Upload jouw foto's

Sony Cyber-shot DSC-R1 - 400 - f/3.2 - 1/250 - 14 mm

Foto's helpen relativeren. Indien je op enig moment denkt dat het niet zo goed met je gaat helpt zo'n beeld je snel het relatieve van je probleem in te zien.

Deze foto is gemaakt in de mega miljoenen stad Bombay.

Lepra is een infectieziekte die o.a. het pijngevoel laat verdwijnen. Het veroorzaakt dat de lepralijders verwondingen en ontstekingen niet meer goed opmerken en niet de juiste zorg geven. Met het gevolg dat op zich kleine oorzaken stevig uit de hand kunnen lopen. "De kootjes pussen eraf" zei meereizend chirurg Rob.

Lepra is in India en Nepal endemisch. Het is aanvankelijk wel goed te behandelen mits er op het juiste moment de goede zorg is. Daar ontbreekt het helaas vaak aan. Door onbekendheid met het besmettingsgevaar worden Lepra lijders vaak ten onrechte door de samenleving uitgestoten en komen in een akelig isolement.


Reacties (10)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
veroma op 16 juni 2009 om 22:36

Een echte "Allard": confronterend, maar met het gevoel op de juiste plek. Niet aanstootgevend voor ons, verwende Westerlingen, niet medelijdend met de man, maar gewoon een realistische plaat. Hoe gewoon bewijzen de 'figuranten', de man daarachter lijkt te denken van is dat nu het fotograferen waard?
En ja: als ik deze op de praktijk zou hangen en ik zou erop wijzen, lopen de patiënten weg, denk ik.... Doe ik maar niet dus, .....uit respect voor onze Nederlandse patiënten.
Gr. Brigitte

Thomas76 op 16 juni 2009 om 12:58

Hallo Allard,

Erg mooi in beeld gebracht het standpunt van waaruit deze man de wereld in kijkt. Verminkingen zijn goed, maar wel op een discrete manier in beeld gebracht.

Toch ben ik benieuwd naar het verhaal van deze man zelf. Ik kan vanuit mijzelf proberen in te vullen hoe ik me in zijn situatie zou voelen, maar misschien kijkt hij heel anders tegen het leven aan. Vooropgesteld: ik zou absoluut niet met hem willen ruilen, maar misschien heeft deze man heel goed met zijn aandoening leren leven.

Het goede van zo'n plaat is dat het je tot nadenken aanzet. Dus voor mij is je foto meer dan geslaagd!

Gr. Thomas.

willyrockyhorror op 15 juni 2009 om 23:48

Er zijn momenten waar je gewoon niet kijkt naar een compositie c.q technische verhaal. Een plaat raakt je dan gewoon. Dat doet deze ook......

see_and_feel op 15 juni 2009 om 20:28

Hey Allard, ongelooflijk confronterend... hoe hij verminkt is door gebrek aan zorg.
Zie m zitten op een karretje waarmee hij zich met 2 halve handen en 1 3/4 been op moet voortbewegen. Bedelend... wat een bestaan....in en in triest.door jouw lage standpunt voel je je op het niveau van de bedelaar, je voelt ook letterlijk 'het lage niveau' waarop deze man leeft, zo tussen de benen van omstanders. Hij zal voor oogcontact meestal omhoog moeten kijken, daarom vind ik t knap van je dat je de confrontatie aangegaan bent ...voor een aalmoes natuurlijk.
( Btw: Nee, dan hoor je me niet klagen dat ik geopereerd ben aan een kruisband en zelfs niet dat mijn andere been ook moet... ik mag van geluk spreken dat ik hier woon en dat de medische wereld zo kundig is. Over een jaar kan ik weer dansen... ) grtz Marijke

MartijnOorschot op 14 juni 2009 om 16:51

Ja ik herinner me dit soort beelden ook uit Indonesia..
Het is zo raar om rijk en arm door elkaar te zien leven in zulke extremen..
Maar in dit soort landen is het de harde realiteit.. Geen geld, dan geen zorg..
Of er nu lichaamsdelen afvallen of niet.. Gelukkig gaat het er hier anders aan toe..
Wat dat aangaat mogen we hier in onze handen wrijven dat we het zo goed hebben..
Je hebt de opname goed belicht, maar ik vraag me af waarom zo'n hoge ISO waarde.
Het ziet er vrij zonnig uit en midden op de dag.. De kleuren zijn mooi en de hoek vind ik ook erg goed gedaan.. Mooie opname

Vriendelijke groet,
Martijn

Kvinne op 14 juni 2009 om 15:11

Ja, waar maken we ons eigenlijk druk om.............. met onze zorgjes en tijdgebrek. Deze pijn en verminking, vernedering en uitstoting worden voornamelijk bepaald door de plaats waar hij geboren is. In Nederland zou hij een heel ander bestaan kunnen hebben. Welke toekomstdromen zou hij hebben?
Heel mooi, maar ook realistisch vastgelegd. Je foto toont je respect voor deze man. Gr. Kvinne

bendigi op 14 juni 2009 om 11:44

Hoi Allard,een gevoelige opname maar zo is de realiteit nu eenmaal,als je dit ziet gaat er een film door je hoofd hoe goed wij het wel hebben,je laag standpunt geeft een prima beeld weer,grtjes Benny.

MoniqueEvers op 13 juni 2009 om 11:01

Ja als je dit soort beelden zie realiseer je je telkens weer dat je gelukkig mag zijn dat jou wiegje in nederland stond
Mooie foto van dit treurige straat beeld
Groetjes Monique

vinkje op 12 juni 2009 om 21:20

ik waardeer met welk gevoel je deze opname gemaakt hebt.
Lager dan de man zelf....wat hem denk beter gevoel zal geven dan 'stiekum' van afstand.
Hij zal denk wel toestemming gegeven hebben..
Ik word hier toch wel triest van...wat een leven heeft die man nu,afhankelijk,niet kunnen werken,een leven wat hij anders had willen zien en beleven....lepra wat voorkomen kunnen worden....of verergering voorkomen.....

respect voor hem...en voor jou
ik voel me rijk
gr Janet

rudy-rudy op 12 juni 2009 om 20:40

Hard en realistisch straatbeeld. Prima laag standpunt weer, maakt het beeld nog veel meer confronterend dan het al is. Niets is erger dan de man staande te fotograferen zo als velen zouden doen.. Uit je foto blijkt dan ook respect. Naast de lepralijder viel mij ook de man in witte shirt op die er het zijne van schijnt te denken. Ook zeer opvallend is dat de bestrating er hier goed en netjes uit ziet.

Ik weet dat lepra hier in de middeleeuwen ook voor kwam maar over het ontstaan er van weet ik niets. Met je omschrijving ben ik overigens helemaal eens. Waar maken wij ons altijd hier zo druk om? Kijk dit eerst maar eens.

Groet, Ruud.

0

Stemmen

Bekeken:444

Favoriet:0

atr

Niveau:beginner
Lid sinds: 03-01-2008

Meer foto's uit de categorie Overig

  • Hoedjes
  • Geen daglicht
  • _MG_0612-1-3-12 mb
  • one day I fly away
Datum:
12 jun. 2009 19:52:28
Camera:
Sony Cyber-shot DSC-R1
Iso:
400
Sluitertijd:
1/250 sec
Diafragma:
f/3.2
Brandpuntsafstand:
14 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast