Upload jouw foto's

Panasonic Lumix DMC-FZ18

Nummer 6 in een serie van 7 opeenvolgende foto’s en bewerkingen van (voor mij) bijzondere plaatsen die sterk gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog; vanwege de naderende herdenking van onze vrijheid op 4 en 5 mei.
In deze serie probeer ik heden met verleden te combineren; vooral de boodschap is bepalend.


Sowjetisches Ehrenmal (2008): Herdenken
Het Sowjetisches Ehrenmal in het Treptower Park te Berlijn (1949). Dit complex is tijdens de Sovjetbezettingsmacht gebouwd om de Russische soldaten die tijdens de Slag om Berlijn gesneuveld zijn te begraven, te eren en te herdenken.

Het monument is enorm van omvang (10 hectare); de bezoeker komt binnen door een poort van graniet en ziet twee gigantische rood-granieten vaandels.
Op het grote langwerpige terrein staan 16 marmeren sarcofagen die symbool staan voor de 16 toenmalige Sovjetrepublieken. Op deze sarcofagen zijn reliëfs met afbeeldingen van Sovjet-krijgsgeschiedenis afgebeeld; uitspraken van Stalin op de kopse kant.

Aan het eind ligt een grote grafheuvel, hier rusten 7000 bij de Slag om Berlijn gesneuvelde Sovjetsoldaten; op de grafheuvel bevindt zich het eigenlijke monument; een crypte met daarop een enorm beeld van 12 meter hoog (70 ton). Het verbeeldt een soldaat met in de rechterhand een zwaard en in de linkerhand een kind. Zijn zwaard en laarzen hebben een hakenkruis vermorzeld.
Het kind staat symbool voor ‘Het Onschuldige Volk’; de soldaat voor ‘De Redder van de Toekomst’.
In de crypte een ‘rondom’ mozaïek waar de gesneuvelden geëerd worden.

Wat mij opviel is dat de Sovjet-standbeelden en -reliëfs aldaar, ook het mozaïek, qua uitstraling vrijwel identiek zijn aan ‘nazikunst’: grote sterke mannen, dienstige vrouwen, sterke gezonde gezinnen met gezonde kinderen, strijd en kameraadschap, landsbelang gaat voor het individu. En alles gigantisch van afmeting. Dat stemt toch tot nadenken…

Er zit een vervreemdend ‘telelens-grapje’ in de foto; de ‘rode’ meneer met baby op de voorgrond bevindt zich op 250 meter afstand van het standbeeld ‘Soldaat met kind’ in de verte. Hij zit op de trap van een ‘voorplaats’, achter de voorste trappen, vandaar dat zijn benen maar half te zien zijn. Van het enorme ereveld tussen hem en het standbeeld is helemaal niets te zien; het lijkt of het standbeeld, het monument, vlakbij staat. De kolossaalheid van het beeld draagt bij aan die vervreemding.

-Er zijn geen toevoegingen in de plaat; de rode heer met kind zat daar echt; die symboliek, het beeld van ‘soldaat met kind’ en ‘man met kind’ vroeg gewoon om een foto. En dan ook nog in ‘Sovjetrood’…


NB: Bij ‘herdenken van WO2-slachtoffers’ zijn er veel mogelijkheden; alle Europese landen, volken en groepen hebben hun ‘portie’ wel gehad. Twee redenen om voor deze locatie te gaan:
- De Sovjetsoldaten hebben in wezen de oorlog beëindigd; ze kregen er dubbel van langs, van voor beschoten door de Duitsers, van achter door eigen mensen aangespoord door Stalinistische partijpolitieke commissarissen die iedere vorm van tactisch terugtrekken als landverraad bestempelden… De verschrikking ten top; juist deze mannen en vrouwen (!) herdenken lijkt me zeer op z’n plaats.
- Alle 7 foto’s in deze serie zijn in Duitsland gefotografeerd.


Panasonic Lumix DMC-FZ18 - 1/500, F6.3, ISO100, 34mm (= 206mm)

www.dijkwel.com


Reacties (27)

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
boddeus E-L op 30 mei 2017 om 15:34

Dramatischer kan het niet met die leegte en lucht . Interessante leerzame tekst inderdaad gelijkenis met officiele Nazi kunst . Ook conservatief heroisch want hoezo een zwaard .Dat gebruikten de soldaten niet bij de verovering. gr theo

TommyDijkwel op 31 mei 2017 om 17:22

Gave reactie Theo, heel blij mee!

Ja, in die tijd waren ze allemaal 'fout', bombastische propaganda schering en inslag...

jaapvandenhelm op 5 mei 2017 om 18:44

Een mooi dramatisch beeld, het beeld mooi door zijn omgeving in het midden geplaatst.
Gr. Jaap

TommyDijkwel op 12 mei 2017 om 14:44

Dank je Jaap, heel blij mee!

fotohela op 3 mei 2017 om 17:22

Mooi hoor, met die dreigend elucht

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 18:27

Dank je Henk, mooie reactie!

mphvanhoof op 3 mei 2017 om 15:57

Mooi dat statige beeld met de dreiging vanuit de lucht. Gr Marcel.

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 18:27

Ja, zicht op het verleden, maar het gevaar blijft bestaan, daarom de wolken niet 'lief' bewerkt...

Dank je Marcel, blij mee!

Jules op 3 mei 2017 om 13:24

Erg indrukwekkend verhaal en beeld. Inderdaad lijkt de Sovjetkunst op de Nazi kunst. Overal waar twijfel een doodzonde is . Gr. Jules

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 18:22

Twijfels uitten is al 'fout', maar kritisch zijn is fataal...

Dank voor je mooie reactie Jules, heel blij mee!

Blackdog op 3 mei 2017 om 11:50

Het Ehrenmal is inderdaad al net zo megalomaan als de Artige Kunst van de Duitsers zelf en is volgens mij zelfs tegen hen gericht. Heel mooi verwoordde Alphons Katan dat vanochtend op radio 1 (goed om te beluisteren bij uitzending gemist, vlak voor 8.00 uur): "Bepaalde groepen hebben een hele sterke behoefte om te tonen dat ze meer zijn dan een ander, dus zijn ze minder". En bij de vraag om de betekenis in onze de huidige tijd verwijst hij meteen naar Trump. Indrukwekkend ook, vind ik het interview met Dick Woudenberg, wat ik zojuist op mijn facebookpagina heb gedeeld; hem gaat het niet langer om meer of minder: "Alle Menschen sind Brüder" .
Beide zeggen dus in feite hetzelfde: zodra er groepen zijn die zich meer voelen dan anderen, zijn er kansen op herhaling.

Indrukwekkende foto weer, Tom. Met bijpassende indrukwekkende tekst.

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 17:48

Ja, mensen zijn autoriteit-gevoelig en kuddedieren, daar zit denk ik het probleem.
Geloof niet dat je je spontaan 'beter' of 'hoger' zal voelen dan anderen, dat wordt aangepraat; 'wij zijn beter', en daarmee anderen dus minder, maar daarna voelt het wel individueel.

Groepen als 'oorzaak van maatschappelijke problemen' wegzetten is een makkelijke manier om de kudde te verleiden tot 'jouw' superieure ideeën en oplossingen, om zo de macht te grijpen; dat deed Hitler en zie ik nu nog steeds opduiken. Noord-Korea als kopie van Nazi-Duitsland, Turkije, Rusland, Syrië, Iran en helaas nog veel meer, ook in Afrika en Zuid-Amerika; Trump lust er ook wel pap van.
Wilders die op exact dezelfde manier als dat Hitler landen opnoemde gemeenten opnoemt, ja, die minidictators hebben ook geleerd, maar dan niet zoals we dat graag zien.... Heb er een hard hoofd in of dat ooit nog goed komt...

Dank voor je mooie en uitgebreide reactie Glenn, stemt zeer tot nadenken!

Jules op 3 mei 2017 om 13:27
ReinderTasma op 3 mei 2017 om 07:37

Hele mooie foto, helemaal compleet met de beschrijving er bij.
groeten Reinder

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 16:31

Erg mooie reactie Reinder, dank!

hvr2105 op 3 mei 2017 om 07:25

Mooi deze plaat. Mooi en indrukwekkend ook je verhaal/toelichting.

Groet, Herman

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 16:31

Dank je Herman, heel blij mee!

edu-1 op 2 mei 2017 om 20:21

Imposant en cru.
Alles word zo snel vergeten.
Hopelijk herhaald dit nooit meer.

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 16:04

Ja, mee eens Edu...

jos1953 op 2 mei 2017 om 20:12

Dag Tommy,

KNAP FOTOWERK,
mooie kleuren en compositie.
+ stem.

Groetjes,
jos 1953

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 16:00

Dank je Jos, heel blij mee!

Blunder op 2 mei 2017 om 19:56

Bij de slag om Stalingrad kregen de soldaten een geweer en rondje kogels op de twee mannen, sneuvelde de eerste soldaat dan mocht de tweede pas het geweer gebruiken, achter hen Sovjet troepen die iedereen die terug keerde ongenadig neermaaide. Het lijkt me wel gepast deze mensen in gepast Sovjet rood te herdenken.

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 16:00

Dank je Any, blij dat te lezen, was ook mijn gedachte...
Favoriet, weer een extra steun!

Piebe op 2 mei 2017 om 19:29

Ook dit is weer een erg mooie foto Tom... en ook schitterend in beeld gebracht het telelens grapje pakt ook goed uit...

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 15:58

Dank je Piebe, mooie reactie, heel blij mee!

IrisStassen op 2 mei 2017 om 19:11

fraaie foto Tom, als ik je foto's zo zie moet ik er vaak aan de verhalen van mijn vader denken. hij vertelde een hoop over de oorlog en wat hij meegemaakt heeft. het blijft heftig..

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 15:57

Erg blij met je mooie reactie en ervaring Iris; was bij mij thuis net zo, het was vooral mijn moeder die met een vader in het verzet van Den Haag heftige zaken had meegemaakt...

axelterpstra op 2 mei 2017 om 19:10

Ja, het verschil tussen de nazi-kunst en de Russische symbool politiek is en was niet zo groot. Dat stemt zeker tot enig nadenken. De foto vind ik echt een kanjer van een plaat! " "

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 15:53

Gave reactie Axel, heel blij mee!

Favoriet, zeer een steun! Dank!

HennieHeij op 2 mei 2017 om 18:53

Tommy eigenlijk moet ik hierbij niets zeggen en kijken naar deze omgeving en uitstraling op deze foto, ik kan mij de rillingen op mijn lijf niet tegen houden, mede door de foto en het bij geleverd verhaal , ik alleen maar stil zijn +1+1

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:57

Recht uit het hart Hennie, heel mooi!

Erg blij met je ondersteunende favoriet!

jeff60bird op 2 mei 2017 om 18:47

Indrukwekkende informatie en foto heden en nu.
Was vandaag naar Foam en Huis van Marseille en
even bij stadskantoor amsterdams archief in de vijzelstraat
waar een foto expositie over oorlogstijd in Amsterdam is nu,
en gratis te bezichtigen.Een paar indrukwekkende foto,s
gefotografeerd.Dacht gelijk aan jou fotowerk Tom.
gr Jefff

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:56

Ooh, gaaf zeg dat je daar aan mijn werk dacht Jeff!

Gelukkig zijn er weer overal herdenkingen gaande, hoop dat dat nog lang zo doorgaat, lessen blijken dagelijks nog niet geleerd...

Jos Dries op 2 mei 2017 om 18:25

Prachtig en in de stijl zoals je het zelf voor ogen had om dit met een serie te laten zien . Deze compo met het Grote Gedenk teken perfect genomen en de figuren o zo klein door je standpunt maakt het af . STEM . PS ik heb ook de andere fotos gezien maar door een druk weekend even WEG loop ik goed achter . Knap hoe je dit weer maakte in JOU eigen stijl . Groeten en bedankt voor je reacties Jos Dries

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:54

Gave reactie Jos, dank je!

Ik hoop dat je een geslaagd druk weekend had...

Jos Dries op 3 mei 2017 om 17:26

DAT kun je zien bij de laatste foto die ik DAAR maakte Tommy , een fijne weekend en alleen ma ochtend wat miezer toen wij naar huis gingen , beter kan dus niet . Groeten Jos Dries

adagaag op 2 mei 2017 om 18:06

Een surrealistisch aandoende foto met een indrukwekkend verhaal. Wat je over de gelijkenis van de beelden kan ik mij in vinden. En ik ben het met je eens over het herdenken van deze mannen en vrouwen, die wij in het westen vaak vergeten. gr.Ada

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:52

Erg mooie gezegd Ada, heel blij mee, dank!

victoir op 2 mei 2017 om 17:51

Een geweldige opname met een aangrijpend bijpassend verhaal,

Gr Victoir.
http://www.fotovictoir.nl/

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:51

Dank je Victoir, heel blij mee!

watikziefotografie op 2 mei 2017 om 16:59

prachtig Tommy!!!
en indrukwekkend!!
gr. ellie

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:28

Dank je Ellie, heel blij mee!

BADL op 2 mei 2017 om 16:44

Dit strakke kader vind ik dan weer perfect...
Prachtige foto, mooie combi van moderne elementen en het "oude" standbeeld en dan ook nog lekker wat groen erbij... De man met kind is een subtiele eye-catcher...
Gave plaat !

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:24

Erg blij met je gave reactie Arnold, dank je!

Het kader is hier wit (heel licht grijs) en strak, wat mij betreft passend bij de boodschap.

Dodsi op 2 mei 2017 om 16:17

Indrukwekkende opname en leerzaam verhaal er bij dat zeker tot nadenken stemt. De dreigende wolkenlucht en fraaie symmetrie zorgt voor een heldhaftige uitstraling. Gr. Doris

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:07

Dank je Doris, gave reactie, mooie beschrijving! Blij mee!

marijke1234 op 2 mei 2017 om 15:52

prachtige foto mooi standpunt mooi die driegend wolkenlucht en je verhaal .
Groetjes Marij+

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:05

Dank je Marij, erg bij mee!
En favoriet, dat is nu nog meer een steun dan anders!

jan.pijper op 2 mei 2017 om 15:46

Je moet de geschiedenis kennen, zegt het voort, zegt het voort. De volgende generatie weet er minder van, alleen nog "40-"45, Normandië, Canadezen, Hitler, en herdenking/bevrijding. Zoals jij hier omschrijft gaat ter zijner tijd verloren. Prachtig Tommy, merci.

Gr.....Jan.

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:04

Erg blij met je zeer mooie en hartelijke reactie Jan, dank je!
En het is helaas maar al te waar wat je zegt... Wij zijn er dan straks niet meer bij.

JeJeEs61 op 2 mei 2017 om 15:40

Fraaie opname. Ik vind vooral de onheilspellende wolken erg goed bij het thema passen.
Over de kolossaalheid van de gedenktekens: In Kiev staat vlakbij het militaire museum eenzelfde soort figuur op een zuil, die hoog boven de stad uitsteekt. En in Minsk (Langs de weg naar Smolensk) ligt een enorme kunstmatige heuvel met daarop een monument ter nagedachtenis van de gesneuvelde Sovjet militairen.
Misschien niet helemaal bij het tweede WO thema passend, maar in het centrum van Minsk staat op een kunstmatig eilandje een soor van kapel met op de muren in uit stekende letters gehouwen, de namen van alle soldaten die in Afghanistan omgekomen zijn. In het midden van de kapel is een put die is afgedekt met een rooster, waar mensen geld in kunnen laten vallen. Gewoon omdat oorlogsweduwen in Belarus zo weinig pensioen krijgen dat er niet van te leven valt. En ook al ben je het niet eens met de Russische interventie in Afghanistan, als je in die kapel staat overvalt je een apart gevoel. Zoiets als ik ook in Margraten en Ijsselstein had...Wat een waanzin...al die jonge jongens.. en allemaal voor niets.

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:02

Mooie aanvullende info Jan, zeer op z'n plaats!
Ook over Afghanistan; het zijn allemaal soldaten, jonge mensen die sneuvelen, en waarom eigenlijk?

Dank, heel blij mee!

kb op 2 mei 2017 om 15:31

wat een dreiging in foto en tekst Robuust aan twee kanten de uitstekend. Man met kind kun je niet verzinnen., de dreigende lucht van onheil, veel onheil. En het stop niet een serie om zeer nederig en klein van te worden
+

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 14:00

Erg gave reactie Cees, mooie beschrijving, heel blij mee!
En favoriet, dat is een ware steun!

MaryBruijn op 2 mei 2017 om 15:14

Mooie opname, mooi de symmetrie, kleuren en de donkere lucht! En dan je verhaal...het stemt zeker tot nadenken. Velen voelen zich superieur, weinigen nederig.
Zoveel levens kapot geschoten.....grt Mary++

TommyDijkwel op 3 mei 2017 om 13:58

Wat zeg je dat steeds toch zo mooi Mary, ook nu weer, maakt indruk op me, dank!
Favoriet, echt een steun!

18

Stemmen

Bekeken:163

Favoriet:5

TommyDijkwel

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 03-08-2015

Meer foto's uit de categorie Straatfotografie

  • Een ham burger.
  •  Zwoele zondagavond
  • Medewerker rijkswerf in brons
  • Vaderdag....zouden ze nog komen?
Landkaart van de locatie waar deze foto genomen is
Datum:
2 mei 2017 15:03:52
Camera:
Panasonic Lumix DMC-FZ18
Iso:
Onbekend
Sluitertijd:
Onbekend
Diafragma:
Onbekend
Brandpuntsafstand:
Onbekend
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast