Upload jouw foto's

Onbekende camera

invitation to join
Kerken-Church-Eglise-https://www.facebook.com/groups/theovdboom/

Wemeldinge is een dorp in de Nederlandse provincie Zeeland, gelegen aan de Oosterschelde en de noordelijke monding van het Kanaal door Zuid-Beveland. Tot 1970 was het een zelfstandige gemeente, sinds die tijd is het onderdeel van de gemeente Kapelle. Het dorp heeft 3100 inwoners (1 januari 2010).
In vroeger tijden werd vooral geleefd van de vis en oestervangst (De Oesterbaai). Inmiddels hebben toeristen het dorpje gevonden. Wemeldinge heeft een flinke jachthaven, tal van vakantiehuisjes en enkele campings.
Tot 1992 moesten schepen bij Wemeldinge gebruikmaken van een van de drie sluizen die het mogelijk maakten om via het Kanaal door Zuid-Beveland de Oosterschelde te bereiken. Dit waren respectievelijk de kleine sluis, de midden sluis en de grote sluis. De kleine sluis was sinds 1973 niet meer in gebruik. Tegenwoordig wordt deze sluis gebruikt door de pleziervaart om vanuit de jachthaven de Oosterschelde op te komen.
Sinds 1992 is het echter mogelijk om rechtstreeks door te varen. Dit werd mogelijk doordat een nieuwe aftakking van het kanaal in gebruik werd genomen. De dijken langs het kanaal zijn tot deltahoogte verhoogd.
De Maartenskerk
Aan het koor zijn vensters met bakstenen kraalprofielen. De natuurstenen zuilen zijn voorzien van Brabantse kapitelen. De gewelven van de sacristie rusten op puntig opengewerkte kraagstenen. De kansel uit 1657 heeft een koperen lezenaar uit 1790 en staat in een dooptuin. Aan de zijkant van de kansel is een doopbekken bevestigd en binnen het doophek staat twee eikenhouten banken. In de kerk bevindt zich nog een herenbank uit 1655.
Het pijporgel werd in 1899 door de firma L. van Dam gemaakt voor de Johanneskerk te Kruiningen. Deze kerk had ten gevolge van de watersnoodramp in 1953 aanzienlijke waterschade opgelopen waarna het orgel afgekeurd werd en op kosten van het rampenfonds vervangen. Het orgel werd in 1957 aangekocht door Wemeldinge. Voorheen was er geen orgel aanwezig in de kerk en dat had te maken met een testamentaire beschikking uit 1787 van Maria Coomans, die een deel van haar bezittingen aan de kerk van Wemeldinge schonk onder voorwaarde dat er geen kerkorgel voor rekening van de kerk geplaatst mocht worden. Pas in 1957 wist men de bovengenoemde beschikking te omzeilen door het orgel aan te kopen door een speciaal daartoe opgericht orgelcomité in plaats van door de kerkvoogdij. In 1991 kreeg het orgel een volledige restauratie door Flentrop Orgelbouw


Reacties (2)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
janbruijns op 10 augustus 2019 om 14:42

Mooie, zonnige en duidelijke foto van deze kerk met de zijkant wel enigszins overbelicht.

MVG.

oudmaijer op 9 augustus 2019 om 16:22

Bij een goede omschrijving hoort ook een goede foto. staat er prima op.

Groetjes. Bob.

thema13 op 9 augustus 2019 om 17:09

dank je wel Bob

2

Stemmen

Bekeken:29

Favoriet:0

thema13

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 17-04-2012

Meer foto's uit de categorie Reisfotografie

  • ballonvaart in bagan 2
  • ballonvaart in bagan 1
  • The one shot
  • Mijn reis in beeld.
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
9 aug. 2019 15:30:10
Camera:
Onbekende camera
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast