Meld je gratis aan

Sony A77 - 64 - f/18.0 - 31/1 - 17 mm

Het mooie aan fotograferen bij zonsopkomst zijn de telkens veranderende kleurstellingen. Deze foto is ongeveer 10 minuten later gemaakt dan de vorige upload. De opkomende zon begon de wolken een gele gloed te geven. Daarnaast kleurde het landschap licht paars.

De redelijk stevige wind stond die ochtend recht op het strandje, met een kleine schuimrand tot gevolg. Door het lage standpunt (circa 20 cm boven de grond) in combinatie met de lange sluitertijd, oogt het water en het schuim misschien als ijs en sneeuw. Maar dat is niet het geval. Of het effect bevalt is natuurlijk persoonlijke een kwestie.


Reacties (12)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
g-rar op 28 mei 2013 om 04:53

Knap!

eim1 op 9 februari 2013 om 14:22

Deze is qua kleur en uitstraling erg mooi. Goed dat er op de voorgrond wat is meegenomen. De steiger erbij boven vind ik ook mooi. Je hebt eigenlijk een 3-deling in je compo. Ik moet zeggen dat de verhoudingen hiertusen voor mijn idee niet helemaal kloppen. Het middelste stuk is te groot, en het onderste had wat groter gemogen.
Al met al een hele lekker plaat. Ik snap waarom je hem geupload hebt.
mvg.
Eimar

ingrid-marcel op 10 februari 2013 om 12:46

Hoi Eimar. Ik begrijp je volkomen. Het is schipperen met de omstandigheden. Ik wilde graag weidsheid weergeven en de steiger vanuit een andere hoek dan un de vorige upload. Rechts had meer vulling gemogen maar dat was er niet. Meer naar links draaien leverde een niet gewenste bossage in beeld. Dus heb ik gekozen de weidsheid/openheid te tonen aangezien de foto qua beeldvullend ook niet vergelijkbaar moest zijn met de foto 'reddingsbootje'.

Dank je in ieder geval voor je opmerkzaamheid en aandachtspunten.

Groet Marcel

eim1 op 10 februari 2013 om 13:24

Prima dat je creatief probeert om te gaan met de steiger. Je krijgt dan ook een ander soort (soms interessantere) foto's. Ik zit nog even na te denken: Je zou hem nog kunnen croppen tot een soort vierkant formaat. Dus dat je het rechtse deel er af snijdt. De steiger loopt dan verder je foto in. En ik weet niet of dat kan met Photoshop, maar misschien kan je het (te) grote waterdeel verticaal verschalen of iets, zodat dit lager wordt. Dit is toch een soort brij, waarin dat niet opvalt.
mvg.
Eimar

jacquelinevanbijnen op 6 februari 2013 om 20:58

Mooie sluitertijdopname met prachtige ochtendkleuren.

gr.Jacqueline

ingrid-marcel op 6 februari 2013 om 21:14

Hoi Jacqueline. Erg leuk dat je mijn manier van fotograferen waardeert. Dank je voor je reactie.

Groet Marcel

anidm-37 op 6 februari 2013 om 14:00

Jou fotos zijn altijd een streling voor mijn oog...heerlijke foto, prachtige kleuren, top!

ingrid-marcel op 6 februari 2013 om 21:18

Hoi Ani. Je opmerking doet mij goed. Het is natuurlijk erg leuk om te lezen dat mijn manier van fotograferen in de smaak valt. Dank je dan ook daarvoor.

Groet Marcel

alfons op 14 januari 2013 om 07:59

werken met een lange sluitertijd geeft meestal heel mooie kleuren weer net zoals hier fraai dat roze van het water mooi vind ik hier de schuimrand gr alfons

ingrid-marcel op 14 januari 2013 om 21:41

Hoi Alfons. Dank je voor je waardering.

Groet Marcel

alanddewit op 10 januari 2013 om 22:58

Veel is al gezegd Marcel. De reactie van Goos lijkt mij typisch zo'n reactie van iemand die niet voor dag en dauw opstaat om op het enige juiste moment van de dag landschapsfoto's te maken. De lange sluitertijd zorgt van voor een mooie natuurlijke verzadiging in je foto.
Grt
Aland

hans1990 op 10 januari 2013 om 13:36

Ha Marcel,

Het nodige commentaar is al geleverd en ik ben het wat dat betreft met Chris eens.
Persoonlijk vind ik de kleuren in deze opname mooier dan in de andere, maar bij de andere vind ik de compositie meer spreken.

Wat de reacties aangaat: Ook weer met Chris eens..

gr Hans

ingrid-marcel op 10 januari 2013 om 18:20

Hey Hans. Dat is het leuke dat iedereen zo zijn of haar voorkeuren heeft. En dat mag. Dat is in feite ook de bedoeling met de uploads om wat discussie te krijgen waarmee je verder kan. Ik ben dan ook blij met je reactie.

Ten aanzien van het reageren moet iedereen datgene doen wat hij/zij wil. Het reageren kost op zich tijd maar zolang dat behapbaar blijft zal ik het waarschijnlijk niet kunnen laten om iets terug te zeggen.

Groet Marcel

LoulouBeavers op 9 januari 2013 om 21:16

Vind het een heel mooi beeld, als het mijn eigen foto zou zijn zal ik wel de lichte plek van de zon wat temperen,
groetjes,
Loulou

ingrid-marcel op 9 januari 2013 om 21:35

Hoi Loulou. Dank je voor de reactie. De lichte plek heb ik in de nabewerking getracht minder fel te maken. Zie ook mijn reactie hieronder bij Chris.

Groet Marcel

chris-hornung op 9 januari 2013 om 20:40

Fraaie kleuren Marcel. Ik houd wel van dit verstilde beeld. Toch had ik een kleine kritische opmerking over de compositie.

Het valt mij op dat de horizon scheef is. Ook zit er weing of geen doortekening in het felle licht van de zon en jammer dat de steiger niet linksonder start waardoor nu de foto eigenlijk uit drie delen bestaat. Onder het mooie schuim, midden het verstilde water en boven de steiger en de lucht. Het kan natuurlijk zo zijn dat je dit bedoeld hebt maar dan vervallen uiteraard alle standaardtechnieken.

Persoonlijk vind ik je vorige upload geslaagder maar dat is mijn persoonlijke mening!

Groeten Chris

ingrid-marcel op 9 januari 2013 om 21:31

Hoi Chris. Veel dank voor je opmerkingen. Als ik heel eerlijk ben baal ik er wel van dat ik het niet zelf gezien heb dat de horizon scheef staat. Maar goed je hebt helemaal gelijk. Wat de compositie betreft gaf ik hieronder bij Goos ook al een vergelijkbare reactie. Ik kan me vinden in jouw voorkeur

De doortekening in de felle plek is inderdaad zeer beperkt. Volgens het diagram in LR was geen sprake van overbelichting. Bij de opname heb ik 1.7stop overbelicht om met name de doortekening in de donkere delen binnen de perken te houden. Dat is wat ten koste gegaan van de hoge lichten. Goed punt om rekening mee te houden bij volgende opnamen ondank dat ik twee GND's heb gebruikt.

Ten slotte verwijs ik nog even naar mijn reactie aan Goos over de keuze in de compositie.

Nogmaals dank voor je reactie. Het geeft weer heerlijk de mogelijkheid om inhoudelijk op een foto in te gaan.

Groet Marcel

chris-hornung op 9 januari 2013 om 22:22

Marcel, je jeugdige enthousiasme mag deze veteraan (65) graag zien. Het is maar dat je het weet!

Groeten Chris.

goosveenendaal op 9 januari 2013 om 19:47

Ik heb eerst maar even naar de andere gekeken. Die vond ik veel fraaier van kleurstelling en compo. Dit komt mij dor de merkwaardige kleur van het water en schuim.
Groeten, Goos

ingrid-marcel op 9 januari 2013 om 21:19

Hallo Goos. Ik waardeer je oprechte mening. Je voorkeur voor de compositie in de andere foto kan ik volgen. De lijnen zijn daar duidelijker en meer 'uit het boekje'. Ook het ontbreken van andere onderwerpen in beeld maakt die foto rustiger.

Desondanks heb ik bewust dit standpunt gekozen om niet een 'klassieke' steigerfoto neer te zetten maar een ander beeld te tonen.

Wat de kleur betreft wil ik niets aan je mening af doen. Voor de volledigheid kan ik wel melden dat de witbalans exact gelijk was aan de andere foto, ik de witbalans niet in de nabewerking heb aangepast, geen filter ervoor gebruikt heb en ook niet de kleurtoon heb aangepast. Er was die ochtend daadwerkelijk een dergelijke gloed. Merkwaardig, maar wel een natuurlijk verschijnsel.

Groet Marcel

goosveenendaal op 9 januari 2013 om 21:25

Wat een uitgebreid antwoord. Hier had je daar een duidelijk reden voor,maar wat mij betreft hoe je niet iedere keer te reageren als iemand wat bij jouw foto heeft geschreven. Ik doe dat in ieder geval niet, dat kost mij veel te veel tijd; het moet wel functioneel zijn. Groeten, Goos

ingrid-marcel op 9 januari 2013 om 21:40

Iedereen heeft eigen opvattingen over wel of niet reageren. Dat vind ik prima. Ik zal er bij jou in ieder geval mee houden. Zelf vind ik heb wel netjes om een reactie terug te plaatsen. Het geeft dat gelijk de mogelijkheid om wat achtergrond info te geven. Misschien is dat wat "jeugdig" enthousiasme.

Groet Marcel

martiefotografie op 9 januari 2013 om 19:47

Prachige foto, mooi met de lange sluitertijd en prachtige kleuren! Mooi het rustigogende wateren het schuim erbij.
groeten Marte

ingrid-marcel op 9 januari 2013 om 21:05

Hoi Marte. Dank je voor je complimenten.

Groet Marcel

wiedebas op 9 januari 2013 om 19:43

Fraaie plaat zeg!
Ik vind het licht erg mooi, de pier leidt het oog er mooi naar toe.

ingrid-marcel op 9 januari 2013 om 21:03

Hallo Wiedebas. Dank je voor je waardering voor de foto. Fijn om te lezen dat deze bevalt.

Groet Marcel

3

Stemmen

Bekeken:225

Favoriet:0

ingrid-marcel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 08-08-2009

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • Langs het Loch
  • lente in het dal
  • HAN0144 verkleind
  • Herfstwandeling
Datum:
9 jan. 2013 18:41:57
Camera:
Sony A77
Iso:
64
Sluitertijd:
31/1 sec
Diafragma:
f/18.0
Brandpuntsafstand:
17 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast