Upload jouw foto's

ILCE-7M3 (SONY) - 200 - f/8.0 - 1/10 - 130 mm

Deze foto heb ik afgelopen weekend gemaakt in het Speulderbos. Het was een grijze dag zonder zon, eigenlijk niet echt een dag waarop je mooie foto's denkt te kunnen maken. Niets is minder waar. Doordat het wolkendek in feite fungeert als een enorme softbox heb je geen last van hard licht, zelfs niet als je midden op de dag fotografeert. Sterker nog, in zo'n geval is midden op de dag eigenlijk het beste moment omdat je dan het meeste licht hebt! Voor deze foto heb ik gebruik gemaakt van een 70-200mm telelens op 130mm om de diepte in elkaar te drukken. Als diafragma heb ik f8 gebruikt om de foto van voor tot achteren scherp te krijgen. Omdat ik vanaf een statief fotografeerde maakte de sluitertijd weinig uit, dus heb ik voor ISO 200 gekozen, wat resulteerde in een sluitertijd van 1/10sec. Voor de compositie wilde ik dat de weg uit de rechter onderhoek zou komen zodat je als kijker mooi uit de foto geleid kan worden. Ik heb expres de toppen van de Douglas sparren buiten beeld gelaten om hun statige voorkomen te benadrukken. De paaltjes heb ik bewust laten staan. Die staan daar en horen daar. Daarnaast zie ik ze als het begin van het rechte stuk weg en dat markeren ze mooi.
In Lightroom heb ik wat standaard bewerkingen toegepast zoals iets meer warmte en contrast, de hooglichten iets weggedraaid en de schaduwen iets opgelicht. Verder heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de nieuwe colour grading functie. Hiermee heb ik wat warmte in de schaduwen en wat koelte in de hooglichten aangebracht, wat precies de extra 'punch' gaf die ik zocht voor deze foto.
Heb je vragen of kritiek? Vraag gerust! Complimenten mogen ook


Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
PeterKosterHT op 26 november 2020 om 14:55

Je hebt er vermoedelijk uitgehaald wat er in zit, met dank aan Lightroom. Daardoor zijn met name de herfstkleuren wel wat sprekender dan je op zo'n grauwe dag zou verwachten en dat het een grauwe dag moet zijn zie je toch wel.
Ik vind dit een foto die eigenlijk helemaal perfect is, behalve dan dat ie voor mij net dat tikje extra mist waardoor die aan gaat spreken.

Sake-van-Pelt op 26 november 2020 om 16:38

Dankjewel voor je uitgebreide analyse! Aan de omstandigheden kan ik helaas niets veranderen. Lightroom heeft zeker geholpen om deze foto te maken wat hij nu is, maar je krijgt dat er niet uit als het er niet in zit

PeterKosterHT op 26 november 2020 om 18:20

Als je het niet probeert, lukt het zeker niet

1

Stemmen

Bekeken:48

Favoriet:1

Sake-van-Pelt

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 06-01-2014

Meer foto's uit de categorie Natuur

  • Spetteren en spatteren
  • P1244444.jpg huis verwolde
  • de katjes van de hazelaar
  • boomstam

Ingezonden voor fotowedstrijd:

Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
26 nov. 2020 08:54:31
Camera:
ILCE-7M3 (SONY)
Iso:
200
Sluitertijd:
1/10 sec
Diafragma:
f/8.0
Brandpuntsafstand:
130 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast