Upload jouw foto's

Onbekende camera

invitation to join
Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/


Sittard is een stad in Nederlands-Limburg, in het overgangsgebied tussen Midden-Limburg en het Zuid-Limburgse heuvelland. Het is een van de oudste plaatsen in Nederland en de op een na oudste stad (met stadsrechten) van Limburg.
Sittard vormt sinds 2001 tezamen met het iets zuidelijker, in de voormalige Westelijke Mijnstreek gelegen Geleen en een aantal kleinere plaatsen, waaronder Born, de gemeente Sittard-Geleen. Door deze fusie is de gemeente Sittard-Geleen qua inwonertal (ca. 95.000) de derde van de provincie geworden.
Basiliek van O.L.V. van het Heilig Hart

De opdracht voor het ontwerpen van de kerk werd in 1873 gegeven aan architect Johannes Kayser, die hierbij uitging van een door deken F.X. Rutten gemaakte eerste opzet. Kayser, die was opgeleid op het bureau van P.J.H. Cuypers, hanteerde voor de kerk, zijn tweede ontwerp, een neogotische stijl gebaseerd op de vroege Gotiek (bouwkunst). Deze stijl vertoont grote overeenkomsten met werk van zijn leermeester, met name de Posthoornkerk in Amsterdam, maar ook met de Munsterkerk in Roermond. Kayser ontwierp later ook het tegenover de kerk liggende, in 1892 gebouwde Mariapark, een bouwwerk dat kenmerkend is voor zijn latere, op de Noord-Duitse 'Backsteingotik' gebaseerde stijl.
Het gebouw is een kruisbasiliek, wat betekent dat het schip bestaat uit een hoge lichtbeuk en lagere zijbeuken en van het koor gescheiden wordt door een dwarsschip of transept. De opzet van het interieur is voor het grootste deel ontleend aan dat van de Kathedraal van Laon in Frankrijk, een vroeg-gotisch bouwwerk dat duidelijke kenmerken van het late romaans vertoont. Om de beperkte ruimte optimaal te benutten werd de kerk naar voorbeeld van Laon voorzien van galerijen boven de zijbeuken. De achterwand van de kerk bestaat uit honderden geglazuurde votiefstenen. In plaats van een westtoren heeft de kerk een grote achtzijdige vieringtoren met flankerende torentjes, eveneens gemodelleerd naar de torens van Laon, terwijl de voorgevel geflankeerd wordt door veelhoekige traptorens. Het koor is voorzien van een kooromgang met traalkapellen naar voorbeeld van de kathedraal van Reims.
De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart is een rijksmonument.


Reacties (6)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
jos1953 op 2 augustus 2019 om 16:01

Dag Collega,

KNAP FOTOWERK,
mooie kleuren en compositie.
+ stem.

Groetjes,
jos 1953

thema13 op 28 juli 2019 om 13:04

hartelijk dank ,Jan,Christiaan,Joop,en Bob

hcc-verhoef op 26 juli 2019 om 14:41

Prachtige en kleurrijke foto van deze kerk, mooi en informatief verhaal over de kerk.
Groetjes Christiaan+

thema13 op 28 juli 2019 om 13:02

dank je wel

janbruijns op 22 juli 2019 om 13:48

Duidelijke foto van deze kerk met een ruime blik richting hoofdaltaar. De versiering en kleuren op de muren en zo doet denken aan de troonzalen van de kastelen en paleizen in de late middeleeuwen.

MVG.

joopm op 20 juli 2019 om 21:53

Een mooie heldere opname van deze kerk.
Gr. Joop

oudmaijer op 20 juli 2019 om 16:42

Prachtig interieur van deze kerk, prima dat je ook de vrouw hebt meegenomen in de foto.

Groetjes, Bob.

5

Stemmen

Bekeken:59

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Reisfotografie

  • Warme kleuren
  • Welkom op Mykonos
  • Mykonos een klein maar mooi Grieks eiland.
  • Verlaten
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
20 jul. 2019 13:53:45
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast