Meld je gratis aan

Sony A77 - 50 - f/10.0 - 3/1 - 15 mm

Fotograferen met bewolking aan de lucht blijft altijd spannend hoe de omstandigheden uitpakken. Op de avond van deze foto lag er een (zoals wel vaker) een wolkenband aan de horizon die de ondergaande zon aan het oog onttrok. Onverwacht scheen de zon echter via een smalle strook door de bewolking heen. Dit veroorzaakte een bijzonder lichteffect met diverse roze tinten. Door het onverwachte moment had ik weinig tijd om een compositie te creëren (het lichtverschijnsel duurde maar kort).

De horizon oogt misschien vreemd. Dit wordt veroorzaakt doordat ik geen tijd had om het ND-filter te verwijderen, waardoor de golfslag door de lange sluitertijd vervaagt. De kleurstelling van de golven komt daarnaast sterk overeen met die van het onderste deel van de wolkenband waardoor beide delen min of meer samensmelten.


Reacties (27)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Raapie op 29 december 2013 om 18:07

Ik zie wel dat we van hetzelfde soort fotografie houden, ook deze erg mooi !

pouwkraan op 21 oktober 2013 om 22:28

Wat een prachtige fotoos heb je hier staan!! en deze is ook weer fantastisch, mooi rustig beeld met schitterende kleuren, complimenten!

ingrid-marcel op 22 oktober 2013 om 21:50

Dank je wel voor je aardige woorden. Leuk om te lezen dat de foto's zo bij je in smaak vallen.

Groet Marcel

sven483 op 4 oktober 2013 om 13:27

Mooie foto! Prachtige kleurtinten en goede compo! Een persoon op deze foto zou ook niet misstaan denk ik!
Groeten Sven

ingrid-marcel op 4 oktober 2013 om 21:11

Hoi Sven. Dank je voor je complimenten. Ik denk dat ik me kan voorstellen wat je bedoelt. Dat soort blikvangende elementen komen steeds vaker voor in composities zoals deze. Je moet er van houden. Ik geef er de voorkeur aan om de omstandigheden zonder mensen weer te geven. Misschien loop ik wat dat betreft vrij ver achter. Maar wie weet wat nog komen gaat. Goed om het in ieder geval te melden. Ik neem het zeker mee in mijn overwegingen.

Groet Marcel

PNCO op 24 september 2013 om 18:55

Dit is mooi zeg... prachtige kleuren heb je hier weten te vangen Marcel!

Dit is 1 van de kanten van fotografie waar ik ook meer mee wil gaan werken.. dus ik ga de fanknop indrukken en goed kijken wat jouw instellingen zijn

groetjes en stem
Pieter

ingrid-marcel op 24 september 2013 om 21:39

Hoi Pieter. Leuk dat je me gaat volgen. Ik hoop dat je de informatie die je zoekt uiteindelijk weet te vergaren. Door veel te proberen moet het lukken. Mocht je vragen hebben dan moet je ze natuurlijk gewoon stellen.

Dank je in ieder geval voor je reactie.

Groet Marcel

constant op 18 september 2013 om 18:21

Heel mooie pasteltinten ,fraai van compositie .

groetjes,

Constant

ineke op 17 september 2013 om 23:01

Prachtige compositie en hele mooie kleuren. Gr. Ineke+

ingrid-marcel op 18 september 2013 om 21:30

Hallo Ineke. Dank je voor je aardige woorden en waardering.

Groet Marcel

Pauline1965 op 15 september 2013 om 19:00

Ik vind de hobbelige horizon erg mooi, je ziet al zoveel strakke lijnen in de meeste seascapes. Het heeft een beetje het effect van een aquarel schilderij. Juist met bewolking krijg je de meest wonderlijke zonsondergangen, hier heeft dat ook heel fraai uitgepakt. Groet, Pauline +

ingrid-marcel op 16 september 2013 om 15:56

Hoi Pauline. Een 'hobbelige' horizon is een originele omschrijving voor deze situatie. Die zal ik onthouden . Dank je in ieder geval voor je complimenten.

Groet Marcel

eenmomentjesvp op 15 september 2013 om 14:57

Goed verdeelde en belichte foto, die aangenaam
rustig is en een mooie diepte heeft.
De wat "rare" horizon vind ik een mooie extra,
doe ik soms ook wel eens (stem).
Mvg,
Robert

ingrid-marcel op 15 september 2013 om 16:57

Hallo Robert. Dank je wel voor je leuke reactie. De opmerking over de 'rare' horizon heb ik vermeld om allerlei opmerkingen en toelichtingen achteraf te voorkomen. Met op-/aanmerkingen heb ik overigens helemaal geen moeite, maar als er inhoudelijke punten op foto's komen dan heb ik natuurlijk liever aanmerkingen op aspecten die ik zelf niet gezien heb. Daar leer je weer van hè? En ach, van een beetje lange sluitertijd ben ik sowieso niet vies.

Groet Marcel

eenmomentjesvp op 15 september 2013 om 17:03

Ik ken het en ik deel geheel je mening.
Mvg,
Robert

wietseh op 14 september 2013 om 23:24

Hoewel je weinig tijd had vind ik de foto een mooie compo hebben dankzij de mooie structuren in het zand.
Mooie spiegeling van de kleuren ook

Stem en groet, Wietse

ingrid-marcel op 15 september 2013 om 16:49

Hoi Wietse. In een korte tijd valt natuurlijk best een aardige compositie te bepalen. Maar als je de tijd gegund wordt valt meer uit te proberen. De 'originele' foto is ruimer genomen, maar ik bleef er een ongemakkelijk gevoel bij houden. De voorgrond heb ik daarom ingekort waardoor nu een inkomende lijn van rechtsonder waar te nemen is. Ook is een stukje van de bovenkant af omdat daar geen interessante bewolking zat. Je ziet, met een beetje bijsnijden kom je een heel eind . Dank je voor je reactie en complimenten.

Groet Marcel

SietskeH op 14 september 2013 om 13:36

Een mooie en sfeervolle opname mede door het effect van de lange sluitertijd. Mooi ook de zandstructuren op de voorgrond.
Gr. Sietske

ingrid-marcel op 14 september 2013 om 21:25

Hallo Sietske. Goed om te lezen dat de voornaamste aspecten van de foto je bevallen. Dank je voor je complimenten.

Groet Marcel

mke op 13 september 2013 om 20:36

Hi Marcel, je hebt weer een aantal mooie platen online gezet! Dit is weer een topper! Heerlijke kleuren en goede compositie, zelfs in portrait

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 21:13

Hoi Maikel. Dank je voor je reactie. Toch ben ben ik heel bescheiden geweest met het uploaden van foto's in de afgelopen tijd. Maar goed dit is de tweede in twee weken. Er volgen er binnenkort nog een paar, maar dan moet ik wel helemaal tevreden zijn over het uiteindelijke resultaat. Ik loop doorgaans enige tijd met proefversies om mijn telefoon om te zien of er toch her of der nog aanpassingen moeten worden gemaakt. Een beetje afstand nemen, zal ik maar zeggen.

Ps. leuke over de portretstand gezien ook jouw laatste upload!!!

Groet Marcel

hans1990 op 13 september 2013 om 19:22

Ha Marcel,

Het water dat de zee met de voorgrond verbind richting de zon is denk ik een hele sterke lijn in je foto...
Dat de foto staand is gemaakt vind ik geen probleem... wijdsheid is een doel op zich denk ik en in deze foto spreken vooral de structuren in de voorgrond..
de kleuren en de vervaagde golven in de achtergrond zijn erg mooi.. Het contrast zou echter naar mijn smaak iets verhoogd kunnen worden..

gr Hans

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 21:06

Hoi Hans. Dank voor je uitgebreide complimenten. Ten aanzien van je opmerking over het contrast ben ik benieuwd in welke delen je het contrast te laag vind. In LR werk ik altijd met de 'witten' en 'zwarten' om het contrast nauwkeuriger te sturen (dus niet via de contrastschuif). Ook is de helderheid (lokaal contrast) behoorlijk opgekrikt ten opzichte van de raw-foto. Met name bij het locale contrast heb ik de verhoging zodanig ingesteld dat het reliëf aan de onderkant niet te veel dicht liep. Misschien dat jij een extra aanzet prefereert?

Groet Marcel

hans1990 op 14 september 2013 om 22:31

Ha Marcel,

nu ik mijn beeldscherm heb gekalibreerd is het wel beter maar inderdaad is het de extra aanzet die ik mooi vind...

eim1 op 14 september 2013 om 11:03

He Marcel,
Gisteren zaten Hans en ik je foto te bekijken. Erg mooi van kleur en compo.
Op zijn scherm leek er wat minder contrast in te zitten, maar nu ik hem thuis bekijk lijkt er weer iets meer contrast in te zitten, en is hij goed. Toch iets met schermen misschien.
Stem ook van mij.
Eimar

ingrid-marcel op 14 september 2013 om 11:27

Hey Eimar, dank je voor jullie gezamenlijke analyse . Toch hou ik me aanbevolen voor dit soort kritische noten, want ik kijk natuurlijk ook maar met mijn (tunnel)visie naar mijn foto's.

Groet Marcel

anidm-37 op 13 september 2013 om 07:25

Weeral een prachtige plaat, mooi warme kleuren, knap! stem+

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:51

Hoi Ani. Weer veel dank voor je positieve support.

Groet Marcel

chris-hornung op 13 september 2013 om 00:07

Fraai beeld heb je vastgelegd Marcel. Mooie structuren in het zand. De compositie daar valt wat over te zeggen maar je keuze dat is persoonlijk en daar heb ik begrip voor. Vind het wel jammer dat je het weidse van een seascape niet helemaal hebt kunnen laten zien.

Groeten Chris

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:50

Hoi Chris. De keuze voor de portretstand is doelbewust (zie hieronder). Het nadeel daarvan is inderdaad dat de foto aan weidsheid inboet. Ik heb heel even overwogen om de landscape-stand te hanteren. Alleen lukte het daarbij niet om én de gekleurde lucht én het reliëf volledig naar tevredenheid in beeld te krijgen. Daarnaast kwamen dan de (nu niet geheel zichtbare) zandplaten links en rechts veel te prominent in beeld. Daar zat helaas geen spiegeling in waardoor ze erg donker en zwaar overkwamen.

Om je tevreden te stellen zal de volgende upload zeer weids zijn.

Groet Marcel

elninjo op 12 september 2013 om 23:02

mooie kleuren en goede compo. zou zeggen goed gelukt met nd filter.
gr. Peter

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:41

Tja soms valt het niet tegen . Een kortere sluitertijd zou vast een ander beeld hebben gegeven met een eigen karakter. Voor een volgende keer dan maar weer. Dank je voor je complimenten.

Groet Marcel

intrudertje op 12 september 2013 om 22:42

Super mooie plaat,schitterende kleuren stem gr.

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:38

Ik blijf het iedere keer weer bijzonder vinden, de verscheidenheid aan kleuren die je bij zonsopkomst/-ondergang kunt meemaken. Mooi om te merken dat ik jou en andere toeschouwers op deze wijze er een beetje bij kan betrekken. Dank je voor je reactie.

Groet Marcel

JKoppelaar op 12 september 2013 om 22:35

Schitterende kleuren explosie en mooie compo. Topplaat geworden vind ik! Stem!

groet Jan

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:33

Dank je wel Jan voor je lovende woorden. Leuk om te lezen dat je de foto op deze wijze betitelt.

Groet Marcel

Silviav op 12 september 2013 om 21:34

Mooi voor op Canvas.Stem

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:31

Ha ha. Dat is leuk compliment. Misschien moet ik deze dan maar gelijk commercieel uitbaten. Dank je voor je reactie.

Groet Marcel

ilya-eos450d op 12 september 2013 om 21:34

Fraaie kleuren en een goede compo.

groeten,

Ilya

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:29

Dank je wel lIlya voor je waardering en reactie.

Groet Marcel

goosveenendaal op 12 september 2013 om 19:56

Prachtige kleuren, sterke compo!
Groeten, Goos + stem

SaskiaJans op 12 september 2013 om 19:47

Een vervaagde golfslag pakt hier toch prima uit, wat een mooi geluk had je hier zeg! Heel mooi!

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:22

Hoi Saskia. De toelichting op de horizon besloot ik er bij te zetten ter voorkoming dat ik nadien zou moeten uitleggen waarom het er mogelijk wat anders uitziet dan normaal. Wat mij betreft is het ook geen defect. Maar goed ik ben natuurlijk niet objectief . Dank je in ieder geval voor je reactie.

Groet Marcel

iJonathan op 12 september 2013 om 19:39

Mooie kleuren en details in de voorgrond.

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:17

Dank je voor je waardering iJonathan. Ik ben er blij mee.

Groet Marcel

john9999 op 12 september 2013 om 19:38

Mooe zachtei kleuren en weerspiegeling.

Mvg John

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:15

Hoi John. Zoals ik hieronder al aan Cleo meldde wilde ik die avond dit soort structuren vastleggen. Daarbij ging mijn idee er naar uit om juist de spiegeling op het natte strand/in het stilstaande water er bij mee te nemen. De camera hing daarbij vlak boven het zand. Veel lager dan ik aanvankelijk had gedacht om het effect vooral vooraan in beeld te krijgen. Zoals je ziet is dat niet helemaal gelukt, maar desondanks een aardig leermoment.

Groet Marcel

trix70 op 12 september 2013 om 19:13

Heel Fraai!
Gr.Patrick.+

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:07

Dank je Patrick voor je positieve reactie.

Groet Marcel

corneliet op 12 september 2013 om 19:13

Prachtig van kleur! Met de compositie is niks mis .... Ik vind 'm prima! (Stem) . Gr. Corneliet

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:04

Dank je voor je waardering voor de compositie. Het is meer het gevoel dat bij een iets ruimere voorbereiding, meer verschillende opties afgewogen hadden kunnen worden. Daar was nu geen tijd voor. Op zich ben ik er ook niet ontevreden over, maar misschien had het ook anders gekund. Maar dan zullen we nooit weten .

Groet Marcel

rietanka op 12 september 2013 om 19:09

Mooie zachte tinten

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 18:05

Mooi dat het zo bevalt. Dank je voor je reactie.

Groet Marcel

InseawithC op 12 september 2013 om 18:47

Wauw dit is weer prachtig! Fraai van kleur! Mooi die structuren in het zand op de voorgrond! Prachtige weerspiegeling van het ondergaande zonnetje in het water! + stem

ingrid-marcel op 13 september 2013 om 17:59

Hoi Cleo. Mijn bedoeling die avond was om onder andere structuren op het strand vast te leggen. Dat het licht zo meewerkte was inderdaad een kado'tje. Dank je voor je reactie.

Groet Marcel

21

Stemmen

Bekeken:245

Favoriet:0

ingrid-marcel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 08-08-2009

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • Langs het Loch
  • lente in het dal
  • HAN0144 verkleind
  • Herfstwandeling
Datum:
12 sep. 2013 18:30:33
Camera:
Sony A77
Iso:
50
Sluitertijd:
3/1 sec
Diafragma:
f/10.0
Brandpuntsafstand:
15 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast