Meld je gratis aan

Canon EOS 5D Mark III - 3200 - f/4.0 - 27 mm

Het Rijsterbos (Fries: Rysterbosk) is een bos bij Rijs in Gaasterland, in het zuidwesten van de Nederlandse provincie Friesland.

Het door It Fryske Gea beheerde loofbos is 172 hectare groot en ligt tussen het IJsselmeer en het dorp Rijs. Het bos is in de 17e eeuw aangelegd als hakhoutbos door een Amsterdamse regentenfamilie De Wildt. Zij bewoonden het door hen gebouwde Huize Rijs, in de volksmond ook wel slot genoemd. Ook de rond het slot aangelegde tuin, maakte deel uit van het Rijsterbos.

In het bos is een stenen overblijfsel, een zogenaamde steenkist, gevonden van de trechterbekercultuur (de makers van de hunebedden).

Het vredestempeltje werd oorspronkelijk in 1814 gebouwd als herinnering aan de periode van de Franse overheersing. In de Tweede Wereldoorlog werden in het najaar van 1944 door de Duitsers ruim 70 V2-raketten vanuit het Rijsterbos gelanceerd, richting Engeland en de Belgische stad Antwerpen. Enkele van die lanceringen mislukten waardoor in het bos onder andere het vredestempeltje werd verwoest. In 1945 werd het tempeltje met gebruikmaking van het oude materiaal hersteld. In 1969 werd het gesloopt, maar in 1977 werd dit monument voor de vrede opnieuw gebouwd door een groep bewoners. Het gebouwtje draagt de tekst: "Vrede groot geschenk van God, Blijft bestendig Neerlands lot; Laat het dankbaar op u zien. Altijd twist en wraakzucht vlien".


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
0

Stemmen

Bekeken:9

Favoriet:0

jjbosma

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 07-03-2016

Meer foto's uit de categorie Natuur

  • Rietpluim
  • Zonsopkomst Kinderdijk - 3
  • waterval in montmorency
  • My favorite color is 'Autumn'
Datum:
10 aug. 2017 13:55:00
Camera:
Canon EOS 5D Mark III
Iso:
3200
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
f/4.0
Brandpuntsafstand:
27 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast