Meld je gratis aan

Nikon D750 - 100 - f/14.0 - 2/1 - 14 mm

Geschoten tijdens een hagelstorm in de Schoorlse Duinen.

» Meer landschappen
» Heb je ook Facebook? Spreek je daar!

Beschrijving in het Engels (het vertalen kost mij veel tijd, die ik liever buiten spendeer. Zie onderin een vertaling door Google.)

~ I pulled up at the nearest parkinglot after driving and musing about the shots I was about to take this wintery afternoon. It was colder than the past few days and the sky looked definitely more interesting than the weeks before that. Sure enough, the plummeting temperatures brought some hail, and was now at the foothills of the 'Schoorlse Duinen', just before sunset.

While the walk up to this barren patch of sand was uneventfull, I was wandering through heathers and some shrubbery in search of a mushroom or two. There wasn't much foreground interest in the landscape, but the sky was ablaze with golden colours. Perfect for some natural lighting macro work. I was about to call it a day, when I saw this impending cloud of wintery doom headed my way from the north. I figured I'd climb up the tallest dune in the area to catch a glimpse of the setting sun - foreground interest or not. As I pulled myself up from the sandy ridge of the dune, I got sandblasted right away and the cloud started to fall from the sky.

The wind picked up, blasting sand, hail, rain and snow all at once against the right side of my rainjacket hood. The sound of it flapping in the northerly gusts was absolutely deafening and I had to hunker down while the camera was out there taking five frames of this gorgeous sunset, exposed against the elements.

This is a composite of that moment. One frame for the sky, and one for the foreground. Another one for the bright hailstones there, and a fourth for brightening up the surrounding forest. And a fifth frame for reducing the highlights in the distant clouds. The five frames I then merged using luminosity masking and with some creative editing with Color Efex and more luminosity masking, I got this end result, thinking I'd share this with you.

I captured 'Hail the Sunset' in 'de Schoorlse Duinen', the Netherlands with the D750 at 14mm.

~~~~~ Google Translate ~~~~~

Ik trok op naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats na het rijden en mijmeren over de foto's die ik op het punt stond deze winterse middag. Het was kouder dan de afgelopen dagen en de lucht leek zeker interessanter dan de weken daarvoor. En ja hoor, de kelderende temperaturen bracht wat hagel, en was nu aan de voet van de Schoorlse Duinen ', net voor zonsondergang.
Terwijl de wandeling naar dit kale patch van zand was saai, was ik zwerven door heide en enkele struiken, op zoek naar een paddestoel of twee. Er was niet veel voorgrond interesse in het landschap, maar de lucht was vuur en vlam met gouden kleuren.

Perfect voor een aantal natuurlijke verlichting macro werk. Ik stond op het punt om te spreken van een dag, toen ik zag dat deze dreigende wolk van winterse ondergang geleid mijn weg uit het noorden. Ik dacht dat ik zou klimmen op de hoogste duin in het gebied om een ​​glimp van de ondergaande zon te vangen - voorgrond belang of niet. Zoals ik trok mezelf uit de zandrug van het duin, werd ik gezandstraald meteen en de cloud begon uit de lucht vallen.
De wind opgepikt, stralen zand, hagel, regen en sneeuw in een keer tegen de rechterzijde van mijn regenjas kap. Het geluid van deze klapperen in de noordelijke vlagen was absoluut oorverdovend en ik moest hunker neer, terwijl de camera was die er nemen vijf frames van deze schitterende zonsondergang, blootgesteld tegen de elementen.

Dit is een samenstelling van dat moment. Één frame voor de hemel, en een voor de voorgrond. Een andere voor de heldere hagelstenen daar, en een vierde voor het ophelderen van het omliggende bos. En een 5 frame voor het verminderen wat in het verre wolken. De vijf frames ik vervolgens samengevoegd met behulp van helderheid maskeren en met wat creatieve bewerken met Color Efex en meer helderheid maskeren, ik heb dit eindresultaat, denk ik zou dit met u delen.


Reacties (16)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Mex op 16 februari 2016 om 15:18

Fraai hoor, heerlijke lucht gepakt en mooie belichting, nice job.

daan de vos op 28 januari 2016 om 10:13

Fraaie foto. Een met zorg gekozen compositie en erg mooi belicht een genot om naar te kijken. Google translate maak er een interessant verhaal van

gr Daan

dienyart op 26 januari 2016 om 06:35

Wat een schitterende foto. Werkelijk prachtig met die lucht het licht en de schaduw. Heel mooi!!!

Gr. Dieny

kos op 25 januari 2016 om 21:11

nice! mooi in balans met inderdaad prachtig licht in V op de voorgrond groet, kos

Peter-D- op 24 januari 2016 om 20:36

Prachtig resultaat...,incl. de glinsteringen op de voorgrond
Grt,Peter

NielsJansen op 24 januari 2016 om 14:09

Prachtig licht aan de horizon en mooi hoe de 'wimpers' staan te wuiven in de wind.

Groet Niels

marka op 23 januari 2016 om 19:31

hoi.
zo dat is en heel verhala erbij maargoed zo voel je hoe d efoto tot stand is gekomen .
leuk.
en ja een prachtig eind resultaat.
een prachtige foto met mooi licht en ja sneeuw en mooie kleuren in de lucht prachtig !.
gr marian

MarcelErnst op 22 januari 2016 om 22:16

Prachtige lichtval en schaduwwerking op het zand. Met zo'n lucht erbij wordt het helemaal mooi.

Groet Marcel

fransvanhoogstraten op 22 januari 2016 om 20:19

Wat een prachtige opname. Wat een lucht ! En wat heb je het licht mooi verzorgd. Een kleine kanttekening, maar dat is heel persoonlijk: Geef mij maar een 21mm. De distorsie haalt de aandacht weg van de lucht. Bij jouw mooie star tracks is dat natuurlijk volslagen anders. MVG Frans

botafriko op 22 januari 2016 om 19:05

Heel mooie pov. Prachtige kleuren. Top!

Groeten Roy

hmeeuwes op 22 januari 2016 om 15:54

Je moet er wat voor over hebben maar dan heb je ook wat!
Prachtig met het helmgras op de voorgrond met lange schaduwen.
Tja dit zijn de momentjes die je niet te vaak zult aantreffen
Groetjes Henk

StefWins op 22 januari 2016 om 15:38

Mooie lijnen door de duinen naar die prachtige lucht, mooi ook de lichtval op de duinen. Mooie inspirerende plaat. Gr Stef

ymkrit op 22 januari 2016 om 10:23

erg fraaie compo en licht
grmaurice

marthadej op 22 januari 2016 om 09:55

Wauw!

Jos Dries op 22 januari 2016 om 09:20

WAUUUUW en PERFECT in deze bijzondere compo bewerkt vanaf 5 Frames als ik het goed begrijp .Knap werk en dus is BIG kijken en goed plan , dan is de STER en STEM dik verdiend .
Groeten Jos Dries

Arnoud78 op 22 januari 2016 om 06:54

Hele mooie plaat met een schitterende lucht! Je hebt waarschijnlijk geen filters gebruikt aangezien dit een HDR opname is?
Gr Arnoud

Laanscapes op 22 januari 2016 om 07:18

Hi Arnoud, de plaat is geen 'HDR' opname in de zin dat ik software gebruikte om de platen met elkaar te mengen. Luminosity masking is veel handwerk met selecties op basis van helderheid. Nee, dit is inderdaad zonder filters geschoten: die passen helaas niet makkelijk op de 14mm van Samyang. Een 10-16 stops ND filter zou geweldig zijn met dit objectief, maar een polarisatiefilter zou een veel te duidelijk kleurverloop in de lucht geven.

Daniel

Arnoud78 op 22 januari 2016 om 09:59

Dank voor je toelichting Daniel ! Je maakt gave platen.
Gr Arnoud

17

Stemmen

Bekeken:239

Favoriet:5

Laanscapes

Niveau:professional
Lid sinds: 20-04-2014

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • De toorts
  • De nacht valt in Portugal
  • IMG_20181118_205931
  • F.DH Vakantie Schotland-8599
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
22 jan. 2016 06:22:50
Camera:
Nikon D750
Iso:
100
Sluitertijd:
2/1 sec
Diafragma:
f/14.0
Brandpuntsafstand:
14 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast