Meld je gratis aan

Nikon Coolpix L12 - 50 - f/5.7 - 1/142 - 6 mm

Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/
De Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel "De Tocht der Tochten" genoemd. Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, is vanouds de start- en aankomstplaats. De Elfstedentocht werd voor het eerst in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden. De recentste tocht vond plaats in 1997.
De Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden is een rooms-katholieke kerk gewijd aan de HH. Bonifatius en Gezellen. Zij vormt een van de hoogtepunten uit de carrière van architect P.J.H. Cuypers. Het koororgel is van de Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. Dit orgel was oorspronkelijk gebouwd voor het Sint-Willibrordus College in Katwijk.
De kerk werd tussen 1882 en 1884 gebouwd. Zij is een grote driebeukige kruisbasiliek in neogotische stijl. De kerktoren wordt bekroond door een hoge houten spits naar voorbeeld van die van de Sint-Pancraskerk in Enkhuizen. Op 27 november 1947 raakte een vliegtuig de toren en verloor een stuk van zijn vleugel. Het vliegtuig kon veilig een noodlanding maken. Op 3 januari 1976 brak de spits tijdens een storm af. In 1979-1980 werd zij herbouwd volgens de originele plannen.
Het koor heeft een bijzonder lage apsis met tentdak, omsloten door een smalle omgang. Deze constructie is zeer waarschijnlijk afgekeken van de Nidaros-domkerk in Trondheim, waarvan de restauratie juist in die tijd werd afgerond.
Toen de kerk werd gebouwd bestond er een kans dat Leeuwarden bisschopszetel zou worden; met het oog daarop werd er een bisschoppelijk paleis bij de kerk gebouwd. Toen de bisschopszetel naar Groningen ging werd dit paleis ingericht als ziekenhuis.
In 1938 werd ter gelegenheid van een zilveren priesterjubileum op het plein voor de kerk een beeld van Christus Koning geplaatst, gemaakt door Wim Harzing.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
0

Stemmen

Bekeken:14

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Reisfotografie

  • kanaal maas 2
  • kanaal en maas
  • noorderlicht
  • noorderlicht
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
9 feb. 2018 14:14:15
Camera:
Nikon Coolpix L12
Iso:
50
Sluitertijd:
1/142 sec
Diafragma:
f/5.7
Brandpuntsafstand:
6 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast