Meld je gratis aan

Sony A77 - 50 - f/14.0 - 20/1 - 12 mm

Het mooie aan het najaar en de winter vind ik de vaak prachtige zonsopkomsten en ondergangen die kunnen optreden. Het zijn die omstandigheden die veel landschapsfotografen (zo ook ik) graag vastleggen. Helaas lukt het door andere verplichtingen/omstandigheden veelal niet om op zo'n moment met de camera-uitrusting bij een aantrekkelijk onderwerp te staan. Maar als het dan ook kan..............., dan moet het wel een 'boeiende' foto zijn.

Allen die een reactie plaatsten bij Uitkijk op het ruime sop wil ik bij deze bedanken voor de leuke opmerkingen en waarderingen.

Groet Marcel


Reacties (15)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Ferryveldhuizen op 23 maart 2017 om 21:31

Boeiende opname Marcel, en de processing is weer spot on!
Mis misschien wel n een aan sluitende kijk lijn, maar vind het niet storend, zeker passend!
Andere kijk op n compositie, en geslaagd!
Groetjes Ferry

sven483 op 21 maart 2017 om 21:54

Mooi beeld Marcel! Best felle kleuren, maar net niet te fel, dus dat heb je goed gedaan ...
Goed ook hoe de boei richting geeft naar de felle kleuren... Uitstekende compo dus!

john9999 op 8 maart 2017 om 15:30

Mooi beeld fraaie dieptewerking van de boei en de reflectie.

InseawithC op 6 maart 2017 om 20:26

Zo!! Deze is gaaf! Wat een fraaie kleuren! Het is bijna een beetje een surrealistisch beeld geworden. Mooi strak en scherp! Mooi dat stootkussen op de voorgrond. Dat maakt je plaat!

corvee1r op 13 februari 2017 om 15:53

Alsof een oud kanon je naar de groep bomen trekt, sterk element in deze fraaie compositie.

Groet,
Cor

MarcelErnst op 13 februari 2017 om 20:39

Ha ha ha. Die houden we erin Cor.

Groet Marcel

DaylightScan op 10 februari 2017 om 21:16

Heel erg mooie compositie en reflectie. Well done.
Groet Jan.

MarcelErnst op 10 februari 2017 om 21:54

Dank je Jan. De reflectie, vooral langs de waterrand, was een echt kado'tje.

Groet Marcel

hmeeuwes op 10 februari 2017 om 20:02

Nou dat is het zeker Marcel.
Prachtig het licht wat je hier had.
Mooi ook de subtiele reflectie op het randje van water en strand.
Gave opname, complimenten.
En ik herken zeker het verhaal van de verplichtingen en omstandigheden. ;-(
Groetjes Henk

MarcelErnst op 10 februari 2017 om 21:51

Hoi Henk. Waarschijnlijk is het de universele ervaring van hobbyfotografen . Veel dank voor je complimenten.

Groet Marcel

Arnoud78 op 9 februari 2017 om 20:13

Een plaat met typisch jouw signatuur Marcel. Haar scherpe voorgrond, prachtige kleuren en een lekkere serene sfeer. Zoals je weet pas ik zelf ook regelmatig een staande uitsnede toe en dat kan deze plaat goed hebben. Top!
Gr Arnoud

MarcelErnst op 9 februari 2017 om 21:37

Pauline had het bij de vorige upload over de 'comfortzone'. Deze foto behoort daar inderdaad toe.

In tegenstelling tot veel landschapsfotografen ben ik zeer gecharmeerd van staande weergaven. Het is misschien niet zo weidse als dat je bij een landschap verwacht maar de combinatie van een sterke voorgrond, diepte en een sprekende lucht komt bij de portretstand veel meer tot zijn recht. Het is me bij jou ook opgevallen dat je dat benut. In mijn ogen maakt dat je portfolio veel afwisselender en completer.

Groet Marcel

NielsJansen op 9 februari 2017 om 18:11

Aangename plaat Marcel! Lekker scherp op de voorgrond en prachtige zachte reflecties op het water. In mijn ogen helemaal perfect als er nog wat meer steentjes in de linker onderhoek hadden gelegen. Je had waarschijnlijk je schep niet bij je? Enfin, nu muggenzift ik misschien een beetje... Trouwens dit is een kleurtoon die ik vaker bij je heb gezien en dat werkt goed.

Groet Niels

MarcelErnst op 9 februari 2017 om 21:27

Hoi Niels. Leuke reactie . Het is echt een miniem strandje. Ongeveer 50 cm. Het verloop van de korrelgroottes in het zand is daardoor best abrupt. Die scheiding zie je hier. Een schepje behoort - in tegenstelling tot een hoop andere attributen - niet tot mijn standaarduitrusting. Goede suggestie voor een uitbreiding .

De kleurtoon is in feite het gevolg van het moment waarop ik fotografeer: als de zon (nog) net onder de horizon is. Door de verstrooiing van het licht op dat moment ontstaat deze kleurcombinatie. Eerlijk is eerlijk: het is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Maar dat zal inmiddels wel duidelijk zijn.

Groet Marcel

Pauline1965 op 9 februari 2017 om 17:12

Lekker van kleur en de rode stootwil is een fijne blikvanger. Lag die daar zomaar? Ik zie je er voor aan dat je het touwtje ook nog even mooi hebt gedrapeerd, zodat het goed zou overkomen op de plaat. De rode reflectie vlakbij het zand doet het erg goed. Groetjes, Pauline

MarcelErnst op 9 februari 2017 om 21:13

Ai......., een gewetensvraag. Ik zou kunnen zeggen dat ik altijd met een setje stootwillen in de achterbak rij, maar dat is niet zo. Dit exemplaar had ik enkele weken eerder al zien liggen tussen wat stenen. Aangezien die plek niet echt druk bezocht wordt heb ik die daar gewoon laten liggen. De betreffende ochtend had ik eigenlijk iets anders voor ogen maar omdat het waterpeil van het Veluwemeer die ochtend net te hoog daarvoor was, ben ik overgegaan op plan B. De stootwil lag nog op dezelfde plek en had door het weer nog enige winterse aanslag die mij in het totaalbeeld goed uit kwam. De pose is op deze plek geënsceneerd, maar wel in de gedachten dat de boei zo aangespoeld zou kunnen zijn. Het lijntje wilde ik compact houden. Door de stugheid ervan viel deze min of meer in deze houding. Alleen nog een beetje fine tunen en wachten op het mooiste lichtmoment.

Groet Marcel

Pauline1965 op 9 februari 2017 om 21:20

Goed geënsceneerd hoor, compliment. Hij ligt er iets te perfect bij om echt een aangespoelde indruk te maken. Maar maakt niks uit, het is een hele mooie foto.
Wat ik nog wilde vragen over je a.s. fantastische reis (jaloers!), ga je met een camper?

MarcelErnst op 9 februari 2017 om 21:40

Nee met de auto. Ik hou totaal niet van kramperen. Hoewel; we gaan een kleine safari te voet maken. Slapen in een tent hoort daarbij. Daarna gelukkig weer een gewoon bed

Pauline1965 op 9 februari 2017 om 22:04

Gaat dat met een gewone auto? Ik vond de wegen nogal heftig af en toe. Wij hadden een 4x4 bushcamper, echt een avontuur. Fijn in het donker in de kou in the middle of nowhere met je hoofdlamp op in een pan staan roeren... lijkt me echt iets voor jou
Het bed in de bushcamper sliep overigens uitstekend. Veel plezier met de voorpret, het wordt ongetwijfeld een fantastische reis. Vergeet je stootwillen niet!

MarcelErnst op 9 februari 2017 om 22:16

Ha Ha. Voor de Okavango kunnen die absoluut van pas komen. We hebben een 4x4 besproken. Op sommige plekken is dat geen onoverbodige luxe begreep ik. Een camper heeft zeker zijn voordelen en je komt op andere plekken dan bij lodges. Overigens hebben we ook een aantal tented camps op palen besproken dus dat hangt er een beetje tussenin. De voorpret is enorm!!

Groet Marcel

Joston op 9 februari 2017 om 17:07

Mooi gedaan.grt ton

marijke1234 op 9 februari 2017 om 13:00

schitterende foto mooi kleuren sfeervol.
Groetjes Marij+

PNCO op 9 februari 2017 om 12:18

Mooie rustige opname met fijne kleuren in de achtergrond en een boeiende voorgrond Scherpte ligt mooi op de boei en verder geen afleidende elementen. Staande opname werkt hier goed mee. Nog overwogen een iets lager standpunt in te nemen?

hartelijke groet Pieter

MarcelErnst op 9 februari 2017 om 20:32

Hoi Pieter. Het standpunt lag circa 30 cm boven de grond. Ik heb gemerkt dat bij mijn lens bij een lagere positie de hoeken onaangenaam onscherp worden. Zeker als er duidelijke objecten zijn zoals bijvoorbeeld steentjes op een strand dan is de onscherpte in mijn ogen storend. Daarom heb ik deze hoogte aangehouden.

Groet Marcel

PNCO op 9 februari 2017 om 21:31

Helder Marcel, dan moet je inderdaad niet lager gaan zitten Je wil met zo'n foto zeker geen onscherpte op de voorgrond..

hartelijke groet Pieter

goosveenendaal op 8 februari 2017 om 23:06

Schitterende plaat.
Groeten, Goos +

gaklaasse op 8 februari 2017 om 22:15

Een mooie verstilling en prachtige kleuren. Goed gebruik gemaakt van de boei om een mooie dieptewerking te krijgen. Ben benieuwd hoe een horizontale uitsnede het had gedaan met de boei gedecentraliseerd.
Gr. Gerard + stem

MarcelErnst op 8 februari 2017 om 22:39

Hoi Gerard. Een horizontale uitsnede heb ik bewust niet gekozen vanwege de omstandigheden ter plekke. Zo zou er links een stukje landtong in beeld komen en rechts op de horizon beduidend meer bebouwing. Beide elementen zouden in mijn ogen te veel afbreuk doen aan de nu getoonde 'leegte'. Als die elementen er niet waren geweest zou jouw suggestie vanzelfsprekend een goede optie zijn geweest.

Dank je voor je reactie en het meedenken.

Groet Marcel

17

Stemmen

Bekeken:151

Favoriet:0

MarcelErnst

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 19-10-2015

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • 632A2051 copy
  • Avondwandeling door de Sallandse heuvels
  • Spanish Coast
  • herfst-bos
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
8 feb. 2017 21:59:47
Camera:
Sony A77
Iso:
50
Sluitertijd:
20/1 sec
Diafragma:
f/14.0
Brandpuntsafstand:
12 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast