1245 keer bekeken
9

Groninger molleboon

11 september, 2018
molleboon is een geroosterde paardenboon (een soort tuinboon). Het roosteren gebeurde op twee manieren: De bonen werden geroosterd in een mol, een soort wok. Dat van oudsher een wok of wadjan werd gebruikt voor het maken van mollebonen is niet zo vreemd, want waarschijnlijk kwam het recept uit voormalig Nederlands-Indië. De bakker liet de bonen in de oven naast het brood meebakken. Dit is te vergelijken met het roosteren van pinda's. Mollebonen hebben een licht zoete smaak. Tegenwoordig worden ze vooral in Groningen (stad en land) weer meer verkocht Buiten Groningen zijn ze in elk geval te koop op het Diengplateau in de buurt van Wonosobo (Midden-Java) waar ze worden aangeprezen als een typisch plaatselijk lekkernij. Ook in delen van China worden mollebonen als lekkernij gegeten. Ook zijn ze verkrijgbaar in het Vestingstadje Bourtange en in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Stadjers De stadjers (inwoners van de stad Groningen) worden ook wel "mollebonen" genoemd. voor meer info -- wikipedia BEETJE VEEL INFO :d..geoogst in Smeerling bij een bio boer en in eigen tuin gepoot dit jaar...mijn oogst:d bedankt voor de reacties op Babette vr gr jannie
Alle rechten voorbehouden
Meer info tonen

Komt voor in