Meld je gratis aan

Sony A77 - 50 - f/14.0 - 8/1 - 12 mm

Ik weet niet hoe vaak ik al op deze plek gestaan heb in een poging om dit steigertje vast te leggen. Het is onderdeel van een boothelling. De kleine omvang en het verweerde karakter spreekt/sprak mij aan. Voor de compositie koos ik bewust deze weergave. Een blik naar rechts zou een forse aanlegsteiger met een binnenvaartschip in beeld hebben gebracht.

De uitdaging zat (zit) er voor mij in om de steiger en het links daarvan gelegen wateroppervlak vast te leggen in combinatie met een gespiegelde lucht. Op de avond van de foto leek het ervan te komen. Aanvankelijk wilde ik een foto in landschap-stand maken. Alleen lukt het niet om daarin de steiger en de aanwezige bewolking gezamenlijk te ‘pakken’. In portret-stand lukte het wel. Hoewel ik in de afgelopen tijd bij foto’s van anderen gelezen heb dat de portret-stand minder aantrekkelijk wordt gevonden, vind ik een dergelijke weergave desondanks toegevoegde waarde hebben. Maar goed, daar mag een ieder anders over denken.


Reacties (14)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
GabriellaStam op 13 juli 2015 om 16:39

Prachtige foto's! Bedankt voor de inspiratie

ingrid-marcel op 13 juli 2015 om 19:52

Hoi Gabriella. Leuk om te lezen dat de foto's je inspireren. Ik ben benieuwd wat we daardoor kunnen verwachten van je .

Groet Marcel

eenmomentjesvp op 1 november 2013 om 21:13

Lekkere verdeling, oftewel niet traditioneel (ooit zelf een keertje
gedaan in Oostenrijk, zal dat een keertje uploaden) en daarmee
onderscheid je van velen en ik vind het ook iets rebels over
zich heen hebben. Geheel is verzorgd verdeeld en belicht en
de verticale positie versterkt extra de diepte (stem). Mvg,
Robert

ingrid-marcel op 1 november 2013 om 21:37

Ha ha Robert. Dat rebelse staat jou wel aan hè? Ik ben benieuwd naar jouw invulling daarvan zoals je beschrijft. Dank je wel voor je gemotiveerde reactie en waardering.

Groet Marcel

eim1 op 1 november 2013 om 18:23

He Marcel,
Het is toch een interessante foto met vooral mooie kleuren.
+
Eimar

ingrid-marcel op 1 november 2013 om 20:41

Hoi Eimar. Ondanks alle kritische opmerkingen van hieronder vind ik het ook nog steeds best een toonbare foto. Het hoeft niet altijd volgens de vaste stramienen te lopen dus je opbeurende opmerking waardeer ik. Dank je daarvoor.

Groet Marcel

hans1990 op 25 oktober 2013 om 19:23

Ha Marcel,

Ik stem in met onderstaand commentaar.. dus hoef ik niets meer aan toe te voegen.
Wel erg mooi steigertje, zeker eens terug gaan..
Toch ben ik ook van mening dat mensen teveel de zogenaamde regels laten spreken en bevooroordeeld een foto bekijken. Als dan een lijn te vroeg uit beeld loopt, een voorwerp niet op een derde staat etc. is het bij voorkeur al verkeerd. Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf een foto ook mooi vind..

kleuren en belichting iig prachtig..

gr hans

ingrid-marcel op 25 oktober 2013 om 20:52

Hoi Hans. Je nuanceringen zijn helemaal terecht. Hoewel ik - zoals hieronder al aangaf - een heel eind kan meevoelen blijft het een uitdaging om iets te bedenken waarin het afwijkende element toch in een interessant geheel overkomt. Uit de reacties merk ik dat ik dat punt nog niet te pakken heb. Dus gewoon opnieuw proberen. Dank je in ieder geval voor je complimenten.

Groet Marcel

sven483 op 18 oktober 2013 om 13:24

Mooie foto, uitstekende compositie en prachtige kleuren in de lucht!
Groeten Sven

ingrid-marcel op 18 oktober 2013 om 21:12

Hoi Sven. Gelukkig nog iemand die de compositie wel waardeert . Hoe dan ook dank je voor je complimenten.

Groet Marcel

goosveenendaal op 18 oktober 2013 om 09:06

Ik vraag me wel af: hoe kom je in vredesnaam op deze steiger? Wat is jammer vind is dat de steiger het beeld rechts uit loopt als het ware. Het was niet mogelijk om een stuk naar rechts te lopen en de steiger dan links in beeld te brengen? Had je ook de mooiere wolkenlucht meer te pakken.
Groeten, Goos

ingrid-marcel op 18 oktober 2013 om 21:10

Hallo Goos. Het opstappen is een hachelijk avontuur. Ik heb me er niet aan gewaagd.

Je opmerking over een stapje naar rechts liet net bij mij ineens het kwartje vallen. Aangezien ik volledig gefocust was op een foto in landschap-stand en het mij niet lukte om de gekleurde lucht er naar tevredenheid bij te betrekken, ben ik in de gauwigheid geswitched naar de portret-stand. Alleen heb ik mijn standpunt toen niet aangepast. Zeer waarschijnlijk had jouw tip gewoon gekund. Mijn opmerking over de grote aanlegsteiger zal - als ik er nu goed over nadenk - alleen spelen in de landschap-stand. Hoe makkelijk kan het dus zijn! Dank je voor je tip!

Groet Marcel

intrudertje op 17 oktober 2013 om 23:42

Ben het eens met inse,maar vind hem wel mooi van kleur en licht gr.

ingrid-marcel op 18 oktober 2013 om 21:14

De teneur van de opmerkingen is heel duidelijk en dus leerzaam. Dank je voor je aandeel daarin.
Daar kan ik wat mee.

Groet Marcel

InseawithC op 17 oktober 2013 om 22:06

Ik heb denk ik nu ongeveer 15 minuten naar deze foto gekeken om te bekijken wat er aan verbeterd kan worden. (Dat is natuurlijk wel een klein beetje lastig als je de omgeving er omheen totaal niet kent).

Ik vroeg mij af of deze steiger meteen aan de kant vast zit want allereerst vind ik de foto onder niet helemaal lekker aangesneden. Had van mij iets verder de foto in gemogen (als dat mogelijk is)? Ook heb ik het idee dat als je er voor had gekozen om meer water dan lucht te nemen je wat meer diepte had kunnen creëren. (Kun je bekijken met de zoom rand als je de foto wat omhoog scrollt) Verder dacht ik misschien aan spiegelen? (Ook al is dat niet de officiële kijkrichting maar dat hoeft ook niet altijd toch)? Maar dat zou je zelf moeten uitproberen want soms ziet dat er ook echt niet uit. Kon je ook een hoger standpunt nemen of was dit al dat jij rechtop stond?

Wel vind ik de kleuren en de sfeer zeer fraai!

Waarschijnlijk heb jij al deze dingen al geprobeerd en heb je er niks aan. Maarja dan heb ik tenminste wel mij best gedaan om je te helpen.

ingrid-marcel op 17 oktober 2013 om 22:27

Hoi Cleo. Tjonge. Wat een analyse . Dank je wel daarvoor en erg leuk dat je zo meedenkt. De onderkant is vrij krap aangesneden. Ik stond op de helling en die wilde ik niet in beeld. Die loopt voorlangs. Als je goed kijkt zie je er een klein deel nog van. Het hogere standpunt is een punt dat ik bij een volgende poging ga bekijken (zie ook reactie John). Wel hoop ik dat de spiegelende bewolking er dan bij is.

Groet Marcel

InseawithC op 17 oktober 2013 om 22:35

Oké ik kijk uit naar je volgende foto! Hopelijk is dat schip dan weg! Dan is het hele probleem in een keer uit de weg geruimd

Groeten Cleo

bally3 op 17 oktober 2013 om 22:03

er is al veel grezegd en dat ga ik niet overdoen. Mooi verzorgde foto in fijne kleuren verder.stem
gr. Hans

ingrid-marcel op 17 oktober 2013 om 22:19

Hoi Hans. Dat had wel gemogen hoor. Ik sta open voor iedere opmerking/kritiek. Dank je voor je verdere complimenten.

Groet Marcel

john9999 op 17 oktober 2013 om 21:10

Hallo Marcel ik begrijp dat je heel wat moeite hebt moeten doen om deze foto te maken, ik vindt hem er goed verzorgd uitzien met een fraaie lucht. De compositie vind ik minder door de stand van de steiger, je kijkt direct het beeld uit tevens staat hij volgens mij wat te prominent in beeld maar dat kan ook te maken hebben met de stand.

Mvg John

ingrid-marcel op 17 oktober 2013 om 21:32

Hoi John. Ja zoveel moeite dan zulke kritieken ! Nee hoor. Ik waardeer het zeer deze opmerkingen. Je gevoel dat de voorste paal te prominent in beeld staat neem ik mee. Misschien dat ik daar een aanpassing in moet maken. Dank je wel hiervoor.

Groet Marcel

chris-hornung op 17 oktober 2013 om 20:49

Tja, lastig Marcel. Voorop gesteld dat het altijd goed is om te experimenteren. Toch wil ik opmerken dat het beeld niet prettig is om lang naar te kijken. Je kijkt door de steiger direct het beeld uit en dat is volgens mij niet de bedoeling. De portretstand daar is al veel over gezegd en geschreven. Voor deze foto vind ik 'm persoonlijk minder geschikt. De weidsheid van het water en de lucht komen hier minder uit. Je foto is mooi en verzorgd en dat is natuurlijk jouw verdienste/visitekaartje.

Groeten Chris

ingrid-marcel op 17 oktober 2013 om 21:26

Hoi Chris. Ik ben blij dat ik deze foto geüpload heb. De verschillende meningen (ook die van jou) vind ik waardevol. Hoewel ik al langer met deze foto 'rond loop' voor een afstandelijker oordeel over mijn eigen resultaat had ik het gevoel de hieronder bij Saskia toegelichte balans te hebben. Gezien de reacties tot op heden zit ik te veel in mijn tunnelvisie. Leerzaam. Zie toch ook mijn vragen aan Maikel. Heb jij een antwoord?

Dank ik ieder geval voor de opmerkingen.

chris-hornung op 19 oktober 2013 om 10:10

Marcel, ik denk dat je er niet zo'n punt van moet maken. Er zijn genoeg plekken aan het IJsselmeer waar je prachtige foto's kunt maken in de stijl die jij voorstaat. Misschien eens met een andere manier van voorbereiding. Fotografeer niet altijd met je hoofd maar meer op je gevoel en creativiteit. Je hoofd gebruik je alleen voor de technische aspecten zeg maar. Lukt het niet dan zoek je gewoon een andere plek. Vaak is het ook goed om de plek op voorhand te verkennen. Het is in elk geval de helft van het werk dat je er totaal aan hebt. Je hebt een herkenbare en fraaie stijl van vastleggen en hou dat zo. Dus geen emmertjes erbij ook al is het goed bedoeld. Tot slot; relativeer want het is maar hobby!

Groeten Chris

ingrid-marcel op 19 oktober 2013 om 10:42

Ha ha Chris. Zeer wijze woorden. Het is zeker hobby en dat blijft het ook. Maar goed ik hou er wel van om een beetje te prikkelen want wie weet volgt er een andere zienswijze. Ik zal je zeggen dat dat inmiddels ook zo is geschied. Zeer leerzaam want ik weet ook niet alles.

Dank voor je nuanceringen!!

Groet Marcel

mke op 17 oktober 2013 om 20:33

Een zeer interessant stukje steiger. Erg goed bruikbaar in een compositie. Jammer van die aanlegsteiger en het binnenvaartschip. De kleuren zijn geweldig en de lucht is mooi. De portret stand kan hier (gezien de bewolking) zeker wel werken maar ik vind de richting van de steiger niet aantrekkelijk. In afwachting op het vervolg....

ingrid-marcel op 17 oktober 2013 om 21:16

Hoi Maikel. Dank je voor je mening. Het gevoel over de lijn van de steiger begrijp ik. Zoals gezegd is een inleidende lijn van links niet mogelijk zonder de grote aanlegsteiger in beeld te krijgen. Het blijft mij intrigeren om toch iets te maken waarbij - gegeven de plek van de steiger in de rechter hoek - een interessant beeld ontstaat. Wat is jouw idee? Of de locatie laten voor wat het is?

Groet Marcel

SaskiaJans op 17 oktober 2013 om 19:49

Marcel, allereerst mijn complimenten voor jouw doorzettingsvermogen. En natuurlijk kies jij voor de compositie in deze weerrgave. Dat is jouw keuze.. Ja had hier prachtige omstandigheden, de lucht is geweldig en houden het steigertje in balans, ik bedoel te zeggen dat zonder wolken de foto tezswaar rechts onderin zou zijn geweest... Ik vind het een mooie foto, maar vergeef me als ik zeg dat ik het op een of andere manier iets te 'gezocht' vind, qua compositie. Dat zit hem voor mij een beegje is de schuinte van de steiger denk ik, en in de lijn die mijn blik rechts aan het eind van de steiger de foto uitleidt...

ingrid-marcel op 17 oktober 2013 om 20:40

Hoi Saskia. Dank je voor je eerlijke reactie. Het komt een beetje over alsof je je verontschuldigt. Dat is niet nodig want je beschrijft exact de aspecten waar ik mee zat. De bewolking is hier een zeer elementair onderdeel in de compositie en - zoals je al beschreef - zodanig dat zonder de bewolking de foto totaal uit balans is. Om die reden ben ik ook zo vaak daar geweest. Telkens was het tegenwicht er niet naar mijn gevoel.

De steiger leidt je blik inderdaad in principe het beeld uit. Liever had een andere lijn in de foto willen brengen maar de omstandigheden zijn zoals ze zijn. Desondanks heb ik geprobeerd met deze niet voor de handliggende compositie-elementen een geheel te maken. Zie daar de uitdaging. Voor mij in ieder geval geen reden om deze plek links te laten liggen.

Voor het optimale 'balanseffect' had de bewolking iets meer geconcentreerd in de linker bovenhoek moeten zitten. Dat zat er helaas toen niet in. Ik blijf voor een foto in landschap-stand hopen op die omstandigheden.

Nogmaals dank voor je reactie. Je opmerkingen waardeer ik.

Groet Marcel

SaskiaJans op 17 oktober 2013 om 21:02

Dan mijn excuses voor de ipadfouten in mijn tekst ik zou zeker nóg een keer teruggaan Marcel. Dat binnenvaartschip ligt er vast niet altijd .... Of plaats eens een object op de steiger wat voor een verhaal bij de foto kan zorgen.. Een suggestie: een emmer ofzo

ingrid-marcel op 17 oktober 2013 om 21:27

PNCO op 17 oktober 2013 om 19:13

Mooie minimale foto Marcel... prachtige kleuren en heel sereen en kalm geheel. Top!

Grt Pieter

ingrid-marcel op 17 oktober 2013 om 20:42

Hoi Pieter. Dank je wel voor je lovende woorden.

Groet Marcel

7

Stemmen

Bekeken:285

Favoriet:1

ingrid-marcel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 08-08-2009

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • The last rays
  • Walensee Sunset
  • Langs het Loch
  • lente in het dal
Datum:
17 okt. 2013 18:59:37
Camera:
Sony A77
Iso:
50
Sluitertijd:
8/1 sec
Diafragma:
f/14.0
Brandpuntsafstand:
12 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast