Meld je gratis aan

Onbekende camera

Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/Berghuizen is een buurtschap in de gemeente De Wolden, provincie Drenthe (Nederland).
De buurtschap ligt vlak bij de N375 tussen Ruinerwold en Koekange en heeft een eigen bebouwde kom, maar bij adressering moet Ruinerwold worden vermeld. Een aantal woningen ligt zeer idyllisch aan een meertje met de naam "Gat van Berghuizen" (ook wel bekend als "Trekgat". Dit meertje is een zogenaamde pingoruïne, een overblijfsel uit de ijstijden. Het is nu een natuurgebied in eigendom bij de vereniging Natuurmonumenten. Een aantal van de woningen ligt aan zandpaden rondom dit natuurgebied.
Er zijn een protestants-christelijke basisschool en een dorpshuis. Berghuizen heeft actieve verenigingsgezinde inwoners; er zijn een toneel-, muziek- en voetbalvereniging.
Het kerkgebouw van de Gereformeerde kerk van Ruinerwold en Koekange staat in Berghuizen. Deze kerk is een van de oudste gereformeerde kerken in Drenthe, geïnstitutioneerd door ds. Hendrik de Cock in 1835. Bij de kerk behoorde tot 1846 een theologische hogeschool, de voorloper van de opleiding in Kampen. De school stond aan het Trekgat in Berghuizen. De kerk is vanaf 1 mei 2004 aangesloten bij de PKN.
De kerk heeft de status van rijksmonument vanwege het kerkorgel, dat in 1743 vervaardigd is door de orgelbouwer Matthias Amoor voor de Hervormde kerk in Raamsdonk. In 1850 verhuisde het naar de Hervormde kerk van Aartswoud en in 1884 werd het doorverkocht aan de kerk in Berghuizen. Bij een restauratie in 1951 voorzag K. Doornbos het van een rugpositief en een vrij pedaal. Deze attributen werden gehandhaafd toen de firma Flentrop het orgel in 1978 opnieuw restaureerde.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
0

Stemmen

Bekeken:19

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Reisfotografie

  • ¨Familie wijn
  • wolken
  • Vulkaan el Teide
  • Fjord bij Bergen
Datum:
28 mrt. 2018 11:38:31
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast