Oog In Oog Op Veilige Afstand Met De Bushnell Forge 8x42mm

Door: partnerredactie | 19 maart 2021 09:17
Tijdens verre reizen gaan wij fotografen graag op jacht naar wildlife en bijzondere natuurverschijnselen. Het ene moment bewonder je een hert aan de bosrand; het andere tuur je urenlang over een grillig berglandschap op zoek naar poema’s en berggeiten. Nu zou je denken dat je daarbij goed uit de voeten kunt met een telelens. Een verrekijker biedt je echter veel meer comfort, snelheid en kijkgenot.
#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bushnell.
Tijdens een reis naar de westkust van Amerika bleek de Bushnell Forge 8x42mm een echte verrijking van onz e cameratas. Toch heeft deze lichte verrekijker daar uiteindelijk maar weinig tijd in doorgebracht. Het extra gewicht van 873 gram bleek namelijk nauwelijks merkbaar om onze nek, naast een fullframe-spiegelreflex met telelens.

Een verrekijker als deze is voor een fotograaf in twee situaties een handige aanvulling. Enerzijds zijn er vaak momenten waarop je een onderwerp in de verte niet goed kunt duiden. Is dat een beer daar tussen die bomen ...? Een snelle blik door de Forge en je ziet direct dat het een rare schaduwpartij van een rots is. Jammer! Natuurlijk kon je die check ook met je camera doen, maar met de verrekijker gaat het speurwerk veel sneller en minder omslachtig. Hierdoor onderscheid je effectiever de echte onderwerpen van de lookalikes.
Daarnaast komt het comfort goed tot zijn recht tijdens het langdurige speurwerk en het scannen van de omgeving. Wij brachten bijvoorbeeld uren door aan de kust, op zoek naar walvissen in de Stille Oceaan. Waar je met je camera in zo'n geval urenlang met één oog door je zoeker zit te staren, konden we nu zonder duizelig of misselijk te worden de volledige horizon afspeuren. Ook al was er uiteindelijk geen walvis te zien, de zoektocht zelf werd echt een rustmoment door het bekijken van alle bootjes, surfers en laagvliegende pelikanen.

Echte aanwinst

Als je voor het eerst met een verrekijker werkt, zul je deze goed moeten afstellen op jouw eigen ogen. Draai de oogschelpen naar binnen als je een bril draagt, pas de breedte aan zodat je geen zwarte ringen ziet, stem de dioptrie-instelling af per oog en stel vervolgens scherp op een onderwerp in de verte. Hoe beter je de verrekijker afstelt, des te natuurlijker je leert om erdoorheen te kijken. Zo is het kijken minder vermoeiend voor je ogen en heb je meer plezier van je verrekijker.
Ook op de momenten dat je wél een fotogeniek onderwerp in het vizier hebt, zoals een pelikaan die minutenlang blijft zitten in prachtig zonlicht, blijkt de verrekijker een echte aanwinst voor de fotograaf. Nadat je een foto hebt gemaakt, hoef je niet direct door te gaan naar een nieuw onderwerp. Het door de verrekijker bestuderen van diergedrag in close-up geeft echt een meerwaarde aan de foto die je zojuist hebt gemaakt met je camera.
De verrekijker is verkrijgbaar voor € 559,99. Zoek hier naar een Bushnell dealer bij jou in de buurt.