Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Mon, 21 Jan 2019 15:43:36 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[De beste tips voor het maken van winterse plaatjes!]]> Mon, 21 Jan 2019 14:30:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kleding

Ga je de kou in om te fotograferen, zorg er dan voor dat je jezelf warm aankleedt. Wanneer je het te koud hebt, kun je niet optimaal presteren. Doe goede handschoenen aan en een muts op, je verliest immers de meeste warmte via je hoofd. Er zijn speciale handschoenen om mee te fotograferen. Hier kun je vaak je vingers toch mee vrij maken om je camera te bedienen.

PatriciadeG

Ga je in de extreme kou fotograferen? Trek dan over je speciale fotografie-handschoenen nog een dik paar handschoenen aan. Let er ook op dat je schoenen een dikke zool hebben om de kou naar je voeten tegen te gaan. Werk met veel laagjes in je kleding, maar zorg er wel voor dat je je nog goed kunt bewegen. Fotograferen is namelijk bijna een work-out!

Fred-horst

Apparatuur

Naast het inpakken van jezelf heeft ook je apparatuur speciale zorg nodig in de kou. Je batterijen gaan minder lang mee, dus neem vooral een extra opgeladen paar mee. Houdt deze warm door ze in je broek- of jaszak te doen. Ga je van de warmte van binnen naar de kou in de buitenlucht? Zorg er dan voor dat je de camera nog even in een tas houdt, zodat deze kan wennen aan de koude lucht. Ook wanneer je weer naar binnen gaat, doen dit dan zorgvuldig om condens op je lens en in de camera te vermijden. Laat ook hier weer de camera in je tas even acclimatiseren, voordat je hem uit de tas haalt en bijvoorbeeld je lens wilt gaan wisselen. Lees hier hoe je jouw camera nog meer kunt beschermen tegen extreme kou!

Jurriaanpoesse

Tijd en plaats

Deze week wordt het écht koud en dus is het handig als je vooraf al op verkenning bent geweest en weet waar je wilt gaan fotograferen. Zorg ervoor dat je van tevoren weet waar je heen wilt en zoek mooie locaties bij jou in de buurt. Schat in hoe jouw locatie eruit zal gaan zien met koude en winterse omstandigheden. Het prachtige lage ochtendlicht van de zon, heldere koude luchten en de douw en mist in de ochtend kunnen een locatie zo omtoveren tot winters sprookje.

Costas Ganasos Photography

Ga zo vroeg mogelijk op pad om de onaangeroerde natuur vast te leggen. Er zal dauw op de planten staan of misschien een laagje rijp. De lage zon kun je prachtig gebruiken voor een mooie glow over het landschap. Bomen en takken zullen in de ochtend een laagje over zich heenkrijgen en zo krijgt het landschap iets magisch. Vergeet ook niet om je macro-objectief in te pakken voor de meest prachtige close-ups van de rijp op planten en diertjes.

Gilles147

Met lage temperaturen in de nacht is de kans groot dat poelen en slootjes dichtvriezen. Een bevroren meertje geeft weer dat extra winterse gevoel aan je foto. Door een ijzig element terug te brengen in je beelden geeft dit weer extra sfeer aan het winterse landschap.

PeterTulner

Compositie en kleur

De natuur kan in de winter nogal monotoon zijn van kleur. Zorg er dus voor dat er wel iets van kleur in je foto terugkomt. De zon kan hierin een grote rol spelen door op een heuvel of boom te schijnen en deze dus 'op te warmen' qua kleur. Ook kan je een model fotograferen in het grauwe landschap met een felle kleur jas.

Hansdegreeff

Denk na over een winterse compositie in je foto. Je wilt immer dat ene perfecte winterse plaatje maken! Een grauw en misschien besneeuwd landschap levert vaak simpliciteit op. Je kunt strakke en minimalistische composities maken met bijvoorbeeld een boom of wild dier als onderwerp in de foto. Gebruik ook de lijnen tussen het witte landschap door om je kijker zo naar een bepaald punt te leiden in het beeld. Sneeuw is vaak lastig om een sterke compositie te maken. Lukt het je niet? Kijk dan naar details in het landschap en focus je daarop. Bomen en planten die onder de rijp zitten, kun je heel mooi fotograferen met een macro-objectief. Werk met veel scherptediepte en maak toch alsnog die winterse beelden!

Instellingen

Gebruik je witbalans bij het fotograferen in de winter in jouw voordeel. Handig is zeker om in RAW te fotograferen, zodat je ook in de nabewerking je witbalans nog kunt aanpassen. Een tip: fotografeer alles vanuit de zonnige witbalans en pas het naar jouw smaak aan in Lightroom!

Limbo210366

Ligt er een dik pak sneeuw? Dan is het belangrijk om de belichting van je camera in de gaten te houden. De camera heeft namelijk de neiging om sneeuw te gaan onderbelichten, omdat de camera de kleur wit ziet als overbelichting. Vaak zul je 1 of 2 stops moeten gaan overbelichten om je histogram weer recht te trekken zodat de sneeuw goed belicht is.

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Lightroom en Straatfotografie.


]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25929-de-beste-tips-voor-het-maken-van-winterse-plaatjes.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[6 vrolijke dierenfoto's van Zoom.nl om Blue Monday door te komen]]> Mon, 21 Jan 2019 10:17:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Blue Monday is in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij claimt een wetenschappelijke formule te hebben bedacht waarbij de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Dat zou vooral komen doordat de vakanties nog ver weg zijn en de dagen brengen nog weinig licht brengen. Maar van dieren word je altijd vrolijk en daarom delen we vandaag zes vrolijke dierenfoto's die zijn gemaakt door Zoomers.

Alleen al van deze lachende zeehond word je vrolijk!


foto: corne102 · DC-FZ82 (Panasonic) · ISO 80 · F 5.6 · 1/125 SEC · 132 MM

Maar honden zorgen er ook altijd voor dat je je wat beter voelt en al helemaal als ze springend op de foto staan. Deze hond Dodge springt achter een stok aan en is op een perfect moment vastgelegd!


foto: wanyamaphoto · Canon EOS 7D Mark II · ISO 640 · F 2.8 · 1/2500 SEC · 200 MM

Een hartverwarmende foto die de vriendschap laat zien tussen deze twee olifanten neemt het gevoel van deze deprimerende dag helemaal weg.


foto: victoir · Canon EOS 6D · ISO 100 · F 3.5 · 1/2500 SEC · 200 MM

Dit paard lijkt zich goed te vermaken en rolt lekker door het gras.


foto: mindert74 · Canon EOS 450D · ISO 200 · F 8.0 · 1/250 SEC · 116 MM

Dat ook dieren lol met elkaar kunnen hebben bewijst deze foto maar weer.


foto: duynduyn · Canon EOS 70D · ISO 160 · F 5.0 · 1/400 SEC · 55 MM

Maar toch blijft het Blue Monday en dat lijkt deze alpaca zich ook te realiseren.


foto: victoir · Canon EOS 7D · ISO 100 · F 5.0 · 1/400 SEC · 105 MM

Wil je zelf ook dit soort prachtige dierenfoto's maken? Klik dan hier voor handige tips en hier voor inspiratie!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25928-6-vrolijke-dierenfoto-s-van-zoom-nl-om-blue-monday-door-te-komen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Landschapsfotografie: de basisregels]]> Fri, 18 Jan 2019 16:26:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Voorbereiding is het halve werk

Achter de perfecte landschapsfoto zit vaak veel voorbereiding. Door inspiratie op te doen en foto's te bekijken, ontdek je vaak de mooiste locaties; ook dicht bij huis. Zorg dat je de locatie van tevoren al hebt opgezocht, weet waar de leukste paden lopen en waar de mooiste spots in het gebied liggen. Deze plekken kun je ook vinden in wandel- of fietsboekjes of door de locatie in Google Earth op te zoeken. Een goede voorbereiding zit ook in je apparatuur. Het kiezen van een juist objectief valt hier bijvoorbeeld onder. Veel landschapsfotografen maken gebruik van een groothoekobjectief, zodat ze de hele omgeving kunnen vangen. Het is uiteraard geen must om deze objectieven te gebruiken om een mooie landschapsfoto te maken. Neem ook een statief mee, zodat je optimaal gebruik kunt maken van je camera. Een statief zorgt voor stabiliteit wat essentieel is voor het maken van een gedetailleerde landschapsfoto. Zorg dat je batterij opgeladen is, je geheugenkaartjes leeg zijn en je bent klaar om te gaan!


canipel

Compositie

De perfecte locatie is nog geen garantie voor een perfecte foto. Een basisregel om aan vast te houden bij landschapsfotografie is de Regel van Derden. Deze regel helpt je bij de compositie van je foto en het verleggen van je focus. Verdeel je beeld in gedachte in negen vlakken door twee horizontale en twee verticale lijnen te trekken. De regel houdt in dat je de horizon óf op 1/3 van je beeld legt, zodat de focus op het landschap, óf op 2/3 van je beeld, zodat de focus op de lucht ligt. Plaats een onderwerp in de buurt van een kruispunt van twee lijnen om zo een interessant beeld te creëren. Wil je meer weten over de Regel van Derden? Lees het in dit artikel.


jlinnenkamp

Een ander aandachtspunt is de kijkrichting. Het onderwerp in je foto moet altijd genoeg ruimte krijgen in de richting waar het naartoe beweegt. Het kan anders lijken alsof het onderwerp tegen de rand aan kijkt of beweegt. Een andere mogelijkheid om meer diepte te krijgen in je foto is door te zoeken naar lijnen. Naast de lijnen van de Regel van Derden zijn er ook invoerende lijnen. Deze lijnen bepalen de kijkrichting en sturen de aandacht van de kijker. Wanneer een lijn van onderuit de foto naar het midden loopt is dit een invoerende lijn.

Het standpunt is een andere belangrijke factor die je foto kan maken of breken. Je kunt een foto spannender maken door op een verhoging te gaan staan of door je knieën te zakken. Het beeld ziet er dan net wat anders uit. Wees daarom voorbereid en neem een vuilniszak of een kleedje mee zodat je altijd op de grond kunt gaan liggen. Er zijn verschillende perspectieven waardoor je dezelfde locatie op een originele manier kunt vastleggen.


Jaap93

Instellingen

Neem bij het fotograferen van een landschap de tijd om te kijken naar je instellingen. In de meeste gevallen staat het landschap stil, waardoor je alle tijd hebt om je camera optimaal in te stellen. Een statief zorgt ervoor dat je minder last hebt van bewegingsonscherpte. Je wilt vaak zo veel mogelijk scherpte hebben in je foto, omdat je veel details wilt kunnen zien in het landschap. Fotografen werken daarom vaak met hoge diafragmagetallen. Een groot F-getal, zoals F14, geeft veel scherptediepte. Stel scherp op een detail of onderwerp in je foto. Bekijk de foto op een groot scherm om te controleren of de opname voldoende scherp is. Verder is het belangrijk om de ISO-waarde laag te houden: op 100 of 200. Hierdoor heb je weinig tot geen ruis in je foto. De sluitertijd is erg belangrijk en is afhankelijk van wat je als resultaat wil. Als je gebruik maakt van een lange sluitertijd (bijvoorbeeld vijf seconden) krijg je een gladgetrokken effect: water wordt vlak, de lucht vervaagd en kleuren worden versterkt. Met een korte sluitertijd bevries je het beeld en fotografeer je de werkelijke situatie.


RickKloekke

Timing en kleuren

Soms is het nodig om op verschillende momenten terug te komen op je locatie. De verschillende seizoenen geven je een nieuw beeld met felle of juist warme kleuren. Als je niet kunt wachten tot de seizoenen zich afwisselen, kun je ook spelen met timing. 's Ochtends vroeg kan het mistig zijn en wanneer de zon ondergaat geven de laatste zonnestralen een mooie gloed over het landschap. Het is belangrijk om geduldig te zijn wanneer je gaat voor de perfecte landschapsfoto. Ook tonen spelen hierbij een belangrijke rol; onderwerpen waar lichte tonen op vallen zijn aantrekkelijk. Je kunt bijvoorbeeld wachten tot het zonlicht op het onderwerp in je foto valt om deze extra te benadrukken.

Uiteraard zijn dit maar een aantal richtlijnen waar je je niet altijd aan kan én hoeft te houden. Wees vooral creatief en gebruik jouw eigen fotografische inzichten om tot een mooi resultaat te komen!

Wil jij je kennis over landschapsfotografie vergroten? Volg hier de online cursus Landschapsfotografie van de Zoom Academy!


gooifotograaf

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25926-landschapsfotografie-de-basisregels.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De maansverduistering fotograferen - Zo doe je dat!]]> Thu, 17 Jan 2019 15:34:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De maansverduistering is in de nacht van zondag op maandag 21 januari tussen 05:41 en 06:44 uur waar te nemen. Het begin en het maximum van de eclips zijn zichtbaar. De weersverwachtingen zijn redelijk positief: voornamelijk opklaringen, maar er komen ook wat wolkenvelden voor. Het hoogtepunt van deze 'bloedmaan' zal rond 06:12 uur zijn. De zon komt pas om 08:40 uur op, dus het licht zal geen roet in het eten gooien.

Kies de juiste lens

Het beste resultaat krijg je met een (super)teleobjectief. Voor een goede foto is het handig als de minimale brandpuntsafstand 200 millimeter is. Hoe langer de brandpuntsafstand, hoe groter de maan in beeld is. Gebruik geen filters voor je object, maar zet de zonnekap er wel op om ongewenste lichtinval te voorkomen. Heb je geen telelens? Dan kun je ook werken met digiscoping. Hierbij maak je een foto door een telescoop heen. Lees meer over astrofotografie en digiscoping.


foto: queeste

Pas op voor bewegingen

Bij het werken met een telelens wordt iedere trilling in je camera uitvergroot. Gebruik daarom een goed statief of een stevige ondergrond. Het is ook raadzaam om een draadontspanner of afstandsbediening te gebruiken zodat er geen trillingen ontstaan door het indrukken van de ontspanknop. Heb je dit niet? Werk dan met de zelfontspanner, maar zet de timer dan zo lang mogelijk zodat de trillingen van het indrukken van de knop zo veel mogelijk weg zijn.


foto: jlinnenkamp · X-T20 (FUJIFILM) · ISO 400 · F 4.8 · 1 SEC · 200 MM

Experimenteer met de omgeving

Om de foto nog interessanter te maken kun je spelen met de omgeving. Maak gebruik van de natuur of silhouetten van gebouwen om de foto aantrekkelijker te maken. Denk ook aan de compositie van je foto. Als de maan nog laag staat dan kun je die bijvoorbeeld mooi opnemen in het landschap.


foto: laanscapes · Nikon D750 · ISO 400 · F 14.0 · 30 SEC · 14 MM

Kies je eigen instellingen

Het kan soms lastig zijn, maar je krijgt het beste resultaat als je alles handmatig doet. De automatische stand kan namelijk niet goed omgaan met grote donkere oppervlaktes. De foto wordt dan lichter gemaakt waardoor de details van de maan niet goed naar voren komen. Ook het scherpstellen kun je het beste handmatig doen.

Weet je niet zo goed welke instellingen je moet gebruiken? Dan zou je voor de Looney 11 rule kunnen gaan. Deze methode is bedacht om de hoeveelheid licht te schatten zonder een lichtmeter. Met deze vuistregel zet je het diafragma op F/11 en de sluitertijd op 1/ISO-waarde. Bijvoorbeeld: diafragma F/11, ISO-waarde 200 en sluitertijd 1/200 seconde. Als de maan zo te donker is, dan kun je de sluitertijd langer maken. Bij een te lichte maan kun je de sluitertijd juist verkorten.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25925-de-maansverduistering-fotograferen---zo-doe-je-dat.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De beste fotolocaties in Utrecht!]]> Thu, 17 Jan 2019 13:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Oude Gracht

Utrecht staat bekend om de prachtige grachten. Zowel de Oude Gracht als de Nieuwe gracht staan kenmerkend voor de stad en zijn dan ook prachtig vast te leggen. Wanneer het schemert richting de avond zijn de grachten mooi verlicht! Het water dat door de grachten stroomt komt van de Utrechtse Vecht.

Arthurpuls


Made-by-bas-verhoeven


Verliefdoputrecht

Domtoren

Ga je fotograferen in Utrecht dan mag je de bekende Domtoren uiteraard niet vergeten. Ook het Pandhof, dit is de kloostertuin van de Domkerk, is het fotograferen waard! Je kunt de Domtoren eventueel beklimmen, maar dit zijn wel zo ongeveer 465 treden, dus weet waar je aan begint. Het levert wel een spectaculair uitzicht over Utrecht op en is voor de foto's zeker de moeite waard!


ThomasvG

Oude Hortus Botanicus

Net als in Amsterdam heeft ook Utrecht een botanische tuin, genaamd de Oude Hortus. Deze botanische tuin was eigendom van de Universiteit van Utrecht. Er staan veel verschillende planten en bloemen waarmee je je kunt uitleven in je fotografie! Het leuke van een Hortus Botanicus is dat je ook met regenachtig weer aan de slag kunt in de natuur, maar dan overdekt! De grote ramen die het dak vormen zorgen voor perfect licht.

Utrecht Centraal en Hoog Catharijne

Het prachtige station en aansluitend winkelgebied Hoog Catharijne zijn juweeltjes voor de architectuurliefhebber. Het Centraal Station in Utrecht is het belangrijkste knooppunt van de spoorlijnen in Nederland. Daarom is het station ook het grootste in oppervlak!
Zowel het station als Hoog Catharijne geven je een futuristisch gevoel qua ontwerp en design. In de avond en nacht zijn beide gebouwen prachtig verlicht en mooi te fotograferen.

Mdwaard

THEO-1954

Hoog Catharijne is onlangs nog prachtig gerenoveerd en heeft onder andere bovenstaande futuristische koepel toegevoegd gekregen als overkapping van het Centraal Station naar het winkelgebied.

Teijmer

Metaal Kathedraal

Als allerlaatste is in Utrecht de Metaal Kathedraal. Deze kathedraal was ooit een Rooms-Katholieke kerk, wat ook een metaalfabriek is geweest. Vandaar dat de combinatie nu een prachtig oud gebouw oplevert met veel sporen van de geschiedenis ervan. Hier zijn nog amper foto's van op Zoom.nl, dus sla je slag!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25924-de-beste-fotolocaties-in-utrecht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Sony A6400 aangekondigd - Technologie uit de A9 en kunstmatige intelligentie]]> Wed, 16 Jan 2019 13:10:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe 24-megapixel Sony A6400 is sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. Wat niet vreemd is, want de laatste APS-C camera van Sony stamt alweer uit 2016. De camera lijkt op de A6300 qua specificaties, maar Sony heeft technologie uit de fullframe A9, A7R III en A7 III topmodellen geleend om de camera te verbeteren qua snelheid en beeldkwaliteit. Met name videofilmers zullen dit merken.

Snelste AF ter wereld

Zo heeft de AF met 425 scherpstelpunten nu nog slechts 0,02 seconde nodig om te reageren. Ter vergelijk: tomodel A6500 doet er 0,05 seconde over om scherp te stellen. Bovendien is er real-time Eye-AF en real-time focus tracking mogelijk door kunstmatige intelligentie (AI). Je kunt daardoor continu fotograferen met volledige AF/AE-tracking tot wel 11 bps, aldus Sony. De camera verliest je onderwerp daarbij nooit "uit het oog". Sony spreekt daarom zelf van de snelste AF ter wereld.

Bionz X beeldprocessor

De A6400 heeft de nieuwste generatie Bionz X beeldprocessor aan boord, wat zorgt voor een zeer hoge beeldkwaliteit en kleurreproductie. De A6400 beschikt dan ook over een uitstekende 4K videofunctie (3840 x 2160 pixels) en gebruikt een uitlezing van elke pixel (4K zonder pixelbinning met 2.4x oversampling) zodat 4K-beeldmateriaal met veel details en diepte geproduceerd wordt. Ook kun je timelapse-opnamen maken en is er voor het eerst een HLG-beeldprofiel (Hybrid Log-Gamma) geïntegreerd in een APS-C systeemcamera. Verder zijn zowel S-Log2 en S-Log3 beschikbaar voor meer kleurgradatie en kan de camera Full HD opnemen met 120 fps (met 100 Mb/sec.) voor 4x of 5x slow-motion videobestanden in Full HD-resolutie mét AF-tracking.

Hogere ISO maar geen ingebouwde stabilisatie

Het ISO-bereik is gestegen naar 100-32.000 (uitbreidbaar tot ISO 50-102.400) en de ruisonderdrukking doet eveneens beter zijn best in het donker, maar helaas ontbreekt beeldstabilisatie in de A6400 (zit wel in de A6500). Dat is jammer voor filmers, urban-fotografen en de gebruikers van lange telelenzen, maar daardoor kon de prijs vermoedelijk net even aantrekkelijker gehouden worden.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Sony kost € 1.050,- als body, of € 1.150,- met 16-50mm objectief. Met een 18-135mm is de prijs € 1.450,-. Leverbaar vanaf februari.
www.sony.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25923-sony-a6400-aangekondigd---technologie-uit-de-a9-en-kunstmatige-intelligentie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Creatieve ideeën om binnenshuis te fotograferen!]]> Tue, 15 Jan 2019 13:53:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kinderen en familie

Heb je thuis kinderen en vervelen jullie je op een druilerige dag? Neem je kids eens als model en fotografeer met het aanwezige daglicht dat door de ramen valt. Kinderen zijn het leukste om te fotograferen wanneer ze hun eigen ding aan het doen zijn en spontaan op de foto komen te staan. Probeer dan ook niet te veel te regisseren, maar af en toe om hun aandacht te vragen zodat ze even kort de lens in kijken. Gebruik een snelle sluitertijd om kinderen te fotograferen, want ze bewegen veel. Let er wel op dat er voldoende licht is of dat je de iso-waarde iets omhoog schroeft. Onzeker over hoe je te werk gaat bij het fotograferen van kinderen? Lees hier dan onze tips!

SamanthaSmit97

IsaLois

Picsbypetri

Stillevens

Soms is het lastig om een bepaalde sfeer te benadrukken in je fotografie. Met stillevens kun je dit perfect oefenen. Denk na over het onderwerp dat centraal staat in het beeld en wat voor sfeer dit beeld uit moet stralen. Je kunt makkelijk oefenen met je instellingen en lichtinval omdat je onderwerp helemaal stil staat bij het fotograferen. Is je compositie juist of moet deze anders? Heb je kunstlicht nodig of is het aanwezige licht voldoende? Zorg ervoor dat je een samenhangend resultaat krijgt met de sfeer die jij wilt dat de foto uitstraalt!

Carolovesmacro

Druppelfotografie

Een simpele set-up met een bak water, een druppelaar, een camera op statief en een flitser zorgen er val voor dat jij je niet hoeft te vervelen binnenshuis. Druppelfotografie is zeer populair bij slecht weer. De resultaten van druppelfotografie zijn prachtige abstracte beelden. Vallende druppels kunnen we met het blote oog niet zien, dus het zijn spectaculaire beelden! Door het flitslicht (of een hele korte sluitertijd) kun je de beweging van de druppel bevriezen.

Loeffen

Macro-fotografie

Met een macrolens hoef je je nooit te vervelen. Overal zijn onderwerpen te vinden, ook binnenshuis. Loop of kruip met camera en macrolens door je woning en je vindt de meest uiteenlopende onderwerpen. De door de kat kapot gekrabde trapleuning, de grafische vormen van een stopcontact, het verroeste gereedschap in de garage, de prachtige details van een kamerplant of de abstracte details in een slecht schoongemaakte oven of magnetron.
Het is leuk en leerzaam om een serie te maken van dagelijkse voorwerpen die je op een bijzondere manier fotografeert, waardoor het een 'raadplaatje' wordt. Zulke plaatjes doen het goed in een samenhangende serie. Die samenhang kun je vinden in vorm, kleur, onderwerp of elk ander verband. Ga bijvoorbeeld met je macrolens op zoek naar alle zilverkleurige onderwerpen en maak daar detailfoto's van. Of naar alle minuscule details met rechthoeken en maak daar grafische beelden van met een terugkerende compositie. Of richt een lampje op vellen gekleurd papier en maak schaduwen en vormen. Experimenteer erop los!

Jo-z69

Gemio

Skyart

Abstracte voorwerpen

In het rijtje van macrofotografie ligt abstracte fotografie. In ieder huis liggen genoeg voorwerpen die, met een juiste compositie, lichtinval of setting, onderdeel kunnen zijn van een bijzonder en abstract beeld. Een close-up of herhaling van eenzelfde voorwerp kan bijvoorbeeld al snel een leuk resultaat geven. Probeer minimalistisch te fotograferen, met herhaling en strakke lijnen!

Shooting

Puck101259

Een zelfportret

Ook een leuke creatieve bezigheid is het maken van een zelfportret. Een profielfoto is een soort visitekaartje van jezelf dus waarom zou je deze ook niet zelf maken? Het grappige aan het maken van een zelfportret is dat je je eens aan de andere kant van de camera bevindt en dus moet nadenken over het zijn van een model, in plaats van het aansturen van het model. Zorg ervoor dat je persoonlijkheid naar voren komt op de foto!

Canadian


GomezFotografia

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25922-creatieve-ideeen-om-binnenshuis-te-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wild van natuur: portfolio van David Yarrow]]> Tue, 15 Jan 2019 10:45:00 +0100 redactie@zoom.nl (Robert Theunissen) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Lion King

De fotografiecarrière van David Yarrow is onconventioneel verlopen. Hij is wars van hokjesgeest en verandert zijn thematiek en expertisegebied voortdurend. "Fotografie is voor mij een methode gebleven voor verlossing", zegt David Yarrow, "een kans om alle hoeken van de wereld te verkennen en extreme locaties vast te leggen met de zeldzame wilde dieren die er thuishoren." David Yarrow begon zijn carrière als fotograaf van sportevenementen. Hoewel hij nog steeds van sport houdt, vond hij daar zijn draai als fotograaf al gauw niet meer. Zijn ware roeping lag bij andere onderwerpen. "Tijdens mijn loopbaan als sportfotograaf heb ik enorm veel geleerd. Het werken onder moeilijke omstandigheden, het beheersen van de techniek en het voortdurend alert zijn om geen cruciaal moment te missen, zijn capaciteiten die ik daar heb opgedaan en nog steeds benut in mijn natuurfotografie. De reden waarom ik vijfentwintig jaar geleden de overstap maakte, is dat je als sportfotograaf teveel aan banden wordt gelegd. Als je erin slaagt om dan toch een goede foto te maken, blijkt dat nog tien anderen hetzelfde beeld hebben. Ik wilde bovendien de artistieke kant uit en sportfotografie blijft toch voornamelijk registratie."


Wonderwall

Techniek

David Yarrow gebruikt teleobjectieven zo weinig mogelijk en hij houdt al helemaal niet van converters of zoomobjectieven. "Ik streef ernaar om zo dicht mogelijk bij mijn onderwerp te fotograferen. Gespiegeld in de ogen van een ijsbeer, kun je bijvoorbeeld mijn hoofd zien. Met een groothoek zat ik zestig centimeter van hem af. Bij foto's van een rennende giraffe lijkt het of ik er ver weg was, maar ze zijn gemaakt met een groothoek, dus ook daar zat ik er dicht bij." Alleen als hij het gevaar loopt om na het fotograferen het niet meer te kunnen navertellen, zoals bij olifanten of roofdieren, zet David het door hemzelf ontwikkelde karretje met een camera in, natuurlijk met een groothoek op de camera om een zo majestueus mogelijk effect te krijgen. Ook liet hij een ladder bouwen die achter een Jeep werd aangesleept. Op het uiterste puntje fotografeerde David, om zo dicht mogelijk bij de giraffen te kunnen komen. "De camera's van Nikon en de NIKKOR-objectieven hebben altijd een grote rol gespeeld in mijn werk. De bedieningsmogelijkheden en ergonomie zijn steeds beter geworden en ik kan geen ander merk bedenken dat beter aan de behoeften van zowel professionele als amateurfotografen tegemoet komt. Fotograferen doe je in eerste instantie met je ogen. Ik kan je niet vertellen wat er op bladzijde 146 in de handleiding staat, maar ik zie tijdens het fotograferen meteen als er iets niet goed is. De reden waarom ik met Nikon werk, is dat ze geweldige apparatuur maken. Omdat ik er al zo lang mee fotografeer, kan ik ermee lezen en schrijven en door mijn ambassadeurschap werk ik mee aan verbeteringen die in de uiteindelijke modellen worden doorgevoerd. Hoewel de camera's tegen een stootje kunnen, komt het regelmatig voor dat een camera, die bijvoorbeeld doordrenkt is met lokstof, wordt aangevallen door een leeuw of vertrapt door een olifant. Gelukkig regelt Nikon dan een vervangende camera."

Giraffe City

Road Trip

Indruk maken

Elke foto van David Yarrow lijkt een schot in de roos en maakt bij eerste beschouwing grote indruk op een groot publiek. Als hij zes goede foto's per jaar kan maken, is hij tevreden. "Je moet mensen niet overdonderen met foto's, maar wat je laat zien, moet opvallen", zegt hij. Het lijkt daarom alsof hij enorm veel schiet en veel weggooit. Toch wordt er weinig aan het toeval overgelaten. Hij werkt met een uitgebreid team van locatiescouts, fotografen, gidsen en assistenten in het veld, en een foto is tot in de puntjes voorbereid voordat een sessie van start gaat. "Een dag fotograferen met mijn team kost al gauw duizenden dollars en als een reis geen mooi beeld oplevert, ben ik zo vijftigduizend dollar kwijt." Op de noordpool kennen zijn gidsen de ijsberen bijvoorbeeld persoonlijk en weten welke dieren zich zonder aan te vallen laten fotograferen. "Om de meeste slagkracht te hebben, moeten je foto's meteen opvallen, origineel zijn en ontroeren. Met mijn fotografie wil ik geld inzamelen voor natuurbehoud en andere goede doelen die ik heb opgezet of steun. Ik maak foto's om ze te veilen en weet inmiddels wat een beeld moet hebben om goed te verkopen. In die zin ben ik dus heel commercieel ingesteld, maar het hoofddoel blijft natuurbehoud. Ik wil dat mijn foto's mensen bij de keel grijpen en met de neus op de feiten drukken. Alleen dan kan ik hun bewustzijn vergroten. Of die opzet slaagt, is moeilijk in cijfers uit te drukken, maar in gebieden waar ik neushoorns vastleg, is de populatie van deze dieren nu toegenomen. Dat zie ik als een bevredigend resultaat."

78 Degrees North

In de V.S. zit momenteel een regering die niet open staat voor natuurbehoud. De wetten voor het invoeren van jachttrofeeën zijn bijvoorbeeld versoepeld en bescherming van bedreigde diersoorten en natuurgebieden zijn op een lager pitje komen te staan. David betreurt dat, maar benadrukt dat er ook goede initiatieven uit Amerika komen. "In Californië zijn de organisaties die zich inspannen voor natuurbescherming talrijk. Daar wordt veel geld en tijd voor uitgetrokken. Net als bij het nemen van maatregelen tegen verdere opwarming van de aarde, opereert Los Angeles hierbij achter de rug om van Washington. Het resultaat is dat er meer goede dan slechte initiatieven uit Amerika komen op het gebied van natuurbescherming en daar werk ik mee samen."

David Yarrow

De Schotse fotograaf David Yarrow (1966) begon al jong met fotograferen. Op zijn twintigste werkte hij al voor The Times op de WK-voetbal in Mexico City. Op die dag maakte David de beroemde foto van Diego Maradona die de wereldbeker vasthoudt en als gevolg daarvan werd hij daarna veelvuldig gevraagd om te fotograferen op de Olympische Spelen en diverse andere sportevenementen. Pas vele jaren later ontdekte hij zijn ware roeping in het vastleggen van de natuur. Met zijn indringende en meeslepende fotografie bouwde hij aan een steeds groeiende groep volgers onder kunstverzamelaars. Tegenwoordig heeft David een stevige reputatie opgebouwd als een van de bestverkopende kunstfotografen ter wereld. De opbrengst van geveilde foto's zet hij voor een belangrijk gedeelte in voor natuurbescherming. Sinds mei van dit jaar is hij ambassadeur voor Nikon.
davidyarrow.photography


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nikon.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25919-wild-van-natuur-portfolio-van-david-yarrow.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Waarom je als fotograaf (super)kritisch moet kijken naar een monitor]]> Mon, 14 Jan 2019 15:27:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

1. Helderheid en kleurtemperatuur

Om beelden goed te bewerken, zijn een constante helderheid en kleurtemperatuur essentieel. En daar gaat het bij veel monitoren mis. Afhankelijk van de bedrijfs- en omgevingstemperatuur wisselt de helderheid en worden kleuren instabiel. Ze worden bijvoorbeeld wat 'blauwer' of juist wat 'roder' getoond.

Bij een professionele monitor als bijvoorbeeld de EIZO CG279X heb je de beschikking over een ingebouwde thermometer. Daarmee worden schommelingen in temperatuur gedetecteerd en zorgt speciale elektronica ervoor dat kleuren tijdens het gebruik volledig constant blijven.

2. Levensechtheid kleuren

De kleuren die de sensor van je camera vastlegt wil je op exact de meest nauwkeurige manier terugzien op je monitor en moeten overeenkomen met de kleuren van een afdruk of bijvoorbeeld een film waarin je materiaal verwerkt. Om dit te garanderen zijn er standaarden opgesteld die zijn vastgelegd in kleurprofielen zoals sRGB, Adobe RGB en CMYK.

De EIZO CG279X beschikt over 10-bit kleurdiepte waardoor 64 meer kleuren kunnen worden weergegeven dan normale schermen die een uitvoer hebben van 8-bit. Het gevolg is dat het scherm kleurgradaties veel fijner weergeeft en veel meer grijstinten toont. De monitor dekt hiermee 99% van de Adobe RGB-kleurruimte.

3. Zwart moet zwart zijn

Veel schermen maken gebruik van backlight (achtergrondverlichting) zodat de individuele pixels ook goed te zien zijn in ruimtes met weinig licht of vanaf de zijkant. En dat gaat mis bij veel schermen, want niet zelden zorgt dit voor bleeding en dat zwart, bleek of flets wordt weergegeven. Het paneel van een professionele monitor is daarom van speciaal retardatiefilm voorzien. Dit zorgt voor True Black (echt zwarte) kleurweergave, zelf bij grote kijkhoeken.

4. Kalibratiemogelijkheden

Bij een professionele monitor als EIZO CG279X heb je de garantie dat de kleurreproductie in de fabriek helemaal is doorgemeten en waar nodig is bijgesteld. Toch moet het scherm periodiek gekalibreerd worden.

Daarom is dit scherm voorzien van een geïntegreerde sensor voor zelfkalibratie. Deze bevindt zich in de schermrand en komt alleen tevoorschijn wanneer er een meting moet worden uitgevoerd. De kalibratie kan bovendien ook door gebruikers zonder diepgaande vakkennis worden uitgevoerd. Aangezien de kalibratie via de hardware van de monitor plaatsvindt, gebeurt deze zonder verliezen en onafhankelijk van computer en grafische kaart.

5. Toekomstbestendigheid

Investeer je in een professioneel scherm, dan investeer je ook in de toekomst. Zeker als je er een paar uur per dag gebruik van maakt, is ergonomie belangrijk. Een scherm dat alleen omhoog en omlaag kan is niet genoeg want je wilt het ook willen kantelen, draaien en roteren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je al je apparaten waaronder je (video)camera rechtstreeks op het scherm kunt aansluiten, dus DVI-D, DisplayPort, HDMI en USB-C zijn cruciaal. Bij deze laatste niet alleen USB-data maar ook video en audio. Ook een ingebouwde USB-HUB waarop je andere randapparaten kunt aansluiten is zeker een vereiste.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25866-waarom-je-als-fotograaf-superkritisch-moet-kijken-naar-een-monitor.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Fotogenieke locaties voor 2019!]]> Sat, 12 Jan 2019 11:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Buitenland

Er zijn natuurlijk talloze fotogenieke locaties op deze aardbol die je in 2019 kunt vastleggen. Bij deze onze tips voor 2019!

Japan

Puck101259

RogierKwikkers

Frankjacobs

IJsland


Laanscapes


27jsoer11

Eddy-reynecke

Scandinavië

Noorwegen

Hmeeuwes

Sjekster

Zweden

Pepper710

Studio59

Finland

Renewolf

RoelieSteinmann

Cuba

Petraopperman

Anahiclemens

Nieuw-Zeeland

Possie65

Alanddewit

Crazydiamond

Marokko

Ellenips

PWM-68

Louni

Frijters

Colombia

Ronne

Ronne

Oezbekistan

Jeroenkleiberg

China

Sjekster

Sjekster

Mittie

Bramphotography

Binnenland

Rotterdam

Zaankanteropavontuur

Simonus74

Bjornphoto

Amsterdam

Houdoex

Brohet

Maastricht

Colourbex

Robster78

Vlissingen

Arnoud78

Rrlhardeman

Haarlem

Djb

Gkossieris

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25920-fotogenieke-locaties-voor-2019.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De mooiste fotolocaties om te fotograferen - Den Bosch]]> Thu, 10 Jan 2019 12:12:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Sint-Janskathedraal

In zijn geheel de Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist genoemd, is deze kathedraal zeer opvallend midden in Den Bosch. Door zijn grootte en rijkdom aan beeldhouwwerk kun je de kathedraal niet missen en komt hij boven alle huizen uit. De kerk behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en dus zeker een bezoekje waard. Zowel van de buitenkant te bewonderen als van de binnenkant!

Jaap93

Artmen

Binnendieze

Van oorsprong is de Binnendieze een doolhof van 12 kilometer lengte door Den Bosch heen. Nu resteert hier nog zo'n een derde van, genaamd de Binnendieze. De stad kenmerkt zich met deze kleine grachtjes die onder veel huizen doorgaan. Met een rondvaartboot kun je genieten van verschillende routes over de Binnendieze.

Noci68

Paleiskwartier

Een bijzondere wijk in Den Bosch, waar wordt gewoond en gewerkt. Je vindt er appartementen, onderwijsinstellingen en het Paleis van Justitie. Ook zijn er veel bedrijven, winkels en cafés gevestigd. Het bijzondere aan dit Paleiskwartier is het zicht erop over het water. De appartementen langs het water lijken vanaf een bepaalde hoek op een soort zeilboten over het water. Een prachtig stukje architectuur om vast te leggen!

Joheuvel

Bossche Broek

Bijzonder aan het natuurgebied het Bossche Broek is dat het dicht bij het centrum van de stad Den Bosch ligt. Het natuurgebied bevat veel water en natte graslanden. Vanuit de stad ben je dus zo in de weide natuur met talrijke plantensoorten en moeras- en watervogels om te fotograferen.

Durie003

De Moerputtenbrug

Deze oude brug is een rijksmonument en fungeert als voetgangersbrug. Je komt uit in het natuurgebied de Moerputten. De gele brug is ooit een spoorbrug geweest en is sinds 2011 heropend als voetgangersbrug. Zeker een wandeling en een foto waard!

Made-by-bas-verhoeven

Schramfotografie

Bolwoningen Den Bosch

Heel bijzonder in Den Bosch zijn de excentrieke bolwoningen in de woonwijk Maaspoort. Verhaal gaat dat de bolwoningen zijn geïnspireerd door de bekende Bossche Bol. De woningen zijn ontworpen voor 1 of 2 personen en staan prachtig tussen het groen. Ze zijn uniek op onze wereldbol!


Made-by-bas-verhoeven

De Citadel

Oorspronkelijk als dwangburcht gebouwd is de Citadel in Den Bosch nu het Brabants Historisch Informatie Centrum. Je kunt er een rondleiding doen langs het buitenterrein en het interieur! De Citadel is een fort en is eigendom van de Staat!

Kwaker57

Station

Wie van architectuurfotografie houdt, kan zich altijd wel vermaken op een station. Zo valt het station 's-Hertogenbosch ook mooi vast te leggen!

JeffreyVZ

Made-by-bas-verhoeven

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25916-de-mooiste-fotolocaties-om-te-fotograferen---den-bosch.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Sfeervolle huiselijkheid]]> Thu, 10 Jan 2019 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Kies voor lichtsterkte

Sfeerverlichting is in 99% van de gevallen een synoniem voor 'weinig verlichting'. Het is je vast wel eens opgevallen dat je met je camera in dit soort situaties vooral veel donkere foto's kunt maken, waarbij je maar weinig van personen kunt terugzien. Om lange sluitertijden en geklungel met een statief te voorkomen, is een lichtsterk objectief een must. Vooral de vaste brandpunten zoals een 35, of 50mm objectief zijn in dit geval een aanrader. Ze zijn compact, lichtsterk en haarscherp, waardoor je zelfs vanuit je luie stoel verrassende foto's kunt maken.

jolienfotografie

Een foutieve witbalans

De automatische witbalans in de camera wil kaarslicht of sfeerverlichting vaak behoorlijk terugdringen. Door de kleurtemperatuur te verkoelen, verpest de camera het warme effect wat juist zo belangrijk is bij dit type verlichting. Stel je camera daarom handmatig in op een bijpassende kleurtemperatuur. Wanneer je in RAW fotografeert, kun je in je nabewerking nog altijd de witbalans wijzigen en de kleurtemperatuur verhogen om het sfeervolle effect extra te benadrukken.

p9

Ruis omarmen

Ruis vertroebelt details en maakt kleuren minder intens. Dat zijn twee goede redenen om in het algemeen je iso-waarde zo laag mogelijk te houden. Toch geeft een klein beetje korrel een subtiel effect van een klassieke foto, zeker bij beelden waarbij alles draait om sfeer. Kleurtintruis, waarbij de ruis afwisselend piepkleine rode, groene en blauwe vlekjes geeft, kun je het beste wel in de nabewerking verwijderen, omdat dit erg opvalt in de donkere delen van je foto.

De uitdaging

Ga vandaag nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week en in het nieuwe Zoom.nl magazine delen we jullie beste resultaten!

frank1980

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25915-expertuitdaging-sfeervolle-huiselijkheid.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Olympus fotochallenge #3 macrofotografie live]]> Tue, 08 Jan 2019 18:29:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De challengers waren tijdens deze challenger wat relaxter dan de eerste twee challenges. Kwam het door de ervaring van de eerste twee opdrachten? Of door de ontspannen sfeer van de locatie, de Orchideeënhoeve? Ze ging er in ieder geval vol voor!

3, 2, 1 en start

De challenge? Maak een macrofoto met een mooi kleurenpallet. Een lastige opdracht, want vlinders hebben vaak mooie kleuren, maar zijn onverwachts en vliegen zo weg. Geen van alle heeft ervaring. José ziet de challenge wel zitten, maar al gauw krijgt zij een black out en weet even niet meer wat ze moet doen. Daar is geen tijd voor want ze heeft maar 30 minuten de tijd...

Ondertussen is Wim te vinden bij de Lori's. Mooie modellen, maar erg onverwacht, Wim probeert ze te koesteren. Terwijl Edwin in de vlindertuin heen en weer aan het vliegen is om de perfecte foto te schieten en andere fotografen weg te jagen.

De winnaar

Wie o wie gaat deze derde challenge winnen? En komt hierdoor een stapje dichterbij de finale? Bekijk nu snel onderstaande video. Ben jij het eens met de jury? Of heb jij een andere favoriete foto!?

. De Olympus Challenge maken we in samenwerking met Olympus. Meer informatie over de challenge of eerdere video's? Ga naar zoom.nl/olympuschallenge
]]> http://zoom.nl/artikel/community/25914-olympus-fotochallenge--3-macrofotografie-live.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wil je alles leren over landschapsfotografie? Schrijf je in voor een gratis lezing!]]> Tue, 08 Jan 2019 12:49:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Landschapsfotograaf Albert Dros staat onder meer bekend om zijn contrastrijke landschapsfoto's. Hij bedenkt van tevoren wat hij wil fotograferen en daarna gaat hij planmatig te werk. Wil jij weten hoe hij dit precies doet en wat er allemaal in zijn fototas zit? Dan mag je de lezing van Albert absoluut niet missen! Tijdens deze dag, georganiseerd door CameraNU.nl, vertelt hij niet alleen hoe hij te werk gaat, maar hij geeft je ook nog eens heel veel handige tips. Zo kun je zelf ook een de slag om de mooiste landschapsfoto's proberen te maken.

© Albert Dros

Informatie

Wil jij bij deze lezing aanwezig zijn? Meld je dan hier aan. Entree is gratis en er is een garderobe aanwezig. Als je met de auto komt, kun je parkeren bij onder meer het Meeuwenplein.

Nog even alle belangrijke informatie op een rijtje.
Wat: Lezing landschapsfotografie door Albert Dros
Wanneer: Zaterdag 26 januari van 10.30 tot 12.30 uur. De deuren zijn vanaf 10.00 uur open.
Waar: Stadsgehoorzaal te Kampen

© Albert Dros

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25913-wil-je-alles-leren-over-landschapsfotografie-schrijf-je-in-voor-een-gratis-lezing.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Simpel uitgelegd: portretfotografie bij daglicht]]> Tue, 08 Jan 2019 10:10:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Leer het daglicht kennen

Wanneer je met daglicht wilt gaan werken is het in eerste instantie handig dat je het begrijpt. Ga voordat je begint met fotograferen veel naar buiten om het daglicht te bestuderen. Kijk naar de lichtval! Wat doet licht met een achtergrond? Zijn er ook locaties in je buurt waar het licht goed valt en die je kunt gebruiken voor een shoot? Schrijf deze locaties dan op. Kijk echt met je ogen wat het effect van het licht heeft. Is het zonnig? Zorg dan dat je een plek vindt waar je harde schaduwen kunt vermijden. Is het bewolkt? Dan zal je opmerken dat de wolken als een soort softbox werken!

Het seizoen waarin je gaat fotograferen bepaalt ook het daglicht waarmee je gaat werken. Hoe laat gaat de zon op en onder? Staat de zon hoog (zomer) of laag (herfst/winter)?


Canadian

Tijd van fotograferen

Het tijdstip van de dag waarop je gaat fotograferen bepaalt ook zeker je daglicht. We hadden het net al over zonsopkomst en zonsondergang. Een felle zon bijvoorbeeld om 12 uur 's middags in de hete zomer zorgt voor harde schaduwen. Je kunt beter voor of na de middag gaan fotograferen om dit te voorkomen. Je voorkomt hiermee ook dat het model niet hoeft te knijpen met zijn of haar ogen door het felle licht.

Wil je toch zonnestralen of een invloed van de zon in je foto? Gebruik dan een reflectiescherm om het model beter te belichten en de harde schaduwen te vermijden in het gezicht. Fotografeer ook liever tegen het zonlicht in, want dan hoeft het model niet tegen de zon in te kijken. Een zonneklep op je lens is handig om flare te voorkomen in je foto!

Marloeshi

Reflectiescherm

Heb je een reflectiescherm in je bezit? Neem deze dan vooral mee bij het portretteren met daglicht! Het zal altijd handig (en mooier) zijn om net iets meer licht in het gezicht van je model te hebben. Dit zorgt ook weer voor een goede scherpte.

Een simpel reflectiescherm heb je zo vanaf 15 euro. Je kunt deze op een statief zetten of vast laten houden door een assistent. Ook het model zou het scherm zelf vast kunnen houden, maar let erop dat hij niet in beeld komt. Dit is dus alleen handig bij close-up portretten. Heb je nou geen reflectiescherm dan kun je creatief zijn met wat je in huis hebt. Een wit tafelblad of een gespannen witte doek werken ook. Denk ook aan een A0-formaat wit papier!


Jhslotboom

Camera-instellingen

Bij portretfotografie kun je het beste fotograferen met de manuele stand op je camera of in de A-stand (diafragma-voorkeur). Je hebt zo meer controle over je eigen instellingen en de scherpte van de foto. De ogen van het model moeten bij portretfotografie namelijk al-tijd scherp zijn. In de manuele stand kun je precies die ogen scherpstellen. Gebruik een kleine diafragma-waarde (klein getal) om die mooie onscherpe en zachte achtergrond te krijgen. Wil je meer van de omgeving rondom het model laten zien, dan kun je de diafragma-waarde nog omhoog schroeven!

Bvdbv

Achtergrond

Zorg ervoor dat je het licht in je achtergrond goed in de gaten houdt. Als er namelijk in je achtergrond veel en scherp licht aanwezig is, zorgt dat voor witte vlekken in je foto. Hier zal dus eerder de aandacht naartoe gaan dan naar het model!

AdoreD

Daglicht sturen

Wanneer je besluit buiten te gaan fotograferen, komt het daglicht van iedere hoek. Dit kan heel goed uitpakken! Maar wil je een wat intiemer portret, maar toch met daglicht werken? Dan kun je het daglicht een soort van sturen door bijvoorbeeld in huis te gaan werken met het licht dat door een raam valt. Je hebt iets minder licht, maar deze ene lichtbron kun je gebruiken om bijvoorbeeld een model van één kant te belichten voor een portret.

Merel-Picsphotography

Thuisstudio met daglicht

Je kunt er zelfs voor kiezen om een thuisstudio te bouwen waarin je alleen gebruik maakt van daglicht. Gebruik een plek in huis waar veel ramen zijn. Pak vervolgens reflectieschermen en schermen met een zwart doek om zo controle te krijgen over het aanwezige licht. Het reflectiescherm gebruik je om meer licht te creëren, het zwarte scherm om schaduwen te krijgen en misschien een zwarte achtergrond te hanteren.

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Photoshop en Straatfotografie.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25912-simpel-uitgelegd-portretfotografie-bij-daglicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[10 fotografie tips voor 2019 ]]> Mon, 07 Jan 2019 13:37:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Laat de automatische stand met rust

Fotografeer jij nog op de automatische stand en vind je het maar lastig om de stap naar manual fotografie te maken? Wij raden je aan om het gewoon te doen! Door de stap te maken naar volledig handmatige fotografie, kun je jezelf leren om de instellingen beter te begrijpen. Je zult zien dat het naar verloop van tijd sneller gaat en dat je de belichtingsdriehoek steeds beter gaat begrijpen. Oefening baart kunst! Wil je weten hoe het werkt om handmatig je camera in te stellen? Je leest het hier!

Fotografeer in RAW

Een echte aanrader voor 2019: fotografeer alles in RAW. Je camera staat standaard ingesteld op JPEG wanneer je foto's gaat maken. Dit kan uiteraard prima werken voor jou, maar wanneer je meer uit je fotografie - en dan vooral de nabewerking - wil halen, is het slim om je fotoformaat van JPEG naar RAW om te zetten. Een RAW bestand is kortgezegd veel uitgebreider dan een JPEG bestand. Je kunt dus veel meer aanpassingen doen in de nabewerking, bijvoorbeeld bij het aanpassen of corrigeren van de belichting in je foto's. Meer weten over het verschil tussen JPEG en RAW? Lees het dan hier in dit artikel.


JacquelineUiterloo

Wissel met standpunten

Veel foto's worden gemaakt vanaf ooghoogte. Dat houdt in dat de horizon vaak in het midden staat en dat het onderwerp recht van voren wordt gefotografeerd. Dit kan al snel een standaard beeld opleveren, wat zonde kan zijn voor het eindresultaat van je foto's. Probeer dus eens af te wisselen in het gebruik van je standpunten. Fotografeer bijvoorbeeld je onderwerp eens van boven of juist vanuit een heel laag standpunt. Je zal zien dat het een heel ander beeld oplevert. Lees hier meer over de verschillende standpunten die je kunt gebruiken om je foto's spannender te maken.


TourDeFrans

Neem je tijd

2019 is een jaar om voor jezelf te kiezen en voor de dingen die jij het allerleukste vindt. Fotografie is daar waarschijnlijk één ding van. Maak dus de tijd - vaker - vrij om lekker op pad te gaan om te fotograferen. Fotograferen kan heerlijk ontspannend werken en dienen als een fijn rustmoment op de dag. Neem de tijd als je er met je camera op uit gaat en ga vooral niet te gehaast te werk. Je zal zien wanneer je de tijd neemt voor je fotografie, dat je uiteindelijk tot de mooiste resultaten komt.

Laat het weer je niet tegenhouden

Veel fotografen gaan er alleen op uit als het mooi weer is. Hierdoor ontstaan er veel mooiweer-foto's, wat nogal een clichébeeld kan opleveren. Laat je in 2019 niet weerhouden door het weer en trek er ook eens op uit als het wat slechter weer is. De donkere wolken of onweer kunnen juist een prachtige, spannende sfeer toevoegen aan je foto's. Of ga eens heel vroeg of heel laat op de dag erop uit, om de zonsopgang en/of zonsondergang te fotograferen. Het licht is op deze punten van de dag veel interessanter en je doet er goed aan om je fotosessie eens naar deze tijden van de dag te verplaatsen.


robindejongphotography

Stap uit je comfort zone

Een van de beste manier om jezelf verder te ontwikkelen in de fotografie, is om eens volledig uit je comfort zone te stappen. Fotografeer je bijvoorbeeld altijd natuurfoto's en heb je dit inmiddels wel onder de knie? Probeer dan eens een ander fotografiegenre uit, bijvoorbeeld portretfotografie. Blijf vooral experimenteren binnen de fotografie en probeer jezelf zo breed mogelijk te ontwikkelen. Iets wat ook erg leuk kan zijn, is van buiten naar binnen fotografie overstappen. Fotografeer je altijd buiten met daglicht? Probeer dan eens een keer binnen te fotograferen met studiolicht en flitslampen. Je zult zien dat het een groot verschil in foto's zal opleveren!

Geniet van je foto's

Staan jouw foto's alleen maar op je computer verzameld? Een beetje zonde is dat wel. Een goede tip voor 2019 is om je foto's meer te laten zien aan de wereld! Misschien heb je al een Instagram of Facebook account waar je veel van je foto's op deelt, maar hoe leuk is het om je eigen foto's aan de muur te hangen of in een fotoboek te verzamelen? Op die manier kun je veel meer genieten van je foto's en bekijk je ze vaker dan wanneer ze in een groot online archief staan. Meer doen met je prachtige foto's is dus een goed voornemen voor dit jaar!


Brigitte-Feijen

Begin een fotoserie

Een leuk voornemen voor de wat meer gevorderde fotografen is het starten van een fotoproject of een fotoserie. Door een fotoserie te starten, ben je bewust bezig met het kijken naar één bepaald onderwerp of thema waar je serie op is gebaseerd. Om een gevarieerde serie te creëren, zal je dus veel moeten afwisselingen in compositie, standpunten en instellingen. Hier leer je dus automatisch ontzettend veel van! Kies voor het thema van het fotoproject of de fotoserie wel iets wat echt je interesse heeft, aangezien een fotoproject snel kan stranden wanneer je er niet met je volle motivatie aan werkt. Motiveer jezelf in ieder geval om er regelmatig op uit te gaan om aan je serie te werken. Vind je het lastig om op ideeën te komen voor een fotoserie? Misschien brengen onze collecties je wel op ideeën.


gtiemens

Blijf jezelf uitdagen

Jezelf blijven uitdagen tijdens het fotograferen is erg belangrijk. Op die manier blijf je gemotiveerd en geïnspireerd om je camera er regelmatig bij te pakken. Natuurlijk kun je jezelf uitdagen door steeds nieuwe opdrachten te bedenken of verschillende genres uit te proberen. Ook op Zoom.nl plaatsen wij regelmatig een expertuitdaging waar je aan kunt deelnemen. In deze expertuitdagingen dagen wij je uit om binnen een bepaald thema een foto te maken en deze in te zenden op Zoom.nl. De mooiste resultaten van de uitdaging delen wij vervolgen in een artikel. Door mee te doen aan zo'n uitdaging, blijf je jezelf vernieuwen en wie weet ontdek je wel een nieuw thema wat je ontzettend leuk vindt!

Volg een fotografiecursus

Meer leren over fotografie is nooit verkeerd, daarom is het volgen van een fotografiecursus geen slecht idee om in 2019 mee te beginnen. Fotografeer je bijvoorbeeld altijd portretten, maar wil je graag meer leren over macrofotografie? Schrijf je dan eens in voor een cursus, bijvoorbeeld op de Zoom.nl Academy. Ook in nabewerking zijn er veel (online) cursussen te vinden die je verder helpen om je nabewerking tot een hoger niveau te tillen. Op het Zoom.nl YouTube kanaal staan Quick Tips die je helpen bij de nabewerking van je foto's Wellicht is dat een mooi voornemen om je op te richten in het nieuwe jaar!


loeffen

Heb je al nieuwe voornemens en doelen voor jezelf gesteld voor 2019? Wij horen graag waar jij naartoe wil werken het komende jaar. Deel het in een reactie hieronder!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25911-10-fotografie-tips-voor-2019.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De allermooiste foto's van 2018 op Zoom.nl!]]> Sat, 05 Jan 2019 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Steven Dijkshoorn


Sake van Pelt


Roelie Steinmann


Roel Metsemakers


Rob van Empel


Remon van der Zwaag


Nelleke Stehouwer


Nathalie Peters Koopmans


Mattis van den Bogaard


Mathieu de Meijer


Marco Jongsma


Maaike van Tol


Lisa Kompier


Kelly Jean


Judith Vrugt


Jeroen de Nys


Janneke van der Pol


Gerrit Anema


Gea van Lohuizen


Gea Strucks


Dirk de Beuckelaer


Claudia de Graaf


Claudia de Nooijer


Casperina van 't Pad


Brigitte Feijen


Brenda Johanna


Birgitte Bergman


Arjan Sijtsma


Amanda Blom


Alex Riemslag

Benieuwd naar de rest van alle prachtige inzendingen? Bekijk het hier!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25908-de-allermooiste-foto-s-van-2018-op-zoom-nl.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ga met korting naar de Vakantiebeurs]]> Fri, 04 Jan 2019 15:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Wouter Diemer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Op alle beursdagen zijn één of meerdere redactieleden aanwezig om je fotografievragen te beantwoorden, maar je kunt ook op 'fotoreis' over de vakantiebeurs waarbij Zoomers fotografen een aantal handige fotografietips geven.

Daarnaast krijg je bij deelname aan de Vakantiebeurs de mogelijkheid om een gratis training te volgen aan de Zoom Academy. Kortom; laat je op de beurs inspireren, leer beter fotograferen tijdens een fotoreis over de beurs en praat gezellig bij op de Zoom-stand!

Let op; als je meedoet aan de fotoreis; we hebben slechts beperkte plaatsen dus zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Wacht daarom niet met boeken en profiteer hier van de korting!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25910-ga-met-korting-naar-de-vakantiebeurs.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Resultaten expertuitdaging: spectaculaire vuurwerkfoto's]]> Fri, 04 Jan 2019 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


RogerHamblok


Robbout


RGJ-fotografie


renesutter


jjbakker


Pascalv1979


Henk Sieders


Esmeralda67

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25907-resultaten-expertuitdaging-spectaculaire-vuurwerkfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Komende nacht kans om 130 vallende sterren per uur te fotograferen | Tips voor de grootste kans]]> Thu, 03 Jan 2019 13:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De sterrenregen wordt veroorzaakt door de jaarlijks terugkerende meteorenzwerm Boötiden. Twee vallende sterren per minuut kun je dus zien. Tenminste als het weer een beetje mee zit. Zoals het er nu uit ziet is de kans niet overal in Nederland groot genoeg, maar we blijven hopen. En met deze tips ben je optimaal voorbereid!

Beste tijdstip

De beste tijd is morgenochtend vroeg, rond 06:30, het is dan donker en de maan zorgt niet voor lichtvervuiling, het hoogtepunt is echter al om 4:45 uur. Richt je camera rond die tijd naar het oosten.

Beste locatie

De weersverwachting ziet er voor grootste delen van het land helaas niet gunstig uit. Het lijkt behoorlijk bewolkt te worden. Wil je de meeste kans maken, zoek dan een locatie in het zuiden of westen van het land.
Hoe donkerder het is, des te beter. Zorg daarom dat je zo ver mogelijk weg bent van kunstmatige lichtbronnen. In een donker weiland of op het strand maak je duidelijk meer kans om vallende sterren te zien, dan midden in de stad.

Het weer

Houd het weer dus in de gaten, en zorg dat je klaar staat op het moment dat het wolkendek openbreekt.
Volg het weer bijvoorbeeld via : buienradar.nl


foto: ellend

Beste instellingen

Voor meteorenfotografie heb je een camera nodig die je handmatig in kunt stellen op lange sluitertijden. Het gebruik van een draadontspanner of afstandsbediening is hierbij handig. En vanwege de lange sluitertijden is een statief noodzakelijk.

Nog meer fotografietips voor landschapsfotografie?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Photoshop, Lightroom, Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Straatfotografie en andere cursussen.Gebruik een lens met een zo groot mogelijke hoek, bijvoorbeeld een 24 mm objectief. Zet je diafragma ver open, dus een klein getal, bijvoorbeeld F2.8. Op die manier valt er zoveel mogelijk licht in je camera.
Zet de autofocus uit en stel je objectief handmatig scherp op een ster, of als dat niet goed lukt op oneindig. Controleer je scherpstelling door in te zoomen achterop je camera en pas de focus zo nodig aan.

Stel dan je sluitertijd in op 600/brandpunt, dus
600/24mm = 25 seconden of
600/12mm = 50 seconden.
Stel je iso-waarde in op ongeveer 800/1600 kiezen.

Dus:
* camera op statief met afstandsbediening
* groothoekobjectief monteren
* diafragma zo groot mogelijk, bv F2,8
* autofocus uit, handmatig scherpstellen (met behulp van inzoomen op liveview)
* sluitertijd bepalen
* iso bepalen en zo nodig aanpassen

Wat zijn vallende sterren?

In de ruimte zweven gruis- en stofdeeltjes. Wanneer zo'n deeltje de dampkring van de aarde binnendringt, ontstaat een lichtgevend spoor. Dit is dan te zien als een vallende ster, die ook wel meteoor genoemd wordt.foto links: baseaid | foto rechts: petertulner

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25909-komende-nacht-kans-om-130-vallende-sterren-per-uur-te-fotograferen---tips-voor-de-grootste-kans.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Dit zijn de beste camera's van 2018 | Een overzicht ]]> Wed, 02 Jan 2019 14:47:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Beste compactcamera's van 2018

Sony RX10 IV
De vernieuwde Sony RX10 IV heeft met een aantal wezenlijke snelheidsboosts gekregen, waarvan er een aantal ook de Sony A9 vleugels geeft. De camera kan tot 24 bps in 20 megapixel-foto's schieten, en dat met de autofocus aan ... Dat kan omdat Sony is afgestapt van de contrast autofocus en nu gebruikmaakt van 315 fasedetectiepunten. Dat maakt accuraat en snel scherpstellen mogelijk, een enorm pluspunt. Met 4K 30 bps video en 240 bps superslomo's in 1080p is de camera tevens een goede filmcamera.


Panasonic Lumix TZ200
De Panasonic Lumix TZ200 voelt goed, zoals je verwacht van een high-end compact, en is gemaakt van mooie en degelijke materialen. Een mooie grote 1 inch-sensor van 20,1 megapixel, meer zoom dan zijn voorganger en allerlei innovatieve extra features maken de Panasonic Lumix TZ200 tot dé allround supercompact. De ingebouwde Leica zoomlens van 24-360 mm wordt ondersteund met een goed werkend vijf-assig stabilisatiesysteem. De Lumix TZ200 is een waardige opvolger van de populaire TZ100.


Leica C-Lux
Aan de buitenkant zie je meteen dat dit een Leica betreft. De camera is deels bekleed met leder en straalt kwaliteit uit. De Leica C Lux is verder uitgerust met een zoeker, ingebouwde flitser en vijfassige beeldstabilisatie. De beeldkwaliteit en het dynamisch bereik van de C-Lux zijn indrukwekkend. De grote 1 inch sensor, het veelzijdige zoombereik (24-360 mm) en de vele goed uitgewerkte innovatieve functies maken de C-Lux tot een volwassen camera.

Beste spiegelreflexcamera's van 2018

Pentax K-1 II
De Pentax K-1 II voelt onverwoestbaar aan en hoort qua bouwkwaliteit bij de top. Door de nieuwe accelerator is het mogelijk om foto's te maken met een iso-waarde tot 819200. De beeldkwaliteit die de 36,4-megapixelsensor levert, is prima. De beelden zijn groot en contrastrijk, met een groot dynamisch bereik. De 'Pixel Shift'-functie voor een extra gedetailleerd beeld kun je nu ook uit de hand gebruiken. Als je op zoek bent naar een fullframe spiegelreflex, blijft dit een aantrekkelijke camera door zijn bouwkwaliteit, beeldkwaliteit en relatief betaalbare prijs.


Canon EOS 2000D
De Canon EOS 2000D is een betaalbare instap-spiegelreflex voor iedereen die serieus aan de slag wil met fotografie. Uitgerust met een 24,1 megapixel aps-c-sensor, Digic4+ processor en isobereik van 100 tot 6400. Naast de standaard Auto-standen zijn er nog zes beeldinstellingen en creatieve filters voor als je in een sepia of zwart-wit-bui bent. De Canon EOS 2000D levert prima beelden af met een kwaliteit die voor de meeste beginnende fotografen al meer dan genoeg is.


Canon EOS 4000D
De Canon EOS 4000D is een instapreflex, bedoeld voor wie de stap wil maken naar een 'echte' camera, met een wel heel gunstig prijskaartje. De EOS 4000D bezit een 18 megapixel sensor, voldoende voor dagelijks gebruik. Verder 9 autofocuspunten, 3 fps en 1920x1080-filmresolutie. De bediening is eenvoudig en toch zitten alle functies en technieken die je nodig hebt als beginnend fotograaf op en in de camera. Een spiegelreflexcamera die doet wat-ie moet doen voor zo'n bescheiden bedrag, dat is gewoon een erg goede aanbieding.

Beste systeemcamera's van 2018

Sony A7R III
De nieuwe Sony A7R III kreeg de batterij van de A9, waardoor de lading verdubbelde met de voorganger. Ook kwam er een dual sd-kaart slotsysteem, waarvan er één snelle kaarten ondersteunt en het legen van de buffer tijdens het fotograferen werd sterk verbeterd. De camera kreeg een sterk verbeterde autofocus en ook de gezichtsdetectieautofocus is indrukwekkend. Met 3,69 miljoen heldere scherpe pixels en een snelle refresh rate in de optische zoeker heb je een heel gedetailleerd en goed zicht op je compositie.


Olympus OM-D E-M10 Mark III
De mooie, kleine retro-body van de Olympus OM-D E-M10 Mark III voelt stevig aan en is samen met de kleine 14-24 kitlens een mooie camera voor reis- en straatfotografie. Prachtig om te zien hoe Olympus nu ook in een instapmodel een gestabiliseerde 4K-videomode (1080p met 60 bps) kan stoppen. De sensor heeft een indrukwekkende 5-assige beeldstabilisatie waarmee je zeer stabiel filmt of tot vier stops langer uit de hand kunt fotograferen.


Panasonic Lumix DMC-G9
De Panasonic DMC-G9 heeft dezelfde micro fourthirdssensor als de GH5, maar dan met een betere en snellere beeldprocessor. Dat zie je terug in de hogere scherpte en betere ruisprestaties. De zoeker een hogere vergroting gekregen, terwijl de resolutie van de zoeker behouden bleef. Met high-res multishot-mode plakt de G9 acht opnames heel snel achter elkaar tot een 80 megapixel beeld. De body heeft een uitstekende vijfassige sensorbeeldstabilisatie die je ook nog eens kunt combineren met de optische stabilisatie van de objectieven.


Fujfilm X-H1
De X-H-serie is een totaal nieuwe lijn binnen Fujifilm, gericht op zowel fotografen als filmers.
De Fujfilm X-H1 lijkt op de middenformaat GFX en dat zullen ze zonder twijfel expres hebben gedaan. De aps-c sensor en processor komen uit de X-T2 en X-Pro2, wat zorgt voor mooie texturen, kleuren, details en goede ruisprestaties. Daarnaast heeft de camera ingebouwde beeldstabilisatie, een primeur voor de Fujifilm X-serie. Als je kijkt naar wat deze nieuwe Fujifilm allemaal kan, dan springt de prijs er gunstig uit.

Beste objectieven van 2018

Canon EF85mm F1,4L IS USM
Een 85 mm-objectief met een groot diafragma is het ideale portretobjectief. De autofocus is, mede dankzij de nieuwe USM-motor, erg snel en stil. De scherpte in niet alleen in het centrum zeer gedetailleerd, ook aan de randen bij open diafragma is de scherpte goed. De onscherpte van deze Canon EF85mm F1,4L IS USM is heel prettig voor portretten: zacht, rond en rustig van structuur. Het objectief is tevens stof- en spatwaterdicht, lichter en heeft vier stops beeldstabilisatie gekregen.


Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art
Deze nieuwe lichtsterke groothoek, de Sigma 14-24mm F2,8 DG HSM Art is ideaal gereedschap voor landschapsfotografen. Maar ook voor reportagefotografen die werken in kleine ruimtes en moeilijke lichtomstandigheden. Daarbij komt het diafragma, F 2.8 over de hele zoomrange, erg goed van pas. De beelden zijn erg scherp, ook bij F 2,8. De lens presteert prima als het gaat om vertekening, ook op 14 mm. Deze uitvoering en beeldkwaliteit van deze kwalitatieve Art-lens liggen op een hoog niveau en de prijs ligt lager dan bij de concurrentie.

Sony FE 24-105mm F4 G OSS
Het bereik van de Sony FE 24-105mm F4 G OSS is erg populair en breed inzetbaar. Het stof- en spatwaterdichte objectief is mooi gebouwd, relatief licht en past dus goed bij een systeemcamera. De beeldstabilisatie werkt uitstekend en levert je ruim vier stops op. Erg handig is de deels programmeerbare knop aan de zijkant, voor bijvoorbeeld het vastzetten van de scherpstelling. De scherpte is in het centrum over het hele bereik goed tot voortreffelijk en chromatische aberratie is ook bij heel hoge contrasten nauwelijks aanwezig.

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25905-dit-zijn-de-beste-camera-s-van-2018---een-overzicht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Wat is focus stacking en hoe werkt het?]]> Wed, 02 Jan 2019 09:05:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Hoe werkt focus stacking?

Een manier op je scherptediepte te vergroten in je foto's, is het gebruik maken van focus stacking. Bij focus stacking neem je een reeks van foto's die op verschillende punten zijn scherp gesteld. Op veel camera's zie je tegenwoordig de optie om focus stacking direct op je foto's toe te passen, maar vaak worden de verschillende foto's pas achteraf - met bijvoorbeeld Photoshop - op elkaar 'gestapeld'. Als resultaat zal er uiteindelijk een foto uitkomen die volledig - dus van voor tot achter - scherp is.


Harmrh

Bij het gebruiken van focus stacking is het handig om je camera volledig handmatig in te stellen, dus ook het scherpstellen. Op deze manier kun je zelf bepalen op welk punt je per foto scherpstelt. Zet je camera op de manual stand; de eenmaal ingestelde instellingen blijven hetzelfde. Zorg dat je diafragma opening op je camera klein is - bijvoorbeeld f/11.0. Stel de eerste foto bijvoorbeeld scherp op een object dichtbij je lens en zet de lens op macro stand. De tweede foto stel je scherp op bijvoorbeeld 0,7 meter, de derde foto op 1 meter en de vierde op 1,5 meter. Fotografeer tot je niet meer verder kunt met de lens. Ben je tevreden met het geschoten resultaat? Dan is de laatste stap de foto's bij elkaar voegen op de computer. Als je een camera hebt met een focus stacking functie, dan doet de camera het 'stapelen' voor je en komt er direct een volledig scherpe foto uit.


yeroon86

Benieuwd hoe je met Photoshop en Bridge je foto's kunt stapelen? In dit artikel wordt er een duidelijke uitleg gegeven. Uiteraard zijn er meerdere programma's waarmee je focus stacking kunt toepassen op je beelden. Zo zijn bijvoorbeeld de programma's Turfuse en Picolay geschikt voor windowsgebruikers - en deze programma zijn gratis. Voor Mac zijn er nauwelijks gratis programma's te vinden, maar Helicon Focus is een relatief betaalbaar programma voor de Apple gebruikers onder ons.


joostopzoomnl

Tips voor focus stacking

Kies ervoor om een onderwerp te fotograferen die gedurende de fotoserie niet beweegt. Als je een bewegelijk onderwerp kiest die bijvoorbeeld door de wind wordt verplaatst, dan verschilt je foto niet alleen in scherpte, maar ook in beeld. Het is dan erg lastig - en vaak niet mooi - om je foto's dan nog samen te voegen tot één geheel.

Zorg dat je werkt met een goed statief. Het is bij focus stacking de bedoeling dat je camera niet tot amper verplaatst wordt tijdens het maken van de fotoreeks, wil je tot het beste resultaat komen. Door je camera op een statief te zetten, voorkom je dat deze te veel wordt verplaatst. Een focus stacking reeks die uit de hand is geschoten, is gedoemd om te mislukken, aangezien de kleinste bewegingen er al voor kan zorgen dat de beelden niet meer overeen komen.


lang

Om bewegingsonscherpte te voorkomen is het aan te raden om gebruik te maken van de zelfontspanning op je camera of van een afstandsbediening. Op deze manier of je je camera niet aan te raken op het moment dat de foto wordt gemaakt.

Vind je het niet handig om steeds scherp te stellen met de scherpstelring op je lens? Kan kun je ook gebruik maken van een macro instelslede, ook wel een scherpstelslede genoemd. Met een scherpstelslede kun je je camera naar voren en achteren bewegen en op die manier verander je het scherpstelpunt. Je komt dus verder niet aan je objectief, maar je schuift je camera bij elke foto steeds een stukje verder naar voren of naar achteren om een ander scherpstelpunt te kiezen. Geen geld voor een instelslede? Een snelkoppelingsplaat is ook een optie.


marcojongsma

Gebruik bij het scherpstellen tijdens de fotoreeks de live view functie op je camera. Via de live view functie heb je de mogelijkheid om gelijk te zien om je scherm hoe de foto eruit komt te zien. Op deze manier kun je dus nauwkeuriger bepalen op welk punt je de camera laat scherpstellen.

Zet je camera niet op een te klein diafragma. Wanneer je gebruik maakt van f/22.0 bijvoorbeeld, is het punt dat je wel een veel grotere scherptediepte hebt, maar de scherpte kan bij deze waarde sneller verloren gaan door diffractie. Maak dus gebruik van een diafragmawaarde rond de f/11.0 en f/16.0. Deze geven in de meeste gevallen voldoende scherptediepte.


FanSie

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25904-wat-is-focus-stacking-en-hoe-werkt-het.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Vuurwerk fotograferen - zo doe je dat!]]> Sun, 30 Dec 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De juiste instellingen

Misschien wel de meest belangrijke tip; welke instellingen gebruik je precies bij het fotograferen van vuurwerk? Bij het fotograferen van vuurwerk is het aan te raden om je camera op de manual stand te zetten. Je camera snapt het fotograferen van vuurwerk namelijk niet als je het op de automatische stand laat staan. Je zal dus zelf alles handmatig in moeten stellen. Om je een handje op weg te helpen, leggen wij je uit welke instellingen je het beste kunt gebruiken.

Een lange sluitertijd is zeker een aanrader bij het fotograferen van vuurwerk. Tijdens het afsteken van het vuurwerk is het vaak donker, waardoor een lange sluitertijd essentieel is voor een goed belichte foto. Een sluitertijd van 1/10 tot 2 à 3 seconden is vaak al genoeg. Hoe langer je de sluitertijd zet, hoe meer slierten van licht je zal zien in je vuurwerkfoto's. Houd er wel rekening mee dat vuurwerk ook het nodige licht afgeeft als het ontploft. Meer vuurwerk tegelijk zorgt voor meer licht. Je zal dan je sluitertijd korter moeten zetten om niet één grote lichtvlek te krijgen in je beeld. Vind je het toch wat lastig om alles zelf in te stellen? Zet je camera dan op de sluitertijdvoorkeurstand. Op die manier kun je zelf bepalen welke sluitertijd het beste past bij een bepaalde situatie; de camera kiest de verdere instellingen. Ook de Bulb-modus is een prima stand om te gebruiken bij vuurwerkfotografie. De bulb-modus is een stand waarbij je camera een foto maakt net zo lang totdat jij de ontspanknop weer loslaat. Houd je de knop dus voor 3 seconden in, dan is de sluitertijd bij die foto dus 3 seconden. Op deze manier kun je sneller wisselen tussen verschillende sluitertijden.

Kies voor het diafragma niet een té grote opening. Je wil namelijk het liefste dat de achtergrond mooi zwart blijft en dat het vuurwerk in zijn geheel mooi scherp is. Zet je camera bijvoorbeeld op f/8.0 om te beginnen. Bevalt het resultaat je niet of is je foto wat onderbelicht? Dan kun je het diafragma wat meer open zetten, bijvoorbeeld op f/5.6. Probeer in ieder geval bij het fotograferen van vuurwerk een zo laag mogelijke ISO-waarde te gebruiken. Een ISO-waarde van 100 is een aanrader, om zo veel mogelijk ruis in je foto's te voorkomen.


Ambervank

Vergeet niet je statief

Zoals hierboven al benoemd werd, werk je bij het fotograferen van vuurwerk vooral met lange sluitertijden. Het is dus aan te raden om niet te statief te vergeten wanneer je foto's van vuurwerk gaat maken. Door je camera op een statief te zetten, voorkom je bewegingsonscherpte in je foto's als je gebruik maakt van een lange sluitertijd. Hoe meer je camera wordt blootgesteld aan trillingen of bewegingen, hoe meer onscherpte er te zien zal zijn in je foto. Wil je er echt zeker van zijn dat je camera aan zo min mogelijk trillingen wordt blootgesteld? Maak dan gebruik van de zelfontspanner of een afstandsbediening, waarmee je je camera vanaf een afstandje kunt besturen. Op deze manier hoef je je camera niet aan te raken - wat al voor trillingen kan zorgen - op het moment dat de foto wordt gemaakt. Toch liever fotograferen vanuit de hand? Zorg er dan voor dat je jezelf goed schrap zet tegen de muur of een ander voorwerp waardoor je je camera goed stil kunt houden. Ook helpt het om de sluitertijd wat korter te zetten, om onscherpte te voorkomen.


A2JPhotography

Handmatig scherpstellen

Bij het fotograferen van vuurwerk is het niet verstandig om je camera automatisch scherp te laten stellen. Sterker nog; in veel gevallen zal je camera het niet eens doen, omdat je camera te weinig contrast herkent in het beeld om op scherp te stellen. Als je je camera op de automatische stand laat staan tijdens het fotograferen, dan is de kans groot dat deze gaat 'zoeken' naar een punt om op scherp te stellen in plaats van dat er een foto wordt gemaakt. Dit is natuurlijk zonde, aangezien je dan hoogstwaarschijnlijk net het juiste moment gaat missen. Zet je camera daarom op manual focus en stel deze in op (bijna) oneindig. Probeer nu scherp te stellen op een punt in de verte of op het punt waarvan je weet dat het vuurwerk daar ongeveer zal gaan verschijnen.


elsjongeling77

Timing en compositie

Timing is de sleutel tot succes bij het fotograferen van vuurwerk! Je zal precies op het juiste moment een foto moeten maken om het vuurwerk goed op de foto te krijgen. Gelukkig is het bij vuurwerk vaak goed in te schatten wanneer en waar de ontploffing gaat plaatsvinden. Kijk van te voren dus goed om je heen om een inschatting te maken waar en wanneer je het beste de foto kunt nemen. Vind je het lastig om in te schatten waar het vuurwerk precies gaat komen? Maak dan gebruik van een groothoeklens. Met een groothoeklens kun je meer van de omgeving op de foto te zetten - een grotere hoek - waardoor je dus meer kans hebt op een geslaagde foto. Laat dus zeker je zoomlens thuis. Vuurwerk fotograferen betekent heel veel foto's maken, tot er uiteindelijk die ene perfecte foto uitkomt. Vaak gaat het vuurwerk afschieten snel achter elkaar en is het binnen een korte tijd ook weer afgelopen. Zorg er dus voor dat je blijft fotograferen, zodat je in ieder geval genoeg foto's kunt maken.


RGJ-fotografie

Wees creatief!

Heb je het vuurwerk fotograferen inmiddels wel onder de knie? Probeer dan eens te experimenteren tijdens het fotograferen. Betrek bijvoorbeeld je omgeving in je foto erbij en laat het vuurwerk niet het hoofdonderwerp in je foto zijn. Ook is het gaaf om te spelen met spiegelingen en symmetrie bij het fotograferen van vuurwerk. Wees creatief en durf te experimenteren! Zorg er wel altijd voor dat je het veilig houdt bij het fotograferen van vuurwerk. Vuurwerk kan erg onvoorspelbaar zijn en een ongeluk zit in een klein hoekje. Bescherm jezelf en je camera dus goed tijdens het foto's maken.


robvandevries

Heb je een geslaagde vuurwerkfoto gemaakt? Doe dan mee met de Zoom.nl expertuitdaging! Stuur jouw foto in door deze te plaatsen op Zoom.nl met de tag zoomnluitdaging of door je foto te plaatsen op Facebook en Instagram met #zoomnluitdaging. Wij zijn erg benieuwd naar jullie creatieve resultaten!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25903-vuurwerk-fotograferen---zo-doe-je-dat.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De mooiste fotolocaties om te fotograferen in: Zwolle]]> Sat, 29 Dec 2018 10:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Museum de Fundatie

Dit bijzondere museum is er voor de beeldende kunst. Het vestigt zich in het voormalige paleis van Justitie en is vanaf 1994 een museum. Het pand is bijzonder, omdat het is uitgebreid met een expositieruimte op het dak in de vorm van een grote ovalen bol. Deze bol weerkaatst de zon prachtig en is vanaf ver al te zien als grote bol in de stad.


ThomasBartelds


Wilmatenbhomer

Bob66

A2JPhotography

De Peperbus

De welbekende toren in Zwolle die zijn naam te danken heeft aan zijn vorm, die letterlijk lijkt op een peperbus. De toren is 75 meter en te beklimmen tot het eerste balkon op 51 meter hoogte. Ooit is de toren van de Peperbus dramatisch afgebrand en weer voorzien van een nieuw koepelvormig dak. De IJsseltoren heeft de Peperbus van zijn troon afgestoten en is nu de hoogste toren in Zwolle. De Peperbus behoort tot een bekend beeld van de skyline van Zwolle.

Ronald-Schalekamp

ThomasBartelds

Theater De Spiegel

De Spiegel is een theater aan de grachten van Zwolle. Het gebouw is vooral in het donker mooi vast te leggen, omdat het gebouw bijna in zijn geheel uit glas bestaat en je dus alles kunt zien wat er zich binnen afspeelt, behalve de voorstellingen dan. Met de verlichte loopbrug richting het theater levert dit in de donkere uurtjes een mooi schouwspel op van licht.

Barthendrix

Jschaapman

De Hanzeboog

De Hanzeboog is de spoorbrug die Zwolle verbindt met onder andere Utrecht, Amsterdam, Lelystad en noem maar op. Deze spoorbrug is aangelegd vanwege de nieuwe Hanzelijn. Ter ere van de oude spoorbrug heeft de gemeente Zwolle een picknickplaats gemaakt op de oude spoordijk, waar nog een stuk oud spoor ligt. Ook in de nacht is de nieuwe Hanzeboog prachtig verlicht en hij is bovendien knalrood, wat in contrast met de natuur ook mooie plaatjes oplevert.

Renevierhuis

Hansmalestein

De IJsselbrug

De IJsselbrug in Zwolle wordt ook wel de Katerveerbrug genoemd. Deze brug vormt de verbinding tussen Hatten en Zwolle over de IJssel. Naast deze brug vind je ook de Hanzeboog en de Nieuw IJsselbrug met de A28. De drie bruggen naast elkaar vormen een mooi beeld van verbinding over de wateren, wat Zwolle redelijk kenmerkt.

RickKloekke

Juriaan1

Grachtengordel Zwolle

Zwolle staat bekend om de grachten rondom het centrum in de vorm van een ster. Veel bruggen verbinden de rest van de stad met het centrum. Vanuit de lucht is het centrum dus prachtig vorm te geven met dronefotografie, maar ook de grachten zelf zijn idyllisch genoeg om te fotograferen!

Ronald-Schalekamp

Asteenbe

De Sassenpoort

De Sassenpoort in Zwolle hoort bij de stadsmuur en behoort ook tot de Top 100 van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. De Sassenpoort (en zijn grote omvang) stond voor de rijkdom van Zwolle in de 15e eeuw. Ooit mocht je nog onder de poort heen rijden, maar nu is er alleen een voetpad om beschadiging en aantasting door uitlaatgassen te voorkomen. Zeker een bezoekje waard!

Williambakker

Station Zwolle

Het station in Zwolle is recentelijk nog gerenoveerd en heeft nu een strakke reizigerstunnel onder de sporen door. Hier kun je als straatfotograaf je slag slaan door de menigte in de strakke vormen te fotograferen. Vlak naast het station in Zwolle is ook een loopbrug over de sporen heen, waarvan je de spoorlijnen ook goed kunt vastleggen. Op een zonnige ochtend of in de nacht met het verlichte station.

Siets

Kinderen

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25902-de-mooiste-fotolocaties-om-te-fotograferen-in-zwolle.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: spectaculaire vuurwerkfoto's]]> Fri, 28 Dec 2018 10:01:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zowel vuurwerk als publiek

Vuurwerk fotograferen is op zich al een opgave op zichzelf en niet altijd even gemakkelijk. Maar, als je dat eenmaal onder de knie hebt, is het leuk om je beeld wat spannender te maken door elementen toe te voegen. Richt je bij het fotograferen van vuurwerk niet alleen op het vuurwerk zelf, maar laat het vuurwerk onderdeel uitmaken van je beeld. Betrek dus ook de omgeving erbij, zoals publiek wat staat te kijken of mooie gebouwen die uitgelicht zijn in je foto. Zo wordt je beeld veel interessanter om naar te kijken dan alleen het vuurwerk als hoofdonderwerp.


streekgids

Symmetrie

Iets wat ook heel mooi kan zijn bij het fotograferen van vuurwerk, is ervoor zorgen dat je foto mooi symmetrisch is. Vuurwerk is uiteraard redelijk onvoorspelbaar, maar toch lijkt de linker en rechter kant van het vuurwerk vaak wel op elkaar. Door te zorgen dat je het vuurwerk in het midden van je foto kadert, kan er zo een mooi, symmetrisch beeld ontstaan.


sebastiaanposthuma

Mensen en vuurwerk

Ook hier geldt weer; laat het vuurwerk niet het hoofdonderwerp in je foto zijn, maar betrek ook juist andere onderdelen in je beeld. Het is namelijk veel interessanter als je een persoon als hoofdonderwerp neemt, die bijvoorbeeld het vuurwerk vasthoudt. Een sterretje, Romeinse kaars of een rookbom kunnen hele gave toevoegingen zijn aan je beeld. Zorg er wel voor dat het veilig blijft wanneer je dit gaat fotograferen. Vuurwerk is onvoorspelbaar en kan dus gevaarlijk zijn als je er niet voorzichtig mee omgaat.


Smuldersfotografie

Spiegelingen

Is er een vuurwerkshow met oud en nieuw bij het water of woon je dichtbij het water? Dan is het zeker aan te raden om daar gebruik van te maken! Spiegelingen zijn prachtig wanneer je vuurwerk gaat fotograferen en het geeft net dat beetje extra spanning aan je beeld. Zeker als het water mooi vlak is, werkt een spiegeling het beste. Soms zie je dan niet eens welke kant de lucht is en welke kant het water, wat erg gaaf is! Bij het beeld hieronder is het lichtgevende reuzenrad ook betrokken, wat eveneens het beeld veel interessanter maakt.


EllenD

De uitdaging

Aan jullie nu de taak om net zulke prachtige vuurwerkfoto's te maken als hierboven! Gebruik je creativiteit en verras ons met je allermooiste en meest spectaculaire vuurwerkshot. Deel je resultaten op de Zoom.nl website, Facebook of op Instagram met de tag/hashtag zoomnluitdaging. De beste resultaten delen wij volgende week in een artikel, wie weet staat jouw foto er wel tussen!

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25896-expertuitdaging-spectaculaire-vuurwerkfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Heb jij het nieuwe Zoom.nl magazine van jan/feb 2019 al gezien?]]> Thu, 27 Dec 2018 13:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Wat lees je in het Zoom.nl magazine van januari/februari 2019?

In dit nummer van Zoom.nl:
Stadsfotografie, van architectuur tot natuur

En verder:
• Fashion: Creëer je eigen modeshoot
• Foto's maken in de winter: heb oog voor detail
• Maak het zelf: voordelige en creatieve extra's
• Voorspel het weer: onmisbare fotografiekennis
• Alle ins en outs van: HDR
• Naakt: zou houd je het spannend en subtiel
• Lightroom: van kleur naar zwart-wit
• Getest: Pentax K1 Mark II: betaalbare fullframeLees Zoom.nl magazine direct op je computer!

Of bekijk de preview:

Nu lezen

De nieuwe Zoom.nl is nu te koop in de winkels en digitaal verkrijgbaar in onze eigen app. (voor iOS en Android).
Ook kun je Zoom.nl magazine op de computer bekijken: zoom.nl/digitaal-lezen.

Of word abonnee, dan krijg je Zoom.nl thuisbezorgd en ontvang je een mooie fotorugzak cadeau. Het is ook voordeliger mogelijk om digitaal abonnee te worden, je krijgt dan alle voordelen van het abonnement maar ontvangt Zoom.nl dan digitaal.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25899-heb-jij-het-nieuwe-zoom-nl-magazine-van-jan-feb-2019-al-gezien.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Simpel uitgelegd: Bijzondere standpunten]]> Thu, 27 Dec 2018 10:33:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Het standpunt vanaf waar je fysiek zelf een foto maakt heeft uiteraard een effect op je foto. Het is iets waar je niet altijd over nadenkt, maar het standpunt is enorm bepalend voor je foto. Het standpunt dat je inneemt heeft effect op het perspectief in de foto. Het is dus belangrijk om te weten dat er een verschil zit in het standpunt en het perspectief.

Filo

Het standpunt van je foto is 'de plaats vanaf waar je de foto maakt'. Het is dus jouw fysieke positie als fotograaf. Met perspectief bedoelen we de mate van diepte in je foto, waardoor bepaalde aspecten in je foto meer (of minder) nadruk krijgen.

We maken natuurlijk allemaal wel eens 'gewoon staand' een foto, waaruit een prachtig beeld voortkomt. Toch kun je jezelf en de kijker uitdagen om te kiezen voor een bijzonder standpunt, wat weer zorgt voor een apart perspectief in je foto.
Door bewust na te gaan denken over het onderwerp dat je vast wilt leggen, kun je bepalen hoe je tegen de situatie aankijkt. Met verschillende standpunten kun je een onderwerp namelijk ook op verschillende manieren tot uiting laten komen.

Naast 'gewoon staand' een foto nemen als standpunt, zijn er ook wat andere standpunten die je voor jouw onderwerp eens kunt proberen!

Van onder

Door laag vanaf de grond (of helemaal naar boven gericht) een foto te maken, zorg je voor een kikkerperspectief. Het zorgt ervoor dat je onderwerp in de foto veel grootser is en meer aanwezig. Je kunt een onderwerp extreem vergroten en dit levert een groots gevoel op tegenover de kijker!

CoonArt

JaapKoole

Ook bij kleine onderwerpen geeft een laag standpunt een unieke kijk op het onderwerp. Macrofotografie is bijvoorbeeld erg geschikt, want paddenstoelen en kleine beestjes lijken zo opeens een stuk groter.

Colourbex

Van boven

Tegenover het kikkerperspectief staat het vogelperspectief. Door bovenop je onderwerp te kijken, vanuit de lucht, kan je soms hele abstracte beelden maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drone-fotografie, de wereld ziet er vanaf grote hoogte totaal anders uit.

EllenD

Bramphotography

Het onderwerp lijkt van bovenaf kleiner dan normaal en krijgt een abstract gevoel. Met een drone fotograferen is natuurlijk wel heel hoog, maar je kunt ook beginnen met het oplopen van een heuvel of (heel voorzichtig!) op een trap gaan staan. Kijk wat het standpunt met je foto en het perspectief doet!


SjoerdBracke

Onderdeel zijn van het beeld

Probeer eens zo'n standpunt in te nemen waardoor het lijkt alsof de kijker deel neemt aan de foto. Fotografeer bijvoorbeeld mensen met een brandpuntsafstand met ongeveer hetzelfde beeld als het menselijk oog. Dit zijn vaak de 35mm of 50mm lenzen. Het lijkt hierdoor haast alsof je onderdeel bent van de foto. Gebruik een kleine scherptediepte met veel onscherpte. Dit is ook de manier waarop wij zelf naar onderwerpen kijken als we dichterbij zijn.

Loesje2004

Angelotus

Ooghoogte

Het lijkt een voordehand liggend standpunt, maar vaak fotograferen we staand nét niet helemaal op ooghoogte. Bij het fotograferen op ooghoogte moet je letten op de ogen van je onderwerp. Zorg ervoor dat de lens van je camera op dezelfde hoogte staat als deze ogen. Dit geeft de meeste betrokkenheid, intimiteit en contact in een foto. Het standpunt zorgt voor herkenbaarheid, de kijker gaat zich inleven in het onderwerp.

Marijkevds

Brohet

Nathalievanes

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25898-simpel-uitgelegd-bijzondere-standpunten.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Start de cursus Photohop met 50% korting | Zoom Academy Fotocursussen]]> Wed, 26 Dec 2018 11:42:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Overdonderd door de eindeloze mogelijkheden van Adobe Photoshop CC? Geen zorgen! Met deze complete Cursus Photoshop CC leer je in simpele stappen het hele programma kennen, van begin tot eind en in je eigen tempo! We beginnen met Adobe Camera Raw als basisbewerking voor je foto's en gaan verder met het gebruik van lagen, de verschillende gereedschappen, selecties maken en nog veel meer! We eindigen de cursus met complexe bewerkingen, zoals het gebruik van luminosity masks en het werken met verschillende plug-ins. Na deze cursus kun je jezelf met recht een Photoshop expert noemen!

LET OP: Ook zeer geschikt voor Lightroom gebruikers die zich meer willen verdiepen in de mogelijkheden van Photoshop.

• Altijd toegang, ook na afronding van de cursus
• Uitgebreid Zoom Preset pakket (69 presets in 6 thema's)
• Ruim 60 minuten praktische screencasts
• Een introductie tot Adobe Photoshop CC
• Basisbewerking in Adobe Camera Raw
• Luminosity masks toepassen
• Foto's professioneel verscherpen
• Het gebruik van verschillende plug-ins

Nu te koop van € 59,95 voor € 29,95

KOOP EN START DIRECT

Inhoud van de cursus Photoshop

Inleiding in Photoshop
Wat ga je leren?
Verschillende fotobewerkers
Wat heb je nodig?

Bewerken tijdens het fotograferen
Een goede voorbereiding
Fotograferen in raw
Histogram
Belichten in de praktijk
Scherpte

Werken met Adobe Camera Raw
De standaard-tab
Lens- en perspectiefcorrectie
De resterende tabs
Gereedschappen

Basisprincipes Photoshop
Selecties maken
Penselen
Lagen
Maskers
Kleur, contrast en helderheid

Portret retoucheren
Eenvoudige retouche
Geavanceerde retouche

Bijzondere bewerkingen in Photoshop
Beeldmontage
Teksten en titels
Fantasiewereld maken: van zomer naar winter
Helderheidsmaskers

Photoshop voor Lightroom gebruikers
Werken met Photoshop en Lightroom
Focus stacking
Objecten verwijderen
Photoshop: Uitvloeien met gezichtsherkenning

Exporteren
Voorbereiden voor print
Foto's vergroten en verkleinen
Verschillende bestandsformaten
Kleurbeheer

Photoshop Plug-ins en presets
De beste plug-ins
Zoom.nl Master Presetpakket

Wil jij meer weten over de fotocursussen van de Zoom Academy? Bekijk dan hier het cursusaanbod van de Zoom Academy.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25901-start-de-cursus-photohop-met-50--korting---zoom-academy-fotocursussen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Resultaten expertuitdaging: low-key fotografie]]> Tue, 25 Dec 2018 09:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De beste resultaten van de uitdaging Low-Key fotografie


Tamara Groot


Michael Broxks


Marga Boonstra Schievink


Mabel Bohms


Keho_nature_photo


Joris Brouwer


Jacqueline Hein Fotografie


Esther Bekker


Bieke's Portretterie


Bernadette Alkemade de Groot

Ook meedoen aan een expertuitdaging? Iedere week dagen wij onze Zoomers uit om mee te doen aan een toffe opdracht. Houd onze website en social media dus goed in de gaten om geen enkele uitdaging te missen! Wie weet staat jouw foto de volgende keer wel bij de beste resultaten.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25895-resultaten-expertuitdaging-low-key-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Zo maak je sfeervolle kerstfoto's!]]> Mon, 24 Dec 2018 14:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Lampjes, lampjes, lampjes

Een kerst zonder lampjes en versieringen bestaat haast niet, daarom is het juist zo leuk om dit vast te leggen met kerst! Mensen associëren veel kleine lampjes met kerst en je krijgt daar gelijk een gevoel bij. Wil je de kerstsfeer dus vastleggen? Ga op zoek naar een omgeving waar deze lampjes - het liefst in vele aantallen - te zien zijn en probeer dit op een creatieve manier vast te leggen. In de steden zijn er rond deze tijd van het jaar veel plekken te vinden met lampjes en versieringen. Maar, je kunt het ook dichterbij zoeken en je eigen kerstboom op de foto zetten. Speel bij het fotograferen van lampjes met de sluitertijd op je camera. Je kunt ervoor kiezen om een korte sluitertijd te gebruiken, maar om écht de sfeer in je beeld vast te leggen, is het slim om gebruik te maken van een lange sluitertijd. Wanneer je lampjes fotografeert met een lange sluitertijd, veranderen de lampjes in mooie sterrenvormen, wat een erg leuk beeld oplevert! Lampjes fotograferen is pas echt mooi als het goed donker is. Ook hierom is het belangrijk om een lange sluitertijd te gebruiken. Vergeet alleen je statief niet! Zo voorkom je bewegingsonscherpte in je beeld. Meer weten over hoe je een lange sluitertijd moet gebruiken? Je leest het hier!


Rieannuh

Smaakvol eten

Wat is kerst zonder eten! Uiteraard mag een sfeervolle foodfoto niet ontbreken bij het maken van kerstfoto's. Vaak is er met kerst extra veel moeite gestoken in het dekken van de tafel en het klaarmaken van het eten. Goed moment dus om je camera erbij te pakken. Begin bij het maken van een foto vóórdat het eten begint. Een mooi opgemaakte tafel kan al een mooie kerstsfeer weergeven. Vergeet ook niet om tijdens het eten foto's te maken, bijvoorbeeld tijdens het aansnijden van bepaalde gerechten. Ook details op of in het eten zijn prachtig om te fotograferen, om de extra smaakvolle delen uit te lichten. Wil je weten hoe je de mooiste en vooral lekkerste foodfoto's moet maken? In dit artikel leggen we je uitgebreid uit hoe je dit kunt doen.


SuusH

Warme tinten

Kerst wordt toch wel geassocieerd met een warm gevoel, ook al is het buiten koud. Het is dus aan te raden om vooral warme tinten te gebruiken in je kerstfoto's, zodat je deze warme sfeer ook echt over laat komen in je beeld. Wil je zorgen dat je foto's er warmer uit zien? Dit kun je gemakkelijk doen door de witbalans op je camera aan te passen. Precies weten hoe je dit doet? In dit artikel leggen we het uitgebreid aan je uit. Uiteraard kun je achteraf ook nog de tempratuur in je foto aanpassen in de nabewerking. Aan te raden is dus om foto's te maken in RAW, zodat je altijd nog de kleuren in je beeld aan kunt passen en dus meer sfeer kunt toevoegen. Ook kun je in de nabewerking in Lightroom ervoor kiezen om bepaalde kleuren sterker naar voren te laten komen dan andere kleuren. Licht bijvoorbeeld de kleuren rood, oranje en groen uit in je foto's, zodat deze kerstkleuren er mooi uitspringen.


AdoreD

Details

In al die prachtige versieringen met kerst, zijn heel veel interessante details te zien om te fotograferen. Neem bijvoorbeeld de kerstboom met tal van kerstballen, versieringen en lampjes. Door in te zoomen op een klein detail in de boom, kan er een erg sfeervol beeld ontstaan. Door gebruik te maken van weinig scherptediepte, kun je een onderwerp - in dit geval in de boom - mooi uitlichten. Ook kun je door het gebruik van weinig scherptediepte ervoor zorgen dat er een mooie bokeh achtergrond ontstaat, wat er altijd leuk uit ziet bij kerstlampjes. Kerstlampjes veranderen door een bokeh in leuke, gekleurde cirkels op de achtergrond. Dit kan net dat beetje extra sfeer toevoegen aan je foto! Ook leuk om te doen: maak een selfie in een spiegelkerstbal voor een originele kerstfoto van jezelf.


joostopzoomnl

Emotie

Tijdens het vieren van kerst met familie komen er veel emoties kijken. Kerst is de tijd van het jaar dat je met familie en vrienden samen een leuke tijd beleefd, waardoor er hopelijk veel gelachen wordt samen. Zulke momenten zijn erg leuk om vast te leggen met je camera. Leg je camera niet weg tijdens het eten, maar fotografeer juist de gezellige sfeer aan tafel, de leuke gesprekken of zorg dat je met elkaar gaat toosten voor extra spontane emoties! Iets wat ook leuk is om te fotograferen, is het uitpakken van de cadeaus onder de kerstboom. Hierbij zullen hopelijk ook veel blije emoties te zien zijn, die je mooi kunt vastleggen met je camera. Bij het vastleggen van emoties draait het vaak om één of enkele personen. Zorg dus dat je deze personen mooi uitlicht in je foto, door bijvoorbeeld weinig scherptediepte te gebruiken.


nathalievanes

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25897-zo-maak-je-sfeervolle-kerstfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Tips voor een Familieportret]]> Mon, 24 Dec 2018 10:42:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Plannen

Wil je de familiefoto eens echt goed aanpakken en de kans grijpen dat met de Kerst iedereen aanwezig is? Zorg er dan voor dat iedereen op de hoogte is van de shoot. Het maken van de foto's hoeft echt niet urenlang te duren, want er moet nog genoeg gegeten en gedronken worden. Het is alleen wel handig als iedereen weet dat er foto's gemaakt gaan worden. Je kunt bijvoorbeeld een kledingvoorschrift verzinnen voor de shoot. Stem de kleding op elkaar en de setting af. Te veel prints bij elkaar maken het bijvoorbeeld erg rommelig.

JacquelineUiterloo

Gezichten scherp

Er staan veel mensen op één foto, dus het is erg belangrijk dat alle gezichten scherp zijn. Zorg er dus voor dat je de diafragmawaarde groot maakt, zeker wanneer je met meerdere rijen werkt. Door deze hoge waarde van het diafragma krijg je zowel in de voorste als in de achterste gezichten de goede scherpte.

EPetersPhotography

Genoeg licht

Naast de juiste scherpte is ook het juiste licht van groot belang voor een goed familieportret. Het zijn al donkere dagen en je verzamelt waarschijnlijk bij iemand thuis. Door de hoge diafragmawaarde is redelijk wat licht nodig om een goed belichte foto te maken. Je kunt het best belichte plekje in huis opzoeken, maar je kunt er ook voor kiezen om naar buiten te gaan.

Verhagen09

Zorg ervoor dat de achtergrond in de foto neutraal is. Er staan al genoeg mensen op de foto, dus hou de rest van het beeld rustig. Zorg in de foto voor een onscherpe achtergrond door ruimte tussen familie en achtergrond te behouden.

Snelle sluitertijd

Zitten er jonge kinderen in je familie? Dan is het vast een drukte van jewelste en is er veel beweging. Gooi daarom ook je sluitertijd flink omhoog, om bewegingsonscherpte in de foto's te voorkomen.

Leukkiekje

Maak vooral heel veel foto's, omdat er in een groot gezelschap altijd wel iemand niet goed op de foto staat. Een keer de ogen dicht of een blik werpen naar de zijkant. De kans is groter dat er iemand niet heel flatteus op staat. Door veel foto's te maken kun je in de nabewerking altijd nog foto's samenvoegen.

Angelotus

Vermijd cliché portretten

Een familieportret is meestal een groepsfoto waarbij iedereen richting de camera kijkt en op hetzelfde moment probeert te lachen. Zorg voor een leuke positionering van de familie wanneer je iedereen richting de camera neerzet. Vermijd een saaie rechte lijn met hoofden, maar laat mensen op de voorgrond zitten en wissel af tussen mensen die staan en zitten. Probeer verschillende opstellingen en laat eventueel de rest meedenken over een positionering die past bij de familie.

Je kan echter ook op een willekeurig moment je camera pakken, om foto's te maken die een stuk minder geposeerd zijn. Of wees zo creatief als het familieportret van Orkarin hieronder!


Orkarin

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25894-tips-voor-een-familieportret.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De mooiste fotolocaties om te fotograferen in: Den Haag ]]> Sun, 23 Dec 2018 12:21:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Beatrixkwartier Den Haag

De moderne kantorenbuurt in Den Haag ligt dicht bij het Centraal Station. Talloze hoge kantoorgebouwen vullen een lange laan met bedrijven als Siemens, PwC en PostNL. Het kwartier is een geschikte plek voor strakke architectuurfotografie!

Martijnvandernat

Mdwaard

Bertfotos

Binnenhof

We kennen het allemaal; het Binnenhof in Den Haag, de plek van de Nederlandse politiek. Het Binnenhof wordt gerekend tot de top 100 van Nederlandse monumenten. Het Binnenhof bestaat uit een aantal onderdelen, die stuk voor stuk prachtige gebouwen vormen. Denk aan de Ridderzaal, de Hofkapel, de Vergaderzaal Eerste Kamer en de Mauritstoren. Het Binnenhof is te benaderen door de vele poorten om het plein het Buitenhof heen.

Robk1964

Janvdriet

Mauritshuis

Het Mauritshuis is een van de vele musea die Den Haag te bieden heeft. Het bijzondere aan het Mauritshuis is dat hij prachtig over het water te fotograferen is en zich naast het gebouw van het Binnenhof bevindt. Het Mauritshuis is van oorsprong een stadspaleis, gebouwd in de 17e eeuw.

PNCO

LvV

Paleis Noordeinde

Dit paleis is het werkpaleis van de koning, gelegen aan het Noordeinde. Achter het paleis vind je de Paleistuin, die vrij toegankelijk is voor belangstellenden. Het paleis is zeker een blik en een foto waard wanneer je in Den haag bent.

BernardDH

Vredespaleis

Maak een prachtige wandeling door het Vredespaleis van Den Haag. Wanneer je de skyline van Den Haag ziet is de grote toren door de hoogte en vorm duidelijk te herkennen.

RemonvanderZwaag

Skyline Den Haag

De skyline van Den Haag is er zeker eentje om vast te leggen! Over het water is Den Haag zowel overdag als in de donkere uurtjes te fotograferen met haar skyline.

Koningsbruggen

Ilya-eos450d

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25892-de-mooiste-fotolocaties-om-te-fotograferen-in--den-haag.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nieuwe editie SHUTR.photo magazine! ]]> Sat, 22 Dec 2018 14:31:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De nieuwe editie van SHUTR.photo ligt in de winkels! Naast weer negen eigengereide portfolio's komt deze keer de fotografie als vak aan bod en hoe fotografen zichzelf opnieuw uitvinden. Ook spreken we verschillende fotografen die voor hun foto's een eigen wereld construeren, vertellen een aantal stadsfotografen wat hun erebaan inhoudt, bespreken we hoe studenten op fotoacademies een eigen draai geven aan de traditionele papieren magazines, en nog veel meer! De omslagfoto is gemaakt door May Xiong.

SHUTR.photo magazine

SHUTR.photo biedt naast de beste fotografie, diensten voor fotografen, zoals verkoop van hun foto's, waarbij de opbrengst aan de fotografen ten goede komt, en mogelijkheden om hun fotografie onder de aandacht te brengen van mogelijke opdrachtgevers, musea en andere instellingen. Eén van die diensten is exposure in een premium fotomagazine van 160 pagina's.

SHUTR.photo biedt zowel online als in print inspiratie, adembenemende portfolio's, oud en nieuw fotografietalent, beeldverhalen, fototrends, -techniek en nog veel meer. Met veel ruimte voor beeld onderscheidt SHUTR.photo magazine zich van de andere bladen. Ook wil SHUTR.photo magazine een verbinding leggen tussen de professionele amateur en de professionele fotograaf en hun werk onder de aandacht brengen van beeldliefhebbers.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25900-nieuwe-editie-shutr-photo-magazine.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Team Zoom.nl wenst je fijne feestdagen]]> Fri, 21 Dec 2018 14:55:00 +0100 redactie@zoom.nl (Wouter Diemer) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoom.nl in 2018...

Voor de vaste bezoeker is het misschien geen verrassing maar dit jaar stond in het teken van de Zoom Academy. De aanloop naar de lancering was onzichtbaar, maar het project begon al eind 2017. Ondertussen krijgen we steeds meer cursussen en breiden we het aanbod en de variatie daarin gestaan uit.

2018 was ook het jaar waarin we met Zoomers naar Canada afreisden, in een helikopter stapten en vele andere gratis workshops konden aanbieden waardoor we met vele Zoomers gezellige dagen hadden. We kunnen nu al zeggen dat we dit komend jaar proberen te overtreffen.

Tot slot was het ook het jaar waarin we een paar mooie getallen aantikten; ruim 50.000 likes op Facebook, 25.000 volgers op Instagram en (bijna) 10.000 abonnee's op ons Youtube-kanaal en 319.000 foto's op Instagram met de hastag #zoomnl.

Daarmee was 2018 een uitzonderlijk goed jaar en wordt het hard werken om dit te evenaren.

Zoom.nl in 2019...

Bij terugblikken hoort ook vooruit kijken. We zullen uiteraard veel met de Zoom Academy doen, niet alleen vanachter ons bureau maar we zullen ook regelmatig de Zoom-bunker verlaten en met jou op pad gaan. Hou ons in de gaten zou ik zeggen. :)

Alle fotografen die we online en offline tegenkomen willen we volgend jaar graag op de wenken bedienen. Met alle kanalen en mogelijkheden die we met Zoom.nl hebben moeten we een heel eind komen. Dus leggen we ons oor graag te luister bij je en ben je altijd welkom om je ideeën door te geven.


Aan elke Zoomer: fijne feestdagen en tot volgend jaar!


Hans, Maarten, Theske, Marcel en Wouter

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25893-team-zoom-nl-wenst-je-fijne-feestdagen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Last minute kerstcadeau tips voor de fotograaf]]> Fri, 21 Dec 2018 12:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Cadeaubon voor een fotografiewinkel

Een cadeau wat vrijwel geen misser kan zijn, is een cadeaubon voor een fotografiewinkel. Zo kan de fotograaf die deze bon ontvangt zelf bepalen wat hij of zij ermee koopt, altijd handig! Denk bijvoorbeeld aan een waardebon van Kamera Express, CameraNu, Calumet Photographic of een bon van de Media Markt. Gegarandeerd dat een fotograaf hier blij mee zal zijn!

Cadeaubon voor een fotoprint

Foto's komen vaak pas écht goed tot hun recht, als ze groot aan de muur hangen. Daarom is een cadeaubon voor een fotoprint een uitstekend cadeau voor de fotograaf! Er zijn verschillende websites, zoals Albelli en Hema, waar je prachtige fotoprints kunt bestellen op verschillende materialen. Uiteraard kun je natuurlijk ook zelf gelijk de print bestellen met een prachtige foto, maar om de keuze aan de fotograaf over te laten, is een cadeaubon misschien beter.

Fotografieboek

Inspiratie opdoen als fotograaf is nooit verkeerd. Een boek over fotografie of over het werk van een bepaalde fotograaf is dan ook zeker een prachtig cadeau voor onder de boom! Er zijn bijvoorbeeld op Bol.com en Bruna mooie boeken te vinden die zeker in de smaak zullen vallen bij een fotograaf.

Cameratas

Iets wat voor een fotograaf haast niet kan ontbreken: een cameratas! Het is nooit verkeerd om een (extra) cameratas aan de schaffen en je zal hier dus ongetwijfeld een fotograaf blij mee maken. De cameratassen van CaseLogic variëren van kleine tassen tot wat grotere formaten en zijn dus zeker een goede optie voor een kerstcadeau!

Instax polaroid camera

Terug naar het analoge tijdperk? Een Instax camera is een leuk cadeau om eens niet te fotograferen met je digitale camera. De Instax Mini 9 is bijvoorbeeld een leuke toevoeging aan je cameracollectie. Dit cadeau is wel wat duurder, maar ontzettend leuk! Mocht je al een Instax camera hebben en op zoek zijn naar een grotere of betere variant? De Instax SQ6 is dan zeker een goede optie!

Een Zoom.nl cadeau

Geef een abonnement cadeau of wordt zelf abonnee op het Zoom.nl magazine! Of misschien is een online Zoom Academy cursus wel iets leuks voor op jouw verlanglijstje! Er zijn verschillende cursussen verkrijgbaar, zoals Macrofotografie, Portretfotografie, Reisfotografie, Landschapsfotografie of Smartphonefotografie. Liever leren door een gedrukte versie? Zoom.nl heeft kortgeleden een cursusboek van Lightroom inclusief 69 gratis presets gelanceerd. Mocht de fotograaf meer werken met Photoshop, dan kun je ook een cursusboek Photoshop aanschaffen via Zoom.nl!


]]> http://zoom.nl/artikel/community/25891-last-minute-kerstcadeau-tips-voor-de-fotograaf.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Test de Fujifilm X-T3 op locatie]]> Thu, 20 Dec 2018 15:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?
Samen met twee andere Zoomers neem je deel aan de testdag en workshop waarbij je aan de slag gaat met de Fujifilm X-T3. Een camera die bekend staat om het goed kunnen vastleggen van bewegend beeld dankzij zijn goede autofocus. We beginnen de dag met uitleg over de camera door een expert van Fujifilm en dan is het tijd om te testen! Terwijl balletdanseres Lotta Breed verschillende dansposes aanneemt en stukjes dans laat zien, mag je alle functies van de Fujifilm X-T3 uitproberen en haar in actie vastleggen op camera. Tijdens de workshop krijg je tips en trics van fotograaf en docent fotografie Maike Simon.


Foto: Marie Giloteau


Iedereen krijgt tijdens de testdag een eigen camera om te testen, er wordt dus gewerkt met de camera's die voor deze dag ter beschikking worden gesteld door Fujifilm. Na afloop schrijf je een gebruikerservaring over de camera en de testdag, die samen met jouw foto's op de website van Zoom.nl verschijnt. Ook zal er een video gemaakt worden over deze dag, waarvoor je kort geïnterviewd kunt worden over jouw ervaringen.


Locatie: NDSM werf, Amsterdam.


Wil jij hierbij zijn? Geef je dan snel op via onderstaand formulier!

Foto: Marie Giloteau

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25890-test-de-fujifilm-x-t3-op-locatie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[ Geef je op voor een gratis workshop landschapsfotografie!]]> Wed, 19 Dec 2018 13:19:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?

Op donderdag 7 februari 2019 gaan we samen met vijf lezers van Zoom.nl op pad met de G9. Onder leiding van Marcel Kerdijk leer je tijdens een workshop landschapsfotografie alle mogelijkheden van de Panasonic Lumix DC-G9 kennen en toepassen. Maar dat niet alleen! Je ontvangt gedurende de dag tips en tricks van Marcel.
Na afloop van de dag schrijf je een gebruikservaring die samen met jouw foto's verschijnt op Zoom.nl

Wanneer? Donderdag 7 februari 2019
Waar? In Nationaal Park Drents-Friese Wold (Drenthe)
Waarom? Het vergroten van je kennis op gebied van landschapsfotografie, tips & tricks ontvangen, je maakt kennis met de Panasonic G9 en ontmoet andere Zoomers!

Er zijn geen kosten aan de workshop verbonden. In samenwerking met onze partner Panasonic organiseert Zoom.nl deze workshop.

Over Marcel Kerdijk
Marcel Kerdijk is een gepassioneerde fotograaf met de voorkeur voor landschapsfotografie. Toen hij voor het eerst met zijn camera aan de slag ging, raakte hij gefascineerd door de mogelijkheden van zijn camera. Al snel ging hij zich bezighouden met het vastleggen van landschappen, iets wat hij tot op de dag van vandaag nog met veel passie en plezier doet. Landschapsfotografie is veel meer voor Marcel dan een mooie foto maken, het is het avontuur van erop uitgaan en het aanschouwen van de rust en puur van het landschap. "Elke keer verbaas ik mij er weer over, dat onder juiste omstandigheden van licht en lucht het landschap veranderd in een waar spektakel".

Benieuwd naar het natuurgebied? In onderstaande vlog neemt Marcel je mee naar het prachtige natuurgebied:


Drents-Friese Wold - Fotograaf Marcel Kerdijk
Drenthe Fotograaf: Marcel Kerdijk

Enthousiast? Geef je dan nu op via onderstaande formulier

Over de G9

Vorig jaar kwam Panasonic met de LUMIX GH5 een model gericht op de videograaf. Dit jaar heeft het Japanse bedrijf daar een topmodel naast gezet: de G9. Dit model richt zich vooral op de fotografen, maar je kunt er natuurlijk ook mee filmen.

Specificaties

 • 20,3 megapixel Digital Live MOS-sensor
 • 6K PHOTO 6K 30fps, 4K 60fps
 • 4K 60p/50p video-opnames
 • Afmetingen sensor 17.3 x 13.0 mm (in 4:3 aspect ratio)
 • Elektronische zoeker, oled, 3.680.000 pixels, 100% weergave
 • Volledig draaibare LDC-monitor met 3 inch-aanraakscherm
 • Contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
 • Gewicht 658 gram (exclusief lens)
 • Afmetingen body 136,9 x 97,3 x 91,6 mm
 • ISO 200-25600 en automatisch
 • Resolutie 5184 x 3888, 3712x2784, 2624x1968
 • Burstrate 12/60 bps met mechanische/elektronische sluiter in AF-S 9/20 met mechanische/elektronische sluiter in AF-C


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25887-geef-je-op-voor-een-gratis-workshop-landschapsfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: low-key fotografie]]> Wed, 19 Dec 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Typerend donker

Zoals hierboven al kort werd vernoemd, is een egale zwarte achtergrond en een donkere omgeving typerend voor low-key foto's. Om deze omgeving te creëren, is het slim om de omgeving te verduisteren, zodat er geen tot weinig omgevingslicht aanwezig is om jouw belichting te beïnvloeden. Toch is dit geen must; met één flitser kun je in een donkere ruimte nog prima een low-key foto maken. Bij low-key fotografie is het handig om je camera op manual te zetten, zodat je zelf alle controle hebt over de belichting. Stel allereerst je sluitertijd in. Zorg er hierbij wel voor dat deze niet sneller is dan de flitssynchronisatietijd. Kies vervolgens de ISO-waarde en diafragma die bij jouw gewenste belichting en scherptediepte past. Zodra je foto pikzwart is, kun je aan de slag met je flitsers.


Milk

Flitsen

De truc van low-key fotografie is om het flitslicht goed te richten en te variëren met de intensiteit van de flits, tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. De intensiteit mag best hoog gezet worden voor een contrastrijk resultaat. De achtergrond van je foto moet goed zwart blijven, dus zorg dat hier geen licht op schijnt. Mocht er toch wat licht langs je onderwerp schieten, bundel en richt het licht dan nog beter door een snoot of grids op de flitser te plaatsen. Voor low-key fotografie heb je minimaal één reportage- of studioflitser nodig. De plaatsing en lichtsterkte van de flitser zorgt voor verschillende resultaten. Met een tweede flitser is het mogelijk om eventuele lichtaccenten toe te voegen aan je foto. Heb je maar één flitser? Zet deze dan schuin achter of naast je onderwerp. Dit zorgt voor verduistering aan één kant van de foto en geeft een contrastrijk eindresultaat.


Geld1846

Lichtinval

Voor het juiste effect bij je low-key foto, moet je heel nauwkeurig te werk gaan. Bij low-key wil je dat er zo min mogelijk licht op de achtergrond valt; je wil slechts wat lichtaccenten in de foto hebben. Licht van voren werkt daarom niet zo goed bij low-key fotografie. Bij voorkeur valt het licht van opzij of van achteren. Hoe harder het licht, hoe groter het contrast zal zijn in je foto. Het onderwerp wat je fotografeert, draagt vaak donkere kleding zonder harde kleuren. Het is niet zo dat je bij low-key per se een zwarte achtergrond nodig hebt. Bij low-key is het vooral belangrijk dat je de hoeveelheid licht in de achtergrond minimaliseert, zodat de nadruk op het onderwerp ligt. Het mooiste bij low-key fotografie is als je het onderwerp los weet te halen van de achtergrond. Dit kun je doen door de flitser achter je onderwerp te plaatsen. Op die manier creëer je strijklicht, waarbij de contouren van het onderwerp worden getoond.


Tigress93

Onderwerpen voor low-key fotografie

Voor low-key fotografie kun je gebruik maken van verschillende onderwerpen. Deze kunnen variëren van portretten van mensen en dieren tot gebruiksvoorwerpen zoals vorken en glazen. Wees creatief met wat je in low-key fotografeert en zorg ervoor dat je een spannend beeld weet te creëren met jouw uitvoering. Met low-key fotografie is het bijvoorbeeld mooi om een mysterieus beeld te creëren waar mensen langer naar blijven kijken.


Ronne

Kleur of zwart-wit?

Bij low-key fotografie draait het om contrasten. Hierbij komen foto's in zwart-wit vaak goed tot zijn recht, aangezien daarmee het contrast nog meer wordt benadrukt. In zwart-wit is het tevens gemakkelijker om een achtergrond donkerder te maken, zonder dat je last heb van kleurveranderingen. Als je belichting goed is, dan is het zeker mogelijk om in kleur te fotograferen bij low-key fotografie. Bepaalde kleuren in je foto kunnen juist ervoor zorgen dat je beeld interessant wordt. Bij low-key fotografie komt het ook vaak voor dat de fotograaf ervoor kiest om maar één bepaalde kleur te gebruiken; bijvoorbeeld de lichtaccenten in de kleur rood en de rest van de omgeving zwart. Dit kan nét dat beetje meer geven aan jouw low-key foto.


Awake78

De uitdaging

Deze week daagt Zoom.nl jou uit om aan de slag te gaan met low-key fotografie. Wees creatief en ga aan de slag met het maken van jouw low-key foto! Wanneer je een geslaagde low-key foto hebt gemaakt, deel deze dan op Zoom.nl, Facebook of Instagram met de tag zoomnluitdaging. De mooiste resultaten zullen volgende week gedeeld worden op Zoom.nl. Wie weet zit jouw foto daar wel tussen!

Inspiratie op doen voor deze expertuitdaging? Bekijk dan eens deze collectie met low-key foto's, gemaakt door Zoomers.


]]> http://zoom.nl/artikel/community/25884-expertuitdaging-low-key-fotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[GoCanada Wildlife Challenge]]> Tue, 18 Dec 2018 15:26:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Verslag van de lezersreis van Zoom.nl in samenwerking met GoCanada en Air Transat.

Over GoCanada

GoCanada is hèt startpunt voor een bijzondere Canada-reis. Als echte Canada-liefhebbers vertellen ze graag meer over dit prachtige en indrukwekkende land! Je kunt er dan ook niet alleen terecht voor het boeken van verschillende reizen, maar ook voor algemene tips en tricks over het land zelf. Waar zitten de mooiste fotografielocaties? Welke camperverhuurder moet ik hebben? Wanneer en waar zie ik de Grizzlies, zonder dat ze op m´n schouder kunnen tikken? Waar is die rustieke camping aan dat meer? Allemaal vragen die GoCanada moeiteloos beantwoordt! Kijk op www.gocanada.nl voor meer informatie.

Over Air Transat


Je reis naar Canada begint bij Air Transat!
Air Transat is de nummer 1 vakantieluchtvaartmaatschappij van Canada. Het vliegt naar 60 bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Midden Oosten, biedt binnenlandse vluchten in Canada aan en vervoert jaarlijks ca. 4,5 miljoen passagiers. De maatschappij heeft Montreal als thuisbasis waar 3.000 personen werken.
Vanuit 26 steden in Europa (onder andere Amsterdam en Brussel) biedt Air Transat directe vluchten aan naar 5 bestemmingen in Canada: Toronto, Montreal, Quebec, Vancouver en Calgary.

Air Transat biedt 2 reisklassen aan boord: Club en Economy en in beide klassen betreft dit een all-inclusive product met bagage, maaltijd en entertainment.
Voor meer informatie bezoek www.airtransat.nl voor meer informatie.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25885-gocanada-wildlife-challenge.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Workshop wildlifefotografie met de Panasonic DC-G9]]> Tue, 18 Dec 2018 10:47:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Bob de Waart
'Na een flink stuk lopen door het park kwamen we in een zaaltje waar op de tafel zes prachtige Panasonic Lumix DC-G9's met Micro Four Thirds-sensoren lagen te pronken, inclusief verschillende Micro Four Thirds-objectieven van Leica. We mochten allemaal een camera met een objectief uitzoeken. Ik heb de Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm F2.8-4.0 ASPH. Power O.I.S. gekozen, omdat ik graag op dieren wilde inzoomen en dan de achtergrond onscherp wilde maken. Deze lens werkte supergoed in combinatie met de supersnelle autofocus van deze camera. Na het bekijken van mijn foto's was ik verbaasd over de kleur en de scherpte. Er was bijna geen ruis te bekennen bij foto's gemaakt op iso 3200. Echt een supercamera!'
chama.zoom.nlKrokodil. Foto: Bob de WaartLeon Doorn
'Omdat ik zelf niet bekend was met Panasonic of met systeemcamera's, had ik er niet zulke hoge verwachtingen van. Des te leuker om mee te mogen doen en eens buiten mijn eigen comfortzone te gaan fotograferen. Het was voor mij ook zeer onverwacht dat ik tijdens deze dag misschien wel mijn mooiste foto in een dierentuin ooit heb geschoten. Dit maakt uiteraard dat ik aangenaam verrast en enthousiast ben over het toestel. De combinatie van de Panasonic G9 en de Leica DG Vario-Elmar 100-400mm F4.0-6.3 ASPH. Power O.I.S. was voor mij perfect, en de resultaten waren ook super qua scherpte en kleur. Ik vond vooral de ooievaars erg mooi om te fotograferen: het licht was precies goed, en het water met kroos op de achtergrond zorgde voor een mooie onscherpe en redelijk egale achtergrond.'
leond.zoom.nlIk heb lang geprobeerd om een goede close-up van een papegaai te maken. Met wat croppen in de nabewerking heb ik nog iets beter kunnen inzoomen met behoud van kwaliteit. Foto: Leon DoornFoto: Leon Doorn


Peter Boers
'De instelmogelijkheden van de camera zijn enorm. Ik vond het jammer dat we maar een paar uur hadden om te testen. De G9 in combinatie met de Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm F2.8-4.0 ASPH. Power O.I.S. lijkt mij bijzonder geschikt voor de reislustige fotograaf, vooral omdat het gewicht van deze combinatie zo lekker laag is. Een statief is ook niet zo snel meer nodig gezien de stabilisatie, die zesenhalve stop winst oplevert. Over de foto's die ik ermee heb gemaakt, ben ik erg tevreden, en de scherpte van die foto's is verrassend goed. Ook de ruis bij hogere iso-waarden valt bijzonder mee. De elektronische zoeker heeft zo zijn voordelen, onder meer omdat direct kan worden gekeken of de opname gelukt is zonder de camera van je ogen af te halen.'
peterboers.zoom.nlDuidelijk is bij deze paradijskraanvogel te zien dat de 100-400 mm van Leica in combinatie met de G9 uitstekend presteert qua scherpte. Foto: Peter Boers


Richard Brenkman
'Wanneer je een camera mag testen in het hogere segment, verwacht je een camera die licht is, snel werkt, gebruiksvriendelijk is en zeer scherpe foto's oplevert. Die verwachtingen maakt de G9 meer dan waar. De Lumix DC-G9 is licht in gewicht, veelzijdig in gebruik en makkelijk te bedienen, en dus uitermate geschikt voor natuur- en wildlifefotografie zoals ik hem getest heb. Maar ook voor andere fotografiegebieden is deze krachtpatser zeker in te zetten. In combinatie met de Lumix G X Vario 35-100mm F2.8 II Power O.I.S. kan ik maar één ding zeggen: wat een genot om mee te werken! Nergens laat deze lens steken vallen. Ook deze lens is licht in gewicht en dus bijzonder prettig om mee te werken.'
richard69.zoom.nlGroenvleugelduif. Foto: Richard Brenkman


Roelie Schipperus
'Het is altijd even wennen aan een nieuwe camera. De Lumix G9 is daar geen uitzondering op. Maar na de stop in het eerste dierenverblijf lukte het aardig om alle knoppen en hun toepassing te vinden, en vanaf dat moment wordt het leuk! De bediening van de camera is prettig. De knoppen zitten dicht bij elkaar; met duim en wijsvinger kun je overal bij. De camera is zowel met live-view op het scherm als met de zoeker te gebruiken. Ik heb de Panasonic G9 gebruikt met het Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm F2.8-4.0 ASPH. Power O.I.S. objectief. Deze lens zou ik vooral gebruiken voor groothoekbeelden. Bij de wallaby's moest ik de foto's wat croppen omdat de dieren op afstand bleven. Desondanks bleef de foto scherp.'
roelfina.zoom.nl
De achtergrond in dit verblijf was erg rommelig. De 35-100 mm blijkt dat mooi te kunnen verzachten, terwijl het oog van het hoentje scherp is gebleven. Foto: Roelie Schipperus


Willy Backhaus
'Wat ik heel goed vind aan deze camera is de duidelijke en heldere elektronische zoeker en het touchscreen. Ik had het keuzemenu achterop op het scherm staan, en door bijvoorbeeld de iso-waarde, sluitertijd of diafragma aan te raken, kon je dit gelijk instellen of wijzigen. De instellingen die niet goed waren, werden in rood weergegeven. Hierdoor kun je alle belangrijke basisinstellingen snel en duidelijk aanpassen. Ik testte de camera in combinatie met het Leica DG Elmarit 200mm F2.8 Power O.I.S. objectief, dat ik redelijk zwaar vond om mee te werken, hoewel het goed in balans lag met de camera. Door het uitklapbare scherm achterop is geen enkele positie moeilijk. Je kunt onder alle omstandigheden goed fotograferen.'
willybackhaus.zoom.nlLepelaars. Foto: Willy Backhaus

Drie tips van Gladys Klip

Wildlifefotografe Gladys Klip geeft nog wat tips die goed van pas kunnen komen bij wildlifefotografie:

1. Compositie
Let vooral goed op de compositie: kijk goed naar de achtergrond en zorg voor zo min mogelijk storende elementen die afleiden van het dier.

2. Diafragma
Gebruik een zo laag mogelijk diafragmagetal om het dier zoveel mogelijk te isoleren. Let er wel op dat bij de grotere dieren een iets hoger getal een betere scherpte geeft van het gehele dier.

3. Scherpstellen
Probeer scherp te stellen op het oog van het dier. Dit is het focuspunt van de foto.
Wil je meer lezen over de bevindingen van deze Zoomers en hun foto's van deze dag bekijken?
Ga dan naar zoom.nl/panasonic-workshops

Panasonic Lumix DC-G9 getest door Bob de Waart

Op dierendag is Bob naar Landgoed Hoenderdaell gereisd om daar een workshop wildlifefotografie te volgen onder leiding van fotografe Gladys Klip. Het is een bewolkt en een beetje regenachtig, maar dat mag de pret niet drukken

Na een flink stuk lopen over park komen wij in een zaaltje waar op de tafel zes prachtige Panasonic Lumix DC-G9 camera's met Micro Four Thirds Sensoren liggen te pronken, inclusief verschillende Micro Four Third lenzen van Leica.
We kregen een video te zien van de Leica camera wat deze in huis heeft bijv. 20.3 megapixel Mos-sensor en vijfassige sensor beeldstabilisatie. Ook is er plaats voor twee SD kaarten ook kan je 4 en 6K Photo's uit films halen.


Aan de slag
We mochten een camera met een lens uitzoeken en ik heb de LEICA 50-200 Vario-Elmarit gekozen omdat ik graag op dieren wil inzoomen en dan de achtergrond onscherp wil maken. Deze lens werkt supergoed in combinatie met de supersnelle autofocus van deze camera ook de grip van de lens is prima. Om een uur of één een lekker broodje gegeten met een drankje. Tevens heb ik mijn zoomlens verwisseld voor een 100/400 LEICA Vario Elmar die spatwaterdicht is we zijn weer verder gegaan naar het verblijf waar gordeldieren, krokodil en waterschildpadden verblijven.


Krokodil - Panasonic DC-G9 f6.3, ISO 2500, 1/250, 400 mm
Lori van de blauwe bergen - Panasonic DC-G9, f4, 1/200, 200 mm


Het viel mij op dat deze lens supersnel scherpsteld en goed te hanteren is, en het gewicht viel mij zeker mee.
Aan het einde van de dag was de batterij leeg wat ik een hele prestatie vind omdat ik het lcd scherm de gehele dag heb gebruikt in de helderste stand. De dag is voorbij gevlogen met gezellige mensen die alles zeer goed hebben verzorgd.

De Panasonic Lumix G9 camera is mij zeer goed bevallen de supersnelle zoom van 0.04 seconden het scherpe 3.0 inch vrijkantelbare touchscreen en de elektronische zoeker die beelden scherp weergeeft Het menu is zeer uitgebreid heel veel mogelijkheden daar moet je toch wel even de tijd voor nemen om de menustructuur te doorgronden. Links bovenop de camera zit de modusknop daaronder zit de draaiknop om te schakelen naar bijv. Burst-zelf ontspanner die vind ik persoonlijk een beetje te klein om te bedienen als je wat grotere handen hebt
Flamingo - Panasonic Lumix G9, f4, ISO 200, 1/500, 200 mm


Deze camera is voor een heel groot publiek geschikt zeker ook voor de professionele fotograaf die veel handmatig kan instellen ben je niet zo handig zet je hem gewoon op de automatische stand
Na het bekijken van mijn foto's die ik bijna allemaal op de M stand heb gemaakt was ik verbaasd van de kleur en de scherpte van de foto's bijna geen ruis te bekennen bij foto's gemaakt op ISO 3.200 Ik vind het een super camera die goed in de hand ligt zeker een aanrader!

Over de fotograaf

Bob zijn eerste camera was van plastic met filmrolletjes. Toen vond hij het leuk om familiefoto's te maken als je de foto's ophaalde in de supermarkt, was het altijd een verrassing hoe deze er in het echt uitzagen. In 2010 kocht hij een spiegelreflexcamera en fotografeerde toen veel en kreeg daar veel complimenten over. Dit gaf Bob een reden om door te gaan. Hij maakt momenteel veel macro foto's, leest veel over fotografie en krijgt veel positieve reacties op zijn foto's op zoom.nl

Wil je meer foto's zien van Bob? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

Meer weten over de Panasonic DC-G9? Bezoek dan de partnerpagina op Zoom.nl

Panasonic Lumix G9 getest door Leon Doorn

Het was voor mij ook zeer onverwacht dat ik tijdens deze dag misschien wel mijn mooiste foto in een dierentuin ooit heb genomen. Dit maakt uiteraard dat ik verrast en enthousiast ben over het toestel.


Groot aantal opties
Wat mij direct opviel aan het toestel is het grote aantal instellingen en mogelijkheden dat het toestel biedt, dat maakt het meteen ook lastig om snel mijn instellingen te wijzigen naar mijn vertrouwde instellingen. Er zitten zoveel knopjes en mogelijkheden op, en dan ook nog een touchscreen waar ook nog alles op te selecteren en in te stellen is, dat het voor mij best een complexe start was. Omdat ik zelf met een fullframe toestel fotografeer, ben ik redelijk gewend geraakt aan het enkel tot mijn beschikking hebben van de basisfuncties bij fotografie. Er zitten ook veel meer functies op dan die wat we hebben kunnen testen.


100-400mm
Direct vanaf de start ben ik aan de slag gegaan in combinatie met de groothoeklens. Dit vond ik al snel niet praktisch, omdat ik vooral details bij dieren mooi vind om vast te leggen, zeker in een dierentuin, waarbij de omgeving al snel erg onnatuurlijk overkomt in een foto. Daarom ben ik vrijwel direct gewijzigd naar de Leica 100-400 mm lens wat effectief een 200-400 mm wordt op het toestel. Deze combinatie was voor mij perfect en de resultaten waren ook super qua scherpte en kleur. Ik vond vooral de ooievaars erg mooi om te fotograferen, het licht was precies goed, en het water met kroos op de achtergrond zorgde voor een mooie onscherpe en redelijk egale achtergrond. In de middag heb ik nog de 200mm met vast brandpunt geprobeerd, maar door de beperkte tijd heb ik hier niet optimaal mee kunnen testen.
Ooievaar. Ik vind dit zelf de mooiste foto van de dag, de ooievaar staat er zo mooi elegant op. De kleuren spreken ook ontzettend erg.- f6.3, 1/400, ISO 250


Scherpstelling
Na eenmaal mijn instellingen gewijzigd te hebben naar mijn voorkeuren, met hier en daar wat hulp, kon ik goed van start. Het viel mij direct op dat het toestel in combinatie met de lens razendsnel scherpstelt. Waar ik gewend ben dat mijn eigen toestel altijd even moet zoeken, ging dit echt in een milliseconde, wat voor dierenfotografie natuurlijk fantastisch is. Daar moet wel de kanttekening bij dat het toestel in enkele gevallen niet scherp stelde. Het toestel leek dan ook geen poging te doen om scherp te stellen, dit kan natuurlijk aan mij hebben gelegen, bijvoorbeeld omdat ik te dicht op het onderwerp zat. Ik fotografeer het liefst met een single focus point, omdat ik dan zelf precies kan bepalen waar ik mijn foto scherp wil hebben. Wanneer je door de viewfinder kijkt, dien je het focuspunt met de joystick of via het touchscreen te verplaatsen, wat je dan terugziet in de viewfinder. De joystick vond ik wat onhandig vlak naast de viewfinder geplaatst, wat het scherpstellen voor mij niet ten goede kwam.


Resultaat
Op de plekken waar ik goed de tijd kon nemen om mijn foto's te maken, ben ik zeer enthousiast over het resultaat. Wat mij vooral opvalt aan de resultaten zijn de kleuren, de details in de foto's en de goede resultaten ook in het geval van iets hogere ISO waarden. Het viel mij wel in mijn foto's op dat de scherpstelling soms 'net' naast het oog van dieren zat, waar ik natuurlijk wel op gericht had. Ik vind het lastig om te zeggen of dit iets met het toestel te maken had omdat het zoombereik natuurlijk vrij groot is maakt de kleinste beweging al direct een verschil ten opzichte van het scherpstelpunt. Al met al zou ik graag het toestel voor een langere tijd proberen om beter gewend te raken met de verschillende instellingen en mogelijkheden, omdat ik vrij zeker ben dat ik maar een klein deel van de mogelijkheden heb meegekregen deze dag, en omdat de resultaten erg goed geslaagd zijn. Ik vermoed ook dat de ongemakken die mij opvielen voornamelijk te maken hebben met mijn gebrek aan ervaring met het toestel. Al met al een toestel dat uitnodigt om mee te gaan fotograferen.Lang geprobeerd om een goede close-up van een papegaai te maken, met wat croppen in de nabewerking nog iets beter kunnen zoomen met mooi behoudt van kwaliteit. (f8, 1/320, ISO 1600)
Met de 100 - 400mm lens was het best lastig om beer goed scherp met een close-up door het hek te fotograferen. Daarnaast moest de ISO ook behoorlijk omhoog. (f4.6, 1/320, ISO 1600)

Over de fotograaf

Al een geruime tijd is fotograferen een hobby voor Leon, maar is sinds kort wat actiever door het volgen van een cursus en door de aanschaf van zijn macrolens is er een nieuwe wereld voor hem opengegaan. Fotografeert met veel plezier en is dan ook wel een passie voor hem.

Wil je meer foto's zien van Leon? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

Panasonic Lumix DC-G9 getest door Peter Boers

Hoofdzakelijk fotografeer ik vogels en was daarom met name geïnteresseerd in de telelenzen. Ik heb wel even gefotografeerd met de 12-35 mm zoomlens, maar dit was niet mijn ding. Ik ging voor de 50-200 mm lens van Leica, omdat een zoomoptie in een wildpark wel echt nodig was. Deze laatste lens is vergelijking met mijn 100-400 mm en een full-frame camera, waar ik regelmatig mee op stap ga. Het is een prettige lens. De combinatie was een stuk lichter dan de combinatie die ik normaliter gebruik (1,3 kg t.o.v. 2,5 kg), dat is bijna de helft. Ideaal voor wandeltochten of op de fiets.

Het scheelt bijna de helft en dit is zeer prachtig bij wandeltochten of op de fiets.
Onderstaande foto's zijn gemaakt met 50-200mm lens.Jammer genoeg was deze groenvleugelduif alleen maar te pakken te krijgen op de voedertafel. Omdat de duif mooi genoeg was, nam ik daar dan maar genoegen mee. Panasonic DC-G9 f4.0, ISO 1600, 1/640, 200 mmDeze roodkuiftoerako was redelijk schuw, maar tussen de takken door kon ik hem gelukkig nog te pakken krijgen. Panasonic DC-G9 f4.0, ISO 1600, 1/800, 80 mm
Meestal laten leeuwen het achterste van hun tong niet zien, maar de achterkant vond deze leeuw geen probleem. De foto van de leeuw is zelfs door het glas heen gemaakt. Panasonic Lumix DC-G9, f4.0, ISO 1600, 200 mm, 1/320


Na een aantal opnames gemaakt te hebben met deze lens, was ik vooral benieuwd naar de 100-400 mm, welke vergelijkbaar is met 200-800 mm op een full-frame camera. Met deze lens vond ik het prettiger werken dan de 50-200 mm, vooral omdat je verder van het onderwerp weg kon blijven en ook helemaal geen problemen had met het scherpstellen. Vergelijk ik deze combinatie met mijn 500 mm met een 1.4x converter (700 mm), dan is het gewichtsverschil enorm (ruim 1,6 kg versus 4,3 kg). Ook t.o.v. mijn 100-400 mm op mijn full-frame was de gewichtsbesparing al aanzienlijk (1,6 kg versus 2,5 kg). Voor mensen die veel op reis gaan, kan de gewichtsbesparing reden genoeg zijn om voor dit systeem te kiezen. Het uit de hand fotograferen met deze lens is een fluitje van een cent. De 6,5 stop stabilisatie zorgt ervoor dat de sluitertijden aardig laag kunnen blijven. Daarbij moet uiteraard wel rekening worden gehouden met de beweging van het onderwerp, want daartegen helpt deze stabilisatie niet. Een statief is hierdoor minder snel nodig, alhoewel bij landschapsfotografie een statief toch nog wel nuttig kan zijn.


Elektronische zoeker
In het begin was het even wennen voor mij om te fotograferen met de elektronische zoeker. Deze heeft ten opzichte van een normale zoeker het voordeel, dat je als je een opname had gemaakt, je deze direct in je zoeker kunt controleren of e.e.a. niet te veel afwijkt van wat je beoogde. Bij een normale zoeker moet je achter op de camera kijken of de foto naar wens is en dit scheelt soms kostbare tijd, omdat je het onderwerp even los moet laten. Je bent met deze zoeker dus eerder gereed voor de volgende opname. De zoeker geeft alles goed en helder weer.

Er zijn genoeg instelmogelijkheden van de camera zijn enorm. Daarom was het erg jammer dat we maar een paar uur met de camera aan de slag konden gaan. Daardoor heb ik niet alle mogelijkheden, of zelfs onmogelijkheden, kunnen uitproberen (bijvoorbeeld Birds in Flight). Bijna alle foto's zijn gemaakt met ISO 1600 en ik moet zeggen dat het mij zeker niet tegenviel. Ik heb ze in Lightroom "ontwikkeld" en ik was daar zeker tevreden over met name met betrekking tot de ruis. Ik had verwacht dat de ruis wat meer zou zijn dan dat ik uiteindelijk zag. Qua ruis en scherpte, vond ik hem zelfs beter dan mijn EOS 7D mark II met 100-400mm. Vergelijk ik het met mijn andere combinatie (Canon EOS 5D mark IV met 500mm en 1.4x converter, dan is de Canon toch wat scherper en met minder ruis bij dezelfde ISO waarden. Een ding wat ik wel mis, is GPS. Maar daar heeft Panasonic een mooie app voor ontwikkeld, de Lumix Image App. Hiermee kun je de locatiegegevens die met de smartphone zijn opgehaald, toevoegen aan de gemaakte foto's.


Conclusies
Een paar uur deze camera met zijn lenzen uit proberen, is veeeeeels te kort. Om alle ins en outs te ontdekken, is zeker meer tijd nodig. Deze combinatie lijkt mij bijzonder geschikt is voor de reislustige fotograaf, vooral omdat het gewicht van deze combinatie zo lekker laag is. Een statief is ook niet zo snel meer nodig, gezien de stabilizer, die 6,5 stop winst oplevert. Ook mensen die problemen hebben met zwaar materiaal kunnen hier hun voordeel mee doen. Over de foto's die ik ermee heb genomen ben ik erg tevreden en de scherpte van de foto's is verassend goed. De paar mislukte opnames waren vaak het gevolg van het nog niet gewend zijn aan deze camera. De elektronische zoeker heeft zo zijn voordelen, doordat onder meer direct kan worden bekeken of de opname gelukt is, zonder de camera van je ogen af te halen.

De prijzen van de camera en met name de lenzen zijn naar mijn idee wat gunstiger dan die van de full-frame camera's, omdat er relatief minder "glaswerk" nodig is voor hetzelfde bereik. De ruis bij hogere ISO valt bijzonder mee. De
spiegelreflex die ik op dit moment gebruik, is op dit moment op dit gebied nog wel een fractie beter, maar wat wil je met een full-frame en voor die prijs. Persoonlijk zou ik gaan voor de combinatie DC-G9 met de 100-400 mm, omdat bij vogelfotografie de lens bijna altijd te kort is.


Door de bruine beer in close-up te fotograferen, valt het niet op dat deze opname in een wildpark is genomen. Panasonic DC-G9 f6.1, ISO 1600, 1/250, 364 mm

Over de fotograaf

Peters Boers fotografeert als vijftig jaar. Zijn eerste spiegelreflexcamera wsa een Fujica ST 801. De overstap van analoog naar digital kwam pas in 2012. In de loop der jaren heb ik wat camera's voorbij zien komen. Wat Peter het liefst fotografeert? Dat is de natuur en in het bijzonder vogels, die foto's kun je ook weer terug zijn op zijn profiel.

Wil je meer foto's zien van Peter? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

Meer weten over de Panasonic DC-G9? Bezoek dan de partnerpagina op Zoom.nl

Panasonic Lumix DC-G9 getest door Richard Brenkman

Op 4 oktober was het zover. Als één van de gelukkige was ik ingeloot om de nieuwe Panasonic Lumix G9 te testen tijdens een workshop wildlifefotografie in Landgoed Hoenderdaell te Anna Paulowna.

Landgoed Hoenderdael is gelegen in de Anna Paulownapolder in Noord-Holland en herbergt naast de dierentuin ook o.a. Stichting Leeuw die zich bezig houdt met de opvang van katachtige roofdieren. Een prima locatie dus om een camera en lenzen te testen.

Na aankomst en onder het genot van een kop koffie kregen wij een korte introductie door Panasonic en van wildlife fotograaf Gladys Klip kregen wij al enige tips voor wat betreft compositie. Daarna kregen ik en mijn mede fotografen de G9 uitgereikt en gingen wij met zijn allen op pad om de G9 te testen.

Wanneer je een camera mag testen in het hogere segment verwacht je een camera die licht is, snel werkt, gebruiksvriendelijk is en zeer scherpe foto's oplevert. Die verwachtingen maakt de G9 meer dan waar.

Wat direct opvalt als je de camera in je hand houd is het een licht gewicht camera. De camera ligt wat vormgeving betreft erg prettig in de hand, wat ik persoonlijk zeer belangrijk vind als je veel met je camera bezig bent. De knoppen op de camera zijn makkelijk te bedienen. Opvallend is wel een mini joystick waarmee je het scherpstelpunt kunt bepalen. Dit is ook mogelijk met het snel reagerende touchscreen. Het is maar net waar jezelf de voorkeur aan geeft. Het menu is verder overzichtelijk en makkelijk benaderbaar.

Voor degene die snel willen kunnen schakelen tussen enkel shot en burst-modus heeft Panasonic een handigheid bedacht. In plaats van door een menu te moeten navigeren kun je dit direct instellen via een schuifje die vlak onder de modus-knop zit. Ik zelf had dit nog nooit gezien maar vind dit wel bijzonder handig. Wanneer je bijvoorbeeld naar een dierentuin gaat en dus te maken krijg met zowel snel- als langzaam bewegende dieren is het handig om niet elke keer weer door een menu te moeten navigeren om enkel shot of burst-modus te selecteren.

Wat ik minder vind, is de gevoeligheid van de scherpstel/ontspanknop. De knop is zodanig gevoelig dat je, voordat je het weet, hebt afgedrukt in plaats van scherpgesteld. Gelukkig had ik snel door hoe daar mee om te gaan maar ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die daar meer moeite mee zullen hebben. Je wordt daardoor bijna genoodzaakt Back Button Focus in te schakelen.


Leica 50-200 Vario-Elmarit F2.8-4 ASP
De Leica 50-200 Vario-Elmarit F2.8-4 ASPH was de eerste lens die ik mocht testen. Een lens die zeer snel scherpstelt over het gehele bereik maar wel af en toe moeite had om de focus te zoeken. Van een lens van die prijsklasse mag je dat eigenlijk niet verwachten.

Bovenstaand probleem is opgelost door Panasonic. Ze hebben namelijk een firmware uitgebracht welke dit probleem weer oplost!

Wellicht dat een firm update de oplossing biedt. De AF is geweldig en tezamen met het AF-systeem dat ook nog in de G9 zelf zit, krijg je geweldig scherpe foto's. Zowel de scherpstelring als de zoomring vind ik soepel draaien en de grip daarop is goed. De lens is licht en gemonteerd op de G9 heb je een combinatie waar je gerust een dag het veld ik kan zonder rug of nekklachten te krijgen.


Lumix GX Vario 35-100 mm F2.8 II ASPH
Voor deze lens kan ik maar één ding zeggen: wat een genot om mee te werken! Nergens laat deze lens steken vallen. Ook deze lens is licht in gewicht en dus bijzonder prettig om mee te werken. Een absolute toplens die gezien de prijs, maar dat geld voor de camera als alle geteste lenzen, slechts weggelegd is voor de professional en de amateur met een aanzienlijk budget.


Leica DG Vario-Elmar 100-400mm
Na de lunch heb ik de Leica DG Vario-Elmar 100-400mm mogen testen. Deze was door Panasonic extra meegenomen want die stond niet op de lijst van de te testen lenzen. Mocht je het geld daarvoor hebben dan is deze lens zeker geen weggegooid geld. Met een geweldige beeldstabilisatie en supersnelle autofocus kan je bijna geen onscherpe foto's meer maken. De lens is verder degelijk gebouwd, kan tegen een spatje regen en is voor een 100-400mm bijzonder licht te noemen.


Conclusie
De Lumix DC-G9 is licht in gewicht, veelzijdig in gebruik en makkelijk te bedienen en dus uitermate geschikt voor natuur- en wildlifefotografie zoals ik hem getest heb. Maar ook voor andere fotografiegebieden is deze krachtpatser zeker in te zetten. De conclusie mag dan ook zijn dat de Lumix G9 een complete allrounder is die bij veel fotografen het hart sneller zal laten kloppen. Als dit de standaard in systeemcamera's wordt dan zijn de grote namen als Canon en Nikon gewaarschuwd. Want de G9 zal zeker zijn plaats in de markt gaan vinden. Gezien de prijsstelling van deze topcamera is deze meer weggelegd voor de professional en de enthousiaste fotograaf met een wat groter budget.

Over de fotograaf


Richard Brenkman (49) werkt als negen jaar als adminisitratief medewerker. Naast zijn werk gaat hij graag fotograferen, dit doet hij sinds 2016. Zijn voorkeur gaat uit naar landschap- en wildlifefotografie. Hij trekt dan ook vaak de natuur in om te gaan fotograferen. Fotografie is weer hem een ontspannen hobby, waar hij rustig van wordt.

Wil je meer foto's zien van Richard? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

Meer weten over de Panasonic DC-G9? Bezoek dan de partnerpagina op Zoom.nl

Panasonic Lumix G9 getest door Roelie Schipperus

De reden waarom Roelie de systeemcamera van Panasonic wilde testen tijdens een workshop? Een spiegelreflex hoor je klikken, zelfs op stilstand. Bij het fotograferen van een uitvaartplechtigheid, wat ik sinds vorig jaar doe, is dat storend, dan heb je liever een geluidloze systeemcamera. Dit geldt voor trouwreportages, maar ook voor wildlifefotografie. Heb je het net voor elkaar dat je uit de wind staat en de dieren je niet ruiken, horen ze je camera klikken...

De testdagen begint druilerig, maar na de introductie en de koffie blijft het de hele dag droog. Het is altijd even wennen aan een nieuwe camera. De Lumix G9 is daar geen uitzondering op. Maar na de stop in het eerste dierenverblijf lukt het aardig om alle knoppen en hun toepassing te vinden. En dan wordt het leuk!


De camera
De Lumix G9 is lekker licht van gewicht en hij ligt fijn in de hand. De bediening gaat prettig, de knoppen zitten dicht bij elkaar. Met duim en wijsvinger kun je overal bij. Wanneer je de camera aanzet schakelt hij automatisch live view in. Houd je hem vervolgens dicht bij je gezicht, dan gaat live view vanzelf uit en kun je de zoeker gebruiken. Het vari-angle scherm is royaal en helder. Makkelijk als je hele hoge of juist heel lage standpunten in wilt nemen. In de liveview-modus zit een bijzonder prettige tracking functie: als je die gebruikt en je stelt scherp op wat je scherp wilt hebben (de ogen bijvoorbeeld) en het beestje begint dan heen en weer te wandelen, dan volgt de camera die beweging en blijft hij de ogen vasthouden.

Op het scherm kun je ook, als je dat wilt, een soort "adviesinstelling" van de camera zien wanneer je in de M-stand fotografeert. De camera laat dan zien welk diafragma, sluitertijd en ISO je hebt gekozen en geeft met zwarte (goed) en rode (minder goed) balkjes aan of dat een verstandige keuze is. Voor de
gevorderde fotograaf is dat natuurlijk niet zo nodig maar je kunt dat uitzetten. Voor wie nog niet zo lang fotografeert en wat ondersteuning nodig heeft, lijkt mij dit wel een prettig hulpmiddel.

Tijdens de testdag heb ik 3 lenzen gebruikt: de Leica DG 12-60/F2.8-4.0, Lumix G Vario 35-100/F2.8II en de Leica DG 50-200/F2.8-4.0. Alle drie leveren ze scherpe foto's, en alle drie zijn ze relatief licht in gewicht.


De Leica DG 12-60
Deze zou ik vooral gebruiken voor groothoekbeelden. In het gebied van de wallaby's, waar we tussen de dieren konden lopen, heb ik dat gedaan. Maar die wallaby's houden natuurlijk wel hun afstand. Toen ik met de foto's thuiskwam en wilde laten zien dat de Leica DG 12-60 zo scherp is dat je op meters afstand de nageltjes van het beestje kunt zien, moest ik natuurlijk flink croppen om hem naar voren te halen. Toch bleef de foto scherp.Panasonic DC-G9 f4, ISO 3200, 1/1250, 60 mm


De Lumix 35-100
Deze lens geeft een mooi wazige voor- en achtergrond. Je kunt er heel precies mee scherpstellen. En hij is snel. Ik heb hem gebruikt in het hoenderverblijf waar ik de ronde oogjes van de kippetjes zo mooi vond.Panasonic DC-G9 f2.8, ISO 500, 1/200, 100 mm


De Leica DG 50-200
De telelens. Door verlengingsfactor 2 van de camera, kun je deze vergelijken met een 100-400 op een full-framecamera. Dit vind ik een heel fijne lens. Hij heeft een mooi bokeh en is snel genoeg om vlugge vogels te volgen. Hij is ook scherp genoeg om zelfs het dons tussen de veertjes 'haar'fijn in beeld te brengen. Dat de lens flink scherp is, is ook te zien op een foto van een schildpad langs de waterkant. In dat verblijf zitten ook krokodillen, en daarom zit er centimeters dik glas voor. Desondanks komt de schildpad scherp in beeld.Panasonic DC-G9 f3.9, ISO 800, 1/500, 162 mm

Al met al vind ik de combinatie van deze camera met deze lenzen een prima set. Ik denk dat zowel iemand die nog niet lang fotografeert als een gevorderde fotograaf van deze camera veel plezier zal kunnen hebben.

Over de fotograaf

Roelie Schipperus fotografeert al een jaar of tien met grote regelmaat. Ze heeft een aantal fotografiecursussen gevolgd. Haar vaste camera? Een spiegelreflexcamera. Ze maakt vooral veel reportages, maar is sinds vorig jaar begonnen met uitvaartfotografie. Een mooie en bijzondere tak van fotografie, aldus Roelie.

Wil je meer foto's zien van Roelie? Bezoek dan haar profiel op Zoom.nl

Meer weten over de Panasonic DC-G9? Bezoek dan de partnerpagina op Zoom.nl

Panasonic Lumix G9 getest door Willy Backhaus

Op 4 oktober togen we naar landgoed Hoenderdaell, een kleinschalig dierenpark in Anna Paulowna (Noord-Holland). Hier vind je een aantal dieren in een vrij natuurlijke omgeving. De lorituin was heel bijzonder, en ook het gedeelte van stichting leeuw is erg leuk. Hier leren ze de grote katten jagen en eventueel als het kan voor te bereiden op de terugkeer naar de natuur.

Na een kop koffie kregen we van Panasonic een korte introductie over de camera en de objectieven. Die dag konden wen een aantal lenzen uitproberen. Ik had de standaard zoomlens 12-60 mmF2.8-F4.0, de 35-100 mm F2.8, de 50-200 mm F2.8-F4.0 en de vaste 200 mm F2.8 lens.


Aan de slag
De camera is vrij groot voor een systeemcamera qua formaat, maar niet hinderlijk. Het gewicht was ook prima en de camera lag goed in de hand, dankzij de goede grip. Volgens Panasonic is de DC-G9 een snelle en veelzijdige camera. Ik moet zeggen dat de camera best wel goed in elkaar zit. Je kunt de camera gemakkelijk instellen met de keuze knoppen bovenop en ook achterop. Het enige waar ik wel aan moest wennen was de plek van het voorste stelwiel. Ik heb zelf liever de draaiknop bovenop, daardoor moest ik deze knop iedere keer zoeken vanwege het instellen van de diafragma.

Wat mij zeer positief verrast heeft, is de duidelijke en heldere viewfinder en het touchscreen display. Het keuze menu had ik achterop het display staan en door de ISO, sluitertijd of diafragma aan te raken kon je dit gelijk instellen. Je kon ook heel duidelijk het juiste bereik van bv. de sluitertijd zien. De instellingen die niet goed waren, werden in het rood weergegeven, handig!

Hierdoor kan je alle belangrijke basic instellingen snel en duidelijk aanpassen. Dit is zeer goed gedaan, je kunt trouwens ook een persoonlijk menu maken! De camera is ook snel, niet alleen met het maken van foto's maar ook met opstarten. Als je de camera op repeteer instelt (snel) dan is het net een mitrailleur. Je kunt ook 6k Photo instellen. De camera maakt dan een serie van foto's, daarna kun je jouw beste foto eruit kiezen. De camera heeft veel instellingen, een 2 tal hoge resolutie instellingen, focustacking en ga zo maar door. Zeer veelzijdig.Panasonic DC-G9 f2.5, ISO 1600, 1/250, 200 mm


Lenzen
Deze dag heb ik twee standaard lenzen getest en twee pro lenzen namelijk de 35-100 mm F2.8 en de lens met vast brandpunt, 200 mm F2.8. De eerste 2 zijn fijne lenzen om mee te werken niet zwaar en onder normale lichtomstandigheden goed te gebruiken. De andere 2 lenzen zijn natuurlijk veel beter. De 200mm was heel zwaar maar lag toch goed in balans met de camera. De 35-100 mm lens vond ik persoonlijk de fijnste lens. Lekker lichtgevoelig en niet zwaar en toch een redelijk bereik.

In de dierentuin heb je niet altijd de ideale omstandigheden, denk aan glas, kooien en licht omstandigheden. Ondanks dat kon ik buiten met de standaardlenzen goed overweg zonder dat de ISO hoger moest zetten. Met de andere 2 lenzen kon je natuurlijk veel verder gaan. Ook is de stabilisatie van de camera goed te gebruiken, mede door de combinatie met de stabilisatie in de lens. Door het vrijkantelbare scherm achterop is geen enkele positie moeilijk. Je kan onder alle omstandigheden goed fotograferen. Dat is het prettige van systeemcamera's. Deze zijn een stuk handelbaarder.

De lori's (gekleurde papegaaien) waren hierdoor goed en gemakkelijk te fotograferen. Ook kan je met de juiste instellingen makkelijk door de kooien heen fotograferen. Alleen is dan de 200mm lens (400mm 35mm equivalent) wel aan de zware kant. De 35-100 mm lens was dan wel duidelijk in het voordeel. M.i. is de beste combinatie voor de camera de 35-100 mm lens.

De foto's zijn over het algemeen goed van kwaliteit, alleen valt het mij op dat als je de ISO omhoog gooit dat er een ruis ontstaat (kleurruis). Ik had de camera op ISO 1600 staan.Panasonic DC-G9 f4.0, ISO 1600, 1/60, 200 mm


Panasonic DC-G9 f4.0, ISO 1600, 1/800, 200 mm


Conclusie
De Lumix DC-G9 is een fijne en gebruiksvriendelijke camera om mee te werken. De menu's zijn doordacht en intuïtief. In combinatie met de 35-100 mm is dit een fijne camera. Maar de kwaliteit van de foto's vind ik wel minder. De lenzen zijn wel goed, maar deze heb ik niet kunnen testen met mijn huidige camera. Ik ben wel bekend met de kwaliteit van de Panasonic lenzen.

Over de fotograaf
Willy Backhaus is naast zijn reguliere baan werkzaam als professioneel fotograaf. Hij is gespecialiseerd in architectuurfotografie, zowel binnen als buiten en productfotografie. In zijn vrije tijd fotografeert hij graag landschappen en portretten.

Wil je meer foto's zien van Willy? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl

Meer weten over de Panasonic DC-G9? Bezoek dan de partnerpagina op Zoom.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25870-workshop-wildlifefotografie-met-de-panasonic-dc-g9.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Resultaten expertuitdaging: spelen met bewegend licht]]> Tue, 18 Dec 2018 10:08:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Zoom.nl


Moneyfish

Facebook


Eduardo de Mxr


Diana Kievit


Jeroen de Jongh


Heleen Vos


Patrick van Dijk


Stefan Grit

Instagram


Dorien Mellaerts


Annette Roijaards Photography


Jorrit Bolhuis

Ook meedoen aan een expertuitdaging? Iedere week dage we jou uit om mee te doen aan een nieuwe opdracht! Houd onze website dus goed in de gaten en wie weet plaatsen wij jouw foto op Zoom.nl.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25883-resultaten-expertuitdaging-spelen-met-bewegend-licht.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Portretfotografie binnen en buiten de studio]]> Tue, 18 Dec 2018 10:02:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

De deelnemers doen verslag van hun ervaringen van deze dag

Het werd een creatieve dag met een Japans tintje, als knipoog naar de oorsprong van de objectieven. En omdat creativiteit geen grenzen kent, werden de objectieven niet alleen ín de studio, maar ook erbuiten getest. Want met daglicht krijg je weer hele andere mooie resultaten!

Foto: Sanne van Bergenhenegouwen - 85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 5,6 • 1/200 SEC


Terwijl model Roosmarijn voorzien wordt van theatrale kleding en make-up, hebben de fotografen de objectieven die op een tafel staan opgesteld al snel ontdekt. Vandaag gaan Bianca Jansen, Carin Deben, Hans Eras, Ineke Mighorst, Quentin Rademaker en Sanne van Bergenhenegouwen hiermee aan de slag. Er staan objectieven met vattingen voor Nikon-, Canon- en Sony-camera's (E-vatting), zodat er voor iedere deelnemer passende objectieven zijn.

De SIGMA-objectieven die deze dag getest zijn:
85mm F1.4 DG HSM | Art
105mm F1.4 DG HSM | Art
135mm F1.8 DG HSM | Art

Eerste indruk
Wat de fotografen als eerste opvalt, is het formaat van de lenzen. 'Met name de 105mm is een beest van een lens met een behoorlijk gewicht', stelt Sanne vast. 'Het is dan ook echt pro-glas wat je in handen krijgt. Gebouwd om niet alleen nu aan de hoogste eisen te voldoen, maar ook gericht op de toekomst, waarbij de aantallen megapixels van de camera's alleen nog maar verder omhoog zullen schieten', voegt Hans daaraan toe. Quentin: 'Ik was al bekend met de SIGMA 85mm Art (voor de Canon EF-mount) en de bouwkwaliteit van de Art-lenzen voor de E-vatting is niet anders. Gebouwd als tanks, en ze zien er zeer strak uit.'

Foto: Ineke Mighorst - 105mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 5,6 • 1/200 SEC


De workshop
'Enigszins uit mijn comfortzone in die prachtige studio, voel ik me verbazingwekkend comfortabel zodra we eenmaal gaan fotograferen. De aandacht gaat gelijk naar die prachtige objectieven. Bovendien zijn we met een leuk stel collega-fotografen en de sfeer is meteen goed', vertelt Carin. Richard maakt de eerste lichtopstelling en we beginnen met een grijze achtergrond. 'De 105mm-lens stelt zeer snel scherp en ook de oogautofocus van mijn Sony-camera werkt met dit objectief als een zonnetje', vertelt Ineke. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende outfits, poses en lichtopstellingen, en er wordt enthousiast geklikt en geflitst door de fotografen.

Naar buiten
Terwijl de een zich als een vis in het water voelt in de studio, neigen sommige fotografen toch ook naar wat daglichtfotografie. Bianca vertelt: 'Ik ben meer een buitenfotograaf en merk dat ik het lastig vind om de lenzen te beoordelen tijdens het fotograferen in de studio. Daarom was ik stiekem wel blij dat Richard vroeg wie er naar buiten wilde.' Ook Carin is blij om even buiten te kunnen fotograferen: 'De SIGMA 135mm F1.8 Art komt daar wat mij betreft erg goed tot zijn recht. Je hebt er buiten ook de ruimte voor en kunt dan ook heel goed zien wat een mooie scherptediepte de lens heeft, en wat een prachtige bokeh dat als resultaat oplevert.'

Foto: Bianca Jansen - 135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 200 • F 4 • 1/200 SEC


Professionele kwaliteit
'De beeldkwaliteit van de lenzen is subliem, maar bij portretten maakt dat enige nabewerking van de huid wel noodzakelijk. Met name de 85 en de 135 mm vind ik erg prettig in het gebruik, en de keuze voor een van de twee zal afhangen van persoonlijke voorkeur', vat Sanne haar bevindingen samen. Voor Carin is de SIGMA 105mm F1.4 Art de absolute topper: 'Een superscherpe lens met precies de kleurweergave waar ik als portretfotograaf heel erg blij van word.' Quentin vindt de 85mm F1.4 Art lekker om mee te werken. 'Ideaal voor portretfotografie, zowel in de studio als buiten', concludeert hij. 'Ook in de nabewerking zag ik gelijk dat de lens superscherp is en een hele mooie bokeh heeft, waar ik echt van houd', vervolgt Bianca. Maar ook over het 135mm-objectief is iedereen erg enthousiast. 'Deze lens zou ik ook wel graag zelf willen hebben, al zie ik de toepassing zelf meer voor buitenfotografie. In mijn huisstudio werk ik toch liever met kortere brandpuntsafstanden, omdat je dan makkelijker ook het hele model kunt vastleggen', vertelt Hans. Hij concludeert: 'Alle drie de lenzen zijn zeer robuust gebouwd, voelen professioneel aan, kennen een zeer snelle en betrouwbare autofocus en niet onbelangrijk: ze zijn superscherp.'

Foto: Sanne van Bergenhenegouwen - 135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 100 • F 5,6 • 1/200 SEC

Credits
Model: Roosmarijn Wind
Make-up: Orly Ben David
Studio: Sparkel Studios
Workshop door: Richard Terborg

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SIGMA.

Review van Bianca Jansen

Wat vind ik het ontzettend gaaf om een dagje SIGMA-lenzen te mogen testen in de studio met een model! Normaal fotografeer ik voornamelijk met natuurlijk licht, dus ik moet echt even uit mijn comfort zone kruipen. Onder begeleiding van Richard Terborg gaan we na een korte introductie gelijk aan de slag. We verdelen de drie verschillende SIGMA-lenzen en de lampen gaan aan.85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 6.3 • 1/160 SEC


Eerste indruk in de studio
Zelf begin ik met de SIGMA 135mm F1.8 DG HSM Art, omdat dit de brandpuntsafstand is die ik het meest gebruik wanneer ik buiten fotografeer. Het blijkt alleen best lastig om met deze lens in een studio te fotograferen, vanwege de beperkte ruimte. Op tafel staat nog een lens die op mijn Canon camera past, waarmee ik besluit verder te gaan. Dit is de SIGMA 105mm F1.4 DG HSM Art. Mijn eerste indruk is dat dit objectief groot en zwaar is, maar dat is geen reden om te stoppen. Bovendien zien de foto's er op mijn kleine schermpje al veelbelovend uit! Omdat ik alle drie de lenzen wil testen wissel ik met een mede-Canongebruiker en ga verder met het derde objectief: de SIGMA 85mm F1.4 DG HSM Art. Wat een fijne lens! Snel, zonder teveel lawaai en scherp!

135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 200 • F 4 • 1/200 SEC


Zoals gezegd ben ik meer een buitenfotograaf en ik merk tijdens het fotograferen dat ik het lastig vind om de duidelijke verschillen tussen de lenzen te onderscheiden in de studio. Het fotograferen in de studio is al nieuw voor mij, en om dan gelijk de specifieke kenmerken en verschillen te ervaren vind ik minder makkelijk dan gedacht. Stiekem ben ik dus wel blij dat Richard vraagt: "wie wilt er naar buiten?"

Naar buiten
Buiten begin ik met de SIGMA 85 mm op F 1,4, eens kijken hoe scherp ik hem dan vind. Nou, ik ben absoluut niet teleurgesteld! Wat een lens, iets groter en zwaarder dan de lenzen waar ik zelf mee schiet maar het resultaat is heel mooi. Ook in de nabewerking zie ik gelijk dat de lens super scherp is en een heel mooi bokeh heeft, waar ik echt van houd.

Omdat ik buiten eigenlijk ook graag alle drie de lenzen wil testen, wissel ik snel tijdens het veranderen van setting en ga verder met de toch weer opvallend zware SIGMA 105 mm. Ook deze test ik op F 1,4 en eerlijk is eerlijk, ook deze lens is haarscherp en het scherpstellen ging lekker snel. Zelfs wanneer het model met rook omhuld is door de rookstaaf die Richard gebruikt, heeft het objectief geen moeite met scherpstellen. Heel fijn dus!

105mm F 1.4 DG HSM | Art
ISO 200 • F 1.4 • 1/800 SEC


Op naar de volgende setting. Met nog één rookstaaf over zoeken we een andere achtergrond. Ik ren nog snel naar binnen om de SIGMA 135 mm van tafel te pakken, zodat ik kan kijken hoe deze lens buiten presteert. De foto's die ik met deze lens heb gemaakt heb ik uiteindelijk op een diafragma van F 2,2 geschoten. Het is heel even lastig om de juiste achtergrond in beeld te krijgen omdat we met z'n allen als paparazzi bij elkaar staan. Ik wil de natuur als achtergrond, en niet de gebouwen die eromheen staan. Uiteindelijk heb ik foto's gemaakt met mooi romig bokeh! En ook nu is het model weer snel scherp in beeld ondanks de rokerige omgeving.

Terug in de studio
Buiten is het erg koud, vooral voor het model. Daarom gaan we snel weer naar binnen, de studio in. Daar hebben we nog een leuk Japans achtergrondje hangen om te gebruiken als laatste setting. Binnen kies ik bewust voor de SIGMA 85 mm. Ook laat Richard nog wat leuke (voor mij nieuwe) lichtopstellingen zien en wat de effecten hiervan zijn.

85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 6.3 • 1/160 SEC


Conclusie
De drie lenzen zijn wat mij betreft erg gelijkwaardig in gebruik. Ze zijn snel, stil (handig voor ons bruidsfotografen), super scherp en leveren echt heel mooi zacht bokeh. Precies de dingen die ik zelf belangrijk vind in een lens en waar ik mijn aankoopkeuze op zou afstemmen! De SIGMA 85 mm en SIGMA 135 mm vind ik gewoonweg fantastisch! Vooral buiten komen deze twee lenzen goed tot hun recht. De SIGMA 105 mm vind ik persoonlijk te groot en te zwaar, ondanks de mooie beelden. Tijdens het fotograferen werd ons wel uitgelegd waarom deze zo zwaar is. Om een lichtsterkte te krijgen van F 1,4 met deze brandpuntsafstand heb je een grotere diameter nodig, en er zit veel glas in om de maximale scherpte en kwaliteit te kunnen leveren, ook in combinatie met de steeds beter wordende camera's. Desondanks is deze lens voor mij niet interessant. Tijdens het fotograferen ben ik heel beweeglijk en deze lens past daar voor mij niet goed bij. Tot slot kan ik concluderen dat alle drie de lenzen zo ongelofelijk scherp zijn, dat je er eigenlijk een cursus retoucheren bij zou moeten nemen, vooral bij gebruik in de studio. Met deze kwaliteit zie je echt alles!

Bianca Jansen heeft deze dag met haar eigen Canon fullframe camera gewerkt en heeft daarop de volgende SIGMA-objectieven getest:
85mm F1.4 DG HSM | Art
105mm F1.4 DG HSM | Art
135mm F1.8 DG HSM | Art
Ga naar de volgende review.

Review van Carin Deben

Ontzettend tof dat ik ben uitgenodigd om de nieuwste SIGMA Art-objectieven te mogen testen. Ik ben al SIGMA-fan en fotografeer echt alles met mijn twee SIGMA Art 35mm en 50mm objectieven. Tijdens deze testdag worden we ook nog eens begeleid door Richard Terborg in de studio. Als echte daglichtfotograaf vind ik dit natuurlijk een geweldige uitdaging. Bovendien is Richard één brok energie, dus leuk wordt het sowieso.

85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 8 • 1/200 SECNa een lichte twijfel of ik wel voor het juiste gebouw sta (er wordt op dat moment volop verbouwd) is het een enorme verrassing wat er achter de gevel verscholen zit. Ik kom terecht in een prachtige grote studio waar een ontzettend prettige sfeer hangt. De ontvangst is enorm gastvrij met koffie en appeltaart. Terwijl Richard druk in de weer is met de opstelling en het model in make-up zit, is er alle tijd om kennis te maken met de vijf collega-fotografen die net als ik voor deze middag zijn uitgenodigd. Zo vaak tref je als fotograaf geen collega's en het is altijd erg leuk om te zien en te horen hoe andere werken, wat ze het liefst fotograferen en met welke apparatuur. Er worden dan ook al snel visitekaartjes uitgewisseld.

135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 100 • F 5 • 1/200 SECAan de slag
Enigszins uit mijn comfortzone in die prachtige studio, voel ik me verbazingwekkend comfortabel zodra we eenmaal gaan fotograferen. De aandacht gaat gelijk naar die prachtige objectieven. Bovendien zijn we met een leuk stel collega's. De sfeer is gewoon meteen heel goed.

Ik begin met de Sigma Art 85mm F1.4, niet op de laatste plaats omdat die bovenaan mijn verlanglijstje staat en ik erg benieuwd ben of dat na vandaag nog zo zal zijn. Omdat ik nooit in de studio fotografeer, heb ik ook geen specifieke verwachtingen van deze lens in de studio, maar ben ik gewoon heel benieuwd wat deze lens me zal brengen en hoe deze aanvoelt tijdens het fotograferen. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de 105mm en de 135mm. Dat je voor de 135mm wat ruimte nodig hebt spreekt natuurlijk voor zich, en dat kan in een studio soms lastig zijn. Op dit moment ben ik eigenlijk meer gefocust op het fotograferen in de studio dan op de prestaties van de lenzen.

105mm F 1.4 DG HSM | Art
ISO 320 • F 1.8 • 1/2500 SECNa een tijdje wordt besloten om even naar buiten te gaan om de lenzen ook in daglicht te kunnen testen. Ik moet toegeven dat ik mij, eenmaal buiten, weer als een vis in het water voel. Eigenlijk kan ik buiten ook pas echt de eigenschappen van de verschillende lenzen ervaren.

Conclusie
De Sigma Art 85mm F1.4 voldoet eigenlijk wel aan mijn verwachtingen. Deze heeft een mooie brandpuntafstand en een prachtig bokeh. De enorme scherpte overtreft echter mijn verwachtingen, heel mooi!

De Sigma Art 135mm F1.8 komt vooral buiten erg goed tot zijn recht. Je hebt er buiten ook de ruimte voor en kunt dan ook heel goed zien wat een mooie scherptediepte de lens heeft en wat een prachtig bokeh dat als resultaat oplevert.


105mm F 1.4 DG HSM | Art
ISO 320 • F 1.8 • 1/1250 SECMaar de absolute topper is voor mij toch wel de Sigma Art 105mm F1.4. Ik ben ook erg benieuwd hoe deze presteert als portretlens. Het is een absolute top-lens met als enig minpuntje dat hij vrij zwaar is. Dat weegt echter niet op tegen het resultaat. Een superscherpe lens met precies de kleurweergave waar ik als portretfotograaf heel erg blij van word. Dat de lens ook nog eens een heel mooi bokeh geeft is nog een extra pluspunt. Kortom, de Sigma Art 105mm F1.4 staat vanaf nu met stip bovenaan mijn verlanglijstje!

Carin Deben heeft deze dag met haar eigen Canon fullframe camera gewerkt en heeft daarop de volgende SIGMA-objectieven getest:
85mm F1.4 DG HSM | Art
105mm F1.4 DG HSM | Art
135mm F1.8 DG HSM | Art
Ga naar de volgende review.

Review van Hans Eras

Op een mooie dag in November was ik samen met vijf andere fotografen uitgenodigd bij Sparkel Studio's in Amsterdam. Daar mochten wij tijdens een workshop studiofotografie drie SIGMA-lenzen testen. Er was een model geregeld, een visagiste en Richard Terborg als begeleidend fotograaf. De studio zelf leek wat verborgen te zitten op het industrieterrein, maar eenmaal binnen had het alles wat je van een moderne fotostudio mag verwachten. En wat heerlijk was: ruimte! Iets wat ik in mijn tot thuisstudio omgebouwde huiskamer zeker niet heb. En dan is niet alleen vloeroppervlak prettig, maar zeker ook hoogte.


85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 200 • F 8 • 1/200 SECEerste indruk
Bij binnenkomst stonden de lezen al te pronken op tafel. Een imposant gezicht, want dat is wat gelijk opvalt aan de ART-lijn van SIGMA. Het zijn lenzen van formaat. De lenzen die we tijdens de workshop konden gebruiken waren de 85mm F1.4, de 105mm F1.4 en de 135mm F1.8. De lens die er voor mij qua formaat gelijk het meeste uitsprong was de 105mm F1.4 lens. Een lens met een enorme diameter (filtermaat van maar liefst 105mm) waardoor deze al snel bij ons diverse bijnamen kreeg, zoals 'de duikboot' en 'de wasmachine'. Ook qua gewicht zijn de lenzen fors. Het is dan ook echt pro-glas wat je in handen krijgt. Gebouwd om niet alleen nu aan de hoogste eisen te voldoen, maar ook gericht op de toekomst waarbij de megapixels van camera's alleen nog maar verder omhoog zullen schieten.

Model klaar? Licht klaar? Fotografen klaar? Shooten maar!


85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 80 • F 7.1 • 1/200 SECDe Sigma 85mm F1.4 DG HSM Art
Een prachtige lens die goed aanvoelt. Het materiaal is robuust, voelt zeer degelijk en is mooi afgewerkt. Met deze lens ben ik begonnen, omdat ik zelf ook veel met 85mm schiet. Deze brandpuntsafstand is prettig en veelzijdig voor portretfotografie in de studio. Ter vergelijk had ik ook mijn eigen 85mm F1.8 lens meegenomen. Qua look en feel al een heel verschil moet ik zeggen. De SIGMA-lens is niet alleen lichtsterker, deze oogt en voelt echt als een hogere klasse. Het fotograferen met de 85mm is erg prettig. Scherpstellen is super snel en dan die scherpte! Dit laatste was natuurlijk vooral zichtbaar achteraf, wanneer ik de foto's in Lightroom had geladen. Waar ik met mijn huidige lens nog wel eens last heb dat de auto focus ernaast zit, is dat met de SIGMA-lens vrijwel niet voorgekomen, of was het in ieder geval niet de lens te verwijten.

Ik vind deze lens bijzonder goed geschikt voor het maken van portretten, zeker als je maar een beperkte ruimte hebt. De lichtsterkte van F1.4 is natuurlijk fenomenaal, alleen is een dergelijk diafragma in een studio niet altijd even makkelijk. Tijdens het fotograferen binnen met de 85mm, heb ik dan ook gebruik gemaakt van een voor mij gebruikelijk diafragma rond de F8.


135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 160 • F 8 • 1/125 SECDe Sigma 105mm F1.4 DG HSM Art
De 105mm F1.4 is wat mij betreft de lens die het meeste opvalt. En dan heb ik het nog niet over de prestaties, maar over het formaat. Met zijn filterdiameter van 105mm oogt deze kolossaal. Ook het gewicht van deze lens is fors. Bij het wisselen naar deze lens heb je echt het idee dat je extra voorzichtig moet zijn. Door het formaat voelde het wat onhandig aan. Met deze lens heb ik zowel binnen als buiten gefotografeerd. Eenmaal bezig heb je zelf minder in de gaten dat de lens groot of zwaar is. Al kan ik mij voorstellen dat je dit na een lange tijd fotograferen wel gaat merken. Binnen heb ik weer gewerkt met een gemiddeld diafragma van F9, maar buiten kon ik gelukkig het diafragma meer open zetten.

De Sigma 135mm F1.8 DG HSM Art
Deze lens zou ik ook wel graag willen hebben, al zie ik de toepassing zelf meer voor buitenfotografie. In mijn huisstudio werkt ik toch liever met kleinere brandpuntafstanden omdat je dan makkelijker ook het hele model kunt vastleggen. Aangezien de Sparkel Studio waar we de shoot hadden ruim bemeten was, was ook deze lens goed binnen te gebruiken. Zeker als je toch maar een deel van het model op de foto wilt vastleggen. Ook met deze lens heb ik buiten een groter diafragma gebruikt (F2.8), terwijl ik binnen weer teruggreep op de vertrouwde F8.


105mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 200 • F 7.1 • 1/200 SECConclusie
Alle drie de lenzen hebben een aantal overeenkomstige kenmerken. Ze zijn zeer robuust gemaakt, voelen professioneel aan, kennen een zeer snelle en betrouwbare auto focus en niet onbelangrijk, zijn super scherp. Dus afhankelijk van de brandpuntsafstand die je nodig hebt voor je doel, kent de Art-lijn een bijpassende pro-lens. Helaas hebben we geen 50mm kunnen testen. Dit zou nog een mooie aanvulling zijn geweest. Het enige nadeel wat je wel hebt bij zo'n super scherpe lens, hij is onverbiddelijk is als het gaat om huidimperfecties. Hou dus rekening met meer benodigde tijd bij het retoucheren als je tenminste een gladde huid belangrijk vindt.

Hans Eras heeft deze dag met zijn eigen Nikon fullframe camera gewerkt en heeft daarop de volgende SIGMA-objectieven getest:
85mm F1.4 DG HSM | Art
105mm F1.4 DG HSM | Art
135mm F1.8 DG HSM | Art


Over Hans Eras
Ik ben Hans, 50 jaar en woon sinds 2001 in het fotogenieke Amersfoort. Zeer leergierig naar diverse aspecten in de fotografie, maar vooral geïnteresseerd in studio-portretfotografie. Als hobbyfotograaf ben ik dagelijks bezig mij te verdiepen in alles wat te maken heeft met het verkrijgen van een mooi beeld. De mogelijkheden van verschillende lichtopstellingen, gebruik van modifiers en alle aspecten van nabewerking. Geregeld wordt de woonkamer omgebouwd tot thuisstudio en worden vrienden/vriendinnen en zeker ook mijn drie kinderen op de gevoelige digitale plaat vastgelegd. Ik probeer het leren via tutorials en YouTube video's zoveel mogelijk af te wisselen met het daadwerkelijk fotograferen en nabewerken. Veel oefenen dus en telkens mijzelf verbeteren. Of zoals een van mijn eerste YouTube helden, Joe Edelman, zo mooi zegt: 'Your best shot is your next shot'.

Ga naar de volgende review.

Review van Ineke Mighorst

Op 16 November is het zover. Ik mag de nieuwe SIGMA Art-lenzen proberen. Een klein feestje voor mij, omdat de media bol hebben gestaan met lovende kritieken over deze lenzenserie. Daarom ben ik erg nieuwsgierig naar de prestaties.

Na een mistige rit op de autoweg en enig gezoek, vind ik de studio. Er zijn al fotografen aanwezig en het aangeboden kopje koffie sla ik niet af. Het is even aftasten, maar al snel ontwikkelt zich een levendig gesprek tussen de zes deelnemers. De workshop wordt gegeven door Richard Terborg. Na wat details over de lenzen is het onze beurt om de mooie lenzen te proberen.
Ze staan in volle glorie te glimmen op een tafeltje. Negen stuks verdeeld in drie groepen, met vattingen voor Sony, Nikon en Canon camera's. Wat een beesten van lenzen zijn dit, met hun grote filtermaat.

135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 100 • F 7.1 • 1/125 SECEerste indruk van de 105mm F1.4 DG HSM Art
Ik til voorzichtig de 105mm F1.4 lens op. Ik had al gelezen dat hij zwaar is (1645 gram) en dat is hij ook. Onmiddellijk schiet de vraag in mijn gedachten: ga ik dit trekken? Ben ik sterk genoeg hiervoor? Toch is dit mijn primaire keus om mee te fotograferen, want ik ben zo nieuwsgierig naar deze lens.

De lens schroeft soepel op de camera. Met zijn filtermaat van 105mm is de lenskap groot. Hoe krijg ik de zonnekap eraf? Er zit een schroefje op dat ik losdraai en zowaar, het geheel komt los. Ik vind het schroefje een lelijke pukkel op de zonnekap. Om te zien is de lens net een Michelinmannetje: lomp en dik. Maar goed, die heeft het ook gered in de wereld en het zegt niets over de performance. De lens is uitgerust met een cradle en een AF/MF schuif. Hij ligt niet helemaal lekker in de hand en heeft de neiging naar voren te kantelen. Dan richt ik mijn camera naar de donkere gang, de autofocus reageert meteen goed en snel. Niets mis mee.

85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 3.5 • 1/160 SECAan de slag met de 105mm F1.4 DG HSM Art
De eerste opstelling is een studiosetting. Richard heeft de lichten opgesteld en we maken gebruik van een grijze achtergrond. De lens stelt zeer snel scherp en de eye-autofocus van mijn camera werkt hiermee ook als een zonnetje. Als ik vraag aan het model haar hoofd snel te bewegen blijft het geheel in focus. Ik fotografeer op F5.6 waarbij de achtergrond mooi zacht wordt. Later test ik de lens ook nog buiten op F1.4. Ook hier geen problemen met scherpstellen en de achtergrond is fantastisch vervaagd. Naarmate ik de lens langer in mijn handen houd, lijkt het gewicht van de lens minder te worden.

Ik vind deze 105mm een prachtige portretlens, die zowel buiten als binnen een uitstekende performance geeft. Hij is SCHERP. Het lijkt alsof de huid met een microscoop vergroot is. Iedere oneffenheid is zichtbaar dus retoucheren is wel aan te raden. Door zijn gewicht is dit geen dagelijkse lens om mee op stap te gaan, dat is jammer. Ik denk namelijk dat hij het in de natuur ook goed zou doen, al heb ik daar niet op getest. De brandpuntsafstand van 105mm is door zijn compressie aantrekkelijk voor portretfotografie. Mocht je niet tegen de prijs opzien en ben je sterk, dan is dit zeker een aanrader. Portret- en productfotografen zullen erg blij zijn met deze lens.

85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 5.6 • 1/125 SEC85mm F1.4 DG HSM Art
Naar deze lens ben ik minder nieuwsgierig omdat ik zelf in het bezit ben van de 85mm Sony Zeiss Batis F1.8. Natuurlijk is er een verschil in diafragma, maar ik ben heel tevreden over mijn Batis; al vermoed ik dat de SIGMA een fractie scherper is, wat later ook blijkt. Het voordeel van de Batis is het gewicht van 524 ten opzichte van 1131 gram.

De SIGMA 85mm lens heeft een AF/MF switch, voelt degelijk en goed gebouwd aan. De lens is niet gestabiliseerd. De focusring draait soepel en de lens is goed in balans op de camera. Ik probeer deze lens uit op een grotere afstand, iets dat ik niet snel doe met een 85mm. Eye-autofocus werkt ook en het kader rond het gezicht komt razendsnel in beeld. De scherpstelmotor werkt als een zonnetje en ik hoor geen lawaai. De beelden op mijn computer van de op grotere afstand genomen foto laten een verbazingwekkend scherp beeld zien over het hele beeld. Alom een aanrader voor portret-, product- en reportagefotografie.

105mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 5,6 • 1/200 SEC135mm F1.8 DG HSM Art
Weer zo'n prachtige lens uit de Art serie. Hij voelt goed gebouwd aan en is voorzien van een AF/MF switch. De minimale scherpstelafstand is 87,5cm, wat het maken van close-ups mogelijk maakt met deze langere lens. De lens ligt goed in balans. De autofocus is razendsnel op mijn Sony A7R III. Ook het handmatig scherpstellen werkt soepel. Zonder zonnekap is de lens aanzienlijk minder groot om te zien. Door de compressie wordt de achtergrond naar het model getrokken, waardoor het model er echt uitspringt. In de zwart-wit foto kun je het verloop van de scherptediepte zien. In de buitenopname met een diafragma van F1.8 is het zachte bokeh mooi te zien.

Onder de streep
Alle drie de SIGMA-lenzen zijn fantastisch en zeker een aanrader. Doordat de 105mm een diafragma van F1.4 heeft, heb ik een lichte voorkeur voor deze lens. De scherpte over het hele vlak is goed en ik heb geen vertekening gezien in de hoeken. Al met al was het een zeer geslaagde dag en zijn mijn verwachtingen helemaal uitgekomen. Er zat een heerlijke dynamiek in de groep. Sparkel Studios is ruim opgezet en wij zijn er zeer gastvrij ontvangen met koffie en appeltaart.

135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 160 • F 1.8 • 1/1250 SEC


Ineke Mighorst heeft deze dag met haar eigen Sony fullframe systeemcamera gewerkt en heeft daarop de volgende SIGMA-objectieven getest:
85mm F1.4 DG HSM | Art
105mm F1.4 DG HSM | Art
135mm F1.8 DG HSM | Art

Over Ineke Mighorst

Ik ben Ineke, ik ben 70 jaar geleden op deze aardbodem gekomen en fotografeer al vanaf mijn 9de. Mijn vader was een enthousiast fotograaf. Ik kan me de oude dia's die hij van ons maakte nog herinneren. Ook het ontwikkelingsproces in de donkere (bad)kamer maakte indruk. Tegenhouden en doordrukken waren sleutelwoorden. De geur van de ontwikkelingsvloeistof vergeet je niet meer en voordat je het in de gaten hebt ben je besmet met het fotografievirus. Toen mijn kinderen werden geboren, had ik een Minolta SRT in bezit. Foto's werden weer in de badkamer ontwikkeld. Het digitale tijdperk heeft mij ingehaald en de Minolta, met een korte uitstap naar Canon, is uiteindelijk vervangen voor een Sony A7R III. Na mijn pensionering kwam er tijd vrij om mijn hobby te intensiveren. Ons huis heeft een stal, die door mijn man verbouwd werd tot studio. Hier kan ik heerlijk werken. Het feit dat ik modellen en MUAH's over de vloer krijg houdt me jong, alle studies over nabewerking houden mijn geest lenig en het gezeul met apparatuur en statieven houdt mijn lichaam in conditie. Kortom, ik kan niet zonder mijn passie.

Ga naar de volgende review.

Review van Quentin Rademaker

Onlangs heb ik drie SIGMA-lenzen mogen tijdens een workshop studiofotografie, welke gegeven werd door Richard Terborg. Dit waren de 85mm, 105mm en de 135mm Art-objectieven. Deze heb ik getest op mijn Sony A7III (E-mount). Het event zelf was leuk gepresenteerd, in de gave Sparkel Studios in Amsterdam. Onder de deelnemende fotografen waren een paar bekenden van mij, wat het extra leuk maakte. Tijdens de workshop zijn we ook nog even naar buiten gegaan met z'n allen om de lenzen ook daar uitvoerig te testen. Bovendien was voldoende koffie en koek aanwezig, dus al met al was het een geslaagde dag.

105mm F 1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 8 • 1/125 SEC85mm F1.4 DG HSM Art
Ik was al bekend met het SIGMA 85mm Art-objectief met Canon-vatting en de bouwkwaliteit van de Art-objectieven met E-mount is niet anders. Ze zijn gebouwd als tanks en zien er zeer strak uit. Overigens is er technisch niet veel verschil, behalve dat de lens voor de E-mount net iets langer is van formaat dan die met Canon- en Nikon-vatting.

De 85mm F1.4 is scherp en is lekker om mee te werken. De brandpuntafstand van 85mm spreekt mij vooral aan omdat ik deze zelf vaak gebruik voor portretfotografie. Het scherpstellen gaat snel en accuraat. Kortom, een ideaal objectief voor portretfotografie, zowel in de studio als buiten.

105mm F1.4 DG HSM Art
De 105mm F1.4 is een beetje een apart geval. De lens is scherp maar is naar mijn gevoel niet echt snel met scherpstellen. De brandpuntafstand van 105mm is een mooie bonus, maar het gewicht van de lens en het ontwerp is wat aan de grote kant (zeker met de zonnekap erop). De lens is zelfs voorzien van een statiefgondel en dat mag ook wel. De filtermaat van deze lens is maar liefst 105mm, dus mocht je hier een filter op willen plaatsen dan gaat dat een paar duiten kosten. Buiten dit alles om is de lens heel goed gebouwd, heeft bijna geen last van aberratie en vervorming en heeft een mooi bokeh bij een open diafragma. Deze lens komt met name goed tot zijn recht in combinatie met camera's met een hoge resolutie en is daarmee ook goed voorbereid op de toekomst. De lens is niet alleen erg geschikt voor portretfotografie maar door de minimale sagittale coma flare is het ook een goede keuze voor astrofotografen.


85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 7.1 • 1/125 SEC135mm F1.8 DG HSM Art
De brandpuntafstand van 135mm is wat mij betreft uiterst geschikt voor portretfotografie. De bouwkwaliteit van deze lens is, net als van elke andere SIGMA Art-lens, zeer goed. Ook de scherpte is zeer goed, zoals je van SIGMA kunt verwachten. Net als bij de 105mm Art vond ik de scherpstelsnelheid af en toe wat langzamer dan ik gewend ben van de Sony-lenzen, maar desalniettemin is dit wel een mooie lens om mee te werken. Kortom, een goede keuze voor een mooi scherp resultaat, zeker in combinatie met een Sony A7R III body (met 42MP) komt deze goed tot zijn recht.

Onder de streep
De bovenstaande lenzen hebben alle drie 9 diafragmabladen en hebben een minimaal diafragma van F16. Omdat de lenzen zijn ontworpen voor spiegelreflexcamera's zijn deze voor de Sony E-mount wat langer dan de Art-lenzen met Canon- en Nikon-vatting. Hoewel de 85mm en de 135mm zeer makkelijk in de hand liggen, valt dat bij de 105mm Art een beetje tegen. Daarnaast was de 85mm iets sneller in een low light setting dan de 105mm en de 135mm.

Ik heb de drie lenzen zowel in de studio als buiten getest. Ik heb diverse aspecten kunnen testen, waaronder de scherpstelsnelheid en de prestaties in low light situaties. Omdat ik met name portretfotografie doe, heb ik me daarop gefocust bij het testen. Mijn conclusie is dat ik over het algemeen goed tevreden ben en verrast ben door de scherpte van vooral de 105mm en de 135mm, maar dat was ook te verwachten, gezien de hoeveelheid kwaliteitsglas die in de lenzen is toegepast. Ook wat betreft de prijs zijn dit zeer interessante opties. Je krijgt veel kwaliteit voor weinig.

105mm F 1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 1.4 • 1/1600 SEC


Quentin Rademaker heeft deze dag met zijn eigen Sony fullframe systeemcamera gewerkt en heeft daarop de volgende SIGMA-objectieven getest:
85mm F1.4 DG HSM | Art
105mm F1.4 DG HSM | Art
135mm F1.8 DG HSM | Art

Over Quentin Rademaker
Mijn naam is Quentin Rademaker en ik houd mij vooral bezig met portret- en fashionfotografie. Daarbuiten fotografeer ik ook graag evenementen. Fotografie laat me uitdrukken wat ik denk en voel op manieren die woorden nooit zouden kunnen doen. Mijn camera is echt een verlengstuk van mij en ik ken deze van binnen en buiten. Ik weet dat het een beetje een cliché is om te zeggen, maar ik ben helemaal dol op wat ik doe! Ik vind inspiratie overal om me heen. Ik word geïnspireerd door het leven, door muziek, door films die ik heb gezien, kleuren en de manier waarop mensen omgaan met hun dagelijks leven.

Ga naar de volgende review.

Review van Sanne van Bergenhenegouwen

De dag zelf is erg gezellig en er hangt een ontspannen sfeer. Richard is er altijd goed in om iedereen op zijn gemak te laten voelen en er voor te zorgen dat niemand het gevoel heeft bij een heel stijve workshop te zijn beland. Het model wordt door Richard in mooie styling gehuld en hij zet een aantal lichtopstellingen voor ons klaar in de studio. Nadat we daarmee hebben gewerkt gaan we ook nog even naar buiten waar het arme model in de kou in een kimono voor ons poseert terwijl Richard om haar heen danst met een rookstaaf. Al met al hebben we gedurende de middag de lenzen kunnen uittesten onder een aantal verschillende omstandigheden.

85mm F1.4 DG HSM | Art
ISO 100 • F 5,6 • 1/200 SECTijdens de workshop hebben we drie verschillende lenzen mogen testen: de 85mm, de 105mm en de 135mm uit de SIGMA Art serie. Alle drie de lenzen zijn lichtgevoelig (F1.4 en F1.8) en geven prachtig bokeh in combinatie met een super scherpte op de plekken waar dat moet. Omdat ik zelf geen technische fotograaf ben, ben ik tijdens het testen vooral uitgegaan van mijn eigen gevoel, mijn indrukken en ervaringen, en ga ik verder niet in op de technische specificaties van de lenzen of de mogelijkheden daarvan.

Eerste indruk
Mijn eerste indruk is dat de lenzen allemaal flinke jongens zijn; met name de 105mm is een beest van een lens met een behoorlijk gewicht. De andere twee lenzen voelen goed stevig aan, maar zijn zeker niet zo zwaar als de 105mm. Deze heeft dan ook als enige de mogelijkheid om de lens aan een statief te bevestigen d.m.v. een statiefgondel, wat geen overbodige luxe is. De 85mm en de 105mm hebben een diafragma van F1.4 en de 135mm heeft een diafragma van F1.8. Alle drie de lenzen zijn dus geschikt om te fotograferen onder 'slechtere' lichtomstandigheden en kunnen een mooie kleine scherptediepte weergeven.


135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 100 • F 1,8 • 1/320 SECGebruik
Gedurende de dag hebben we alle drie de lenzen uit mogen proberen, zowel in studio-setting als buiten met daglicht. Ik ben zelf vooral bekend met het fotograferen onder de controleerbare omstandigheden van een studio, en heb aanzienlijk minder ervaring met bestaand (dag)licht. We beginnen de dag in de studio, waar direct een nadeel zich aandient: zonder filters maak je nooit optimaal gebruik van de lichtgevoeligheid van de lenzen. We werken met een diafragma tussen de F5.6 en F8 omdat de foto anders al snel overbelicht raakt. Hier merken we dus nog niet veel van de bokeh-mogelijkheden, maar dat de lenzen enorm scherp zijn is wel duidelijk (een goede visagiste of kennis van retoucheren is geen overbodige luxe).

Pas als we naar buiten gaan wordt het grote voordeel van de lenzen duidelijk voor mij: ze zijn zo lichtgevoelig dat zonder een al te hoge ISO (ik heb bijna de hele tijd op ISO 100 gefotografeerd) mooie scherpe foto's te maken zijn, met een hele mooie zachte bokeh. Dit is voor het eerst vandaag dat ik merk dat de lenzen voorbij de grenzen van mijn eigen lenzen gaan en ik makkelijk fotografeer onder omstandigheden waar ik met mijn eigen materiaal mee worstel.


135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 100 • F 1,8 • 1/320 SECHet fotograferen met de 105mm is een beetje een uitdaging; er een hele dag mee fotograferen zou gegarandeerd spierpijn opleveren. Ik kan me ook voorstellen dat het formaat van de lens voor een onervaren model wat intimiderend over kan komen. Daarnaast ontneemt het gewicht mij veel bewegingsvrijheid en spontaniteit tijdens het fotograferen (zeker wanneer je gebruik zou maken van een ondersteunend statief). Vooral bij een lens met een vaste brandpuntsafstand loop ik graag heen en weer, en met dit formaat is dat nogal een gesjouw.

De 85mm is wat mij betreft een perfecte portretlens. De brandpuntsafstand voelt voor mij heel natuurlijk aan bij het maken van een portret en leent zich ook uitstekend voor het fotograferen van een halftotaal portret.

Aan de 135mm moet ik een beetje wennen. Er moet wat meer afstand worden genomen van het model, en als je een halftotaal of totaalportret wilt fotograferen is het een vereiste dat de studio niet te klein is.

135mm F1.8 DG HSM | Art
ISO 100 • F 5,6 • 1/200 SECSamenvattend
De beeldkwaliteit van de lenzen is subliem, maar bij portretten maakt dat enige nabewerking van de huid noodzakelijk. Niet iedere fotograaf zal daar tijd voor hebben of op zitten te wachten. Met name de 85mm en 135mm zijn erg prettig in het gebruik, en de keuze voor een van de twee zal waarschijnlijk afhangen van persoonlijke voorkeur. De 105mm is voor mij geen favoriet. Het formaat en gewicht maken hem erg omslachtig in het gebruik en de lens is ontworpen met het oog op de toekomst, waar hogere resolutie meer eist van de scherpte en helderheid van de lens.

Sanne van Bergenhenegouwen heeft deze dag met haar eigen Nikon fullframe camera gewerkt en heeft daarop de volgende SIGMA-objectieven getest:
85mm F1.4 DG HSM | Art
105mm F1.4 DG HSM | Art
135mm F1.8 DG HSM | Art

Over mij
Mijn naam is Sanne van Bergenhenegouwen, portetfotograaf met een voorkeur voor theatrale en 'over-de-top' styling. Ik fotografeer het liefste in de studio, vaak met een team om me te helpen met make-up en (haar)styling, en hou ervan om te experimenteren met licht en camera-instellingen. Er is altijd meer om te leren!

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25876-portretfotografie-binnen-en-buiten-de-studio.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181218094533/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0