Zwart-wit fotografie met de Tamron SP 45mm F/1.8 Di VC USD.

17 oktober 2017 22:00
partnerredactie

Edgar is op pad gegaan met de Tamron SP 45mm F/1.8 Di VC USD. "De lens pas perfect in het spectrum van straatfotografie, maar bleek ook zeer geschikt te zijn voor andere doeleinden." Lees hier de review van Edgar.

Bij het openen van de doos viel gelijk de goede solide constructie van metaal op en het feit dat de lens gemaakt is in Japan staat voor kwaliteit. De lens is ook vrij goed beschermd tegen de elementen gezien de extra rubberen ringen die erin verwerkt zijn.

Voor de rest zijn de maten van de lens vrij "vierkant" te noemen en gecombineerd met een Nikon D7100 (mijn camera) is het een mooie combinatie die niet al te groot is en eenvoudig in een tas past. Het filterdraad van de lens is 67mm, dus daar hoef je ook geen exotische filters voor te kopen, vaak is dit filterformaat al aanwezig in je fototas.


Qua werkveld is de lens zeer geschikt voor straatfotografie, vanwege de focallength. Echter, je kunt de lens ook zeker goed gebruiken voor portretfotografie, zeker wanneer je hem combineert met een DX camera. In combinatie met de 9 Diafragma bladen, moeten de uitfocus gedeeltes zeker mooi en zacht zijn.


In het veld

Het weer in Nederland is altijd lastig en tijdens de testperiode waren er maar weinig (tot geen) mooie dagen. In dit soort gevallen val ik altijd terug op zwart-wit fotografie, aangezien het dan niet zoveel uitmaakt of het zonnig weer is of niet.

Het mooie van een lens die redelijk tegen de elementen beschermd is, is dat je niet heel erg rekening hoeft te houden met het beschermen van de lens als je bijvoorbeeld in een lichte regenbui in de stad of het bos loopt. Persoonlijk geeft dat mij erg veel vrijheid voor het zoeken naar mooie composities.

Slecht weer? Switch naar zwart wit en deze lens doet je versteld staan van het mooie contrast.


Leading lines naar een alledaags object


Symmetrie in een Hoogspanningsmast



Met weinig licht door het vaak slechte Nederlandse weer, kom je vaak bij lagere sluitertijden als je veel in focus wilt hebben en de ISO laag wilt houden. Gelukkig zit er op deze lens Vibration Control (VC) die dezelfde prestaties laat zien als de Nikon equivalent. Hierdoor kun je met gemak sluitertijden van 1/25 gebruiken en nog steeds super scherpe foto's krijgen.


Met weinig licht vroeg in de ochtend en veel scherptediepte, is de VC een welkome toevoeging


Een van de verassingen van deze lens is de korte minimale focusafstand van 29 cm. Hierdoor kun je de lens met gemak als een pseudo-macro lens gebruiken. Gecombineerd met de VC levert dit hele mooie foto's op van heel dichtbij. Je krijgt niet dezelfde resultaten als met een echte macro lens door de maximale vergroting van 1:3,4. maar zijn de resultaten verrassend te noemen.


Hoe verrassend is deze lens. Een close-up van een Chinese roos die menig macro lens doet verbleken. Wat gelijk opviel was dat deze rozenstruik luizen had, wat nog niet eerder wat opgevallen.


De beeldkwaliteit is waar een Prime lens vaak Zoomlenzen voorbijstreeft en de Tamron stelt hierbij zeker niet teleur. Qua scherpte is bijna het hele beeld heel mooi scherp, je kunt aan de randen wat scherpteverlies zien, echter moet je hiervoor wel erg goed kijken. Wat mij ook opvalt is de kleurreproductie van de lens, kijkend op het scherm van de camera zie ik al welke mooie kleuren er uit de lens komen, maar toen ik de foto's importeerde op mijn computer, schrok ik bijna van alle kleuren. Wat mij hierbij opviel is dat er wel chromatische aberratie optreedt als je de lens wijd open gebruikt. Wat meer diafragmeren los dit probleem op, echter, dit is ook zeer gemakkelijk op te lossen in programma's als Lightroom door de profielen die er voor de lens zijn.


Close-up van mijn eigen Mini, die helemaal gepoetst is om gebruikt te worden met onze bruiloft. Bij deze foto viel snel de Chromatische Aberratie op bij de chromen bumpers, deze zijn wel snel in post te verwijderen.


Blijf je met weinig scherptediepte fotograferen, dan word je op prachtig bokeh getrakteerd waar je je vingers bij kunt aflikken.

Vergelijk je de lens echter met een Zeiss dan zal je wel wat verschil merken in micro-constrast wat vooral bij zwart-wit fotografie het verschil maakt, maar dergelijke lenzen zijn nog eens een factor 2 duurder.


Wat mij wel opvalt is de langzame AF van lens. Een hond proberen te fotograferen die op je af komt rennen is een uitdaging, ik kreeg maar weinig scherpe foto's. Vooral met de erg snelle AF van andere lenzen van tegenwoordig valt dit op. Vergeleken met een oude Nikon AF-D lens is de Tamron zelfs wat langzamer, maar het ligt er maar helemaal aan waarvoor je de lens gebruikt. Voor sportfotografie is de brandpuntsafstand toch te kort en wil je vaak zoomen. Het werkveld van deze lens ligt vooral in portret- en straatfotografie.


Ouder echtpaar dat hun hond uitliet, voor dit soort werk is de lens perfect aangezien je geen snelle autofocus nodig hebt.

Conclusie

Voor de prijs van de lens (die toch relatief hoog is voor de gemiddelde fotograaf) krijg je een zeer solide lens die tegen een stootje kan, prachtige foto's oplevert en zeer veelzijdig inzetbaar is.

De genoemde minpunten wegen daarom ook niet op tegen de pluspunten. De Tamron geeft lenzen die veel duurder zijn een "run for their money" zoals het mooi in het Engels bewoord wordt. Dit komt vooral door veelzijdigheid van de lens (Pseudo-Macro, VC, Scherpte). Dergelijke aspecten die je gewoon niet vaak gecombineerd ziet in 1 lens.


Voordelen

•Ontzettend scherp

•Kleurreproductie en Contrast

•VC (Vibration Control)

•Constructie

•Pseudo Macrolens


Nadelen

•Langzame AF

•Chromatische Aberratie (echter snel in Post te verwijderen)


Over de fotograaf

Edgar Broekema (36 jaar) fotografeert al zo'n 12,5 jaar en is heel simpel begonnen met een van de eerste digitale camera's. Het echte fotografievirus heeft hij van zijn zus gekregen: zij ontwikkelde en drukte vroeger haar foto's zelf af en Edgar hielp haar daar vaak mee. "Hierdoor heb ik beter leren fotograferen omdat je met film maar een x aantal frames hebt. Je moet je compositie goed kiezen, anders kost het je teveel geld. Natuur en architectuur zijn mijn favoriete onderwerpen omdat je hier rustig de tijd voor moet nemen en je (vind ik) altijd lang naar zulke foto's kunt kijken omdat je er iedere keer weer wat nieuws in ziet."

De gebruiksersreview van Edgar is de negentiende uit de Lenstafette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.