Meld je gratis aan

Sony A77 - 50 - f/13.0 - 15/1 - 11 mm

Deze deels ingestorte wering stond al een tijd op mijn verlanglijstje, alleen was het wachten op de juiste positie van de ondergaande zon. In deze periode van het jaar is de stand naar mijn mening ideaal voor deze fotoplek. Op de betreffende zaterdagavond waren de weersomstandigheden bijna ideaal. Weinig wind en een adembenemende zonsondergang (waarvan overigens al meer foto’s langs zijn gekomen op Zoom) maakte voor mij het plaatje compleet.

Mogelijk is het opgevallen dat ik bij de vorige upload niet alle reacties voorzien heb van een bedankje. Gezien het (toenemend) aantal reacties komt het persoonlijk reageren wat in de knel. Ik vrees dat dat in de komende tijd niet anders zal zijn. Bij deze dan ook veel dank voor alle aardige reacties en complimenten op de vorige foto.


Reacties (36)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
NielsJansen op 20 september 2015 om 16:37

Mooi hoe alles, na een gedegen voorbereiding, dan op zijn plek komt. Fantastische foto.

Groet Niels

arjennoord op 22 september 2014 om 11:04

Hoi Marcel, Wat is dit een waanzinnige foto. Scherpte, compositie en dan zo een zonsondergang erbij, schitterend vastgelegd. Grt. Arjen

picture4amel op 6 september 2014 om 16:20

Alles in deze foto is tot aan perfectie uitgevoerd vind ik. Strak met waanzinnige kleuren +

wennikon op 29 juli 2014 om 12:23

Het is al vaak gezegd maar hierbij ook mijn complimenten voor de prachtige foto's in je verzameling! Bedankt dat je zo uitvoerig op onderstaande vragen van anderen bent ingegaan. Heel erg leerzaam!

ingrid-marcel op 29 juli 2014 om 12:44

Hoi Wennikon, erg leuk dat de opmerkingen leerzaam voor je zijn. Ik zou zeker ook bij de andere foto's de verschillende reacties nakijken want ook daar heb ik diverse vragen beantwoord. Overigens, als je een vraag hebt: stel die gerust.

Groet Marcel

rolena op 8 juni 2014 om 20:52

hoi Marcel wat maak je prachtige foto`s, het is een groot plezier
om je foto`s te bekijken.Fraaie composities en prachtige kleuren
Mooie effecten met de sluitertijd.
Ik hoop dit in de toekomst ook eens te gaan doen.Eerst eens sparen voor filters
Dikke complimenten voor je fotowerk

paulfles op 1 april 2014 om 19:20

Mooie kleuren met mooi diepte in
gr Paul
+

martin484 op 25 februari 2014 om 21:02

Erg mooi! Hele mooie kleuren, mooi strak! stem
Groeten Martin

palac op 9 februari 2014 om 03:33

prachtige kleuren heb je hier,knap werk!
gr

johanbakker op 9 januari 2014 om 17:00

Wat een schitterende plaat, prachtige voorgrond en een fraaie zonsondergang. Prima belicht!
Mvg. Johan. ++

Wirtjo op 4 januari 2014 om 12:32

Ik heb jouw album eens goed bekeken Marcel. en ik ben zeer onder de indruk! Ik vind dit een prachtige vorm van fotografie, en voel er veel voor om er ook eens mee aan de slag te gaan. Je vertelde dat je met spullen van LEE werkt, de bigstopper met name. Maar welke filters gebruik je nog meer? Ook kleurenfilters bijvoorbeeld?
Groet'n, Wirtjo

ingrid-marcel op 4 januari 2014 om 19:38

Hallo Wirtjo. Erg leuk dat je zo enthousiast reageert op de foto's. Dat doet me natuurlijk goed. Ik lijk uit je opmerkingen te kunnen opmaken dat mijn manier van fotograferen moeilijk/ingewikkeld vind. Ik kan je verklappen: dat is het niet. De belangrijkste ingrediënten zijn: een aansprekend onderwerp, op het juiste moment er zijn (vroeg je bed uit), een beetje compositie bepalen en tijdig de ontspanknop indrukken. Qua materiaal valt het best mee. Mijn 'standaarduitrusting' bestaat uit een 3-stops ND-filter (van Hoya) en twee grijsverloopfilters (een 0.6 en een 0.9 van Lee met zachte overgang). Het ND-filter gebruik ik vooral bij zonsopkomsten en - ondergangen. De bigstopper gebruik ik minder en dan met name overdag om een langere sluitertijd te krijgen (zie bijvoorbeeld de foto's 'houten wering' en 'landaanwinning' ). Een kleurenfilter gebruik ik niet. De kleuren van de zonsopkomsten en -zonsondergangen zijn vaak al spectaculair genoeg. Daarnaast valt in de nabewerking zonder al te grote aanpassingen nog wat extra pit in de foto aan te brengen. De nabewerking doe ik in Lightroom en dat is veelal voldoende voor me. Dus geen meervoudige belichtingen.

Ik hoop je hiermee een voldoende kijkje in de keuken te hebben gegeven.

Veel succes!

Groet Marcel

Wirtjo op 8 januari 2014 om 19:10

Dag Marcel, Nou, moeilijk of ingewikkeld niet zozeer, maar wat ik me vooral afvroeg was welke materialen (filters en combinaties daarvan) je gebruikte. Met jouw goede info is me nu wat dat aangaat die zaak al een stuk helderder geworden. Ben er nu na wat zoeken op het net wel achter dat Lee goeie maar wel prijzige spullen levert. Maar als ik zie welke resultaten ermee te behalen zijn, dan is het me die investering wel waard geloof ik. Ben nog wel op zoek geweest naar goedkopere alternatieven, maar die blijken toch niet zo goed. Wat wel verwarrend is, is dat elke fabrikant er z'n eigen cijfer/lettercode op na houd. Waarom heet een 3-stops ND-filter niet overal een 3-stops ND-filter bijvoorbeeld.
Maar goed, nogmaals hartelijk dank voor alle info Marcel, en ik ga het zeker mee aan de slag!
Groet'n, Wirtjo

ingrid-marcel op 8 januari 2014 om 21:41

Naast Lee zijn er ook andere merken. Hitech wordt ook geregeld gebruikt. Iets goedkoper maar volgens bij best een goed alternatief. Je moet je ook niet gek laten maken door wat anderen gebruiken.

Ten aanzien van de aanduidingen heb je gelijk. Goed opletten wat de kwalificaties van het filter is. Succes.

Groet Marcel

tontenbrinke op 3 januari 2014 om 23:15

De 'kunst' van het geduld heeft haar vruchten afgeworpen, Marcel. Een prachtig resultaat. Toch vroeg ik mij af of je in een lager standpunt niet een nog beter resultaat zou kunnen krijgen. Ook denk ik dat het nog fraaier wordt, wanneer je onderaan een strookje stenen weg zou laten zodat het meer een panorama wordt. GroeTon.

ingrid-marcel op 4 januari 2014 om 11:38

Hallo Ton, je tipt een paar interessante punten aan. Laat ik allereerst mijn waardering uitspreken daarvoor. Het biedt weer stof tot nadenken. Hierna zal ik mijn overwegingen bij de foto aangeven.

Ik hou er wel van om een laag standpunt in te nemen zodat er veel aandacht op de voorgrond komt. In zijn algemeenheid pas ik dat toe. Belangrijk aandachtspunt is daarbij het effect van de groothoeklens. Het voorste onderwerp wordt dan extreem uitvergroot. Bij mijn eerst bezoek aan deze locatie heb ik een paar proefopnamen gemaakt waarbij ik ook een lager standpunt innam. Dat beeld beviel mij niet vanwege de uitvergroting van de voorste basaltblokken. Vandaar dat ik op de avond van deze foto bewust iets hoger ben gaan staan. Een persoonlijke keuze dus.

Je idee over een panorama hou ik in het achterhoofd. Dat kan ik bij een komend project uitproberen. Bij deze foto koos is er juist voor om de vervallen staat van de wering in het beeld te betrekken. Met het intacte deel als een soort inleidend thema, dat tevens een gevoel van diepte geeft.

Uiteindelijk is het een kwestie van keuzes maken en persoonlijke voorkeur. Dat maakt het ook zo leuk dat je van een zelfde onderwerp verschillende weergaven kunt maken. Dank je voor je opmerkingen. Daar kan ik zeker wat mee.

Groet Marcel

sven483 op 2 januari 2014 om 22:46

Heel mooie foto, uitstekende voorgrond en zeer fraaie zonsondergang die uitstekend belicht is!
Groeten Sven

eenmomentjesvp op 2 januari 2014 om 19:04

De beste wensen.

Mooie moment en heerlijk verzorgd
alles vastgelegd. Mvg (stem), Robert

eim1 op 21 december 2013 om 18:55

He Marcel,
mooie kleuren en compositie.
+
Eimar

leen55 op 16 december 2013 om 21:54

Heel erg mooi, fantastische compositie. Bijna symmetrisch maar net niet. De kleuren in de lucht zijn inderdaad prachtig. En een heel mooie lange sluitertijd. Kortom een lijst er omheen en de muur. Gr. Leen

vossie8 op 16 december 2013 om 21:50

Schitterend beeld ! Super mooie compo !
Stem.

botafriko op 9 december 2013 om 23:18

Prachtige plaat! De kleuren zijn top. Mooie symmetrie. Deze vorm zie je niet vaak. Een soort Batman met die "oortjes". Stem.

Groeten Roy

wietseh op 9 december 2013 om 21:55

Deze kan zo aan de muur, prachtige kleuren en compo
Stem en groet, Wietse

pimhessephotography op 8 december 2013 om 19:51

Schitterende rustgevende foto! Stem!

daan de vos op 6 december 2013 om 20:24

Je geduld op het juiste moment beloond met een prachtige foto,compliment.

gr Daan

Gotchas op 6 december 2013 om 16:04

Mooi, mooi, mooi, die kleuren in de lucht zijn echht prachtig.
De stenen op de voorgrond geven de opname diepte mee.
Heel fraai gedaan!

hans1990 op 4 december 2013 om 09:33

Ha Marcel,

Mooie kleuren en belichting. Wat betreft de compositie en diepte is al het eea gezegd. Persoonlijk vind ik het een mooie plaat. De twee stenen die los staan van de pier dwingen je om een denkbeeldige lijn door te trekken naar de horizon wat naar mijn idee toch diepte schept. wel vraag ik me af hoe ruw het water was, het is nu redelijk dicht gelopen. Had graag een wat meer dynamische voorgrond gezien.

gr Hans

ingrid-marcel op 4 december 2013 om 21:00

Hoi Hans. Er stond weinig wind die avond en de wind was ook nog eens enigszins aflandig op het punt waar ik stond. Rond de pier was een luwte waardoor er minimaal beweging in het water zat. Geen aanlandige golfslag dus die de dynamiek zou kunnen geven. Het gladde water leverde wel een spiegeling op. Wat mij betreft een aanvaardbaar alternatief .

Groet Marcel

Mgompie op 4 december 2013 om 00:43

Kan toch ook niet, dat bedanken; je wordt dan knetter op den duur. Gewoon reageren op hun foto's, is nog leuker ook. Foto is mooi.

Mgompie

InseawithC op 4 december 2013 om 00:14

Prachtige opname weer! Hele fraaie kleuren en een mooi gekozen compositie! Het zou zo door kunnen voor een prachtig rustgevend schilderij! + stem

ilya-eos450d op 3 december 2013 om 22:06

Prachtige lucht en een fraai standpunt.
Goede verzorgde foto.

Groeten,

Ilya

Fred-horst op 3 december 2013 om 21:54

heel erg mooi zeg
alsof de foto een verhaal vertelt

intrudertje op 3 december 2013 om 21:53

Super mooie plaat,prachtige kleuren en scherpte stem gr.

john9999 op 3 december 2013 om 21:07

Fraaie opname met een schitterende lucht, mis alleen diepte in de foto, technisch 100 %.

Mvg John

ingrid-marcel op 3 december 2013 om 22:26

Hoi John. Wat een compliment: 100% voor de techniek........... Ik ben er stil van.

Over de diepte gaf ik hieronder aan Pauline al aan dat dat niet mijn opzet was bij deze foto. Een bewuste keuze. Maar smaken mogen verschillen. En je mening waardeer ik.

Groet Marcel

weimaraan op 3 december 2013 om 20:41

Prachtplaat, hier klopt werkelijk alles aan. Groet, Raoul

Olga1 op 3 december 2013 om 19:58

Hele mooie foto!

goosveenendaal op 3 december 2013 om 19:44

Schitterende plek en je had alles mee. De lange sluitertijd (met ND 10?) zorgt voor een stille zee. Stem.
Je hoeft echt niet voor iedere reactie een bedankje te sturen hoor. Is geen doen.
Groeten, Goos

ingrid-marcel op 3 december 2013 om 22:23

Hallo Goos. Als je een vraag stelt dan kan ik niet anders dan er toch op reageren . Ik gebruikte hier 'slechts' een driestopsfilter. Ruim voldoende wat mij betreft. Zeker ook omdat er weinig golfjes op het water zaten levert 15 seconden sluitertijd al een behoorlijk egaal wateroppervlak op.

Groet Marcel

JKoppelaar op 3 december 2013 om 19:38

Schitterende foto, mooi van kleuren en fraaie compo. Prima scherpte. Stemwaardige opname door goede belichting en sluitertijd!

groet JAn

bally3 op 3 december 2013 om 19:16

prachtige foto en mooi de strekdam in het midden gezet.lekker kleurrijk en door de langere belichtingstijd een mooi effect op de zee.
Persoonlijke bedankjes hoef je van mij niet te doen hoor.
stem
gr. Hans

Pauline1965 op 3 december 2013 om 19:07

Inderdaad een prachtige zonsondergang, wat een kleuren! Mooi water ook, dit tafereel heb je weer mooi vastgelegd. De wering vanuit de linker- en rechterhoek geeft de foto wat mij betreft niet heel veel diepte, misschien ook omdat je er maar een klein stuk van laat zien. De compositie vind ik op deze foto wat minder sterk/spannend dan anders. Groetjes, Pauline

ingrid-marcel op 3 december 2013 om 22:18

Hoi Pauline. Je hebt helemaal gelijk dat er minder diepte in deze foto zit dan in verschillende eerdere uploads. Het was ook niet mijn bedoeling om dat in deze foto te tonen. Met name de bijzondere vorm van de ineen zakkende wering wilde ik in beeld brengen. Alsof deze zich vastgrijpt in de leegte (dit klinkt wel erg poëtisch vrees ik). Desalniettemin waardeer ik je oprechte mening en smaken mogen verschillen.

Groet Marcel

WillemHuwae op 3 december 2013 om 19:06

Fraaie kleur- en dieptefoto! +

grt - Willem

RemcoNV op 3 december 2013 om 19:00

Laat ik dan de eerste zijn om te reageren op deze fantastische plaat! Super gedaan. Wat een licht en kleuren. De lange sluitertijd is perfect uitgevoerd! stem. Groeten, Remco

29

Stemmen

Bekeken:337

Favoriet:6

ingrid-marcel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 08-08-2009

Meer foto's uit de categorie Landschap

  • Haaksbergerveen
  • Rijp
  • eerste zonnestralen
  • Rocks
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
3 dec. 2013 18:45:55
Camera:
Sony A77
Iso:
50
Sluitertijd:
15/1 sec
Diafragma:
f/13.0
Brandpuntsafstand:
11 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast