Meld je gratis aan

Onbekende camera

Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/
Midwolda (Gronings: Midwolle) is een dorp in de Nederlandse gemeente Oldambt in Groningen. Midwolda telt ruim 2000 inwoners.
Tot 1990 was Midwolda een zelfstandige gemeente en sindsdien maakte Midwolda deel uit van de gemeente Scheemda. Sinds 2010 behoort Midwolda tot gemeente Oldambt. In het oude gemeentehuis is (anno 2005) een Engels theehuis gevestigd. In het dorp staat een kerk daterend uit 1738 waar zich een beroemd orgel van de Duitse orgelbouwer Hinsz bevindt. Hierop worden met grote regelmaat concerten gegeven. Vóór 1738 stond de kerk van Midwolda ten noorden van het dorp. (zie: kruiskerk van Midwolda)
Het dorp is bekend om het enige oerbos van de provincie Groningen (het landgoed Ennemaborg) en haar schaatsbaan, waar bij strenge winters marathons op natuurijs worden gereden. De borg wordt bewoond door kunstenares Maya Wildevuur, die hier ook haar galerie heeft. Imca Marina woont ook in Midwolda, waar zij als ambtenaar van de burgerlijke stand in haar boerderij 'De Vicarie' huwelijken voltrok alvorens zij in november 2010 het faillissement aanvroeg.
Ten zuiden van het dorp bevindt zich het gebied van het Blauwestad-project, een gebied dat door onderwaterzetting wordt gecreëerd en waar een compleet nieuwe woongemeenschap met ongeveer 1500 woningen wordt gemaakt. Dit plan moest oorspronkelijk klaar zijn in 2016, maar is vooralsnog qua huizenbouw niet echt van de grond gekomen.
De kerk van Midwolda is een tweebeukige zaalkerk uit 1738 in het dorp Midwolda in de gemeente Oldambt.
De huidige kerk verving de middeleeuwse Kruiskerk van Midwolda die volgens de overlevering het grootste kerkgebouw in de provincie Groningen was. Omdat het dorp zich verplaatst had naar een zuidelijker gelegen zandrug om zich beter te beschermen tegen overstromingen van de Dollard, was de kruiskerk geïsoleerd komen te liggen. Bovendien was het gebouw steeds bouwvalliger geworden en een van de torens was al ingestort. De nieuwe kerk kwam dichter bij de dorpskern te staan. Eerst werd in 1708 een nieuwe kerktoren opgetrokken en in 1738 kwam het kerkgebouw gereed. De vier torenspitsjes op het dak verwijzen naar de vier torens van de oude kerk. De vier adelaars die als windvaan bovenop de spitsen staan verwijzen naar de stad Groningen, die het patronaatsrecht bezat. De toenmalige bewoner van de Ennemaborg, Johan Hora, was een belangrijke financier van de nieuwe kerk. De eerste predikant was Wilhelmus Schortinghuis.
De kerk heeft een groot orgel uit 1772 van de beroemde orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz. Het werd gefinancierd door Johan Hora Siccama, zoon van Johan Hora. Voor een dorpsorgel is dit rijksmonument uitzonderlijk groot. Het heeft 33 registers, verdeeld over twee klavieren en een pedaal. Al het pijpwerk is tot op heden nog origineel


Reacties (1)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
janbruijns op 4 juni 2018 om 12:15

Mooie en duidelijke foto van dit kerkje met hele mooie toren.

MVG.

1

Stemmen

Bekeken:22

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Reisfotografie

  • Nooit de vuile was
  • Not so good
  • ¨Familie wijn
  • wolken
Datum:
3 jun. 2018 14:36:44
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast