Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een vlogcamera?

5 mei 2021 09:50
4 mei 2021 09:52
Partnerredactie

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een vlogcamera?

Door: partnerredactie | 5 mei 2021 09:50
Steeds meer mensen gebruiken een fotocamera om te vloggen. Logisch, want het is wel zo handig om één camera bij je te hebben waarmee je kunt fotograferen, filmen én vloggen. Aan een vlogcamera stel je echter wel wat extra eisen. Wat moet zo’n camera minimaal kunnen en waar moet je allemaal op letten?

In samenwerking met MediaMarkt

Vooral een lichte en compacte camera is ideaal om te vloggen, omdat je die altijd en overal bij je kunt hebben. Je steekt hem zo in je zak of stopt hem in je tas. Dat is enorm belangrijk, want je weet nooit wanneer je iets waardevols voor je vlog tegenkomt. Zo’n kleine fotocamera haal je lekker makkelijk tevoorschijn, waardoor je meteen aan de slag kunt, terwijl een groot en zwaar fototoestel eerder thuis blijft liggen. Ook val je niet zo op en vlog je er daardoor een stuk makkelijker mee op openbare plekken.

Hoge beeldkwaliteit en helder geluid in zakformaat 

Waarom zou je willen vloggen? Met een vlog geef je een inkijkje in jouw leven. Wat maak je zoal mee, waar ga je allemaal naartoe? Of je vertelt alles over een leuke sport, activiteit of hobby. Misschien maak je de prachtigste reisverslagen om lekker bij weg te dromen. Behalve een vakantie kan dat natuurlijk ook een korte reis of een lokaal uitje zijn. Het hoeft zeker niet altijd over persoonlijke zaken of je dagelijkse activiteiten te gaan, want vlogs kunnen bijvoorbeeld ook instructiefilmpjes zijn waarmee je laat zien hoe je iets doet of hoe iets werkt. Er zijn dus oneindig veel mogelijkheden en jouw video’s worden veel persoonlijker en interessanter om naar te kijken zodra je zelf in beeld stapt.

Aan een vlogcamera stel je wel andere eisen dan aan een gewone fotocamera of filmcamera. Allereerst is het belangrijk dat je jezelf goed in beeld ziet en daar komt een draaibaar of kantelbaar scherm uitermate goed bij van pas. Je kunt de camera dan in de hand houden, op een selfiestick plaatsen, of met of zonder statief voor je neerzetten. Zo kun je altijd precies zien of je wel goed in beeld staat, of de achtergrond niet te veel afleidt en of de kleuren en de helderheid van je vlogs perfect zijn. Heb je extra opnamen of sfeerbeeld nodig waarbij je zelf niet in beeld hoeft (dat heet B-roll), dan draai je simpelweg het schermpje om en neem je net zo makkelijk een leuk filmpje op, of maak je een paar foto’s. Je hebt dus echt een veelzijdige alles-in-één vlogcamera.

Beeld, geluid en bediening

De filmkwaliteit is natuurlijk essentieel bij vlogs en omdat fotocamera’s bij uitstek geschikt zijn voor foto’s én video’s, weet je zeker dat dit prima in orde is. Zolang je maar in full hd kunt filmen zit je goed. Een camera waarmee je in 4K kunt filmen is voor vloggen niet echt een vereiste, maar wel een leuke bonus. Vooral omdat de videoresolutie hiermee verdubbelt en dus een nog hogere kwaliteit oplevert. Het zorgt ook voor extra mogelijkheden tijdens de montage van je vlogs. Daarnaast is geluid essentieel voor vlogs omdat je nu eenmaal iets te vertellen hebt. Dus een vlogcamera heeft goede ingebouwde microfoons nodig, en het liefst ook een aansluiting voor een losse microfoon.

Verder is het handig als jouw vlogcamera een aanraakscherm heeft voor extra bedieningsgemak. Kun je hem draadloos verbinden met jouw smartphone, dan kun je alvast een foto of filmpje online zetten, zonder dat je daar een laptop bij nodig hebt. Bijvoorbeeld als teaser voor de vlog waaraan je werkt, of gewoon om even te laten zien waar je bent en wat je aan het doen bent. Ook kun je de telefoon dan als afstandsbediening gebruiken. Zet de camera bijvoorbeeld ergens neer en start de opname vanaf een afstandje. Daar heb je voortaan dus geen hulp van anderen meer bij nodig.

De ideale vlogcamera

Met welke fotocamera’s kun jij je als (toekomstige) vlogger lekker uitleven? Wij laten de drie meest geschikte toestellen van Sony zien. Uiteraard voldoen ze aan de vereisten waar we het al over hebben gehad. Daarnaast beschikken ze allemaal over een Bionz X-beeldprocessor. Die staat garant voor een hoge beeldkwaliteit, een razendsnelle verwerking van foto’s, films en vlogs en zorgt ervoor dat de camera in elke situatie lekker soepel werkt en vlot reageert. Ook kun je foto- en videostijlen (scènes genoemd) kiezen zoals portret, landschap en zonsondergang.

Goed: Sony DSC-HX80

Vooral als je van reizen en uitstapjes houdt, is de Sony DSC-HX80 een goede keuze. De camera beschikt over maar liefst 30x optische zoom, waarmee je de verste en kleinste details levensecht in beeld zet. Meekijken kan zowel op het kantelbare scherm als via de ingebouwde digitale zoeker, waarbij je als vlogger natuurlijk vooral van het scherm gebruik zult maken. De grootte van de beeldsensor is 1/2,3 inch, zoals we dat gewend zijn van het hogere segment compactcamera’s. De resolutie is 18,2 megapixels en dat levert een fotoresolutie op van 4896 x 3672 pixels. Filmen en vloggen doe je in Full HD.

Beter: Sony DSC-RX100 III Vlogkit

De Sony DSC-RX100 III heeft een flink grotere 20,1-megapixels beeldsensor van één inch (fotoresolutie 5472 x 3648 pixels) en een extra lichtsterke 2.9x-zoomlens. Hiermee maak je nog helderder en scherpere foto’s en video’s in full hd. Zelfs in minder gunstige lichtomstandigheden, dus ook als het donker wordt. Dat kun je goed gebruiken, want dit zijn vaak sfeervolle momenten die je graag vastlegt.

De camera is daarmee ideaal voor vlogs, portretten, landschappen, vakantiefoto’s, groepsfoto’s, selfies en het opnemen van al je video’s. De digitale zoeker maakt het makkelijker om bij fel (zon)licht goed te zien wat je fotografeert of filmt en het kantelbare scherm klapt helemaal omhoog zodat je jezelf perfect in beeld ziet tijdens het vloggen. Bij deze vlogkit zit een superhandige handgreep (grip) waarmee je de camera comfortabel vasthoudt, makkelijk ergens neerzet én je vlogcamera bedient.

Best: Sony ZV-1 vlogcamera

Dit is het neusje van de zalm voor zowel beginnende als ervaren vloggers, terwijl je er net als met de Sony RX100 III ook weer net zo makkelijk de prachtigste foto’s en films mee maakt. Naast de grote beeldsensor van één inch van 20,1 megapixels (fotoresolutie 5472 × 3648 pixels) en een lichtsterke 2,7x-zoomlens, heeft de Sony ZV-1 veel leuke extra’s die hem extra geschikt maken om te vloggen. Zo is de autofocus dankzij fasedetectie op de beeldsensor gigantisch snel, waardoor je elk onderwerp perfect op beeld vastlegt. In de speciale productstand verschuift de focus snel en soepel van jou naar een product dat je eventjes voor de lens houdt.

Verder kun je met één druk op de knop de achtergrond vervagen (voor een mooie bokeh, zoals dat heet). Dankzij een lampje aan de voorzijde zie je dat de opname loopt en weet je zeker dat je niet voor niets staat te vloggen. Filmen kan bij de ZV-1 behalve in full hd ook in 4K. Het handige touchscreen kun je in enorm veel hoeken draaien doordat het naar de zijkant uitklapt. De ingebouwde directionele microfoon met meegeleverd windscherm zorgt ervoor dat je helder klinkt en goed verstaanbaar bent, ook als het waait. Een eigen microfoon of een videolamp kun je op de flitsschoen plaatsen. Voor de Sony ZV-1 is eveneens een draadloze handgreep verkrijgbaar.