Upload jouw foto's

Canon EOS 2000D (Canon) - 3200 - f/4.5 - 1/8 - 21 mm

Afgelopen zondag een vroege ochtendwandeling gemaakt, iets na zonsopkomst was ik bij De Drie Beeldjes nabij Kasteel Schaloen, vooral de brug is erg bekend en wordt ook vaak gefotografeerd..

Het verhaal van De Drie Beeldjes gaat als volgt (bron: Wikipedia)

De Drie Beeldjes is een beeldengroep nabij Oud-Valkenburg in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul. Het is een Calvariegroep die zich op een kruispunt van (wandel)wegen bevindt aan de rand van het Schaelsbergerbos. De beeldengroep staat aan het wandelpad van Schin op Geul naar Valkenburg langs de rivier de Geul, waar er een bruggetje over de beek ligt naar Oud-Valkenburg toe. Ook komen hier twee bospaden samen waarvan er een naar De Kluis voert die achter de Drie Beeldjes boven op de helling van de Schaelsberg gelegen is. In de nabijheid van de Drie Beeldjes zijn de Johannes de Doperkerk, Kasteel Genhoes en Kasteel Schaloen met de Schaloensmolen en een heemtuin te vinden.

De Calvariegroep bestaat uit een houten kruis met Christus op een hardstenen niskapelletje voor de H. Rochus, geflankeerd door twee kapelletjes met beelden van Maria (links) en Johannes (rechts). De kruisiging dateert uit ongeveer 1900 en heeft een klein zadeldak. De kapelletjes dateren volgens de inscripties uit 1739 en bestaan uit een hardstenen sokkel met bovenbouw. De beelden zijn een kopie uit 1973.

Vanuit de poort van Kasteel Schaloen, van nabij de Schaloensmolen en de heemtuin, loopt er een bomenlaan die na een haakse bocht recht op de Drie Beeldjes afloopt.

De legende verhaalt dat de kapelletjes hier geplaatst zijn in opdracht van de heer van kasteel Schaloen. Deze wilde met zijn paard de Geul oversteken maar werd daarin verhinderd door een boze geest: de Wilde Jager. De heer vroeg advies aan de kluizenaar van de Schaelsberg die hem adviseerde om aan de overzijde van de Geul in de bosrand beeldjes op te richten ter ere van Jezus, Maria en Johannes. De heer liet de beelden maken en kon nadat ze geplaatst waren in het vervolg ongehinderd de Geul oversteken.


Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
Jos Dries op 31 juli 2019 om 18:33

Prachtig Carla , GROOT kijken , de Lokatie bekend en je Uitgebreide verhaal maakt het helemaal af . PS nog naar boven tot de Kluizenaar geweest . STEM . Groeten Jos Dries

Carla34 op 31 juli 2019 om 18:45

Dank je wel hoor Jos, nee dit keer ben ik niet naar de Kluis geweest, dat komt binnenkort wel weer een keertje. Groetjes Carla.

2

Stemmen

Bekeken:47

Favoriet:0

Carla34

Niveau:beginner
Lid sinds: 05-03-2015

Meer foto's uit de categorie Natuur

  • Rule of Turds
  • Herfstscene
  • Cascade des Tufs
  • Frosty Mushrooms
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
30 jul. 2019 19:08:55
Camera:
Canon EOS 2000D (Canon)
Iso:
3200
Sluitertijd:
1/8 sec
Diafragma:
f/4.5
Brandpuntsafstand:
21 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast