Upload jouw foto's

Canon EOS 400D - 100 - f/6.3 - 1/125 - 50 mm

Klavervreter:

Wat een naam voor een plant. Onze oudste dochter zag er een herkauwend hert in......

De klavervreter is er een uit de Bremraapfamilie en deze familie was in de oude indeling een zijtak van de helmkruidfamilie.
Bremraap is nauw verwant aan Ratelaar in die zin dat alle Bremraapsoorten volledig parasiteren op hun Gastheer. Ze kunnen hun Gastheer dus volledig "opvreten". In die zin is Klavervreter niet zo'n verkeerde woordkeuze.
Wat is nu het verschil met een Ratelaar?
Om dat goed uit te leggen, moet je weten dat alle (groene)planten vaatbundels hebben waarin een opwaartse sapstroom plaatsvindt en een neerwaartse sapstroom. In de opwaartse sapstroom(door de houtvaten) stroomt water met daarin opgeloste voedingszouten naar alle groene plantendelen.
Een Ratelaar heeft moeite met het opzuigen van water met daarin opgeloste voedingszouten en gebruikt mbv zijn wortelstelsel het wortelstelsel van een gastheer(in het geval van Ratelaars zijn dat grasachtigen) om zijn opwaartse sapstroom op orde te krijgen. Zelf maakt hij door fotosynthese voedsel(glucose) en zuurstof. Ratelaars parasiteren dus maar voor de helft.(Net als Maretak)
Het gemaakte voedsel(glucose) wordt dan via de Neerwaartse sapstroom (via de bastvaten) naar alle plantendelen getransporteerd om de cellen te voorzien van voedsel.
Bremrapen hebben het vermogen niet om net als Ratelaars hun opwaartse sapstroom zelfstandig op orde te krijgen en missen tevens bladgroen waardoor een plant kan assimileren.
Het wortelstelsel van de Bremraap zal dus zowel de houtvaten als de bastvaten moeten aanboren om de levenscyclus te kunnen voltooien. Dit gaat volledig ten koste van de Gastheer.
Als het bremraapzaadje ontkiemt zoekt dit direct contact met het wortelstel van de gastheer. Er ontwikkelt zich een soort knolletje en hieruit kan na jaren een bremraap uitgroeien en zo zijn eigen levenscyclus voltooien.
Deze levenscyclus is bv voor Karel Kreutz interessant genoeg geweest om er een volledige studie op los te laten met als resutaat schitterende boekwerken voorzien van prachtige foto's.
Hoe geniaal een Bremraap kan zijn getuigt het volgende.
Hoewel de levenscyclus van een Bremraapsoort meestal diverse jaren betreft, parasiteren er genoeg Klavervreters op kleine klaver, een éénjarige plant. De Klavervreter moet dus in één jaar tijd de hele cyclus van zichzelf doorlopen om zelf niet ten onder te gaan. Geniaal zoiets..............toch?


Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jeannette op 20 juni 2019 om 23:19

Vooral op groot formaat komt het hert heel goed naar voren, stapt bijna mijn kamer binnen

Een mooie foto van een heel bijzonder plantje, nog nooit van gehoord, laat staan gezien.
Mooie foto met een duidelijk 'natuurkundeles' erbij

gr Jeannet

BasvanHulst-Kuiper op 20 juni 2019 om 22:29

Wow hoog wetenschappelijk niveau, mijn complimenten
Groet Bas +

WMeijerink op 20 juni 2019 om 21:11

Wat een bijzondere plant! Met een duidelijke uitleg erbij. Zo leer je nog eens wat. Gr Wilma

2

Stemmen

Bekeken:21

Favoriet:0

Jo53

Niveau:
Lid sinds: 14-09-2013

Meer foto's uit de categorie Macro

  • klokjesgentiaan LO0A6501
  • moerashertshooi
  • Balanceren
  • Spin met prooi in tegenlicht   #zoomnluitdaging
Datum:
20 jun. 2019 18:56:20
Camera:
Canon EOS 400D
Iso:
100
Sluitertijd:
1/125 sec
Diafragma:
f/6.3
Brandpuntsafstand:
50 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast