Upload jouw foto's

Onbekende camera

invitation to join
Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/

Noordlaren (Gronings: Noordloarn) is een dorp in de gemeente Haren van de Nederlandse provincie Groningen. Bijzonder is dat het dorp in een andere provincie ligt dan de Drentse plaatsen Zuidlaren en Midlaren ten zuiden ervan. Aan de oostkant wordt het begrensd door het Zuidlaardermeer. Het dorp telt 395 inwoners (CBS 2014). Het postcodegebied van Noordlaren telt 549 inwoners (augustus 2014).
De inwoners van het dorp droegen vroeger de Groningse bijnaam 'Özzen', wat vertaald kan worden als domkoppen. Dit hield volgens Timmer verband met de terugtocht van de Münsterse bisschop 'Bommen Berend' van Groningen naar Coevorden: De bewoners van Noordlaren zouden toen de weg van Groningen naar Coevorden (de Zuidlaarderweg) hebben ondermijnd door hierin diepe kuilen te graven, waarin zij omgekeerde eggen legden met de punten omhoog, die zij vervolgens camoufleerden met takken. Het leger van de bisschop viel daarop het dorp binnen en brandde het grotendeels plat.
De Bartholomeüskerk aan de Lageweg 8 in Noordlaren is een kerk die oorspronkelijk gewijd was aan de heilige apostel Bartholomeüs.
De oudste stichting van de kerk wordt gedateerd in de 12e eeuw, toen er een houten kerk verrees. In de loop van de 13e eeuw werd het huidige stenen kerkgebouw in verschillende fasen gebouwd. In de 15e eeuw kreeg de kerk in grote lijnen haar huidige aanzicht. De kerk werd gerestaureerd in de jaren 1970, waarbij veel oorspronkelijke elementen weer in het zicht werden gebracht. De kerk is onder andere bekend om haar bijzondere schilderingen en om haar 16e-eeuwse offerbus.
De kerk is in gebruik bij de protestantse gemeente Noordlaren-Glimmen. Wanneer er gekerkt wordt is de kerk zondagsmiddags geopend voor bezichtiging. De kerk wordt verder gebruikt voor rouw- en trouwdiensten en soms vinden er concerten plaats.


Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
janbruijns op 20 augustus 2018 om 10:39

Mede door de schaduw en zon mooie en duidelijke foto van dit kerkje.

MVG.

joopm op 18 augustus 2018 om 17:55

Mooie opname van dit kerkgebouw.
Gr. Jop

2

Stemmen

Bekeken:53

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Reisfotografie

  • Bali 2019
  • Bali 2019
  • Camino/Opera zangeres
  • Chinon 2019
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
18 aug. 2018 15:56:48
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast