Zo fotografeer je vallende sterren

7 augustus 2024 11:27
7 augustus 2024 11:27
Tess Mutsters

Deze week is het zo ver; dan is de meteorenzwerm Perseïden weer te zien. Het is één van de bekendste meteorenzwermen en een perfect moment om aan de slag te gaan met sterrenfotografie. In dit artikel vertellen we je alles over de Perseïden en geven we je tips over hoe je vallende sterren fotografeert!

Foto: EusDriessen

Heel kort en simpel uitgelegd is een vallende ster het lichteffect dat je ziet als er een meteoor in onze dampkring binnendringt. Het steentje verbrandt en dat branden laat een lichtstreep achter. De zomer is het perfecte moment om sterren en de Melkweg te fotograferen. Ook de Perseïden zijn jaarlijks tijdens de zomer te zien. Het hele seizoen plaatsen we artikelen die je door allerlei vormen van fotograferen in de lente leiden. Zo heb je altijd wel wat te doen. Ben je benieuwd naar andere artikelen uit deze serie? Je kunt ze allemaal hier vinden.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotograferen in de Zomer.

Wanneer vallende sterren fotograferen

De Perseïden zijn een bekende meteorenzwerm die jaarlijks rond augustus te zien is. Dit jaar bereikt de meteorenzwerm op maandag 12 augustus 2024 rond 21:00 zijn maximum. Er zijn dan zo’n 85 meteoren per uur te zien. Rondom deze periode kun je de zwerm op zijn beste zien. In de nachten van 11, 12 en 13 augustus kun je de vallende sterren het beste fotograferen. Volgens hemel.waarnemen.com kun je de Perseïden het beste zien op 13 augustus rond 03:45. 

Het beste weer

Het beste weer om vallende sterren te fotograferen is natuurlijk helder weer. Is het bewolkt, dan kun je de sterrenhemel immers niet zien. Houd het weerbericht dus goed in de gaten voordat je op pad gaat. Verder is het belangrijk als je zo weinig mogelijk maanlicht hebt, omdat de maan voor behoorlijk wat lichtvervuiling kan zorgen. 12 augustus staat de maan in het eerste kwartier. Hij is dan ongeveer half zichtbaar.

Watch on YouTube

Wat heb je nodig?

Ga je vallende sterren fotograferen, dan is je belangrijkste accessoire je statief. Zonder een statief kun je eigenlijk niet op pad. Je gaat namelijk aan de slag met lange sluitertijden, waardoor je zonder statief al snel te maken krijgt met bewegingsonscherpte. Verder is het handig om op pad te gaan met een groothoeklens, zo kun je zo veel mogelijk van de nachtelijke hemel vangen.

De juiste instellingen

Het instellen van je camera kan best even puzzelen zijn als je vallende sterren gaat fotograferen. Natuurlijk moet je als eerste al scherpstellen. Dat doe je handmatig en met behulp van je LCD scherm. Zoom op het schermpje in op de meest heldere ster en stel hier vervolgens op scherp. 

Kies voor een zo groot mogelijk diafragma (dus een zo klein mogelijk diafragmagetal) om zo veel mogelijk licht te vangen. Je kiest voor een lange sluitertijd. Hoe lang die moet en kan zijn is even uitproberen. Afhankelijk van je objectief en brandpuntsafstand krijg je namelijk na een bepaalde sluitertijd met de beweging van de aarde. Laat je je sluitertijd te lang, dan krijg je te maken met sterrensporen. Je ISO zet je zo hoog als nodig, maar probeer hem zo laag mogelijk te houden.

Heel veel foto’s maken

Als je de foto pas maakt als je een vallende ster ziet ben je te laat. Meteoren zijn namelijk veel te snel hiervoor. Het is daarom beter om achter elkaar foto’s te maken en te hopen dat je op een paar beelden mooie vallende sterren kunt vinden. Je kunt een reeks foto’s maken op de intervalstand, zo hoef je niet constant zelf de knop in te drukken. 

De beste locaties om vallende sterren te fotograferen

Wil je vallende sterren fotograferen, dan kun je het beste een zo donker mogelijke locatie kiezen. Natuurgebieden zijn dan vaak een goede keuze. Nederland heeft twee Dark Sky Parken, namelijk op Terschelling en in Lauwersoog. Dat zijn over het algemeen de beste locaties om sterren te fotograferen, maar in principe volstaat iedere locatie met weinig lichtvervuiling. Kies ook een locatie waar je mooi zicht hebt op de nachtelijke hemel. Op zoek naar meer mooie locaties? In dit artikel sommen we 5 fotolocaties voor je op.