En, een persoonlijke handtekening in je workflow/bewerking stijl is maar goed ook
In denk ook bovenstaande, nuttige/handige info is wat mensen graag lezen, de manier om "te zoomen"
Groetjes Ferry

gaklaasse op 19 september 2015 om 22:09

Wat een schitterende foto en compositie is dit. Mooie diepte en kleuren.
Gr. Gerard +

rob65 op 18 september 2015 om 21:43

Prachtige opname. en een mooie dieptewerking en kleuren.
gr Rob.

hans1990 op 18 september 2015 om 10:58

Zeer strakke symmetrie, dat is vaak erg moeilijk gezien de vertekening die je snel hebt etc. Ondanks dat ik vaak niet helemaal weg ben van dit soort platen pakt deze toch erg interessant uit. De steiger loopt precies naar het licht toe en de kleuren worden mooi in het metaal gespiegeld. Al met al een fijne strakke plaat. (mooi contrast trouwens)

ingrid-marcel op 18 september 2015 om 20:04

Hoi Hans. Bij de reactie van wimvanbrink gaf ik al aan dat - naar mijn oordeel - het rechtuit in beeld brengen van een steiger niet uitblinkt in originaliteit. Juist dat was dan ook de reden om er iets extra's aan toe te voegen. Het raster, inclusief weerspiegeling erop, was in mijn ogen zo iets extra's. Jouw opmerking kan ik dan ook volledig plaatsen. Overigens ook ten aanzien van de andere punten .

Groet Marcel

renate-oskam2 op 17 september 2015 om 22:56

Mooi strak, mooi kleurgebruik, en weer wat wijzer geworden m.b.t. de hark. Dat wordt een grotere fototas!

ingrid-marcel op 18 september 2015 om 06:48

Ha ha, dat wordt dan wel een heeeeele grote tas .

Groet Marcel

hans1990 op 18 september 2015 om 10:54

Dan hoop ik voor je dat je wat ingestuurd hebt voor de fotowedstrijd, kun je er eentje winnen

ingrid-marcel op 18 september 2015 om 20:06

Ha ha, jij hebt die hark nog niet gezien!!!

celtre op 17 september 2015 om 21:42

Een hele mooie strakke foto . Goede vlakverdeling met veel diepte . En heel knap de lensvertekening opgelost zeker bij het gebruik van zo een groothoek.

gr Frans ( celtre )

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 21:48

Hoi Frans, dank je voor je complimenten. Voor wat de lensvertekening betreft wijs ik je op mijn reactie bij Eimar. Er van te voren rekening mee houden, scheelt een hoop werk.

Groet Marcel

StefWins op 17 september 2015 om 21:16

Strakke plaat Marcel, gezien het resultaat begrijp ik wel dat je de soepgroenten weg wilde hebben. Het rooster leent zich idd ook goed voor een strakke LE. Kleuren zijn ook heel mooi, lekker fel maar niet te.
Misschien een idee, hebben ze bij de speelgoedwinkel geen opblaasbare hark of zo, die past in ieder geval in de fototas . Gr Stef

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 21:42

Fantastisch idee Stef. Het lijkt mij een gat in de markt. Ik zou het idee van een opblaashark gelijk laten deponeren als ik jou was.

Groet Marcel

botafriko op 17 september 2015 om 20:49

Schitterende diepte. Mooi die strakke structuur bij het landschap. Mooie kleuren.

Groeten Roy

NielsJansen op 17 september 2015 om 19:48

Strakke foto met mooi licht op de steiger en aan de horizon. Met andere woorden, je hebt je hoveniersarbeid netjes uitgevoerd. Met deze LE foto als beoogd doel kan ik me ook goed voorstellen dat je daar geen soepgroenten bij op wilt hebben staan.

Groet Niels

Fred-horst op 17 september 2015 om 18:16

Deze opname heb je prachtig bij mekaar geharkt.
Heerlijk strak en scherp.
Fraaie kleuren.
Een telescoopsteel voor de hark misschien?

Gr. Fred.

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 21:38

Hoi Fred. Goed idee!! Ei van Columbus.

Groet Marcel

Jora op 17 september 2015 om 13:35

Je moet er wel wat voor over hebben zeg !
Maar het resultaat is wel schitterend !!
Gr.Sjoerdtje

kos op 17 september 2015 om 13:30

wat een mooi verhaal je moet er wat voor over hebben zullen we maar zeggen. alleen al voor het verhaal een stem...en dat heb ik het nog niet eens over deze prachtige opname gehad. fijn om te horen dat er anderen zijn die eveneens relatief 'extreme' voorbereidingen treffen. ben benieuwd wat er zoal in je tas zit by the way...groet, kos+

ps: roosters zijn niet helemaal recht vastgezet..wellicht met een tang corrigeren?

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 21:37

Hoi Kos. Leuke reactie. In mijn tas zit (nog) geen tang hoewel ik toch gekeken heb of het mogelijk was om de roosters exact in lijn te krijgen. Ze bleken niet te verschuiven, dus daar heb ik het uiteindelijk bij gelaten.

Wat ik vaak meeneem - buiten de foto spullen- zijn een led-zaklamp en - toch - een snoeischaar. Aan fotospullen: Sony alpha77, sigma 10-20mm, sigma 17-70mm, Lee 0,6 en 0,9 GND (beide zachte overgang), Hoya 8nd schroefgrijsfilter, Lee bigstopper, Lee littlestopper, Lee 105 landscape polariser, afstandsbediening, stuk of vier reservebatterijen, Manfrotto statief, Manfrotto kogelkop, Manfrotto L-adapter. Dat is het zo'n beetje.

Groet Marcel

eim1 op 17 september 2015 om 12:27

He Marcel,
Er klinkt iets bekends aan dat verhaal.
Mooie rustige plaat, met mooie kleuren ook. Het lijkt me dat zulk soort roosters snel de lensvertekening weergeven, maar dat heb je hier netjes weggekregen.
+
Eimar

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 21:16

Hoi Eimar. Klopt ten aanzien van de lensvertekening. Ik had er bij het nemen van de foto al rekening mee gehouden dat ik in de nabewerking vermoedelijk beeldruimte zou kwijtraken bij de corrigeren van de lensvertekening. Dus ik had voldoende speelruimte. Helemaal kon ik de vertekening niet wegkrijgen (zie vooral de eerste rechtse steigerpaal). Maar op de steiger oogt het (naar mijn idee) behoorlijk recht.

Groet Marcel

corvee1r op 17 september 2015 om 12:09

Grappig verhaal Marcel, de aanhouder heeft gewonnen. Dat laat je hier prachtig zien. +

Groet,
Cor

wimvanbrink op 17 september 2015 om 12:07

Het strakke rasterpatroon van de steiger maakt het tot een bijzondere foto. Grt. Wim

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 21:11

Hallo Wim. Je hebt volkomen gelijk. Het rasterpatroon was exact het doel bij deze steiger. Dat geeft toch net weer een andere draai aan dit (overigens niet erg originele) 'rechtuit' standpunt.

Groet Marcel

goosveenendaal op 17 september 2015 om 11:48

Je werk heeft wel succes. Mooi resultaat met de LE techniek.
Groeten, Goos +

CAMaurer op 17 september 2015 om 11:46

hahahah wat een heerlijk verhaal bij deze voto . ik denk dat dat eg lastig word in je foto tas maar als je naar dit soort locatie gaat en je gaat met de auto kan je altijd in je kofferbak een . het was het harden werken wek waard wat een prachtig resultaat heeft het je opgeleverd zeg

een erg mooi abstracte landschapsfoto heb je hier neergezet . de belichting en de kleuren zijn schitterend en bepalen se prachtige sfeer . heel mooi dat je op de stijger de reflectie van de zon terug ziet . erg gooien keuzen dat je die paaltjes op de grens van het roden vlak heb gehouden geeft extra diepten verweking in je foto die had je al door de stijgen maar dit versterkt het effect.
ik vind hem erg mooi hier kan je trots op zijn

gr Cyril stem + fijne dag nog Marcel

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 21:06

Hoi Cyril. Dank je voor je uitgebreide reactie en complimenten. Dat de toppen van de steigerpalen tegen het rode deel van de wolken aankomt is niet bewust gedaan. Ik wilde overigens de horizon wel onder deze toppen hebben. Ik probeerde daarmee inderdaad (vanaf van boven) extra dieptelijnen in de foto te brengen. Veel lager kon het standpunt niet omdat ik dan in de knoei kwam met de hyperfocale afstand. Er zouden met andere woorden onscherpe delen in de foto komen omdat het met de lens(instelling) onmogelijk wordt om de foto van voor naar achter scherp te krijgen.

Groet Marcel

InseawithC op 17 september 2015 om 11:34

Ja je moet er soms wat voor over hebben om die ene plaat te schieten die je in gedachte had. Ook ik doe het liever op locatie goed dan achteraf op de computer. (ik vind niks aan foto's bewerken/ of noem het liever afwerken)

Mooie strakke plaat geworden! Fraai gekleurde lucht had je erbij die prachtig weerspiegeld in het water!

ingrid-marcel op 18 september 2015 om 07:01

Hoi Cleo, dank je voor je reactie. Ten aanzien van de verdere omstandigheden had ik geluk. Althans, ik had deze natuurlijk in de gaten gehouden en ben er juist opuit getrokken toen de wind matig was en deze 'vanuit de rug' waaide. Door de beschutte plek aldaar was het water in de voorgrond mooi vlak. De beweging verderop het water werd door de sluitertijd strak getrokken. Het moet uiteindelijk dus allemaal maar net meezitten.

Groet Marcel

fransvanhoogstraten op 17 september 2015 om 09:15

Ik neem altijd en bladblazer mee; Erg mooie foto trouwens !

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 20:54

Hoi Frans. Die zet ik ook bij de lijst. .

Groet Marcel

stophensteph op 17 september 2015 om 08:35

Prachtige kleuren, strak en super knap!
mvg Christophe

intrudertje op 17 september 2015 om 08:20

Super mooi prachtige kleuren en diepte!!!+ grts

hvr2105 op 17 september 2015 om 07:57

een prachtig beeld en een goed verhaal erbij. geduld en inventivitieit ( in dit geval de hark meenemen ) dat in ieder geval moet je als (landschap)fotograaf hebben. Mooi het effect van de langere sluitertij hier, fijn ook de kleuren in de lucht. Mooi fotowerk.

Groet, Herman

Arnoud78 op 17 september 2015 om 07:03

Mooi verhaal Marcel! Je hebt er heel wat voor over om een mooi resultaat te krijgen. Het is een mooie kleurrijke en strakke plaat geworden, daar hou ik wel van. Wat me alleen opvalt is dat de voorste palen van de steiger naar buiten wijken. Zou je dat met lenscorrecties nog recht kunnen trekken?
Gr Arnoud
Ps zijn er nog steeds zoveel ruggen daar, in het voorjaar ben ik daar helemaal lek geprikt

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 07:24

Klopt helemaal Arnoud. In LR en PS heb ik dat op verschillende manieren getracht aan te passen. Alleen trokken vervolgens de voorste rasterlijnen krom. Dat laatste wilde ik dus duidelijk niet. Daarom dit aangehouden.

Ja er zaten wel wat muggen maar waarschijnlijk ben ik niet lekker genoeg.

Groet Marcel

Arnoud78 op 17 september 2015 om 09:39

Dat is dus kiezen twee kwaden. Dank voor je toelichting!
Gr Arnoud

ingrid-marcel op 17 september 2015 om 20:52

Ik hou me nog steeds aanbevolen voor oplossingen voor dit euvel.

Groet Marcel

Arnoud78 op 17 september 2015 om 22:57

Ha, ik schat zo in dat je net wat meer ervaring hebt met het gebruik van Lightroom. Maar ik zal eens gaan neuzen in wat boeken, misschien vind ik nog wat bruikbaars.
Gr Arnoud

22

Stemmen

Bekeken:220

Favoriet:3

ingrid-marcel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 08-08-2009

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • Foggy Maas
  • Winters
  • Ilona Swinkels
  • Winter in Friesland
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
17 sep. 2015 06:47:36
Camera:
Sony A77
Iso:
50
Sluitertijd:
20/1 sec
Diafragma:
f/13.0
Brandpuntsafstand:
11 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast