Natuurlijk licht gebruiken in de natuur: flora en fauna fotograferen

9 april 2021 12:04
9 april 2021 17:05
redactie Zoom.nl

Natuurlijk licht gebruiken in de natuur: flora en fauna fotograferen

Door: redactie Zoom.nl | 9 april 2021 12:04
De natuur in al haar pracht en praal is een fantastisch onderwerp. Flora en fauna zijn daarmee ideaal als je op zoek bent naar mooie beelden. Belangrijk is wel dat je deze pracht combineert met mooi en passend licht. 1 + 1 is in dat geval altijd 3. We helpen je dat licht te vinden.

De natuur is een onuitputtelijke bron van fotogenieke onderwerpen. Combineer dat met het prachtige licht dat je op bepaalde momenten cadeau krijgt en er zijn weinig onderwerpen te bedenken die je zoveel potentieel bieden. Van struiken tot bomen, van slootjes tot rivieren en van wilde vos tot braaf huisdier; gecombineerd met het juiste licht kom je altijd met interessant beeld terug bij je computer.

Bomen

Bomen zijn erg fotogeniek en je kunt er ook heel veel verschillende soorten beelden van maken. Leg bijvoorbeeld eens een zomers bladerdek vast terwijl je er zelf onder staat als fotograaf. Zorg dat de bladeren allemaal scherp zijn door een klein diafragma (een groot F-getal) te gebruiken en regel via de sluitertijd dat het beeld toch helder blijft. Dat levert een fris en dynamisch beeld op dat zomers aandoet. Zeker als er een blauwe lucht in het spel is.

Of fotografeer een boom in tegenlicht en laat de vorm extra spreken door onder te belichten en gebruik te maken van het silhouet van de boom. Tegen een ondergaande zon in het gouden uur is succes bijna gegarandeerd.

Herfstkleuren in de zon zijn ook zo’n recept dat eigenlijk bijna niet kan mislukken. Zoek in dat geval naar contrast, dus naar plekken waar je zowel prachtig licht ziet als schaduwen die dat licht nog meer nadruk geven.

Spelen met scherpte en onscherpte werkt goed bij bomenDave Dukers, violator.zoom.nlNikon D5100 · ISO 500 · F 1,8 · 1/800 SEC · 35 MM

Bast in detail

Een boom in zijn geheel is mooi, maar natuurlijk kun je ook kijken naar hoe het licht de details van een boom interessant(er) kunnen maken. De bast van een boom is bijvoorbeeld bijzonder fotogeniek. Een boomschors is ruw van structuur en heeft veel reliëf, waardoor het licht een prachtig spel van licht en schaduw veroorzaakt. Op die manier krijgt de bast van de boom een driedimensionale uitstraling.

Om dit zo goed mogelijk op de foto te zetten zul je dichtbij de boom moeten fotograferen. Het fraaiste resultaat krijg je door ook een stuk achtergrond mee te nemen, waardoor er meteen diepte ontstaat. Werken met scherpte en onscherpte door een groot diafragma te gebruiken kan, maar is niet altijd noodzakelijk. De schors heeft van zichzelf namelijk al een fraai karakter. Een beeld waarin je enkel een (scherp) stuk boomschors ziet, kan daardoor ook al prachtig zijn. Experimenteer hiermee en kijk wat je er allemaal mee kunt doen.

Een foto van de bast van een boom kun je in de nabewerking gemakkelijk extra karakter geven door te spelen met het contrast en de belichting.

De opengespleten schors van deze boom is erg fotogeniek.Freddy Hoevers, hoevers-almelo.zoom.nlCanon 5D II · ISO 200 · F 3,5 · 1/1600 SEC · 123 MM

Bladeren in detail

Het blad van een boom is - zeker in de herfst - een geweldig onderwerp voor een foto. De structuren en kleuren van een (herfst)blad geven je volop mogelijkheden. Zo kan een kleine berg met bladeren waar de zon doorheen schijnt een prachtig onderwerp zijn. Maar een blad dat je tegen de zon in fotografeert, kan net zo interessant zijn.

Zorg er in ieder geval voor dat het licht een belangrijke rol speelt in het beeld en dat het licht ervoor zorgt dat het blad extra goed naar voren komt.

Meestal zul je dan een standpunt in moeten nemen waarbij de zon ‘door’ het blad heen schijnt. De kleur en de inwendige structuren van het blad (de nerven) worden dan prachtig zichtbaar. In de nabewerking kun je dit contrast nog een stukje extra benadrukken.

Grasjes

Heide en grassoorten die je op vlaktes en in bossen vindt, zijn niet alleen mooi als onderdeel van een overzichtsbeeld, maar kunnen in detail ook erg fraai zijn. Zeker in combinatie met interessant licht in de ochtend of avond. Gefotografeerd met een lichtsterk objectief en groot diafragma levert dit soort planten een sprookjesachtig beeld op. Een mooi beeld maken hoeft op die manier ook helemaal niet veel moeite te kosten.

Stel scherp op een stengel of grasspriet die in het oog springt en gebruik deze als hoofdonderwerp in je beeld. Door het gebruik van een groot diafragma (bijvoorbeeld F 1,8, maar afhankelijk van de afstand tot je onderwerp kan F 2,8 hier ook al goed werken) wordt een groot gedeelte van de rest van je beeld onscherp. De structuren van de andere bladeren, sprieten en stengels zorgen voor een prachtige, dynamische onscherpte.

Je eigen standpunt is daarnaast van groot belang. Fotografeer het liefst op ‘ooghoogte’ van de sprietjes of zelfs vanaf onderen. Zorg er bij dat laatste standpunt wel voor dat de sprieten die de lucht in steken ‘afsteken’ tegen de lucht of tegen een donkere achtergrond (bossen of ander groen). Op die manier krijg je een zo groot mogelijk contrast en een karaktervolle foto.

Als de omstandigheden het toelaten, kun je kijken of lichtelijk overbelichten de foto extra frisheid geeft. Deze techniek kan ook mooi werken bij struiken en andere planten die bij elkaar staan in het bos of op het open veld.

Gras - hier helmgras - is erg fotogeniek.Huub Westendorp, huubwest.zoom.nlNikon D5300 · ISO 200 · F 7,1 · 1/800 SEC · 185 MM

Wilde dieren

Dieren in de natuur zijn in Nederland niet zo heel gemakkelijk te spotten, maar als je geluk hebt kom je toch een hertje, everzwijn of vos tegen. De kans is groot dat als dat gebeurt je al blij bent dat je überhaupt een foto hebt kunnen maken van het dier. Toch is het goed om verder te kijken en niet te snel tevreden te zijn met een foto. Een foto van een (zeldzaam) dier alleen is - als je er fotografisch naar kijkt - niet per se interessant genoeg.

Gelukkig is het zo dat de tijdstippen waarop je een wild dier tegen kunt komen in Nederland vaak samenvallen met de tijdstippen waarop het licht het meest interessant is. Een dier kom je namelijk sneller in de ochtend of avond tegen; overdag zullen ze zich niet zo gemakkelijk laten zien.

Het licht van het gouden of blauwe uur kan je dan helpen om je foto naar een hoger plan te tillen. Zoek daarom altijd naar goed licht om van de foto echt iets bijzonders te maken, al blijft het natuurlijk een uitdaging om zowel prachtig licht als een wild dier gezamenlijk op de foto te zetten. Als je snel kunt schakelen en weet hoe je apparatuur werkt en het beste inzetbaar is, lukt het je om in deze uitdagende omstandigheden interessante beelden te maken.

Een prachtige plaat: wilde dieren én fraai licht.Monique van Genderen, in2picturesnature.zoom.nlCanon 5D III · ISO 400 · F 8 · 1/800 SEC · 560 MM

Huisdieren en natuurlijk licht

Een huisdier fotograferen met natuurlijk licht is een stukje gemakkelijker. Het huisdier is een stuk voorspelbaarder en vaak ook beter te instrueren of plaatsen. Zie een foto van een huisdier als een portretfoto die je ook van een persoon zou kunnen maken.

Natuurlijk licht is daarbij net zo passend, waardoor je ook van een huisdier een prachtig beeld kunt maken, gebruikmakend van natuurlijk licht in de tuin of binnenshuis. Onthoud ook hier: alleen het feit dat je dier op de foto staat is niet genoeg, het moet ook een interessant beeld zijn om naar te kijken.

Fotografeer je hond dus bij invallend licht door een raam en maak er een ‘oude meester’ van, of fotografeer je kat tegen de zon in op de vensterbank. Wat je ook doet, zorg dat je beeld nooit saai is.

Een waar dierenportret, deze foto.Francisca Steenks, steenks.zoom.nlCanon 6D II · ISO 100 · F 7,1 · 1/160 SEC · 50 MM