Meld je gratis aan

Onbekende camera

Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/

Marssum (Fries en officieel: Marsum) is een dorp in de gemeente Menaldumadeel, provincie Friesland (Nederland). Het ligt ten oosten van de hoofdplaats Menaldum en heeft ongeveer 1020 inwoners (2004). Omdat Leeuwarden zich steeds meer naar het westen heeft uitgebreid ligt Marssum inmiddels nog maar enkele kilometers van Leeuwarden.

De Mauritiuskerk in Marsum (gemeente Appingedam), eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken, is een van de fraaiste middeleeuwse kerken in de Nederlandse provincie Groningen
Men veronderstelt dat de Marsumer kerk dateert uit de 12e eeuw en daarmee behoort tot de oudste bakstenen kerken in de provincie. Na dendrochronologisch onderzoek naar de dakconstructie acht de Stichting Oude Groninger Kerken het echter niet onaannemelijk dat de kerk gebouwd is aan het begin van de 14e eeuw. Het jaartal 1306 werd gesuggereerd, maar het is ook mogelijk dat toen de kap is vernieuwd.
De kerk staat op een afgegraven wierde. Het grotendeels nog gave romaanse kerkgebouw is vrijwel het enige restant van het kerkdorp Marsum, dat bij het Beleg van Delfzijl (1813-1814) in de Franse tijd bijna compleet werd verwoest. Het is een kleine eenbeukige zaalkerk met een inspringend halfrond koor en een zadeldaktoren waarvan de verdieping naar het schip is toegekeerd. Laag in de noord- en zuidwand bevinden zich smalle vensters (hagioscopen). Op de apsis liggen nog de oorspronkelijke monniken en nonnen (holle en bolle dakpannen). Het balkenplafond is niet uit de middeleeuwen, maar uit het einde van de 18e eeuw, evenals de preekstoel.
Op de torenklok is een afbeelding van de heilige Mauritius gegraveerd, met de tekst:
s.mauritius ben ick geheten marsum heeft mi laten geten ao 1620, joannes symon & anthonius filius & petrus joly galli me fecerunt
De genoemde drie klokkengieters Symon (vader en zoon) en Joly hebben veel meer kerken in Groningen, Friesland en Oost-Friesland van klokken voorzien.


Reacties (3)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
oudmaijer op 12 juli 2018 om 20:01

Mooi oud kerkje met rondom de oude grafstenen, mooi op de foto gezet.


Groetjes Bob.

joopm op 12 juli 2018 om 11:31

Het verhaal klopt niet met de foto. Het is de kerk in Friesland het verhaal gaat over Groningen.

janbruijns op 12 juli 2018 om 11:02

Mooie, duidelijke maar wel enigszins donkere foto van deze oude kerk waarvan de ene kant verschoven lijkt t.o.v. de andere kant (er zit een sprong in de dakpannen vlak boven de muur).

MVG.

1

Stemmen

Bekeken:34

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Reisfotografie

  • Santiago de Compostella 7
  • bergeenden
  • camping Montherme
  • Maas bij Montherme
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
11 jul. 2018 14:37:17
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast