Meld je gratis aan

Sony A77 - 50 - f/13.0 - 13/1 - 12 mm

Eindelijk was het dan weer eens zo ver: dat het tijdens mijn aanwezigheid op een beoogde locatie een aantrekkelijke zonsondergang opleverde. Hoewel het die namiddag sterk betrok en een dik pak wolken vanuit het oosten het land binnen dreef, bleef er een smalle gelig/oranje gloed aan de horizon gloren. Het was spannend of de zon er op het laatste moment - voordat deze onderging - nog door kon komen. Uiteindelijk bleek een smalle opklaring aan horizon voldoende om gedurende luttele minuten een rode vuurbal door de bewolking te laten glippen en de onderkant van het wolkenpakket rood/paars aan te lichten. Tja, dan zijn de eerdere mislukte pogingen weer snel vergeten.

Bij deze spreek ik weer mijn waardering uit voor de zeer aardige reacties op de foto Tweesprong.

Groet Marcel


Reacties (25)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jodek op 7 februari 2017 om 21:37

Mooie invoerende lijn van keien, prachtige dieptewerking, mooi van kleur.

wennikon op 29 december 2016 om 18:43

De kleuren zijn echt fantastisch! Een heerlijke foto om naar te blijven kijken. Groet, Wendy

MarcelErnst op 29 december 2016 om 21:29

Dank je voor je enthousiaste reactie Wendy. Leuk dat de foto je zo bevalt.

Groet Marcel

Ferryveldhuizen op 4 december 2016 om 16:14

Hé Marcel

Even een reactie, niet lezende wat hier onderstaat, maar even n scherpe blik van mijn zijde.
Hij is weer fenomenaal man, wat n sfeer! herkenbare condities! Mooi strak in de kleuren en geen banding of andere narigheid, misschien had ik t kopje van de steen weggehaald links onder, deze geeft geen meerwaarde.
Groetjes Ferry

MarcelErnst op 4 december 2016 om 17:35

Dat is zeker scherp ten aanzien van het kopje. Ja, ik heb er even aan gedacht maar uiteindelijk heeft het me niet zo zeer bezig gehouden. Het zou zeker kunnen.

Groet Marcel

marcojongsma op 28 november 2016 om 13:18

prachtige foto erg rustgevend net als alle andere fotos gr marco

Pauline1965 op 15 november 2016 om 19:12

Fraai zeg. Mooie compositie en kleur, soms moet je gewoon geluk hebben met de weersomstandigheden. En dan moet je ze ook nog fraai kunnen vastleggen, maar dat is jou wel toevertrouwd. Groet, Pauline

sven483 op 15 november 2016 om 07:41

waauw, prachtig van kleur Marcel! lucht ziet er heel fraai uit! compositie ook verzorgd!

SvanRijmenam op 5 november 2016 om 20:26

Prachtige gloed en mooi contrast in kleuren en bij het gladde water en de rotsen. Gr Sander +

NielsJansen op 25 oktober 2016 om 19:06

Een erg fraaie plaat met prachtig warm licht. Scherpte is voldoende aanwezig in mijn ogen. Het licht aan de horizon lijkt op het randje van overbelichting? Ik vermoed dat je hier ND grads hebt gebruikt om de lucht wat tegen te houden. Zelfs met ND grads vind ik het bij deze omstandigheden van een felle opkomende of ondergaande zon vaak nog best lastig om een evenwichtige belichting te verkrijgen zonder clipping. Waar leg jij de prioriteit; de opname in zijn geheel wat onderbelichten en zodoende wat lichter te kunnen filteren of juist zwaarder te filteren? Het laatste heeft helaas vaak een onnatuurlijk donkere lucht tot gevolg. I.v.m. deze problematiek overweeg ik een 3 stops ND filter reverse aan te schaffen. Heb jij daar toevallig evaring mee of een mening over?

Groet Niels

MarcelErnst op 25 oktober 2016 om 21:00

Hoi Niels,

Je opmerking over de dreigende overbelichting kan ik volledig volgen. Dat is ook voor mij een doorlopende uitdaging. Het is met het beperkte dynamisch bereik van een camerasensor inderdaad lastig om in tegenlichtsituaties zowel een donkere voorgrond als de felle streek rond de (ondergaande) zon in een goede verhouding te houden. Ik belicht altijd 0,6 – 1 stop over en gebruik altijd een GND. Onderbelichten is op mijn Sony camera niet zo’n goed idee omdat ik de ruisonderdrukking in de donkere delen niet super vind. Daarin treedt bij het oplichten snel kleurruis op, die niet makkelijk op te lossen is in de nabewerking.

In deze foto zit op de horizon een heel klein deel dat geen kleurinfo meer heeft. Voor deze foto had ik 1 stop overbelicht bij een 0,6 GND. Dat leverde een beperkte overbelichting op. Het overgrote deel heb ik (in mijn ogen) onzichtbaar kunnen inkleuren door middel van klonen. Gelukkig was het een klein deel zodat er geen ‘banding’ ontstond.

Ik weet niet of ik snel een reverse GND zou aanschaffen. Ik heb er wel eens naar gekeken. Alleen ben ik toch meer gecharmeerd van soft GND’s omdat die - voor de wijze waarop ik fotografeer - veel prettiger inzetbaar zijn. Bij reverse GND’s en hard GND’s ben je (volgens mij) altijd genoodzaakt om de overgang op de horizon te leggen. Ik gebruik mijn GND’s heel vaak niet evenwijdig aan de horizon maar richt ze naar de kant waarvan het licht komt. Oftewel: de filters staan vaak schuin. Dat is volgens mij met reverse en hard GND’s een stuk lastiger.

Groet Marcel

NielsJansen op 1 november 2016 om 18:59

Bedankt voor je duidelijke uitleg Marcel en leuk om iets over jouw werkwijze te lezen. Heel herkenbaar ook. Wat betreft GND's ben ik het volledig met je eens, ook ik gebruik de softe variant het vaakst omdat die inderdaad breder inzetbaar zijn.

Groet Niels

StefWins op 24 oktober 2016 om 20:13

Dit zijn weer de vertrouwde warme kleuren die ik van je ken. Ik heb de zogenaamde onscherpte aan het eind van de stenen niet kunnen ontdekken, maar zou het sowieso niet storend vinden. Wat mij meer opvalt is dat je door de knik aan het eind juist net niet precies richting het middelpunt van het zonlicht lijkt te kijken, zie ook de gele gloed op het water vanaf de horizon naar de rechtervoorkant van de wering. Verder is het weer een zeer strakke plaat met prima detaillering op de stenen. Gr Stef

MarcelErnst op 24 oktober 2016 om 22:01

Dat is heel scherp opgemerkt Stef. De zon stond inderdaad niet precies in lijn met de knik (maar ligt nu in het verlengde van het voorstuk). Dat was me bekend maar ik durfde het niet aan om deze gelegenheid te laten lopen en te gokken op het echt ideale moment. Zeker omdat het de laatste tijd zo atmosferisch rustig is en dat is voor deze plek erg prettig. Die is namelijk erg open en daardoor erg onder invloed van wind, golfslag e.d. Maar eerlijk is eerlijk, het kan nog idealer.

Groet Marcel

GRMAPE op 23 oktober 2016 om 13:15

Zo!! Dit is prachtig. Mooi strak en zacht tegelijk. Hele mooie kleur!

DINAG op 23 oktober 2016 om 10:26

Prachtige kleuren, de diepte en het effect van de langere sluitertijd. Je geduld werd beloond
Gr Dina

boukes op 22 oktober 2016 om 19:27

Ik maak een buiging. Groet Djurre

MarcelErnst op 23 oktober 2016 om 00:21

Hoi Djurre. Dat hoeft niet. Je mag gewoon rechtop blijven staan . Wel een erg leuke reactie!

Groet Marcel

rob65 op 22 oktober 2016 om 16:30

Hele mooie opname met een mooie dieptewerking van het pad en prachtige kleuren.
gr Robert

renate-oskam2 op 21 oktober 2016 om 23:40

Jaloersmakend mooi! Geweldige kleuren, compositie en locatie!

MarcelErnst op 22 oktober 2016 om 09:23

Als een foto van mij jaloezie opwekt, moet ik er maar mee stoppen. Want dat wil ik niet op mijn geweten hebben .

Groet Marcel

VidJa op 21 oktober 2016 om 22:08

Gave plaat

khieran op 21 oktober 2016 om 21:42

Mooi de dam naar het licht laten lopen.

MarcelErnst op 21 oktober 2016 om 22:11

Rond deze tijd van het jaar ligt het dammetje inderdaad ideaal voor een fijne zonsondergang.

Groet Marcel

hmeeuwes op 21 oktober 2016 om 21:16

Gaaf standpunt waardoor 'het pad' bijna tot aan de horizon lijkt te lopen.
Topsfeertje!
Groetjes Henk

MarcelErnst op 21 oktober 2016 om 22:15

Hoi Henk. Het blijft een uitdaging om bij dit soort objecten een andere dan de 'klassieke' rechtuit-weergave uit te kiezen. Deze wering sprak me juist aan door de lichte knik aan het eind.

Groet Marcel

hmeeuwes op 21 oktober 2016 om 22:19

Ja prachtig en een inspirerende opname. Genieten dit hoor!
Groetjes Henk

Arnoud78 op 21 oktober 2016 om 19:06

Hi Marcel, mooi weer een plaat van jou hand te zien! Dit zijn natuurlijk de moment waar je als landschapsfotograaf voor gaat. Ik hou van kleuren dus dit vind ik geweldig, maar het is interessant de discussie hieronder te lezen. Ook wat de scherpte op het uiteinde van de wering betreft. Zelf vind ik dat niet storend, maar focusstacking zou een uitkomst kunnen bieden. Uiteindelijk vind ik de sfeer in een foto het aller belangrijkste en daar ontbreekt het hier zeker niet aan!
Gr Arnoud

MarcelErnst op 21 oktober 2016 om 21:20

Hoi Arnoud. De vorige upload dateert toch maar van een week of twee terug. Het geeft duidelijk aan dat die wat buiten het verwachtingspatroon viel .

Je opmerking over focusstacking volg ik. Ik weet dat dit toegevoegde waarde kan hebben. Je ziet het bijvoorbeeld aan Zoomerens en Hans1990 die zich daar succesvol mee zijn gaan bezighouden. Voor mij vind ik het op dit moment geen noodzaak. Vooralsnog hou ik het bij individuele belichting/focussing. Maar wie weet wat de toekomst brengt.

Groet Marcel

hulsman op 21 oktober 2016 om 16:03

mooie foto met warme kleuren
Groetjes Lia

lina-von-d op 21 oktober 2016 om 09:28

Prachtige compositie met een fraai kleurende lucht .....
Groetjes Lina stem

phaaksma op 20 oktober 2016 om 23:55

Klasse foto!!

hans1990 op 20 oktober 2016 om 23:35

Ha Marcel,

Deze luchten hoop je vaker tegen te komen. Wat je hieronder al aangeeft, het kan net het moment zijn. De week lofoten leverde me 4 of 5 platen op en dan ben je iedere dag aan het foto's maken maar het zijn de bjizondere momenten.

Compo erg sterk, punt van de stenen precies naar het licht. Ik vind dit een topper!

MarcelErnst op 21 oktober 2016 om 21:09

Over 'momenten' gesproken. Deze locatie heb ik al een jaar of drie op het oog maar nooit waren de omstandigheden goed genoeg. In vergelijking met De Lofoten was deze locatie toch iets makkelijker om naar terug te gaan.

arjennoord op 20 oktober 2016 om 21:25

Goed om weer wat van je te zien Marcel. Ik hink op twee gedachten bij deze foto. Ik weet dat je op zoek bent naar een foto met aansprekende luchten, dat had je bij deze ook. Ik vind de nabewerking wel wat onnatuurlijk ogen qua kleurstelling. Het middengedeelte oogt natuurlijk, maar als je naar het bovenste deel kijkt en het onderste deel vind ik deze onnatuurlijk paars-blauwig overkomen. Daarnaast valt me de onscherpte aan het eind van de stenenrij op, iets wat ik niet vaak zie bij je. Kan zo zijn dat de kwaliteit bij het uploaden "verloren" is gegaan. Compositie vind ik sterk gekozen. Zowel de lijn van de stenen als wel de inkadering links en rechts. Grt. Arjen

MarcelErnst op 20 oktober 2016 om 22:18

Hoi Arjen. Dank voor je kritische blik. De opmerking over de onscherpte verrast me aangezien in het origineel mij dit niet als zodanig overkomt. Sterker, er zit op de wering een 'high pass filter' voor extra detail. Wat misschien wel een rol zou kunnen spelen is de 'guano' aan het eind van de wering. Deze golfbreker is een favoriete plek voor meeuwen en eenden. Die laten nogal eens wat achter. Mogelijk dat die resten het beeld diffuus maken. Hoe dan ook, wel een goed punt om nog eens na te kijken.

Dan je punt over de enigszins onnatuurlijke kleuring. Het verbaast me niet overigens dat je deze opmerking maakt. Die had ik namelijk wel van iemand verwacht. De oorzaak zit echter niet in de nabewerking maar in de omstandigheden van het moment. Zoals ik al schreef was de bewolking voor zonsondergang behoorlijk dik. Dat gaf een koele, blauwe sfeer/tint. Toen de zon er uiteindelijk door kwam en de bordeaurode tinten naar voren kwamen, ontstonden de rood/paars/blauwe kleurschakeringen. Deze foto is gemaakt net nadat het heftigst rode kleurmoment voorbij was en er in de bewolking weer een overloop naar 'het blauwe uur' ontstond. Als je bijvoorbeeld de voorgrond bekijkt zie je het weerschijnen van dit blauw (lees: ongekleurde bewolking) terug. De kleurtemperatuur is daar alweer een stuk koeler. Bij elkaar zou je kunnen denken dat de foto een HDR(-bewerking) is. Dat is niet zo. De nabewerking is niet veel anders dan bij andere foto's. Overigens moet ik wel toegeven dat ik het verzadigde kleurenspectakel niet getemperd heb. Dat is zeer zeker een kwestie van smaak.

Hoe dan ook, je eerlijke, kritische blik waardeer ik zeer.

Groet Marcel

arjennoord op 21 oktober 2016 om 12:54

Is idd herkenbaar Marcel, dat het soms zo heftig qua kleur is dat je bij jezelf de vraag gaat stellen zal ik het temperen? Dat je het zo laat kunnen we alleen maar respecteren natuurlijk. Ik moest even nadenken over de 'guano', maar je zou daar weleens gelijk in kunnen hebben. Ik ben het namelijk niet eerder bij je tegengekomen en heb daar zelf ook weleens last van gehad. Dan was je op alle mogelijke manieren je hyperfocale punt aan het nakijken, maar thuis eenmaal op het computerscherm ontbrak de volledige scherpte op het eind.. De golfbreker bij Enkhuizen is zo een object waar diezelfde meeuwen en eenden hun favo plekje hebben. Dus naast de snoeischaar en trapje ook maar een bezem en schoonmaakmiddelen meenemen... Grt. Arjen

MarcelErnst op 21 oktober 2016 om 21:10

bore op 20 oktober 2016 om 21:13

Prachtige zonsondergang!! Mooi effect door de gebruikte sluitertijd, waardoor de reflectie op het water ook erg fraai tot zijn recht komt. Het geduld hebben heeft zich geloond
Gr. René

MarcelErnst op 20 oktober 2016 om 22:23

Hoi René. Dank je voor je reactie. De reflectie aan de linker kant komt voornamelijk doordat dat deel in de luwte van de wering lag en er daardoor beperkte beweging in het water zat. Aan de sluitertijd komt daarbij niet zoveel eer toe .

Groet Marcel

InseawithC op 20 oktober 2016 om 20:50

"Pad naar het licht" Mooi hoor. De stenen lijden mooie naar het goud/gele licht in de lucht! De lucht reflexteerd ook mooi in het water. Je hebt er weer een mooi exemplaartje bij!

MarcelErnst op 20 oktober 2016 om 22:19

Het was even wachten, maar dan heb je ook wat.

24

Stemmen

Bekeken:247

Favoriet:3

MarcelErnst

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 19-10-2015

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • Avondwandeling door de Sallandse heuvels
  • Spanish Coast
  • herfst-bos
  • Durgerdam
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
20 okt. 2016 19:54:26
Camera:
Sony A77
Iso:
50
Sluitertijd:
13/1 sec
Diafragma:
f/13.0
Brandpuntsafstand:
12 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast