Meld je gratis aan

Canon EOS 7D - 100 - f/3.5 - 1/125 - 180 mm

Ipomoea,
Klimmende winde


www.deknatelfotografie.nl

Foto is gemaakt in de tropische tuin van Diergaarde Blijdorp. Ik was daar voor vlinders maar deze mooie blauwe bloem trok toch ook wel mijn aandacht. Voor meer informatie ovber de bloem zie onderstaande:


Ipomoea tricolor is de bekendste winde
voor gebruik in tuin of op balkonSoorten van de winde zijn ook in Nederland in het wild te vinden. De bekendste is de akkerwinde (Convolvulus arvensis). Van oorsprong komt ook deze uit het Middellandse-Zeegebied. In het algemeen komen windesoorten uit tropische en subtropische gebieden. Het omvangrijkste geslacht is Ipomoea. Van dit geslacht is een aantal kamerplanten van belang en ook meestal éénjarige klimplanten voor tuin en balkon.Van Ipomoea komen honderden soorten in tropische en subtropische gebieden voor. De meeste daarvan zijn overjarig, groenblijvend, struikvormig, vaste plant of klimplant. In ons klimaat is maar een beperkt aantal soorten te gebruiken. Het gebruik beperkt zich als aanvulling op het vaste sortiment van éénjarige en vaste planten. De klimmende winde (Ipomoea tricolor) is typisch zo'n plant die je als 'bijzetplant' zou kunnen betitelen. Soms lukt het de plant over te houden, maar meestal heb je er maar een jaar plezier aan. De klimmende winde (Convolvulaceae) komt uit Mexico en is daar een overblijvende klimplant. Bij ons kan deze winde tot drie meter hoog en anderhalve meter breed worden. Bloem van Ipomoea tricolor
De bloemen zijn opvallend groot In de kas bereikt deze klimmer een veelvoud van die hoogte.


Een klimmende winde slingert zich met koordachtige stengels langs verticale elementen of bedekt de bodem daarmee. Aan de stengels zitten grote, hartvormige bladen, die een dicht tapijt maken. Daarmee schermt de plant de bodem af tegen al te grote verdamping (evaporatie). Een winde groeit op een licht humeuze grond, die permanent licht vochtig moet zijn. Een winde bloeit van de vroege zomer tot aan de eerste nachtvorst. Bloemen openen zich aan het begin van de ochtend en sluiten bij het invallen van de schemering. Bestuiving vindt plaats door insecten. In de tropen worden sommige soorten graag bezocht door vleermuizen. Bloemen van de klimmende winde zijn groot; zes tot acht centimeter in doorsnee. Wie Ipomoea wil proberen over te houden, zal over een kas moeten beschikken.


Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
ronab op 8 februari 2017 om 20:10

Prachtige kleuren en heel mooie scherptediepte en compo met deze uitsnede!
gr Ron

fotobram op 8 februari 2017 om 16:08

Mooie compo. Fijne kleur gradatie.

2

Stemmen

Bekeken:38

Favoriet:0

leerya

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 13-08-2009

Meer foto's uit de categorie Macro

  • Kleintjes
  • mos scheuten
  • Eenvoud
  • Dapper kleintje
Datum:
8 feb. 2017 14:10:36
Camera:
Canon EOS 7D
Iso:
100
Sluitertijd:
1/125 sec
Diafragma:
f/3.5
Brandpuntsafstand:
180 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast