Meld je gratis aan

Canon PowerShot SX50 HS - 640 - f/5.6 - 1/640 - 110 mm

Hallo. Brrr... spannend, wat moet ik nou als eerste foto plaatsen hier op zoom. Wikken, wegen. Durf ik wel, durf ik niet...
Misschien dan maar gewoon ergens beginnen en een koolwants plaatsen die een mooi decortje uitgekozen had.
Gemaakt met een canons sx50 hybride camera gecombineerd met de canon 500d close-up lens. Jpg rechtsreeks uit camera, verkleind om hier te plaatsen.


Reacties (25)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
WillemHuwae op 17 juni 2017 om 15:02

Welkom met deze glimmende Koolwants, schild, stippen, voelsprieten, natuur, kleur, DoF, compositie en fraaie standpunt.

marka op 22 september 2016 om 22:22

Hoi.
En deze is ook prachtig.
Mooi de kleuren en compo.
Gr marian.

BNN op 15 september 2016 om 17:12

Mooie scherpte op de oogjes..
prima compositie en achtergrond!

birgitte61 op 10 juli 2016 om 22:02

Welkom op Zoom.
Mooi die frontale blik en dan die roze omgeving erbij.
Ik ben ook geen statief gebruiker. Beperkt mij veel te veel.
In sommige situaties zou het wellicht beter zijn met, maar de keren dat ik toch een statief meeneem, gebruik ik hem 9 van de 10 keer toch niet
GR Birgitte

Fred-horst op 8 juli 2016 om 19:28

Een mooie scherpe opname van deze koolwants.
Heel fraai in deze kleurrijke omgeving.
Je kan eens proberen om nog lager als deze opname je foto te maken, waardoor je nog meer op ooghoogte komt, weet als geen ander dat dit niet altijd mogelijk is.

Gr. Fred.

mdebeer op 9 juli 2016 om 12:08

Dankjewel Fred, ook voor deze tip. Ik probeerde nog een beetje van zijn schild te laten zien maar ik denk dat het zeker ook erg leuk had kunnen zijn inderdaad als ik hem nog lager had gefotografeerd.

mouse58 op 8 juli 2016 om 00:03

Mooie frontale opname, fraaie kleuren. Een mooie start op zoom. En veel reacties ook meteen! Interessante discussie over statief lees ik. Zelf werk ik toch meestal wel met statief, hoewel die ook wel in de weg kan zitten. Soms gebruik ik 'm meer als monopod, dat scheelt al heel erg met scherpstellen en ik krijg in elk geval veel meer scherpe foto's dan zonder statief.
Gr Geert Jan

mdebeer op 8 juli 2016 om 10:45

Dankjewel voor jouw reactie Geert Jan. Dat is ook nog een goed idee inderdaad om hem als monopod te gebruiken, misschien ga ik dat nog eens proberen voor als het echt niet zonder kan

SietskeH op 7 juli 2016 om 18:35

Een mooie opname van de koolwants. Lekker scherp op het kopje en een compositie met prachtige kleuren. Heel veel plezier hier op Zoom.
Gr. Sietske +

mdebeer op 8 juli 2016 om 10:46

Dankjewel Sietske!

soesa62 op 5 juli 2016 om 17:14

Mooi op een roze wolk. In de loop van de tijd ben ik mijn statief juist minder gaan gebruiken. Inderdaad veel vrijer om een compositie te kiezen. Welkom op Zoom
Gr. Bernadette

mdebeer op 5 juli 2016 om 19:34

Dankjewel Bernadette! Wat leuk. Ja nou dat is eigenlijk precies ook waarom ik graag zonder statief werk. En hoef ook minder mee te slepen ook

RusselsLof op 5 juli 2016 om 14:12

Nou, die schroom is nergens voor nodig. Prima macro van een dot van een wants (ik ben dol op wantsjes ) in een wolk van roze!
Ik lees hieronder de reactie van Steven en ik kan je zeggen dat ik NOOIT met statief werk, tenminste niet met macro, ik vind het ondingen. Ik gebruik ook nooit live view, wil zelf door de lens kijken. Maar zo heeft iedereen zijn eigen favoriete methode maar het kan natuurlijk nooit kwaad het eens anders te proberen.
Hoe dan ook: dit is een mooie foto!
gr Noortje

mdebeer op 5 juli 2016 om 19:31

Wat leuk Noortje jouw reactie! Erg leuk om te lezen. Fijn om te weten dat ik niet de enige ben die zo over het statief denkt. Maar met statief is natuurlijk ook geen probleem als iemand dat wil, het heeft ook zijn voordelen. Ieder zijn manier inderdaad! Ik heb wel een tijdje terug een gorillapod gekocht om te kijken of dat misschien wat zou zijn voor als het echt niet uit de hand kan. Maar liefste gebruik ik die ook niet
Ik ken je nog van een hele tijd geleden toen ik op de site van vroege vogels plaatste (gebruikersnaam beerke had ik). Toen heel de tijd in de weer om een weidebeekjuffer er vliegend op te krijgen mocht je je dat nog herinneren van destijds op de vv site. Ik heb nog wel regelmatig her en der foto's van je voorbij zien komen. Ook in de roots! Echt prachtig hoe je jouw fotografie in die tijd ontwikkeld hebt. Zo'n hele eigen stijl en manier van kijken en fotograferen. Super! Vind ik echt mooi. Groetjes, Meeke

RusselsLof op 5 juli 2016 om 19:44

Oooh wat leuk, hahaha ja dat kan ik me zeker herinneren. Tjonge wat grappig zeg. En wat gezellig je hier nu te treffen
Ik ben wel helemaal ondersteboven van je mooie woorden, je prachtige compliment. Daar maak je me echt heel erg blij mee, want het is inmiddels een heuse passie geworden dat fotograferen... en ik vind het heel bijzonder dat je ziet dat ik me ontwikkeld heb!
Dank je Meeke!
Groetjes, Noortje

mdebeer op 5 juli 2016 om 21:25

Ja super leuk dat we elkaar hier treffen! Vind ik ook. Je reactie is ook weer zo leuk
Dat zie je er ook echt aan af hoor dat het je passie is, dat spreekt echt door in je beelden. En het is echt inmiddels met zo'n eigen stijl dat vaak als ik een foto zie van jou voordat ik weet dat hij van jou is dat ik dan denk goh dat moet haast wel een "noortje" zijn... en ja hoor.... Ik geniet er altijd van

pjhtheunissen op 5 juli 2016 om 08:34

prima macro waar je echt niet over hoeft twijfelen
zo geweldig is het niveau op Zoom niet.

welkom en heel veel plezier.
gr.peter

mdebeer op 5 juli 2016 om 11:27

Dankjewel Peter! Heel erg leuk

Edwin64 op 4 juli 2016 om 21:04

Mooie geslaagde macrofoto tegen een zachte achtergrond waardoor de nadruk mooi op het insect komt te liggen

mdebeer op 4 juli 2016 om 23:59

Dankjewel Edwin!

Wirtjo op 4 juli 2016 om 20:19

Moi Meeke,
Welkom op zoom en dank voor je waardering op mijn profiel!

Leuke kleurrijke en goed scherpe opname om mee te openen. Ben zelf meer van de landschappen maar krijg toch steeds meer zin in macro. Zeker als je voorbeelden als deze ziet!

Groet'n mor weer,
Wirtjo

mdebeer op 4 juli 2016 om 23:58

Dankjewel Wirtjo! ERg leuk om te horen. Ik ben benieuwd wat je met de macro gaat doen.

steven1966 op 4 juli 2016 om 19:03

Vind het een mooie binnenkomer, WELKOM .
Ik heb gelezen dat je niet graag mat statief werkt, jammer hoor, ik werk 9 op 10 met statief voor macro.
Wat ik iedereen aanleer dat macro begint is, begin eerst met niet bewegende onderwerpen voor macro, zoals kleine bloemen, kijk maar eens in huis daar vind je genoeg macro.
Een spin in een web die stil wacht achter een prooi is een begin van insect fotografie.
In ieder geval, hier op Zoom heb ik ook veel geleerd toen ik begon met macro.
Kijk, kijk nog eens en doe het.
Blijven oefenen dat is de boodschap.
Gr steven

mdebeer op 4 juli 2016 om 19:30

Dankjewel steven! Ja over dat statief; ik vind het zoveel vrijer/flexibeler werken eigenlijk zonder statief, vandaar....

loeffen op 3 juli 2016 om 19:44

Fraaie foto van deze koolwants
Mooie achtergrond ook.
Gr loeffen

mdebeer op 4 juli 2016 om 11:26

Dankjewel loeffen!

hmeeuwes op 3 juli 2016 om 11:51

Hee Meeke welkom op zoom.
Zit er al wat jaartjes en zoveel geleerd hier door de opbouwende kritiek en goed kijken naar de opnames van andere zoomers.
Ga ook eens naar een zoomdag die sommige zoomers organiseren en aankondigen bij een upload.
Gezellig met mensen met de dezelfde passie op pad en lekker in de praktijk dingen vragen en uitproberen. Vaak heb je een mix van gevorderden en beginners door elkaar wat prima werkt en nog gezellig is ook.
Je foto van de wants ziet er goed uit. De keuze om hem midden in de foto b=plaatsen is bewust denk ik en kan ook.
Zelf gebruik ik bijna altijd een polarisatiefilter om de reflecties wat te temperen en de kleuren voller te krijgen.
Veel plezier op zoom!
Groeten Henk en bedankt voor je reactie op mijn eerste langesluitertijd opname

mdebeer op 3 juli 2016 om 14:02

Bedankt voor jouw uitgebreide en fijne reactie Henk! Erg leuk. Dankjewel. Ik heb een tijdje terug wel een polarisatiefilter aangeschaft om dat eens te gaan proberen. Maar ik kan er niet zo goed (ook letterlijk) mijn draai in vinden. Vind het heel moeilijk om te gebruiken als ik insecten fotografeer om te bepalen als ik aan het filter draai wanneer deze nou een goed effect geeft. Soms lijkt het ook wel geen effect te geven dus ik heb het nog niet zo door denk ik Of misschien hangt het van het soort insect en oppervlak van het insect af, dat kan ook nog. Weet jij dat wellicht?
Ook knalt de iso enorm omhoog met het polarisatiefliter, vaak hoger dan fijn is voor de ruis in het beeld. Ik zit zelf meestal altijd al redelijk met een korte sluitertijd (1/640) omdat ik veelal zonder statief te werk ga omdat ik dat zo lekker flexibel vind. En ook omdat de insecten vrij beweeglijk kunnen zijn. Maar misschien op een flink bewolkte dag als ze erg stilzitten eens proberen met statief en polarisatiefilter. Zeker het proberen waard! Dankjewel.

hmeeuwes op 3 juli 2016 om 22:27

Polarisatiefilter werkt het beste als je het zonlicht links of rechts van je hebt. In de schaduw is het effect veel minder maar als ik met statief bezig bent zie je het vooral goed, ook bij kikkers bv in de liveview van je scherm.
Wat ik ook wel eens doe is eerst op de lucht richten als het bijvoorbeeld halfbewolkt is en dan net zo lang draaien dat de lucht mooi blauw is en de wolken extra tekenen.
In principe kan je hem dan zo laten staan. Draai je je je camera bv een kwartslag om een staande foto te maken moet je ook het pola filter weer opnieuw instellen omdat het filter als het ware meedraait. Ook kun je de camera op bv water richten, je ziet dan ook goed wanneer je de reflecties eruit haalt. Ik vind de sluitertijd nog wel erg hoog, hierdoor verlies je inderdaad veel licht en gaat je iso omhoog.
Als ezelsbruggetje hou je de sluitertijd gelijk aan de brandpuntafstand. Dus een bv100mm macrolens gebruik je 1/100 sec, zeker als je een gestabiliseerde lens hebt. Scheelt je heel wat licht.
Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Mocht je in de buurt van Nieuwegein wonen kan ik het je altijd nog in de praktijk laten zien maakt het vaak zoveel makkelijker.
Groetjes Henk
Ps. ik geef meestal twee zoomdagen in mei in de botanische tuinen te utrecht, misschien is dat nog een optie voor later volgend jaar om nog wat tips mee te pakken in de praktijk.

mdebeer op 4 juli 2016 om 11:22

Dankjewel Henk voor jouw uitgebreide en handige uitleg! Heel fijn. Ik woon niet in de buurt bij je (noord-brabant) maar ook niet heel ver weg hoor. Maar wat je schrijft begrijp ik en ga ik eens uitproberen. Maar ook het klooien en zelf uitproberen vind ik leuk om te doen en is voor mij ook part of the fun van fotografie Ik vind ook het ontdekken ervan erg leuk. Maar mocht ik er behoefte aan hebben dan kom ik in de toekomst misschien eens op les. In ieder geval lief dat je het aanbiedt.
Ja dat ezelsbruggetje heb ik wel vaker over gelezen maar ik heb niet zo'n vaste hand denk ik. De ervaring leert dat ik toch beter die sluitertijd van 1/640 aan kan houden anders heb ik ze toch meestal net onscherp (ik schiet echt het liefste zonder statief). De insecten zelf zijn overigens ook vaak in beweging. Maar wel fijn dat je toch deze informatie aan me geeft hoor! Dat waardeer ik zeer.
Het is trouwens ook van belang te weten dat de camera waarmee ik deze foto maakte een cropfactor heeft van iets van 5,6 vanwege de kleine beeldsensor. Dus eigenlijk heb ik deze foto dan op iets van 600mm gemaakt in 35 mm equivalent. Groet en nogmaals dank.

hmeeuwes op 4 juli 2016 om 19:22

Oh dat was me even ontgaan, dacht dat je een canon spiegelreflex had, ja dan gelden er andere wetten

mdebeer op 4 juli 2016 om 19:27

ha ha dat komt vast door die 500d close up lens die ik erbij schreef dat is ook een type camera van canon dacht ik

hmeeuwes op 4 juli 2016 om 22:32

Yep dat is het . Heb zelf nog een 500D liggen.
Was ooit begonnen met de 100D, de eerste digitale spiegelreflex, wat een geld koste dat toestel toen!

eros op 3 juli 2016 om 09:51

Welkom op Zoom! Mooie opname.
Gr Reind

mdebeer op 3 juli 2016 om 13:53

Dankjewel Reind!

sywike op 3 juli 2016 om 01:04

Mooi scherp hoofdje van de insect. Top!

Gr. Wim

mdebeer op 3 juli 2016 om 09:46

Dankjewel Wim!

CemalKazankaya op 2 juli 2016 om 21:51

Mooie macro..
gr. Cemal

mdebeer op 3 juli 2016 om 09:45

Dankjewel Cemal!

JaapKoole op 2 juli 2016 om 11:57

Mooie foto!
+

mdebeer op 3 juli 2016 om 09:45

Dankjwel Jaap!

petermol op 2 juli 2016 om 07:19

Hoi, het went vanzelf

petermol op 2 juli 2016 om 20:12

Ik zie dat mijn tekst niet helemaal is door gekomen, nogmaals .

Hoi het went van zelf. Je leert het een en ander van elkaar en daar gaat het toch om.
Mooie scherpte en kleuren , zelf zou ik het onderwerp wat uit de midden halen.

gr Peter
http://petermol.nl/

mdebeer op 3 juli 2016 om 09:47

Bedankt voor je aanvulling Peter.

mdebeer op 2 juli 2016 om 10:09

Dankjewel Peter

ronab op 1 juli 2016 om 23:25

Welkom op Zoom en ik herken wel die spanning van de eerste foto hier ook al is die van mij al aardig wat jaartjes geleden... Deze is zeker een goede keuze met die mooie scherptediepte op de wants en de bloem, de kleuren komen ook erg mooi over waarbij de wants ook top overkomt.
Ik hoop dat je ook veel plezier zult hebben hier en misschien ook wel mensen leert kennen, voor mij is dat zeker het geval geweest dankzij de vele zoomdagen die ik heb bezocht en georganiseerd.
groetjes Ron

mdebeer op 2 juli 2016 om 10:09

Dankjewel Ron. Erg leuk je uitgebreide reactie! Fijn

Hennij op 1 juli 2016 om 19:30

Welkom op Zoom!!!met een leuke eerste opname begonnen,knappe foto en succes
ge Hennij

mdebeer op 2 juli 2016 om 10:08

Dankjewel Hennij

Shooting op 1 juli 2016 om 19:22

Welkom op zoom !! mooie eerste opname geplaatst , mooi van scherpte en compositie.

gr jeanet

mdebeer op 2 juli 2016 om 10:08

Dankjewel Jeanet

luci-fera op 1 juli 2016 om 17:24

een mooi begin

mdebeer op 2 juli 2016 om 10:08

Dankjewel!

Noordkaper04 op 1 juli 2016 om 17:04

Knappe plaat om mee te beginnen!!

mdebeer op 2 juli 2016 om 10:08

Dankjewel! Leuk om te horen

14

Stemmen

Bekeken:315

Favoriet:0

mdebeer

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 01-07-2016

Meer foto's uit de categorie Natuur

  • Flower
  •  Roodborst
  • full moon
  • lunar eclipse
Datum:
1 jul. 2016 16:41:21
Camera:
Canon PowerShot SX50 HS
Iso:
640
Sluitertijd:
1/640 sec
Diafragma:
f/5.6
Brandpuntsafstand:
110 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast