Meld je gratis aan

Canon EOS 5D Mark III - 6400 - f/3.2 - 1/1600 - 24 mm

Joure is ontstaan boven op een zandrug op een kruising van waterwegen naast het voormalige dorp Westermeer. Rond 1400 werden veel kanalen gegraven door Hamburgvaarders. Zij zochten een afgelegen plaats, die door kanalen en trekpaarden bereikbaar was, omdat deze plaatsen relatief veilig waren voor de bevreesde Noormannen. Toen is ook de Kolk gegraven, vanwaar ook een vaarweg "De Overspitting" naar Heerenveen gegraven werd.

In de crisisjaren was er veel bedrijvigheid in Joure. De turf die kwam van onder andere het Nannewiid (door turfafgraving ontstaan meer, ten zuiden van Oudehaske), vervoerd op pramen in Joure en werd overgeladen in skûtsjes. Dit overladen gebeurde op de plaats, waar nu de kerk "de Oerdracht" staat.

Sommige straatnamen (zoals "Eeltsjebaes, Aukebaes en Hettebaes" ) herinneren nog aan de scheepswerven, waar nieuwe skutsjes en pramen werden gemaakt, maar ook veel reparaties werden verricht. Voor de oorlog was Joure deel van een uitgebreide paardentram-netwerk. Daarmee was Joure verbonden met Sneek, Lemmer en Heerenveen. De Stationsstraat is een straatnaam uit die tijd. Leuk detail is, dat er voor de aanleg van deze rails eerst wegen aangelegd moesten worden. De Tramwei herinnert daar nog aan. Daarvoor was men gewend om alle vervoer per boot te ondernemen.

De plaats is van oudsher geen stad, maar tevens te groot om een dorp te worden genoemd. Naar Oud-Friese traditie wordt zo'n plaats een vlecke genoemd.

Over de oorsprong van de naam Joure, of De Jouwer zijn verschillende theorieën. Veelal wordt gedacht dat het van het Friese woord Hjouwer komt, dat haver betekent.

De naam van Joure is verder onlosmakelijk verbonden met die van Douwe Egberts. In 1753 begon de vader van Douwe Egberts, Egbert Douwes, aan de Midstraat in Joure een zaak in koloniale handelswaren, die is uitgegroeid tot de bekende koffiebrander. Jarenlang zat er nog een DE-winkel aan de Midstraat. Deze is op 24 oktober 2014 gesloten.

Tot de gemeentelijke herindeling van 1984 maakte de hoofdplaats Joure deel uit van de voormalige gemeente Haskerland en daarna tot 2014 van de voormalige gemeente Skarsterlân. Vervolgens ging Joure deel uitmaken van de gemeente De Friese Meren.

Ten oosten van Joure liggen de Haulsterbossen. Ten noorden van Joure ligt de Haskerveenpolder. Ten westen van Joure ligt de Langweerder Wielen.


Reacties

Om te kunnen reageren, moet je ingelogd zijn

 
0

Stemmen

Bekeken:24

Favoriet:0

jjbosma

Niveau:gevorderde
Lid sinds: 07-03-2016

Meer foto's uit de categorie Straatfotografie

  • On the run,,,
  • Superman is ook binnen.
  • De appel valt nooit ver van de boom
  • Onderonsje Taroudant Marokko
Datum:
3 dec. 2017 23:38:15
Camera:
Canon EOS 5D Mark III
Iso:
6400
Sluitertijd:
1/1600 sec
Diafragma:
f/3.2
Brandpuntsafstand:
24 mm
Meer foto informatie Exif informatie
Rapporteer deze foto als ongepast