Lichtopstellingen voor product- / foodfotografie: spannend of juist neutraal?

Door: redactie Zoom.nl | 8 april 2021 08:21
Als je aan de slag gaat met het fotograferen van producten of eten dan kun je allerlei kanten op. Maak je het spannend, of kies je juist voor een neutrale belichting? We leggen uit waarom die keuze van belang is en hoe je vervolgens met je licht aan de slag gaat.

De belangrijkste vraag die je jezelf dient te stellen is deze: wat wil ik precies vastleggen? Puur het product of de maaltijd, of wil je er ook een estethisch fraai beeld van maken en dient de foto ook om sfeer over te brengen op de kijker? Afhankelijk van je antwoord kun je namelijk een paar verschillende kanten op qua belichting. De eerste is neutraal en dienend en de tweede spannend en sfeerbepalend.

Als je voor de eerste optie kiest ga je voor het ‘sec’ vastleggen van het product, voorwerp of maaltijd. Dan is het zaak om te zorgen voor een neutrale en duidelijke belichting zodat vormen, materialen en kleuren op een zo goed mogelijke manier op de foto komen te staan. Daar bedoelen we mee: zoals ze in het echt zijn. Je kunt je voorstellen dat het bij productfotografie altijd erg belangrijk is dat het product er niet anders uitziet op de foto dan in de werkelijkheid. Hoe neutraler de belichting, hoe gemakkelijker dat zal zijn voor jou als fotograaf. Als je het over neutraal licht hebt, dan kun je denken aan een zacht licht dat heel je onderwerp omvat als een deken. Een grote softbox is daar meestal het juiste recept voor. Hoe groter die softbox zal zijn, hoe beter het licht zich om je onderwerp heen zal vouwen. Dat is logisch, want met een kleine softbox op je flitser kun je het licht simpelweg niet genoeg verspreiden. Het gaat natuurlijk vooral over de verhouding onderwerp en softbox, want een heel klein onderwerp kun je natuurlijk prima belichten met een kleine softbox. 

De softbox plaats je schuin boven je onderwerp, waardoor het licht op een natuurlijke manier op je onderwerp valt. Gebruik je slechts één softbox, dan kan het nodig zijn om het licht in de tegenovergestelde richting te weerkaatsen om je onderwerp ook aan die andere zijde goed te belichten. Dit kun je doen met een reflectiescherm in de vorm van een glimmend of groot wit oppervlak dat je strategisch plaatst. Als je meerdere softboxen (en dus flitsers) gebruikt, dan kun je er via dat extra licht voor zorgen dat je alle kanten van je onderwerp goed belicht. Bij heel zacht licht uit een grote softbox kun je ze zelfs van twee verschillende kanten gebruiken zonder daarbij kruisende schaduwen te veroorzaken zoals je die op een voetbalveld in de avond weleens ziet.

Ben je op zoek naar meer sfeer en spanning, dan kun je er ook voor kiezen om je product- of foodfoto’s wat meer kracht mee te geven. Het gebruik van harder licht is in dat geval een goede stap. Gebruik een kleinere softbox - of nog beter - een flitser met een reflector plus eventueel een grid om het licht echt te sturen. Op die manier stuur je het licht en geef je het richting, waardoor het ook vorm en schaduw veroorzaakt. Een goede tussenweg tussen optie één en twee is het gebruik van een softbox voor het creëren van het ‘algemene’ licht waarmee je alle hoeken en kanten van je onderwerp goed laat zien en daarbij een extra lamp met een reflector en een grid toevoegt voor het aanbrengen van accenten en nadruk op precies de juiste plekken. Onthoud daarnaast altijd: fotografeer zo min mogelijk met het licht mee als je op zoek bent naar spannende beelden.