Upload jouw foto's

Nikon D700 - 500 - f/5.6 - 1/1000 - 105 mm

Omdat het zo koud is nog een macro van afgelopen zomer ....

De bruine eikenpage (Satyrium ilicis) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

De voorvleugellengte is ongeveer 16 millimeter. De kleur van de vleugels is bruin aan de bovenzijde. Het vrouwtje heeft op de voorvleugel een oranje vlek. Aan de onderzijde van de achtervleugel is een rij kleine witte vlekjes te zien die tezamen een dun lijntje vormen. Op de voorvleugel loopt dit lijntje nog vager door. Aan de buitenkant van het lijntje op de achtervleugel bevinden zich enkele oranje zwart omrande maanvormige vlekjes. Daarbuiten loopt nogmaals een wit lijntje. De achtervleugel heeft voorts een klein staartje, bij de basis waarvan soms een blauwe vlek zichtbaar is.

De bruine eikenpage legt in totaal naar schatting 50-75 eieren op twijgen van de waardplant. De eitjes worden een voor een afgezet op 1 tot 1,5 meter hoogte, veelal op de zuidoostkant op een gladde tak of stam. De waardplant van de vlinder is zoals de naam al doet vermoeden de Eik. De bruine eikenpage is bekend van de Moseik (Quercus cerris), Steeneik (Quercus ilex), Wintereik (Quercus petraea), Donzige eik (Quercus pubescens) en de Zomereik (Quercus robur). Het vrouwtje heeft een voorkeur voor kleine exemplaren. Het ei overwintert. In april sluipen de rupsjes uit. Deze eten aanvankelijk van de uitlopende twijgjes, later eten ze van het blad, waarvan eerst de hoofdnerf doorgebeten wordt. De rupsen worden door mieren bezocht, maar zijn er niet van afhankelijk. Het rupsstadium duurt 28 tot 34 dagen. De soort verpopt tussen het dorre blad vlakbij de waardplant en maakt zich daar vast aan gras of een andere stengel. Het popstadium duurt 14 tot 23 dagen. De vliegtijd is van begin juni tot midden augustus in een jaarlijkse generatie. Het imago leeft 12 tot 24 dagen. Ze hebben een behoorlijke nectarbehoefte en gebruiken daarvoor met name braam.

De soort komt voor van Noord-Denemarken, Zuid-Zweden en Estland tot Noord- Spanje en Zuid-Italië en van West-Frankrijk tot Anatolië.
In Nederland komt de bruine eikenpage vrij plaatselijk en vrij schaars voor. Het is echter een vlindersoort die door de verborgen levenswijze zeer gemakkelijk over het hoofd kan worden gezien. Alleen mannetjes die zich op bloeiende braamstruwelen ophouden, kunnen makkelijk ontdekt worden. Wellicht is de bruine eikenpage dus algemener dan tot nu toe wordt aangenomen. De bruine eikenpage staat op de Nederlandse Rode lijst dagvlinders en is in Nederland kwetsbaar.

De vlinder wordt aangetroffen open struwelen met Eik waarin plaatselijk begroeiing van braam of sporkehout voorkomt.


Reacties (4)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Mgompie op 30 januari 2013 om 20:24

Moeilijk vlindertej, ben hem wel eens in Fr4ankrijk tegengekomen. Staat er mooi op.

Mgompie

Peterr op 20 januari 2013 om 16:42

heb deze nog nooit gespot, maar wel een mooie opname!

cgfwg op 20 januari 2013 om 15:40

Hele mooie vlinder . ze zitten hier op braamstruiken . scherpe macro gr bets

Teunis Haveman op 20 januari 2013 om 12:34

Ja ik heb ze in Wezup Dr , bij honderden in de toppen van eiken zien vliegen in zomer 2011

Mooie opname en Macro
Gr Teunis

0

Stemmen

Bekeken:111

Favoriet:0

vliegert

Niveau:semiprof
Lid sinds: 14-04-2006

Meer foto's uit de categorie Macro

  • 2019-08-14 JPT - distlvlinder
  • Fields Of Gold
  • The last encounter
  • distelvlinder
Datum:
20 jan. 2013 12:23:51
Camera:
Nikon D700
Iso:
500
Sluitertijd:
1/1000 sec
Diafragma:
f/5.6
Brandpuntsafstand:
105 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast