Getest: Fujifilm X-E4 - Fujifilms kleinste systeemcamera

4 mei 2021 08:43
4 mei 2021 08:51
Partnerredactie

Getest: Fujifilm X-E4 - Fujifilms kleinste systeemcamera

Door: partnerredactie | 4 mei 2021 08:43
Wij fotografen hebben vaak het ‘gear-syndroom’: hoe meer en hoe groter, hoe beter. Maar is dat ook echt zo? Fujifilm bracht recentelijk de opvolger van de X-E3 uit, die – hoe verrassend – de X-E4 heet! Zoomer Peter Tulner mocht de kleinste systeemcamera met Fujifilm X-vatting aan de tand voelen en zijn ongezouten mening geven in de vorm van een review.

In samenwerking met Fujifilm

Als jarenlang gebruiker van een fullframe-dslr ben ik vorig jaar overgestapt op de Fujifilm GFX 50R, een middenformaatcamera. De onderliggende gedachte hiervan was ‘back to the start’: op een andere manier foto’s gaan maken met een ander systeem, nieuwe uitdagingen en andere inzichten. Vanwege de grote sensor is het een relatief groot apparaat. Dus toen ik de uitnodiging kreeg om met een compacte camera op pad te gaan, heb ik daar gelijk positief op gereageerd.

Klassiek uiterlijk in modern jasje

De Fujifilm X-E4 is een zeer kleine systeemcamera, maar met grote prestaties. In de X-E4 zit namelijk dezelfde professionele X-Trans 4 sensor en X-Processor 4 als in het topmodel, de X-T4. De beeldkwaliteit is daardoor uitmuntend en de camera is razendsnel. De afwerking van het toestel is zeer netjes, en de X-E4 is verkrijgbaar in zwart of zwart met zilver. Daarnaast heeft Fujifilm de voor dit merk kenmerkende stijl in deze camera doorgetrokken: een klassiek uiterlijk in een modern jasje.

Enkele functies van de knoppen schijnen wel aangepast te zijn op de X-E4. Zo lees ik dat het sluitertijdenwiel de nieuwe positie P (programmastand) gekregen heeft, waardoor de camera snel op de volautomatische stand over te schakelen is. Daarnaast ontwikkelde Fujifilm speciaal voor de X-E4 een duimsteun (TR-XE4) en een handgreep (MHG-XE4) voor meer stabiliteit en grip. Deze zaten er bij de test niet bij, dus die heb ik helaas niet kunnen uitproberen.

Omdat mijn voorkeur uitgaat naar landschapsfotografie, was mijn wens om een groothoek- en een zoomlens meegestuurd te krijgen. Deze werden geleverd door Fujifilm, waar ik erg blij mee was! Naast de X-E4 heb ik dus ook de Fujinon XF 16-55mm F2.8 R LM WR en de nieuwe Fujinon XF 70-300mm F4-5.6 R LM OIS WR kunnen testen.

PETER TULNER - ISO 200 · F 11 · 1/20 SEC · 300 MM

Tijd om te testen

De voornaamste reden dat ik zo’n kleine camera wilde testen, was om te ervaren hoe zou het zijn om een camera in broekzakformaat bij me te hebben die snel te pakken is. Ik heb niet altijd zin om mijn eigen camera met statief en filters mee te nemen, dus foto’s uit de hand schieten is dan ideaal.

De X-E4 wordt omschreven als de ideale reis- en straatfotografiecamera vanwege zijn snelheid en beeldkwaliteit. Dus dan moet een landschap er ook wel scherp op komen ... Op een mooie ochtend voordat ik ging werken, ben ik vlak na zonsopkomst even gestopt bij een haventje, om te kijken wat de camera kon. Gewoon foto’s uit de hand, automatisch scherpstellen en klikken maar! Wat me gelijk opviel, was de kwaliteit van de foto’s die op de live-view tevoorschijn kwamen. Geen uitgebeten luchten en de schaduwpartijen waren niet roetzwart.

Even wennen, dan genieten

Wat me ook opviel, was de voor mij lastige bediening. Mijn handen waren toch aan de grote kant voor de tamelijk kleine knoppen. Door de elektronische zoeker kijken was ook even wennen in het begin.

Een paar dagen later was er een leuke aanwezigheid van mist en fel licht in de bossen waar ik aan het werk was, dus camera in de hand en het bos in. De 70-300mm-telezoom op de camera in het bos was echt genieten. Zó veel bereik tot mijn beschikking is iets wat de GFX 50R niet heeft. Daardoor kon ik mooi inzoomen op een weggetje waar het licht heel mooi tussen de bomen door viel.

Ook een ‘handheld’ panorama maken ging vlekkeloos. Ik heb drie verticale foto’s uit de hand geschoten en deze samengevoegd in Lightroom met behoud van de sfeer. Iets waar een zwaardere camera toch al snel meer moeite mee heeft. Terwijl ik terugliep naar de auto, kon ik snel nog wat stralen vastleggen voor het mooiste licht weggetrokken was.

PETER TULNER - ISO 200 · F 11 · 1/25 SEC · 70 MM

Conclusie

De Fujifilm X-E4 is in mijn ogen een prima camera met hele mooie prestaties. Het is echt een camera die je snel kunt pakken en gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. De objectieven die ik erbij geleverd heb gekregen, waren goed hanteerbaar en van de beste kwaliteit. De foto’s die ik heb gemaakt, zijn allemaal vanuit de hand geschoten op de automatische piloot, en deze zagen er goed uit!

Toch zou ik zelf niet snel deze camera aanschaffen. Voor mij is de camera te klein en dus onhandig. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een groter, wat robuuster toestel. Daarnaast had ik iets meer verwacht van de beelden geschoten met een X-T4-sensor. Maar in mijn ogen is dit een supercamera om even snel mee te nemen, plaatjes te schieten en te genieten zonder dat je een heel arsenaal aan apparatuur hoeft mee te zeulen. Perfect voor reis- en straatfotografie dus, en daarvoor inderdaad een echte aanrader!

PETER TULNER - ISO 200 · F 11 · 1/320 SEC · 153 MM