Meld je gratis aan

Canon EOS 7D - 400 - f/3.5 - 1/1250 - 180 mm

Bosanemoon
(Anemone nemorosa)

Drie keer op zoek geweest naar bosanemonen. Twee keer niets gevonden en de derde keer naar een andere locatie gegaan. Gelukkig vond ik ze hier wel. In grote getale zelfs. Ik heb me hier dus lekker kunnen uitleven. Ga ook zeker nog een keer terug.

Voor de liefhebbers volgt hieronder extra informatie over de Bosanemoon.


De bosanemoon (Anemone nemorosa) is een lage vaste plant uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae).

Beschrijving
Bosanemonen groeien meestal in grote groepen. De plantjes hebben drie bladeren en witte bloemen en worden 10-25 cm hoog. Bosanemonen hebben een wortelstok, die dicht onder het grondoppervlak loopt en witte knoppen heeft.

Bloemen
De bloemen van de bosanemoon zijn tweeslachtig. De bloeistengels dragen meestal maar één bloem, zelden zijn het er twee. De halfknikkende tot rechtopstaande bloemen zijn wit, vaak iets roze of paars aan de onderkant en 2-4 cm groot. Meestal hebben de bloemen zes tot acht kale bloemdekbladen, soms tot twaalf. De omwindselbladen hebben een 1-2 cm lange steel en zijn 2-4 cm lang. De bloempjes hebben een groot aantal meeldraden met gele helmknoppen en een groot aantal stampers.

Zaad en vrucht
De vrucht van de bosanemoon is een eenzadige dopvrucht of nootje.
De zaden hebben een mierenbroodje, die door mieren verspreid worden. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bladeren
De drie stengelbladen zijn gesteeld en bijna tot de voet gedeeld in drie of vijf langwerpig-eironde grof gezaagde slippen. De onderste bladeren, de wortelbladeren komen meestal pas na de bloei tevoorschijn en zijn bij de top behaard.

Bloeitijd
De bosanemoon bloeit van maart tot en met mei.

Ecologie
De bosanemoon groeit vaak op lemige, kleiige of sterk humeuze bosbodems met in het winterhalfjaar hoge grondwaterstanden. De overblijvende plant met ondiepe wortelstokken groeit vooral in loofbos, maar wordt ook wel gevonden in houtwallen, bermen, kanaaloevers, slootkanten, langs beken en soms in hooilanden.

Verspreiding
De bosanemoon komt voor in grote delen van West- en Midden-Europa. In Nederland is de bosanemoon vrij algemeen in de duinen, in Zuid-Limburg en op de hogere zandgronden en zeldzaam in de kleigebieden; de plant ontbreekt van oudsher als natuurlijke soort in het laagveen. In laag Nederland betreft een belangrijk deel van de vindplaatsen stinzenmilieus waar de soort ooit is uitgeplant. Dat geldt ook voor alle vindplaatsen in Flevoland. Spontane vestiging is tot nu toe niet opgetreden. Klonen kunnen zich zijdelings met 1 m per jaar uitbreiden, maar zaadvorming en verspreiding is zeldzaam. De bosanemoon op haar natuurlijke groeiplaatsen is een indicator voor oud bos; het kan hier samen groeien met andere indicatoren als schedegeelster (Gagea spathacea), ruige veldbies (Luzula pilosa) en heelkruid (Sanicula europaea). Waar de bosanemoon in houtwallen groeit, gaat het om oude wallen. Waar de plant buiten het bos groeit, gaat het vaak om locaties waar vroeger bos stond of houtwallen lagen.


Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
ronab op 29 maart 2017 om 19:49

Mooie foto van deze leuke bloem waarbij de belangrijke details en mooie kleuren ook echt goed tot hun recht komen!
gr Ron

JvandeGazelle op 29 maart 2017 om 14:40

Goede info, stamper van de anemoon mooi scherp, mooie softe achtergrond.
Groet, John.

RoelieSteinmann op 29 maart 2017 om 11:16

Een mooie zachte foto van dit prachtige bloemetje. En ook een mooie uitleg. Groetjes Roelie

leerya op 29 maart 2017 om 11:20

Dank je wel Roelie. Vind het zelf altijd leuk om er informatie bij te zoeken. Leuk als anderen het dan ook leuk vinden. Leuk hé. Hoe vond je het in de Orchideeënhoeve. Ik ga meestal naar vlindersaandevliet. Gr. Leo

1

Stemmen

Bekeken:37

Favoriet:0

leerya

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 13-08-2009

Meer foto's uit de categorie Macro

  • Kleintjes
  • mos scheuten
  • Eenvoud
  • Dapper kleintje
Datum:
29 mrt. 2017 10:56:55
Camera:
Canon EOS 7D
Iso:
400
Sluitertijd:
1/1250 sec
Diafragma:
f/3.5
Brandpuntsafstand:
180 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast