Meld je gratis aan

Sony A77 - 50 - f/16.0 - 30/1 - 11 mm

Dat de natuur niet altijd doet wat je wilt is algemeen bekend. Het maakt het dan wel lastig om te besluiten om een foto al dan niet op Zoom te plaatsen. Zo ook bij deze foto.

Ik ben nu al diverse keren op deze locatie geweest maar telkens beviel mij of wel het licht dan wel de lucht niet. Je vraagt je vervolgens af of niets plaatsen beter is dan iets. Hoewel de kleuring van de lucht zeer apart was, vind ik de wolkenlucht te rommelig. Maar goed, ter voorkoming dat ik niets meer upload, heb ik besloten deze toch te plaatsen.

Kritische punten zijn altijd welkom.

Naschrift: deze foto werd bij de fotowedstrijd 'Mooi Lelystad' (juli 2014) uitgekozen om onderdeel uit te maken van het zogenaamde kaarttetspel. Dit promotionele kaart- en kwartetspel voor de plaats Lelystad bevat diverse afbeeldingen van en rond Lelystad. Het kaarttetspel zal binnenkort gratis verkrijgbaar zijn in het stadhuis van Lelystad.


Reacties (23)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
eenmomentjesvp op 29 januari 2014 om 10:22

Een foto dat de kijker uitnodigt om daar een duik te maken,
hoewel ik gok dat dat niet verstandig is omdat het water te
ondiep is. Foto komt heerlijk rustig over. Heeft mooie kleuren
en door de steiger heeft de foto veel diepte. Dit alles is van
uit een goede standpunt genomen en verzorgd opgebouwd.
Mvg, (stem), Robert

tjitske op 30 december 2013 om 18:03

Wow, ik vind hem super. Hoe kun je nu besluiten om niet te plaatsen? Ik kon bijna niet kiezen, op welke foto te reageren, ze zijn allemaal super! Fotograaf naar mijn hart!
Groet, Tjitske

ingrid-marcel op 30 december 2013 om 19:26

Hallo Tjitske. Ik heb gemerkt dat meer mensen dit zich afvroegen. Wat ik voor ogen had was een meer dynamische lucht waar nog beweging in te onderkennen is. Veelal zie je dan een duidelijke richting waar de wolken heen waaien. Nu is de bewolking statisch en lijkt deze alle kanten op te wijzen. De bewolking geeft nu niet het gewenste tegenwicht aan 'de lijn' die in de steiger zit. Het klinkt misschien allemaal vergezocht. Maar als je iets wil dan mag je best kritisch op jezelf zijn. Dus vandaar het bijschrift bij de foto. Je complimenten waardeer ik desondanks. Zo erg ben ik namelijk ook weer niet .

Groet Marcel

tjitske op 31 december 2013 om 12:07

Hoe dan ook, je foto blijft voor mij prachtig!

sven483 op 10 juli 2013 om 13:44

Prachtige foto met uitstekende compositie en kleuren! Enig minpuntje in mijn ogen is dat de rechterbovenhoek wat donker lijkt op mijn computer! Ik vind de lucht trouwens niet te rommelig! Prachtige lucht zelfs!
Groeten Sven

ingrid-marcel op 11 juli 2013 om 18:43

Hoi Sven. Dank je voor je reactie. Het klopt dat de rechter bovenhoek donkerder is; sterker nog: doordat de zon links buiten beeld onderging zie je een schuin verloop door de foto. Ik meen me te herinneren dat ik mijn GND al schuin had geplaatst teneinde dit effect te temperen. Ik ben in ieder geval blij dat je het punt meldt, want daar kan ik wat mee.

Groet Marcel

Nicolaas op 22 juni 2013 om 09:17

Prachtige kleuren en een fraaie compositie.

Groeten Nico

ingrid-marcel op 22 juni 2013 om 18:26

Dank je wel Nico.

Groet Marcel

Shot_in_the_dark op 4 juni 2013 om 20:44

Je maakt prachtige long exposures. Deze is ook heel fraai.

ingrid-marcel op 5 juni 2013 om 22:03

Hoi Peter. Het is inderdaad een beetje mijn stijl aan het worden om LST-foto's te maken. Het is mooi om te lezen dat ze bevallen. Dank je daarvoor.

Groet Marcel

canipel op 1 juni 2013 om 11:45

prachtige kleuren!!!! zo mooi!!! + stem

ingrid-marcel op 2 juni 2013 om 21:39

Dat zijn veel uitroeptekens. Het doet bijna zeer aan de oren. Dank je in ieder geval voor je enthousiaste waardering.

Groet Marcel

chris-hornung op 28 mei 2013 om 09:12

Nog steeds een strakke plaat Marcel. Heb je 'm er weer opgezet?

Groeten Chris

ingrid-marcel op 29 mei 2013 om 22:26

Hoi Chris. Gelukkig dat je het nog steeds zo beoordeelt. Het is nog dezelfde foto als waar je op 4 april al op reageerde. Mijn waardering is er niet minder om.

Groet Marcel

g-rar op 28 mei 2013 om 04:52

Ik vind hem zeker geslaagd ! Mocht je later nog een beter hebben kun je deze altijd wegdoen mocht je niet 100% tevreden zijn

ingrid-marcel op 29 mei 2013 om 21:08

Weg doen kan, maar doe ik bij voorkeur niet. Ik probeer op Zoom een portfolio te vormen van foto's waarvan ik uiteindelijk vind dat ze presentatie waardig zijn. Als ze dat niet zijn komen ze er niet op. En als ze er op staan blijven ze er ook op ook al wordt de foto niet veel bekeken dan wel kritisch beoordeeld. Het toont in feite de ontwikkeling.

Dank in ieder geval voor je reactie en compliment.

Groet Marcel

jurjen-17 op 16 mei 2013 om 10:40

ook schitterend deze he!!

ingrid-marcel op 16 mei 2013 om 18:57

Tja wat zal ik daar op zeggen? Beamen lijkt misschien op te veel eigendunk. Gelukkig heb ik de tekortkomingen in de omschrijving al op genomen maar voor het overige heb ik wel beroerdere foto's genomen. Dank je in ieder geval voor je complimenten.

Groet Marcel

nldazuu op 10 mei 2013 om 18:59

ik weet eigenlijk niet wat je rommelig vindt aan de lucht, da's persoonlijke smaak....de pastelachtige kleuren zijn fraai in combinatie met de long exposure....persoonlijk had ik de 'jetty' anders in je opname geplaatst, bijvoorbeeld links of gewoon eigenwijs in het midden met daarbij de horizon en de jetty op elkaar aansluitend.....maar verders fraai beeld.... en zoals fveer onderstaand zegt, gewoon blijven gaan naar dit stekkie....misschien al tijdens begin gouden uur....

ingrid-marcel op 10 mei 2013 om 22:34

Ik had eigenlijk een lucht gewild zoals bij jouw foto 'a bridge too far' of zoals bij mijn foto 'reddingsbootje'. In vergelijking daarmee vond/vind ik het wat rommelig. Met name omdat ik fan ben van de lijnen in de 'gejaagde' wolken. Maar ik merk dat deze lucht ook in de smaak valt.

Leuk om te lezen hoe jij dit object zou aanpakken. Mogelijkheden om in het achterhoofd te houden bij volgende gelegenheden. Dank je daarvoor.

Groet Marcel

fveer op 26 april 2013 om 21:49

Mooie opname! Altijd leuk zo'n steigertje. Is deze gewoon toegankelijk? Ach, als je in de buurt woont ga je toch gewoon nóg vaker, totdat je het juiste plaatje hebt?

Groeten Frederik
Volg www.vanderveerfotografie.nl op Facebook

ingrid-marcel op 4 mei 2013 om 22:40

Hoi Frederik. Het steigertje is eigenlijk niet vrij toegankelijk. Ik ben er laatst achter gekomen dat het onderdeel is van een camping. Echter je kan er vanaf de dijk toch redelijk makkelijk bijkomen (even een hekje overklimmen).

Groet Marcel

mke op 15 april 2013 om 21:40

Ik begrijp je gedachten m.b.t. het plaatsen of niet plaatsen. Daar worstel ik ook wel eens mee. Goed dat je het jezelf af vraagt, dat houdt de kwaliteit hoog. Mijn mening: deze foto is het waard! Mijn kritische punt: een inleidende lijn rechts heeft niet mijn voorkeur. Mits mogelijk zou ik de steiger in het midden plaatsen of links laten inleiden. Blijf naar deze locatie gaan! Je gaat hem een keer pakken. Bedankt voor je trouwe reacties op mijn foto's. Groet, Maikel

ingrid-marcel op 15 april 2013 om 22:03

Hoi Maikel. Dank je voor je reactie. Ik geloof dat veel mensen die kritisch op eigen werk zijn hier mee (zouden kunnen) zitten. Alleen vrees ik dan wel eens dat ik bijna niets meer zal plaatsen omdat er altijd wel iets aan te merken valt. Maar goed het is goed om te lezen dat het bij meerderen speelt.

De inkomende lijn van rechts dat is een bekend punt. Goos merkte het ook al op. Spiegelen is niet zo mij ding. Van rechts fotograferen heb ik ook gedaan. Als je het verschil zou willen zien verwijs ik je naar 500px.com/marcelrernst. Daar zie je dat er veel meer horizonvervuiling is. Rechtuit fotograferen heb ik ook geprobeerd maar doordat de steiger aan de voorzijde scheef hangt oogt het geheel erg ongemakkelijk. Vandaar deze keuze.

Veel dank voor het meedenken. Dat waardeer ik zeer.

Groet Marcel

hans1990 op 11 april 2013 om 20:19

Ha Marcel,

De wolken lucht vind ik niet storend.. zo is de natuur nu eenmaal
En de wolken maken de lucht kleurrijk.
Ik vind het een mooie rustige plaat geworden.
Bij mij komt het geel in de lucht wat onnatuurlijk over, maar het kan natuurlijk zo zijn geweest.
Als je op het juiste moment ergens bent dan heb je de mooiste kleuren.

gr Hans

ingrid-marcel op 11 april 2013 om 21:07

Hey Hans. Dat is weer een tijdje geleden! Ook weer aan de slag met de camera?

Dank je voor je waardering. De lucht is op zich best aardig (gekleurd). Alleen had ik gehoopt dat er meer beweging in zou zitten. Door de rustige hogere luchtlagen leverde de langere sluitertijd nog steeds een 'gewoon' aanzicht op. Maar ja je kan niet alles hebben. Dan blijft er voor een volgende keer nog wat te wensen over.

De gele kleuren heb ik niet afzonderlijk aangezet of van kleurtoon gewijzigd. Die avond was de kleuring - zoals ik hierboven al aangaf erg apart.

Groet Marcel

hans1990 op 13 april 2013 om 17:43

Ha Marcel,

Het is inderdaad weer even geleden.. te druk geweest met andere dingen..
Als het goed is komen er binnenkort weer wat foto's bij..

ingrid-marcel op 13 april 2013 om 17:51

Ik kan niet wachten........

tom kruissink op 9 april 2013 om 10:11

Schitterende sfeervolle foto, fraai licht en fraai met de lange sluitertijd gespeeld. stem. Groet Tom

ingrid-marcel op 11 april 2013 om 19:03

Dank je Tom voor je waardering.

Groet Marcel

MB01 op 5 april 2013 om 10:08

Goede keus om toch te uploaden, vindt de compositie prima uitgevoerd net als de kleurstelling. De lucht vindt ik ook mooi alhoewel het iets mooier zou zijn met "schapen"wolkjes (persoonlijk), msar ja wil je al deze elementen in 1 foto hebben kan je wel erg lang wachten. Kortom, ik vindt het een erg mooie foto en waardeer ik met een dikke stem. (ps jammer dat er zo'n lelijk trappetje op de mooi met mos beklede steiger staat, kan jij niets aan doen natuurlijk).

ingrid-marcel op 5 april 2013 om 21:56

Hoi Marco. Heel leuk dat je de foto zo positief beoordeelt. Dat voelt goed.

Dat trapje zat er volgens mij eerder dan de korstmossen . Het steigertje ligt aan een klein strand dat maar mondjes maat gebruikt wordt. Het verweerde uiterlijk vond ik in een grappig contrast staan tot het metalen ding. Maar goed dat is een persoonlijk element. Zonder de trap had ik trouwens wel een andere toepasselijke naam moeten bedenken voor de foto .

Groet Marcel

eim1 op 5 april 2013 om 01:13

haha ik snap wat je bedoeld.
Lucht is voor mij prima zo. Mooi zelfs.
Wel een goede compo, en een mooie vervaging van het water. Lekkere kleuren ook.
mvg.
Eimar

ingrid-marcel op 5 april 2013 om 21:48

Hoi Eimar. Leuk dat je weer reageert.

Ja, ik geloof dat als je op een bepaalde manier kritisch bent over je eigen werk het aspect wel of niet uploaden snel optreedt. Misschien drukken we ons daarmee in een keurslijf maar dan is dat maar zo.

Dank je in ieder geval voor je fijne beoordeling.

Groet Marcel

chris-hornung op 4 april 2013 om 21:46

Ha,ha Marcel dit is wel heel bescheiden wat je schrijft! Het gewoon jouw stijl van fotograferen en dat waardeer ik ten zeerste. m.b.t. Je foto. Ik vind het een mooie strakke plaat zoals ik van jou gewend ben.

De details; vanuit de rechterhoek begint de steiger. Jij zorgt vaak dat de kijkrichting van rechts naar links gaat. Prima! Het water heb je mooi verstild door je lange sluitertijd. Mooi vind ik ook dat je de stenen onder water nog kunt zien. Het leid niet af omdat ze naast de steiger liggen. Het water is daardoor geen ondoorzichtige witte brei geworden zoals het de laatste tijd een beetje een trent aan het worden is. Je lucht ziet er mooi en dynamisch uit, niets meer aan doen zeg maar. Zelf zou ik bij zo'n mooie foto mijn camera standpunt hoger geplaatst hebben om de horizon niet te doorbreken met de leuning van het zwemtrapje. Hoewel het wel iets heeft!

Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!! (+)

Groeten Chris

ingrid-marcel op 5 april 2013 om 21:43

Hoi Chris. Bescheidenheid siert de mens! Zoals ik hieronder aan Cleo al uitleg heb ik nu zo'n beetje voor ogen hoe en wat ik wil fotograferen (dat duurt even). Dat jij dat 'eigen stijl' noemt doet me goed want het is erg leuk als het herkenbaar is.

Dat ook hier de kijkrichting weer tegengesteld is klopt. De omstandigheid was nu eenmaal zo. Het idee van Goos om te spiegelen spreekt mij niet zo aan. Misschien ben ik daar gewoon te eigenwijs voor.

Ten aanzien van de (on)doorzichtigheid van het water ben ik het met je eens. Bij deze foto wilde ik de stenen er per se bij hebben. Want een voorgrond geeft naar mijn idee veel diepte en kijkgenot. Een hoger standpunt heb ik geprobeerd. De foto's daarvan hebben minder lucht dan wel minder voorgrond. Aangezien ik geen fullframe heb moest ik kiezen. Dus vandaar. Wel heb ik er nadrukkelijk op gelet dat de laagste railing de horizon niet raakt.

Veel dank voor je reactie, stem en waardering.

Groet Marcel

InseawithC op 4 april 2013 om 21:44

Grappig om te lezen dat een gevorderde fotograaf als jij ook nog onzeker is over een foto wel of niet plaatsen. Ik heb hier ook altijd last van. Doe er daardoor wel vaak een uur over om de foto te uploaden en wanneer ik dat dan gedaan heb wordt ik zenuwachtig.

Maar Marcel, zo'n fotograaf als jij hoeft toch helemaal niet te twijfelen over deze foto! Naar mijn mening is hij prachtig! Ik mag hopen dat ik ooit zulke mooie foto's kan maken!!

Prachtige kleuren, goed gekozen standpunt en heel mooi mede door de lange sluitertijd! De lucht is juist heel mooi doordat er wat wolken zijn. Ook grappig dat je de bodem nog kan zien in het water! + een dikke vette verdiende stem!

ingrid-marcel op 5 april 2013 om 21:23

Hoi Cleo. Dank je voor je aardige woorden en je stem natuurlijk.

Soms heb je van die ideeën hoe een bepaalde foto er uit zou moeten zien. Dan is het wachten op het moment dat de omstandigheden precies zo zijn als voorgesteld. Dat kan lang duren. Heel lang. Als er dan een andere lucht/lichtomstandigheid is dan kan dat op zich mooi zijn maar niet conform het aanvankelijke idee. Ik ben terughoudend om van een zelfde plek/positie veel verschillende foto's te maken. Ik ben met andere woorden zuinig op die plekken. Anderen denken daar anders over en plaatsen veel dezelfde foto's van uit licht afwijkende standpunten. Dat is prima maar niet mijn ding. Daardoor ben ik kritisch op wat ik plaats. Ik denk dat ik een jaar of twee geleden daar anders over dacht. Maar nu ik min of meer weet op welke wijze ik onderwerpen wil vastleggen streef ik er naar ook alleen de 'geslaagde' exemplaren te uploaden. Maar ja, als het lang duurt voordat er iets komt dat naar tevredenheid is, begint het natuurlijk te kriebelen om toch iets te uploaden. Vandaar mijn 'twijfel'. Overigens heeft dat naar mijn idee niets met 'niveau' te maken maar meer met hoe je met je hobby omgaat (ik blijf overigens maar een amateur).

PS voor jouw informatie: deze foto is gemaakt met een 8ND.

Groet Marcel

InseawithC op 5 april 2013 om 21:39

Ik snap precies wat je bedoelt. Ik plaats eigenlijk ook nooit erg op elkaar lijkende opnames van dezelfde plaats. Wel doe ik dat als de opname totaal anders is doordat hij vanuit een hele andere hoek genomen is.

Ik heb ook altijd vooraf een beeld in mijn hoofd van hoe een opname moet worden al lukt mij dat dan nog best vaak niet zo door gebrek aan kennis of spullen. Maarja met de tijd wordt dat vast wel beter.

Leuk dat je dit met de 8ND gemaakt hebt! Ik had het dus ook zo kunnen maken. (Als ik beter wist hoe het moet ) heb je nou veel aan deze foto bewerkt ? Qua kleur of iets dergelijks?

Groeten Cleo

ingrid-marcel op 5 april 2013 om 22:06

Hmmmm. Je vraagt nu wel naar de geheimen van de foto! Het zal je niet verbazen dat de foto niet exact zo uit de camera is gekomen. De bewerkingen doe ik in lightroom (prachtprogramma). De foto is iets verscherpt, heeft een hele lichte toevoeging in levendigheid en verzadiging. Daarnaast verminder ik veelal de hooglichten, licht de schaduwen wat op, verlicht de 'witten' en zet de 'zwarten' iets aan. In LR is dat een paar tikjes aan de verschillende schuifjes wat niet veel tijd kost. Aanvullend heb ik met het bewerkingspenseel het steigertje beperkt opgelicht.

Groet Marcel

InseawithC op 5 april 2013 om 22:25

Oké! Dat valt mij nog mee! Had meer bewerking verwacht omdat er zo'n mooie paarse tint in zit! Ik werk met Adobe elements en ACDSEE. Heb onlangs zo'n heel cursus boek doorgewerkt om het te leren. Ken nu de basis.

Maar bedankt voor dat je je "geheim" wilde verklappen

mclc op 4 april 2013 om 21:30

Ik vind de lucht geweldig... en de steiger ook.... Maar de blokken in het water..... misschien zonde....
Maar ik vind em erg mooi, ben bij dat ie geplaatst is!
Gr Mclc

ingrid-marcel op 5 april 2013 om 18:26

Hoi Mclc (mysterieuze naam trouwens). Zoals ik hieronder al aangaf wordt er verschillend over die stenen gedacht. Dat mag en levert interessante inzichten op. Waarom je het misschien zonde vindt weet ik jammer genoeg niet. Maar ik kan me voorstellen dat je liever een compleet egale en ondoorzichtige waterspiegel had willen zien. Dat had ook gekund maar ik vond het transparante water op de voorgrond juist toegevoegde waarde hebben waarmee ik een afwijkende weergave kon maken in vergelijking met veel lange sluitertijdopnamen. Desondanks veel dank voor je opmerkingen.

Groet Marcel

mclc op 7 april 2013 om 21:57

Leuk je uitgebreide antwoord! En interessant waarom je voor deze versie hebt gekozen.
In eerste instantie leidde de blokken mij eigenlijk af van de steiger en de lucht, die naar mijn idee de foto maken, vandaar mijn reactie: zonde. Maar dat maakt de foto niet minder interessant, ik vind em echt geweldig en begrijp waarom jij wel de blokken in beeld heb gelaten. Dat de steiger van rechts naar links gaat vind ik nog juist een extra tof element, zeker niet storend, ik merk dat ik dat ook wel vaker (ongemerkt) doe.
Alsnog een dikke stem!
Gr Mclc

anidm-37 op 4 april 2013 om 21:29

Prachtig! Stem!

ingrid-marcel op 5 april 2013 om 18:16

Hoi Ani. Dank je voor je stem en je waardering.

Groet Marcel

Sandra2306 op 4 april 2013 om 20:57

ik zou er een panorama-uitsnede van maken zodat op de voorgrond de blokken weg zijn en dan kan de steiger vanuit de hoek beginnen, lucht vind ik prachtig.
gr Sandra

ingrid-marcel op 5 april 2013 om 18:14

Hallo Sandra. Dank je voor je input. De panoramauitsnede heb ik bij eerdere poging toegepast en dat pakt inderdaad goed uit. Ten aanzien van de stenen is het leuk om te lezen wat men er van vindt. Ik heb bewust ze in beeld genomen om er extra diepte in de foto mee te creëren. Hoe dan ook, ik waardeer je mening en hou het in het achterhoofd.

Groet Marcel

goosveenendaal op 4 april 2013 om 20:56

Mooi verstild water door de lange sluitertijd en fijne kleuren. Ik zou de foto link-rechts spiegelen voor een prettiger kijkgenot.
Groeten, Goos

john9999 op 4 april 2013 om 20:12

Ik vind de lucht niet slecht, wel de blokken die door het stakke water te zien zijn en de wat rommelige steiger alsgevolg van de korstmossen. Trekt in mijn beleving wat teveel de aandsacht. Maar ja dat is een persoonlijke mening, anderen zullen er waarschijnlijk weer anders over denken.

Mvg John

ingrid-marcel op 5 april 2013 om 17:53

Hallo John. Ondanks dat anderen mogelijk anders oordelen ben ik blij met je mening. Het geeft altijd weer stof tot nadenken. Dus dank je voor je reactie.

Groet Marcel

10

Stemmen

Bekeken:328

Favoriet:5

ingrid-marcel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 08-08-2009

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • Langs het Loch
  • lente in het dal
  • HAN0144 verkleind
  • Herfstwandeling
Datum:
4 apr. 2013 20:02:18
Camera:
Sony A77
Iso:
50
Sluitertijd:
30/1 sec
Diafragma:
f/16.0
Brandpuntsafstand:
11 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast