Zoom.nl http://zoom.nl Leer meer over compositie, camera opstelling en andere handige fotografietips. Meld je nu gratis aan en leer beter fotograferen. Tue, 23 Oct 2018 01:39:39 +0100 http://zoom.nl nl <![CDATA[Workshop studiofotografie met SIGMA lenzen]]> Mon, 22 Oct 2018 14:40:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?

Je wordt meegenomen in de wereld van studiofotografie door professional Richard Terborg. In de professionele Sparkel Studios leer je werken met een model, styling en studiolicht en er is veel mogelijkheid om te fotograferen. Tijdens de workshop ga je aan de slag met SIGMA lenzen, die je mag testen en beoordelen. Naderhand schrijf je een review over je ervaringen die samen met jouw foto's van die dag op de Zoom.nl website en in het magazine verschijnt.

Foto: Richard Terborg

Alles op een rij

De workshop vindt plaats in de Sparkel Studios op vrijdag 16 november in Amsterdam. Het begint om 13:00 uur en zal tot maximaal 17:00 uur duren.

Wil je hieraan meedoen? Meld je dan snel aan via onderstaand formulier:


Foto: Richard Terborg
Foto: Richard Terborg

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25779-workshop-studiofotografie-met-sigma-lenzen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Hoe je je Fine Art Photography verbetert ]]> Mon, 22 Oct 2018 12:21:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Denk na over een statement

Fine Art foto's zijn beelden met een bepaald thema of doel, die niet letterlijk terug te lezen is in de foto's. Een fotojournalist of een documentaire fotograaf zou de situatie vastleggen zoals die zich voordoet, maar een Fine Art fotograaf gebruikt de camera om zijn gevoelens en visie als een kunstenaar over te brengen.

Denk dus goed na over je werk en wat je ermee wil bereiken. Doe een brainstormsessie, waarbij je al je ideeën opschrijft en uiteindelijk ook je statement. Je maakt het jezelf gemakkelijker je visie uit te werken als het statement bij je past als persoon. Je statement kan één woord of een zin omvatten en hoeft niet per se een zwaar onderwerp te zijn. Een alledaags thema kan ook geschikt zijn.

liekeanna

Geef een hint

De uitwerking is een stuk lastiger. Op juiste wijze moet je de invloed van je onderwerp verbeelden. Door in ieder geval bij de foto een korte omschrijving te geven van wat er af te lezen is, geef je de kijker een hint van wat jouw intentie met de foto is. Maar denk er ook goed over na hoe je je onderwerp in beeld brengt.

Gebruik eenzelfde techniek

Door eenzelfde techniek voor je foto's te gebruiken schep je een geheel in je werk. Zo komt je boodschap nog sterker en duidelijker over. Die techniek moet wel aansluiten bij het idee dat je wilt onderbouwen. Experimenteer met verschillende technieken en kijk welke het best bij jouw visie past en werk zo veel mogelijk beelden die de visie uitdragen uit.

bijMarije

Fine Art kan verschillende vormen aannemen

Het is niet zo dat Fine Art Photography is weggelegd voor portretfotografie. het kan ook gaan over landschaps- of bruidsfotografie. Het gaat erom dat de foto de impact en emotie uit. Bij landschapsfotografie kun je bijvoorbeeld op het weer, licht, contrast, diepte en kleuren letten om de juiste boodschap over te brengen. Door in RAW te fotograferen kun je dat later nog versterken. Voor een Fine Art bruidsfotograaf kan al de dag van de bruiloft mooi en op unieke wijze in beeld brengen de achterliggende gedachte zijn. Vraag je, kortom, bij Fine Art Photography altijd af waarom je de foto maakt en laat dat terugkomen in de foto.

Stoltefotografie

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25778-hoe-je-je-fine-art-photography-verbetert.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review Menno Mollema]]> Mon, 22 Oct 2018 09:01:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Tien Panasonic Lumix G9 liggen klaar als we een eetgelegenheid in Dwingeloo binnen komen. Zeven vrouwen en drie mannen durven het aan deze systeemcamera tijdens een Nature Walk te testen. Door de droogte is het heidegebied Dwingelderveld minder uitdagend, maar dankzij de mooie luchten, prachtige paddenstoelen en de reflecties bij het Smitsveen valt er genoeg te fotograferen.

Mijn Motivatie

Op mijn 13e kreeg ik een Agfa Isoly en toen ik ging werken ben ik op spiegelreflex overgegaan. Als wandelaar en fietser wil ik geen zware apparatuur bij me hebben. Daarom ben ik in het digitale tijdperk op een bridgecamera overgegaan. Toch blijft het verlangen naar een toestel met meer mogelijkheden kriebelen. Dat is de reden, dat ik me voor deze Nature Walk opgegeven heb.

Inleiding

Bart Derkx van Panasonic noemt de voordelen van deze camera en legt een paar dingen, zoals Focus tracking en High Resolution modus, uit, om straks te kunnen toepassen. Met High Resolution modus kun je opnames van wel 80 megapixels maken. We zullen met natuurfotograaf Harmen Piekema op stap gaan. Hij stelt zich voor en legt uit waarom hij zijn beroep van neuropsycholoog opgegeven heeft om beroepsfotograaf te worden. Als neuropsycholoog zit je vaak achter een bureau en Harmen is graag in de vrije natuur. Ik heb met hem ook gemeen dat we beiden graag reizen. Hij laat enkele prachtige foto's uit zijn geliefde gebieden zien.

Camera

Na een heerlijke pannenkoek gaan we met de Lumix G9 op stap. De camera ligt erg goed in de hand. Met mijn grote vingers kan ik elk knopje bedienen. Meteen valt de duidelijke display op. Wel moet ik aan de touchscreen wennen. Ik kijk graag door het oculair. Met de touchscreen ga je meer via de display fotograferen. Net als anders fotografeer ik in de A-stand. De automatische ISO is daarbij handig. Ook met de Leica 50 - 200 mm is de camera goed te hanteren. Dit is een fijne lens voor zowel portret (50 is bij 35 mm camera:100 mm) als in de natuur. (200 mm is:400 mm). Dankzij de goede stabiliteit kun je hiermee uit de hand fotograferen. Jammer dat er geen roofvogels in de lucht vliegen!
Ik heb later nog met een 200 mm lens met vaste brandpuntafstand gefotografeerd. Als je een zoomlens gewend bent, is dat even wennen. Met de zoom bepaal jij de compositie. Nu moet ik heen en weer lopen om een goede compositie te bereiken.
Bij macro heeft het toestel soms moeite zich scherp te stellen. Vanaf 20 cm moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld een bloemetje te fotograferen. Dat lukte niet altijd. Ook anderen hoor ik hierover. Onderweg ga ik regelmatig door de knieën om een paddenstoel te fotograferen. Ik heb een map met duizenden paddenstoelen. Toch probeer ik elk jaar er betere aan toe te voegen. Het lukt me enkele sfeervolle, een beetje mysterieuze opnames te maken. Ik heb geen statief bij me. Voor focus stacking heb ik er een van iemand geleend. Focus stacking vergt enige oefening, maar het resultaat is geweldig.

Tijdens deze workshop is er geen 12-60 mm lens meegebracht. Met deze lens heeft een scherpstel afstand van minimaal 20 cm wide en 24cm tele.


Gouden uurtje

Bij het Smitsveen hebben we op het gouden uurtje gewacht. Prachtig zoals de zon op het gele verdorde gras schijnt! De ganzen zijn moeilijk te fotograferen. Het is net of ze door hebben, dat we met een fotoshoot bezig zijn. In het donker blijkt het nog moeilijk om onze eetgelegenheid terug te vinden.
Fijn om zo met elkaar een toestel te testen en van elkaar te leren.

Conclusie

De Lumix G9 is een heerlijke camera met veel mogelijkheden, die je je in een paar uur niet allemaal eigen kunt maken. Toch ben ik heel tevreden over de gemaakte foto's.

Over de fotograaf
Menno heeft momenteel een hybride camera, maar overweegt een systeemcamera aan te schaffen.
Bezoek het profiel van Menno op Zoom.nl
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25729-panasonic-lumix-g9-getest-review-menno-mollema.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review Max van Rijn]]> Sat, 20 Oct 2018 10:54:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Het Micro Four Thirds systeem (MFT) is bij mij vooral bekend als het systeem die je gebruikt mocht passie videografie of straatfotografie zijn, juist omdat het systeem relatief compact en licht is.

Het verbaasde mij dan ook dat ik, iemand die weinig met video doet en (nog) niet de zelfverzekerdheid heeft voor uitgebreide straatfotografie, op uitnodiging van Zoom.nl, de Panasonic Lumix DC-G9 mocht testen tijdens een Nature-walk op het Dwingelderveld in Drenthe met landschapsfotograaf Harmen Piekema. Ik wil niet op de zaken vooruit lopen, maar ondanks de korte tijd dat ik de G9 mocht uitproberen ben ik redelijk enthousiast! Al kent mijn recensie hierbij wel een kanttekening.Foto 1: Harmen legt de Exposure Stacking functionaliteiten van de G9 uit. Foto gemaakt met de diafragmavoorkeuze waarbij opvalt dat de ISO-waarde best wel snel omhoog werd geschroefd. (ISO1600 - F11 - 1/250sec - 17mm)

De eerste indruk

Nog voordat wij de camera's in onze handen kregen bleek uit de presentatie van Bart Derkx, productmanager bij Panasonic Benelux, dat de G9 veel pijlen op zijn boog heeft. Om een paar highlights te noemen: Nog altijd prima video-capaciteiten, 2-kaartslots (wat bij mirrorless een 'dingetje' begint te worden als ik de verhalen zo lees), 80mp foto's door middel van de sensor-shift techniek, een beeldstabilisatie om jaloers op te zijn, met maximaal 60 foto's per seconden fotograferen en sluitertijden zo kort als 1/32.000 van een seconde. Ondanks de relatief kleine sensor best wel indrukwekkend, thans voor mij!

De grotendeels metalen body ligt lekker in de hand voor iemand met normale handen en biedt mij voldoende grip, ook zonder batterygrip. Het voelt inderdaad aan als een stevige, weersbestendige camera die tegen een stootje kan, al heb ik dat uiteraard niet in de praktijk kunnen testen op aanraden van Bart. Ik vind hem echter niet licht zoals ik op voorhand van een MFT-systeem had verwacht, echter komt dit de bouw van de body ten goede. Het gewichtsvoordeel komt pas terug op het moment dat je objectieven gaat gebruiken simpelweg omdat deze een stuk kleiner en lichter zijn dan andere systemen.

Het eerste dat mij opviel naast het gewicht is de hoeveelheid aan toeters en bellen op de body. Knopjes (vergeet diegene aan de voorkant niet), keuzewielen, instelwielen, joystickje en een touchscreen waarbij alles is ook nog eens naar eigen voorkeur is in te stellen. Op advies alles terug gezet naar de fabrieksinstellingen en dit bleek ook wel nodig te zijn. Mocht ik alles zelf in willen stellen dan denk ik dat ik een paar nachten op het Dwingelderveld had moeten bivakkeren.Foto 2: De ontspanknop van de G9 is erg gevoelig en dat in combinatie met een snelle burst-rate zorgde ervoor dat ongeveer de helft van mijn gemaakte foto's dit soort pareltjes zijn. Of de gevoeligheid is in te stellen is mij onbekend.

Het gebruik:

De stabilisatie van de G9 is indrukwekkend! Niet alleen bieden de lenzen een uitstekende stabilisatie, ook de in-body 5-assige stabilisatie werkt samen met de objectieven om uiteindelijk, aldus Panasonic, een 6,5-stops beeldstabilisatie te bewerkstelligen. Voor de naturewalk had ik een statief meegezeuld, maar heb deze eenmalig gebruikt (voor de panorama, waarvoor overigens de stabilisatie niet uit hoefde aldus Panasonic). Voor een reisfotograaf een fijne bijkomstigheid.

Snelheid is datgene waarmee Panasonic grootst adverteert bij de G9 en ik geef ze geen ongelijk. Sluitertijden tot 1/32.000 heb ik nog nooit gezien en ook de verwerking van de burst-beelden in raw is vlot. Autofocus gaat erg snel en instellen waar je de focus wilt hebben is vrij eenvoudig aan te geven met een druk op het scherm of het kleine joystickje, dat ergonomisch prima is geplaatst. Hiervoor hoef je in principe je oog niet van de grote elektronische zoeker te halen. De zoeker kent een hoge resolutie en maakt autofocussen een fluitje van een cent. Het was voor mij wel een vreemde gewaarwording: van een optische zoeker naar een, toch met een beetje vertraging zijnde, digitale zoeker, maar ik kan mij goed voorstellen de gewenning een kwestie van een korte tijd is.

Waar ik op voorhand erg benieuwd naar was, was de 80mp High Resolution modus. Zet je camera op een statief, geef aan dat je een 80MP High-Res (in raw en jpeg) foto wilt maken en druk af. De camera maakt vervolgens 8 foto's waarbij de sensor minuscuul verplaatst. Dit werkte prima bij landschappen waarbij er totaal geen beweging is. Is er beweging , dan krijg je echter rare taferelen. Zo werden mijn foto's van het Dwingelderveld best wel 'spooky' bij de High-Res foto's waarin fietsers in de verte door de heide heen fietste. Wij hadden nog het geluk dat het windstil was (zowel aan de grond als de bovenwind) waardoor de High-Res modus toch nog tot zijn recht kwam. Een mooie techniek!Foto 3: Panoramafoto: De G9 maakt panorama's aan de hand van een filmpje, echter ben ik daar nooit een voorstander van omdat ik van mening ben dat desktop-software dit veel beter voor elkaar weet te krijgen. Het leek mij wel interessant om te zien hoe een panorama eruit zou zien als het volledig was opgebouwd uit de 80MP High-res foto's. Dit leverde uiteindelijk een panoramafoto op van 32.000 x 10.000 pixels, 3.5gb aan raw informatie waar mijn kleine laptopje merkbaar moeite mee had. Het bovenstaande resultaat heeft wel wat hulp gehad van de content-aware tool. Klik hier voor de originele export. Let's Enhance! (14x portret positie - ISO200 - f11 - 1/5sec - 12mm)

De kanttekening

Zoals genoemd in de inleiding kent deze gebruikersreview wel een kanttekening en dat is dat de naturewalk, hoe mooi en leuk ook, veel te kort was om ook maar iets gedegen over de kwaliteiten en capaciteiten van de camera te kunnen zeggen. In de 3 uur dat ik de camera in handen heb gehad heb ik leuke foto's kunnen maken en veel gelachen, maar het gevoel beklijft mij dat ik bij lange na niet uit de camera heb kunnen halen wat er in zit, laat staan te testen.
Tijdens de naturewalk was er ook van een rits aan Leica objectieven en teleconverters te proeven, maar daar ben ik al helemaal niet aan toe gekomen, hoe graag ik dit ook had willen doen. Tijdens de naturewalk is de Panasonic Leica 12-60mm f2.8-4 niet van de body af geweest.Foto 4: Het Nationaal Park Dwingelderveld is niet alleen een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen, ook voor de wetenschap was het een interessant, rustig gebied. De Radiotelescoop die in het landschap niet is te missen is daar het voorbeeld van. Tijdens de Naturewalk liepen de minimaal aanwezige jakobsladders mooi in lijn met de telescoop. (ISO320 - F11 - 1/100sec - 29mm)

Voorzichtige en voorlopige conclusies

In de paar uurtjes dat ik met de G9 heb mogen 'spelen' zijn mij een aantal dingen wel opgevallen. De draagbaarheid van het MFT-systeem, de grote hoeveelheid instelmogelijkheden en de prima resultaten ondanks de kleinere sensor maken deze camera geschikt voor personen die niet constant kilo's aan apparatuur mee willen zeulen. Ik vind het dan ook erg jammer niet nog een paar uur, of misschien beter nog, een paar dagen extra met deze camera de natuur in te mogen gaan.

Nb. Overigens is het benoemen van de workshopgever op zijn plaats. Harmen Piekema heeft een uitstekende workshop landschapsfotografie verzorgd waar de passie voor het vak vanaf straalde. Niets meer dan lof.Foto 5: De beeldstabilisatie kan je aan laten staan bij het gebruik van een statief. (ISO400 - F3.7 - 1/60sec - 29mm)


Over de fotograaf
Max van Rijn
Max, kun je vinden op Zoom onder de alias MavaRi en omschrijf zich als een eerder als een foto-entousiasteling dan fotograaf. Hij fotografeert graag in de buitenluncht en schroomt daarbij een wandeltocht niet. Of het plaatje uiteindelijk met een DSLR of telefoon is gemaakt, is hem om het even.
Wil je meer weten of foto-enthousiasteling Max? Bezoek dan zijn profiel op Zoom.nl
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25728-panasonic-lumix-g9-getest-review-max-van-rijn.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Prime lenzen deel 3: de 35mm ]]> Sat, 20 Oct 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Tino van Dam) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

'Impulsaankoop'

De aanschaf van de 35mm is bijna in een impuls gebeurd. Ik had de opdracht gekregen om de foto's te maken voor het programmaboek voor de theaterproductie Buziau. Een enorme leuke klus. Op de middenpagina moest de groepsfoto komen met 57 mensen erop. Dat kwam er op neer dat het hele toneel vol stond met acteurs en acrobaten. Ik durfde deze foto niet te maken met mijn 24-70 mm 2.8 Deze foto moest aan alle kanten scherp zijn. Speciaal voor deze foto heb ik de dag voor het maken van de foto de Samyang 35 mm 1.4 aangeschaft. Dit lijkt een impulsaankoop maar ik had deze lens al langer op het oog. De lens heeft geen AF (auto focus). Scherpstellen doe je dus met de hand. Twee driehoekjes en een bolletje bepalen in je zoekvenster of de foto scherp is. Dit werkt prima zolang je de tijd hebt om rustig je toestel in te stellen. Nog steeds ben ik heel tevreden over deze megafoto. De foto vertoont in de hoeken weinig vertekening. Een mooie heldere scherpe frisse foto.

Buziau, (F5,6; 1/100; 35mm)

Verhalenverteller

De waarde van de lens ben ik nog meer gaan inzien na een workshop van fotograaf Ronald Koster. Koster is een fenomeen op het gebied van strobistfotografie, werken met meerdere flitsers die op afstand worden aangestuurd. Hoewel het natuurlijk om de flitstechniek ging, werd ik mij bij het bestuderen van zijn foto's er steeds meer van bewust dat het verhaal in de foto het makkelijkst kon worden gemaakt met een 35mm. Ronald Koster maakt al zijn 'verhaalfoto's' met een 35 mm. Je hebt dan genoeg omgevingsruimte over in je beeld voor je verhaal terwijl je ook voldoende nadruk kan leggen op het model. Sindsdien ben ik de 35mm steeds gaan inzetten voor geënsceneerde foto's.

Al mijn foto's uit de 'Kale koppenserie' zijn gemaakt met de Samyang 35mm. De foto's zijn afgerukt op het formaat 90 x 60 voor een fototentoonstelling. Haarscherp zijn de foto's. Met zulke grote afdrukken bewijst een goede lens haar kwaliteit.

Ward Boehlee, Kale Koppenserie 2018 (F8; 1/100; 35 mm)

De fietser

Het werken met de Samyang 35mm eist heel veel precisie. Een foto moet scherp zijn. Ik kan heel boos worden op mensen die roepen over hoe mooi de foto is terwijl een foto onscherp is. In het programma 'Het perfecte plaatje' winnen soms foto's die onscherp zijn. Onacceptabel. De Samyang heeft geen AF. En dat is de valkuil van deze lens. Al lijkt een foto op de display van je toestel scherp, pas op de monitor van je computer zie je of een foto scherp is. Zo overkwam het mij dat de foto's van de racefietser in de Kale Koppenserie bijna allemaal onscherp waren. De foto's zijn gemaakt in de avondschemering. De lichtomstandigheden zijn wel mooi maar lastig om in te stellen. Bovendien beweegt de fietser en dat kan met de langzame sluitertijd bewegingsonscherpte teweeg brengen. Het was dus knap schrikken toen ik de resultaten na een avond fotograferen op mijn monitor zag: slechts twee foto's waren scherp! Nu heb ik er maar één goede foto nodig maar dit was toch hartslagverhogend!

Arno Zahradnik; F5,4; 1/50; 35mm

Door dit soort ervaringen werd het mij wel steeds duidelijker dat het ontbreken van een AF toch erg nadelig is.

De laatste grote geënsceneerde foto met de Samyang 35mm is een teamfoto van een dames volleybalteam in de kelder van een fabriek. Ook hier waren de lichtomstandigheden bijzonder zwak en is er heel veel zorg besteed aan de scherpstelling. Je zoekt naar een contrast sterk punt in je beeld en stelt daarop scherp. Dit kost tijd en vergt van een groep mensen geduld.

Kampioensfoto Dames 1 Inter Rijswijk; F8;1/60; 35mm

De foto is prachtig gelukt. Toch heb ik besloten de Samyang te verkopen en er een Sigma Art 35mm 1.4 voor terug te kopen. Op de Sigma zit wel een AF en de lens wordt in alle reviews als zeer goed beschreven.

Natuurlijk is het wel een behoorlijke investering. De Samyang kost zo'n € 380,- en de Sigma Art kost een kleine € 800,- Mijn ervaring is dat deze lens zich uiteindelijk weer vanzelf terug verdient. We zullen het zien.

In het laatste deel deel ik mijn ervaringen van de Irfix 15 mm met je. Een heel bijzondere lens met een mooi verhaal.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25753-prime-lenzen-deel-3-de-35mm.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Doorgewinterde fotografen: deze is voor jullie! Compleet Boek & Online Cursus Portretfotografie!]]> Thu, 18 Oct 2018 22:33:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Bestel nu deze bundel voor slechts 39,- en krijg het Complete Cursusboek + de online Zoom Academy cursus.

Het niveau van de foto's op Zoom.nl neemt sneller toe dan ooit. Op de redactie zien we natuurlijk heel veel foto's voorbij komen en daarbij valt op dat fotografen over prachtige camera-apparatuur beschikken, weten wat ze willen maken en heel snel van elkaar leren. Het is dan ook erg inspirerend om te zien wat voor spectaculaire portretten er dagelijks worden geüpload en hoeveel bijzondere fotografen al zijn ontdekt op Zoom.nl!

Toen we de Cursus Portretfotografie gingen maken voor in de Zoom Academy, wisten we daarom één ding heel zeker: dit moest een cursus worden die verder gaat dan alle andere!

Niet simpelweg een basiscursus voor beginners, waar je wat simpele instellingen afgaat en een paar losse tips leest, maar een echte cursus voor gevorderden, een compleet overzicht dat veel dieper op de materie induikt en verder gaat.


De Zoom Academy Portretfotografie Cursus is vanaf nu beschikbaar!

We hebben er maanden keihard aan gewerkt, maar hij is af: de Zoom Academy Portret Cursus is onze meest uitgebreide online cursus tot nu toe, waarbij we je meenemen van het begin van een shoot, het vinden van een model, tot aan de meest complexe lichtopstellingen in de studio, de retouchering en zelfs verder: fake met slechts één lamp een hele opstelling!

Natuurlijk horen daar talloze instructievideo's bij (we hebben meer dan een uur aan uniek materiaal hiervoor gefilmd), maar ook een een heel nieuw presetpakket voor in Lightroom, inclusief rawbestand om mee te oefenen!


De Zoom Academy Portret Presets voor Lightroom zijn exclusief in de cursus verkrijgbaar. Je krijgt er meteen een rawbestand bij om mee te oefenen.

Masterclass van Michiel Fischer in Studio34x

Voor deze cursus vonden we het belangrijk om iets unieks te bieden, en op het gebied van portretfotografie kun je er niet omheen: dan moet je langs bij Michiel Fischer in zijn studio Studio34x. Speciaal voor deze cursus geeft hij unieke tips om met simpele opstellingen uit te proberen en laat hij zijn favoriete opstellingen aan je zien.


Leer de fijne kneepjes van het vak: Michiel laat in de masterclass zijn favoriete opstellingen zien met instructievideo's, voorbeeldfoto's en meer!


Bekijk in deze video vast een stukje uit de volledige masterclass van Michiel.

De bundel: Compleet Cursusboek Portretfotografie + Online Cursus

Los van de cursus hebben we dus ook een compleet Cursusboek Portretfotografie samengesteld van 180 pagina's, met de beste cursussen die we in het blad behandelen. Denk aan onder andere masterclasses, expertcursussen, praktijkvoorbeelden en techniek. Dat maakt dit boek de ideale combinatie met de onlinecursus in de Academy. Een mooi naslagwerk om bij de Academy te gebruiken, maar ook om als boek in de kast te zetten.

We zijn dan ook heel trots om hem tijdelijk als bundel aan te kunnen bieden. Echt alle expertise van Zoom.nl zit hierin! Je kunt het boek en de online cursus samen bestellen voor 39,95.

We hopen natuurlijk dat je gebruikmaakt van het aanbod (we kunnen dit ook maar zeer tijdelijk aanbieden, tot en met 4 november) en we verwachten dat het niveau van de portretfoto's op Zoom.nl hiermee wéér een enorme boost zal krijgen! Deze combinatie is dus echt bedoeld voor gevorderde fotografen, om hiermee het niveau nóg hoger te tillen.

Klaar voor de volgende stap

In ieder geval willen we jullie allemaal bedanken voor het uploaden van prachtige portretten, van hele intieme, fragiele foto's, tot spectaculaire beelden! Op naar de volgende stap!

Collectie Portretfotografie in de Zoom Academy

In de onderstaande collectie vind je de voorbeeldfoto's die we gebruiken om in de Zoom Academy Portret cursus fotografische technieken en concepten uit te leggen. Door te cursus te volgen, leer je te kijken naar de compositie, het licht, scherpstelling en emotie in de ogen van het model!


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25767-doorgewinterde-fotografen-deze-is-voor-jullie-compleet-boek---online-cursus-portretfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Review Nikon Z7 - een totaal nieuw verhaal]]> Thu, 18 Oct 2018 14:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321De Nikon Z7 is samen met de Z6 het begin van een totaal nieuw verhaal binnen de Nikon-geschiedenis. De twee camera's zijn de eerste types van een lijn met spiegelloze fullframe-camera's en lenzen. De Z-serie heeft ook een totaal nieuwe (en erg grote) vatting, waardoor er ruimte was om nieuwe (lichtsterke) lenzen te ontwikkelen. Er is ook een adapter zodat de Nikon-fotograaf de lenzen van het Nikon spiegelreflex-assortiment gewoon op deze Z-camera's kan gebruiken.

Een half jaar geleden was Sony de fabrikant die op dit gedeelte van de markt heerste, want buiten de minimaal verkopende Leica SL was Sony de enige fabrikant met dergelijke camera's in het gamma. Nu liggen de kaarten compleet anders, want binnen enkele maanden hebben zowel Nikon, Canon en Panasonic spiegelloze fullframe systeemcamera's gepresenteerd.
Deze Nikon Z7 is van erg groot belang voor Nikon en daarom is het erg interessant om te ontdekken wat Nikon van deze eerste poging gemaakt heeft. Laten we meteen in huis vallen: de Z7 is een erg fijne camera en Nikon lijkt dan ook geslaagd in hun missie.

De Nikon Z7 is dus een spiegelloze systeemcamera met een fullframe-sensor, in dit geval met 45.7 megapixel. Het grootste verschil met de Z6 is het aantal megapixel, waarbij de Z6 er 24.5 in de schaal legt. De Z7 is het voorlopige topmodel, bedoeld voor (semi)professionele fotografen die een grote resolutie en veel detail nodig hebben. Daarmee is deze Z7 natuurlijk een rechtstreekse concurrent van de Sony A7R III, die hetzelfde recept volgt.De camera komt vertrouwd over, hoewel het ontwerp natuurlijk helemaal nieuw is. Het design houdt het midden tussen de spiegelreflexen van Nikon en het ontwerp van de spiegelloze camera's van Sony. De Z7 is ergonomisch gezien een knappe camera, want voor Nikon-fotografen voelt de camera ook direct vertrouwd. Knoppen, functies en elementen zitten waar je ze verwacht en de grip is erg goed. De camera laat zich heel fijn vasthouden en is qua gewicht en grootte precies goed. De beschikbare Z-lenzen zijn mooi in balans qua maatvoering en gewicht.

In de praktijk voelt de Z7 bijna als een verlengstuk van je oog, zoals het een goede camera betaamt. De camera doet gewoon wat hij moet doen en voelt snel, wakker en gemaakt voor het zwaardere werk. De zoeker speelt daarin een belangrijke rol: deze is erg groot en helder met 3.6 miljoen beeldpunten. Fijn is ook het kleine lcd-scherm bovenop de camera, waarop je snel de belangrijke instelling kunt controleren. De Z7 heeft met het nieuwe autofocussysteem met 493 AF-punten geen enkele moeite om snel en accuraat scherp te stellen.
De beelden die we met de Z7 maakten zijn zonder uitzondering fraai van detail, balans en kleuren. Qua beeldkwaliteit ontlopen de D850 en deze Z7 elkaar niet veel, wat natuurlijk een compliment is voor deze nieuwe Z7. Het dynamisch bereik ligt op een erg hoog niveau en ook ruis kom je niet snel tegen als de lichtomstandigheden uitdagend worden. De ingebouwde beeldstabilisatie (5-assig) werkt dan ook in je voordeel. Ook op videogebied is de Z7 bij de tijd. De camera filmt in 4K-resolutie met 30p en zorgt voor 4:2:2 HDMI-output in 10bit.

We verklapten het net al, maar Nikon heeft met deze Z7 een zeer indrukwekkende camera neergezet. Dat is knap, want dit marktsegment is natuurlijk compleet nieuw voor de Japanse fabrikant. Deze Z7 opereert bijvoorbeeld op hetzelfde niveau als camera's in de huidige A7-serie van Sony. Je zou kunnen zeggen dat de Z7 een spiegelloze Nikon D850 is, waarbij je de fijne maatvoering, ingebouwde beeldstabilisatie en de nieuwe grote vatting er extra bij krijgt. Daarnaast kan de Nikon-fotograaf zijn bestaande lenzen-arsenaal gewoon gebruiken op deze camera. Kortom: deze Z7 is een zeer indrukwekkende zet.
]]> http://zoom.nl/artikel/reviews/25776-review-nikon-z7---een-totaal-nieuw-verhaal.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Winnaar Djoser fotowedstrijd: Met oog voor Afrika]]> Thu, 18 Oct 2018 14:34:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321In het thema Met oog voor Afrika gingen Djoser en Zoom.nl op zoek naar bijzondere reisfoto's gemaakt op het Afrikaanse continent. Dat kan een bijzondere foto zijn die de rijke natuur, unieke cultuur of hartelijke ontmoeting met de lokale bevolking in Afrika vastlegt. Deed je mee aan de fotowedstrijd, dan kan je kans maken op een reischeque ter waarde van €1500,-.

En de winnaar is...

Van de 1102 ingestuurde foto's is de sfeervolle foto met prachtige kleuren van een groep zebra's op de voorgrond en de Ngorongoro krater in Tanzania op de achtergrond van Ron v.d. Stappen het winnende beeld. Ron, gefeliciteerd met de eerste prijs en de reischeque van €1500,-!

De winnende foto van Ron v.d. Stappen:

]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/25775-winnaar-djoser-fotowedstrijd-met-oog-voor-afrika.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Winnaar Xpozer fotowedstrijd: de meest Fantastische Natuurfoto]]> Thu, 18 Oct 2018 13:47:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321De winnaar van de fotowedstrijd Fantastische Natuur is bekend. Zoom.nl en Xpozer hebben uit de precies 1901 ingezonden foto's de meest fantastische natuurfoto gekozen. We waren op zoek naar dé landschaps-, dieren-, stads-, onderwater- of dronefoto die je meeneemt naar de meest fantastische plek op deze planeet. De fotograaf met de meest fantastische natuurfoto wint een Xpozer 4-pack t.w.v. €349,95, bestaande uit 4 fotoprints en één wisselframe, zodat hij of zij meer van zijn of haar geweldige foto's aan de muur kan hangen.Dus we zullen jullie niet langer in spanning houden: de winnende foto is de 'Kallur vuurtoren bij zonsopgang' van sven483. We kwamen heel veel geweldige foto's tegen en uiteindelijk is deze foto van de Kallur-vuurtoren op een groene klif van het eiland Kalsoy, inclusief een dreigende wolkenlucht waar de opkomende zon doorheen probeert te dringen en waar ook nog eens een regenboog verschijnt, de grote winnaar. De zon kleurt de klif ook oranje/rood en Sven heeft een mooi standpunt ingenomen. Gefeliciteerd met de winnende foto en de Xpozer 4-pack, Sven!

De winnende natuurfoto van sven483:

]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/25774-winnaar-xpozer-fotowedstrijd-de-meest-fantastische-natuurfoto.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Klaar om de mooiste winterfoto's te maken? Download dan nu gratis de Zoom wintergids!]]> Thu, 18 Oct 2018 09:54:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Ben je nog op zoek naar een mooie winterbestemming voor de winter? In deze gids kun je volop inspiratie op doen en kun je zelf aan de slag met tips over o.a.:

- 10 tips voor het fotograferen van het noorderlicht
- Winterlandschappen
- Sterrenfotografie
- Top 4 noorderlichtreizen
- Maak de mooiste wintersportfoto's
- Sneeuwlandschappen

Waar wacht je nog op? Download nu de minigids gratis!

E-mailadres

* Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om (zie onze privacyverklaring). Door het downloaden van de minigids meld je je aan voor onze nieuwsbrief en aanbiedingen van Zoom. Je kunt je hier altijd weer voor afmelden. Ook ontvang je éénmalig een mail vanuit Buro Scanbrit.

Deze minigids is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Buro Scanbrit.

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25772-klaar-om-de-mooiste-winterfoto-s-te-maken-download-dan-nu-gratis-de-zoom-wintergids.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[7 locaties voor de mooiste bosfoto's]]> Wed, 17 Oct 2018 11:14:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Speulderbos, Gelderland

Het Speulderbos bij Putten, Gelderland, is het mooiste bos van Nederland volgens het Staatsbosbeheer. Hier lijken de bomen te dansen en kun je als Ingmarhoogerhoud prachtig het herfstlicht vastleggen.

deshamer
Ingmarhoogerhoud

2. Kaapse Bossen, Utrecht

De Kaapse Bossen liggen in het midden van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en vanaf uitkijktoren De Kaap kun je foto's maken terwijl je over het hele bos kijkt.

LisaAnn91

voorhalven

3. Loonse en Drunense Duinen, Brabant

Tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch liggen de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De open vlaktes zijn de perfecte plek om sterren te spotten.

Esmeralda-Holman

4. Veluwezoom, Gelderland

Tijdens een wandeling loop je hier in het bos, over de heide, door zandverstuivingen, langs statige landgoederen en misschien kom je ook wel een ree, edelhert of wild zwijn tegen.

martijnvandernat

5. Hallerbos, België

In dit Vlaamse bos vind je in de lente een deken van boshyacinten en in de winter een fotogeniek okerbruin bladertapijt. Ook is het een goede spot om reeën, vossen, wilde konijnen en hazen tussen de reusachtige sequoia's, oftewel mammoetbomen, te spotten.

john-boutsen

6. Lage Vuursche, Utrecht

Door de diverse voormalige landgoederen die zich hier bevinden, loop je het ene moment over de heide en op het andere moment door naald- of loofbos.

w.sterenberg
petter24

7. Maasduinen, Limburg

In het noordoosten van Limburg, tussen de Maas en de Duitse grens ligt het Nationaal Park De Maasduinen, dat bestaat uit 4500 hectare waar je prachtige landschappen en bijzondere planten en dieren kunt vastleggen.

theodorhjanus1


]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25773-7-locaties-voor-de-mooiste-bosfoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Geef je op voor een workshop macrofotografie samen met Panasonic!]]> Mon, 15 Oct 2018 14:22:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?

Op donderdag 29 november gaan we samen met vijf lezers van Zoom.nl op pad met de G9. Onder leiding van Daan de Vos, zoomprofiel daan-de-vos.nl, leer je tijdens een workshop macrofotografie alle mogelijkheden van de Panasonic Lumix DC-G9 kennen en toepassen. Maar dat niet alleen! Je ontvangt gedurende de dag tips en tricks van Daan.
Na afloop van de dag schrijf je een gebruikservaring die samen met jouw foto's verschijnt op Zoom.nl


Wanneer? donderdag 29 november 2018 (ochtend/middag)
Waar? in de bossen van Drost (Noord-Brabant)
Waarom? Het vergroten van je kennis op gebied van macrofotografie, tips & tricks ontvangen, je maakt kennis met de Panasonic G9!

Over Daan de Vos
Daan is een gepassioneerde fotograaf met de voorkeur voor macrofotografie. Hij geniet intens van alles wat de natuur ons te bieden heeft en probeert dit in zijn eigen stijl van te leggen. Hoe? Hij fotografeert meestal met een groot diafragma en is altijd op zoek naar net dat beetje extra's zoals een bepaalde belichting of compositie.


Foto's Daan de VosBekijk alle foto's van Daan op Zoom.nl

Nog steeds enthousiast? Geef je dan nu op via onderstaande formulier:

Over de G9

Vorig jaar kwam Panasonic met de LUMIX GH5 een model gericht op de videograaf. Dit jaar heeft het Japanse bedrijf daar een topmodel naast gezet: de G9. Dit model richt zich vooral op de fotografen, maar je kunt er natuurlijk ook mee filmen.

Specificaties

 • 20,3 megapixel Digital Live MOS-sensor
 • 6K PHOTO 6K 30fps, 4K 60fps
 • 4K 60p/50p video-opnames
 • Afmetingen sensor 17.3 x 13.0 mm (in 4:3 aspect ratio)
 • Elektronische zoeker, oled, 3.680.000 pixels, 100% weergave
 • Volledig draaibare LDC-monitor met 3 inch-aanraakscherm
 • Contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
 • Gewicht 658 gram (exclusief lens)
 • Afmetingen body 136,9 x 97,3 x 91,6 mm
 • ISO 200-25600 en automatisch
 • Resolutie 5184 x 3888, 3712x2784, 2624x1968
 • Burstrate 12/60 bps met mechanische/elektronische sluiter in AF-S 9/20 met mechanische/elektronische sluiter in AF-C


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25770-geef-je-op-voor-een-workshop-macrofotografie-samen-met-panasonic.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De Tamron 18-400mm op rondreis door Italië ]]> Mon, 15 Oct 2018 13:52:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De lens

De lens voelt wat zwaarder aan dan de 18-200mm, waar ik normaal graag mee fotografeer maar dit is slechts een kwestie van wennen. Ondanks het enorme zoombereik is de lens licht, compact en ligt goed in de hand.

Op de lens zit een knop voor het handmatig of automatisch scherpstellen, welke goed zijn werk doet. Het automatisch scherpstellen werkt snel en geruisloos. Door de uitstekend werkende beeldstabilisatie kun je zelfs op 400mm gemakkelijk haarscherpe foto's uit de hand schieten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het beeld.
Zwitserland

Onze vakantie start in Zwitserland, waar wij vanuit Interlaken, de Mannlichen bezoeken met een kabelbaan. Boven op de berg, zijn de weersomstandigheden perfect om mijn eerste plaatjes te schieten met het Tamron objectief. Het licht, de lucht, de wolken en het prachtige uitzicht zijn haarscherp vast te leggen met de groothoek van de lens. Op de derde foto is het topje van de berg van foto 2, volledig ingezoomd te zien. De ISO wordt door het zoomen iets verhoogd, maar de kwaliteit van de foto blijft prachtig.


Foto 2.


Foto 3.

Italië

Na 3 dagen Zwitserland, besluiten we door te rijden naar Noord-Italië, Porlezza om precies te zijn. Onderweg naar mijn favoriete Italiaanse plekje stuiten we op de Susten Pass, waar ik met de groothoek en een diafragma van f/10 dit prachtige plaatje schiet.


Susten Pass.


Een week lang zitten mijn vriend en ik in een huisje aan het Lago di Piano. Deze foto is genomen toen de zon net achter de bergen verdween en het vrijwel wind stil was, waardoor je een prachtige weerspiegeling in het water ziet. De foto is genomen zonder statief en laat zien dat je ook tijdens omstandigheden met minder licht goed uit de hand kunt fotograferen met deze Tamron lens.


Lago di Piano.


Ook overdag ben je bij het Pianomeer aan het juiste adres voor wat mooie plaatjes. Zo speelde ik hier met het diafragma, tegen de zon in, zodat de zon meer in stervorm te zien is.

Deze zwaan zwom tijdens zonsopkomst rond in het meer. Al jaren zwemmen er in dit meer twee prachtige zwanen. Ze zijn niet schuw maar ze zijn zeker wel op hun hoedde. Dus dat ik tot 400mm in kan zoomen, is voor deze foto ideaal. Vanaf een veilige afstand kan ik volledig inzoomen en zo een haarscherpe foto maken van deze prachtige zwaan. Door de afgeronde diafragma bladeren verschijnt er een mooi bokeh effect.

Tijdens onze tocht naar Monte Generoso, test ik het volledige bereik van de telelens wederom uit, door in te zoomen op het kruis dat op de bergtop staat. Tot mijn verbazing, zie ik, wanneer ik de foto's op mijn laptop zet, dat er niet alleen een kruis op de berg stond, maar dat het rondom de rots wemelde van de steenbokken.


Monte Generoso.

Macro

Ik heb niet alleen veel landschapsfoto's gemaakt, maar ben mij ook wat meer gaan verdiepen in het maken van macro foto's. Het verbaast mij, hoe dicht ik met de lens boven op deze twee sprinkhanen kan hangen, terwijl de lens moeiteloos en geruisloos scherpstelt en ik dus rustig wat foto's kon maken van dit koppel. Door het diafragma groot te maken, zie je duidelijk een kleine scherpte diepte en ligt de focus echt op de sprinkhanen.

In Interlaken maakte ik deze sterrenfoto. Mijn eerst sterrenfoto ooit die gelukt is. Komt het door de lens? Het kan haast geen toeval zijn, maar ik ben blij dat het gelukt is. Bij deze foto heb ik gebruik gemaakt van een statief, want met een sluitertijd van 20 seconden, is het uiteraard niet haalbaar om dit uit de hand te doen. Mijn diafragma hield ik groot, zodat er zoveel mogelijk licht naar binnen viel.

Op 3500 meter hoogte fotografeer ik de besneeuwde toppen van de Jungfraujoch. Met de trein vanaf Interlaken vertrekken wij omhoog richting het hoogste puntje van Europa.
Doordat de zon precies boven de gebergtes staat, ben ik genoodzaakt om tegen de zon in te fotograferen. Gelukkig geeft dit geen problemen met de coating die de frontlens van het object heeft. Met een diafragma van f/14 zorg ik ervoor dat de zon geen witte vlek wordt, maar een soort ster.


Jungfraujoch.
Eindoordeel

Ik denk dat mijn mening wel duidelijk is. De tamron 18-400mm is een hele fijne allround lens, die ideaal is om mee op pad te nemen. Door het gebruik van dit object, hoef je niet meer constant te wisselen van lens maar word je ook niet beperkt in je mogelijkheden. Want de mogelijkheden met deze lens zijn eindeloos!


Over Amber
Amber van Kuilenburg (27 jaar) heeft een hele grote passie: fotograferen. "Van jongs af aan trok het fotograferen mij al. De oorzaak? Mijn vader liep vroeger altijd rond met een camera, wat resulteerde in stapels fotoboeken en dus prachtige herinneren van mij en mijn zussen. De afgelopen jaren ben ik meer tijd en energie gaan steken in het fotograferen en volgde ik een aantal cursussen." Meer foto's van Amber zien? Neem dan een kijkje op haar Instagram account ambervank.photography

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25771-de-tamron-18-400mm-op-rondreis-door-italie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Even geen inspiratie om te gaan fotograferen? Hier 6 creatieve ideeën!]]> Mon, 15 Oct 2018 11:26:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Maak bijzondere foto's van druppels

Bij splash- en druppelfotografie kan je je creativiteit de vrije loop laten. Je kunt er gemakkelijk thuis mee aan de slag en experimenteren met verschillende soorten druppels. Denk aan druppels uit de kraan, van melk of olie of door een kleurfilter. De druppels door de ochtenddauw op een vlinder of een pluisje in de natuur zijn ook mooi om te fotograferen. Of probeer eens een foto te maken door een glazen bol. Deze 'druppel' zet namelijk letterlijk de wereld op zijn kop en geeft interessante beelden.

daan de vos

MariekevG

Stel eens een detail centraal en fotografeer het alledaagse

Macrofotografie zoomt altijd in op iets klein, maar stel ook eens een detail van een groter onderwerp centraal in je foto. Zo kun je bij landschapsfotografie een keer geen groothoek-objectief gebruiken, maar een telelens om de details in de verte groot in beeld te brengen en strakke composities te maken die met een groothoek niet mogelijk zijn. Een detail, zoals een toets op een saxofoon of die stapel papieren op je bureau, kan al hartstikke interessant zijn. Neem iets alledaags als je tandenborstel of een wasknijper en zet dit op een mooie manier op de foto.

Mike-bot

anja-winters-lukas

Maak een zelfportret

Fotografen staan over het algemeen liever achter dan voor de lens, maar door af en toe eens een zelfportret te maken ga je anders nadenken over een foto. Je gaat creatiever nadenken om te zorgen dat het geen saai portret wordt. En hoe vaker je het doet, hoe minder vreemd het wordt om jezelf op de foto te zien.

liekeanna

Speel met je instellingen

We weten hoe we een scherpe en goed belichte foto kunnen maken en hoe dat eruit moet zien. Maar probeer eens een foto te maken, waarbij je afwijkt van de juiste instellingen. Stel bijvoorbeeld een lange sluitertijd in, maak de foto expres onscherp. Speel met je instellingen en ontdek nieuwe manieren om iets vast te leggen.

kaycee
beautifier

Maak een fotoserie

Maak eens een serie foto's van een specifiek onderwerp, een plaats in het bijzonder of met een bepaald thema of dezelfde emotie. Een aantal andere creatieve ideeën voor een fotoserie zijn het fotograferen met dezelfde techniek (HDR, panoramafoto's, lange sluitertijden), verschillende zelfportretten en van het alfabet door foto's te maken van objecten of acties die beginnen met de letters A tot en met Z. Dus je maakt bijvoorbeeld een foto van een aap bij de A en een hond die blaft bij de B.

Experimenteer met nabewerking

Maak een alledaagse foto bijzonder met nabewerking. Je hebt altijd de originele foto nog, dus doe eens extreem: voeg effecten toe, gooi de kleuren om, wis delen van de foto in de nabewerking.

bvdphotography

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25768-even-geen-inspiratie-om-te-gaan-fotograferen-hier-6-creatieve-ideeen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review Jeannet Jansen]]> Mon, 15 Oct 2018 11:20:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Normaal gesproken fotografeer ik met een spiegelreflex camera van Nikon. Waarom dan toch de Panasonic Lumix G9 testen? Omdat ik nieuwsgierig ben naar de camera. En dit kan ik mooi combineren met een dagje Drenthe.

Over de technische aspecten kan ik niet alle "ins & outs" vertellen. Ik heb met name gelet op de praktische zaken, want ik fotografeer meer op mijn gevoel. De camera is, zoals verwacht, lichter in gewicht dan een spiegelreflex. Hierdoor neem je de camera makkelijker mee tijdens een wandeling, maar heeft toch voldoende body/grip. Het touchscreen op de camera maakt dat deze makkelijk in te stellen is en je snel door de menu's kunt scrollen. Sommige tabbladen / iconen op het beeldscherm zijn wel erg klein, waardoor bijvoorbeeld grote kerels de camera met de pink moeten bedienen.

Objectieven

De Lumix GX Vario 12-35 mm lens is een perfecte lens voor het fotograferen van landschappen. Ik heb tevens geprobeerd detailopnames te maken van bloeiende heide, waarbij ik varieerde in scherpte-diepte. De resultaten van deze foto's hadden niet de gewenste uitkomst. Hierbij was het wel handig dat het beeldscherm gekanteld kan worden zodat je via het beeldscherm de foto kan maken. Je hoeft dus niet op de grond te gaan liggen en door de zoeker te kijken. Gemak dient de mens. Een macrolens zal beter geschikt zijn voor detailopnames dan de 12-35 mm lens. Tevens heb ik de LEICA DG Vario-Elmarit 8-18 mm lens op de camera getest. Een mooie lichte lens. Voor een "allround fotograaf" die een wandeling maakt en allerlei zaken om zich heen wil fotograferen heeft de lens een beperkt bereik.

Eén van de tips van Harmen was om het histogram meer te gebruiken. Deze kan bij de Panasonic LUMIX DC-G9 naar eigen inzicht in het beeldscherm worden geplaatst. Je kunt hierdoor al voor de opname aan je instellingen voor de foto sleutelen. Reuze handig. Ook focus stacking was eenvoudig in te stellen op deze camera.

De omgeving van Dwingeloo was perfect om de camera te testen. Mooie vergezichten en ter afwisseling een plas water. Hier konden we genieten van de weerspiegelingen in het water. Bij de testers was sprake van een ongedwongen sfeer door onze gezamenlijke interesse en een ieder probeerde elkaar op weg te helpen om de camera te leren kennen.

Conclusie

De nature walk was een leerzame ervaring voor mij. Het heeft mij gestimuleerd om meer te aandacht te besteden aan de technische aspecten van fotograferen en de mogelijkheden die in de camera verwerkt zijn. Deze zijn makkelijk terug te vinden in de menu's van de camera. Ik ben nu nog te gehecht aan mijn spiegelreflex camera. Op het moment dat ik echter een nieuwe camera ga aanschaffen is de Panasonic LUMIX DC-G9 een serieuze kandidaat.


Over de fotograaf
Jeannet Jansen wordt door deelname aan een fotogroep uitgenodigd om verschillende soorten foto's te maken van landschap tot dubbel opnamen, van ijsbloemen tot portretten. Deze zomer heeft zij een lensbal aangeschaft en verbaast zich over de mogelijkheden van zo'n lensbal. Bijna dagelijks maakt zij foto's van haar hond (meestal met haar iPhone) om zo zijn ontwikkelingen vast te leggen.

Wil je meer foto's zien van Jeannet? Bezoek dan haar profiel op Zoom.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25725-panasonic-lumix-g9-getest-review-jeannet-jansen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review Jeanine van Dorp]]> Sat, 13 Oct 2018 12:16:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Met 10 lezers van Zoom.nl zijn we naar het Nationaal park Dwingelderveld geweest. Dit mooie stukje Nederland is prachtig om te fotograferen. We gingen met natuurfotograaf Harmen Piekema op pad, en die had een mooie route voor ons uitgezet en nagedacht over eventuele mooie plekken om foto's te nemen. Zelfs over de tijd en plaats om de ondergaande zon op de foto te zetten, was over nagedacht.

De Panasonic LUMIX DC-G9 is een fijne, niet al te zware systeem camera die lekker in de hand ligt. Zelfs ondanks de eerste kennismaking van een Panasonic camera zijn de instellingen niet moeilijk te vinden, en kon ik snel aan de slag. Er is een ruime keuze aan instel mogelijkheden, wat het proberen waard is. Het volledig kantelbare 3 inch touchscreen werkt zeer prettig. Zeker bij de grotere zoomlenzen. Hier door is het mogelijk om een scherpstelpunt vast te leggen.

Deze supersnelle camera zou ik aanraden voor actie, sport en natuur.
Verder heb ik voor het eerst d.m.v. Focus Stacking achteraf de scherptediepte aangepast door meerdere beelden te combineren. Dit is een leuke bijkomstigheid, die ik nog nooit eerder had gedaan. Als je dit nog nooit hebt gedaan raad ik je aan om dit toch echt een aantal keren te oefenen, en eerst goed door te lezen hoe je dit precies moet doen.

Nadat ik een foto had gemaakt, heb ik gelijk op de touchscreen terug gekeken of de foto helder genoeg was. Ook hierbij kon ik de foto mooi inzoomen d.m.v. het touchscreenscherm.
De beeldkwaliteit op het touchscreen is helder en heel mooi. Vooral toen we halverwege een vennetje tegenkwamen met een aantal wilde ganzen erin. Bij deze dieren gaat mijn hart toch wat sneller kloppen, want ik ben een echte watervogel liefhebster.
Omdat het begin van de avond was, wist ik dat er nog meerdere ganzen aan moesten komen vliegen. Het wachten was dus op het moment dat de ganzen aan kwamen vliegen en ik de ultieme actie foto kon maken! Dit is goed gelukt doordat er ook een supersnelle autofocus op de camera zit.

Jammer genoeg heb ik van de gemaakte foto's niets terug kunnen zien. Door een fout in waarschijnlijk de instellingen stonden de gemaakte foto's thuis niet meer op de SD-kaart. Omdat ik was begonnen met de focus stacking, denk ik dat ik een fout heb gemaakt met de instellingen terug te zetten om weer "gewone" foto's te maken.

LEICA DG Vario-Elmarit 8-18 mm F2.8-4.0 ASPH.

Van deze lens wordt ik echt heel blij! Voor het eerst van mijn leven met een groothoeklens te mogen fotograferen. De blauwe bewolking was schitterend aan de hemel, en zo mogelijk nog mooier op de touchscreen van de camera! Ik kon bijna niet geloven dat ik zo'n mooie foto had gemaakt! De kleuren waren echt magnifiek. De lens zelf is mooi licht en zeer snel. Ook een voorbijkomende fietser staat mooi scherp op de foto.

Op mijn eigen camera past dit merk jammer genoeg niet, maar ik ga zeker sparen voor een (gelijkwaardig) groothoeklens.

LUMIX G X VARIO 12-35 mm F2.8 II ASPH. POWER O.I.S.

Deze snelle zoomlens ligt prettig in de hand, en is zeer veelzijdig.
De camera stelt hem supersnel scherp, waardoor het voor sport en actie een aanwinst is.
Je hebt een goede controle over de scherptediepte en op het lcd scherm ziet alles er zeer helder uit.
Deze lens zou een mooie kitlens kunnen zijn voor de Panasonic Lumix DC-G9.

LEICA DG Vario-Elmarit 50-200 mm F2.8-4.0 ASPH. POWER O.I.S.

Als laatste heb ik deze lens getest. De lens is niet al te zwaar en ook zonder statief zeer fijn om te gebruiken. Daarom goed te gebruiken bij bewegend beeld. Zelf heb ik deze dag de vliegende ganzen met deze lens kunnen fotograferen. De opnames bleven bij het terug kijken mooi scherp.
Op het LCD scherm van de camera kun je goed de scherpte instellen en met deze lens mooi alles inzoomen. Zeer prettig om mee te werken en een goede aanrader om te kopen.

Algemeen

Ik vond het erg leuk dat ik een uitnodiging kreeg om een camera te testen met diverse lenzen. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed, maar zeker voor herhaling vatbaar! Een volgende keer geef ik mij zeker weer op. De natuurfotograaf die met ons mee ging had een goede voorbereiding gedaan en de groep Zoomers waren allemaal even enthousiast. Er hing een erg leuke sfeer.

Over de fotograaf
Jeanine van Dorp
Jeanine (51) heeft naast haar werk in het verplegingstehuis nog een grote hobby met haar man thuis. Daar verzorgt ze 500 dieren: kippen, kwartels, oorspronkelijke duiven, fazanten, parelhoenders, eenden en ganzen. Ze doen daar fanatiek tentoonstellingen mee en tevens is haar man keurmeester van siervogels. Mede daarom is zij een website (link naar www.vandorpdieren.nl) gaan opzetten over haar dieren en daarbij maakt ze dan ook foto's. Ooit wil ze nog wel eens leren om mooie donkeren achtergronden te creeren bij haar dieren foto's.

Wil je meer foto's zien van Jeanine? Bezoek dan haar profiel op Zoom.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25724-panasonic-lumix-g9-getest-review-jeanine-van-dorp.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Ontdekkingsreis met de eigentijdse en eigenwijze SIGMA sd Quattro H]]> Sat, 13 Oct 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Dave Zuuring) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een bijzondere camera voor liefhebbers

Voor de enthousiaste fotoliefhebber worden er door de fabrikanten vele verschillende camera's aangeboden. SIGMA geen onbekende in de fotografiewereld, waarschijnlijk vooral bij je bekend van haar ruime assortiment lenzen, timmert de laatste jaren dankzij de introductie van de Art lenzen serie flink aan de weg. Minder bekend is wellicht dat SIGMA ook haar eigen camera's heeft.

Techniek

Eerst maar eens de techniek bekijken, want daar is genoeg bijzonders te vinden. Zo is de SIGMA sd Quattro H uitgerust met een Foveon X3 mirrorless APS-H sensor. Hiermee is de camera instaat, vergeleken met een sensor gebaseerd op het Bayer patroon, beelden van maar liefst van 51-megapixel af te leveren. De Foveon X3 sensor gebruikt drie lagen met fotodioden, die elk op een verschillende diepte in het lichtgevoelige silicium in de sensor geplaatst zijn. Elk van die lagen absorbeert één kleur uit het RGB-spectrum. Het gaat dan om rood, groen en blauw. De kleuren worden verticaal opgevangen, zonder kleur- en laagdoorlaatfilter. Alle informatie, over zowel kleur als scherpte, blijft zo behouden. Een 'normale' sensor, zoals in vrijwel alle andere camera's gebruikt wordt, heeft één laag met pixels die elk maar één enkele kleur kunnen opvangen. Naast deze unieke sensor maakt de SIGMA ook gebruik van zowel phase detection als contrast detection, voor betrouwbare autofocus. Dat dus.

Afbeelding : Bron: SIGMA Global vergelijk Foveon X3 vs. Bayer patroon.

Opvallend eigenwijs model

Naast dat SIGMA haar unieke kijk op de sensor heeft. Is ook de camera body in tegenstelling tot de bekende cameramerken totaal afwijkend van wat gangbaar is. In eerste instantie denk je, huh wat is dit dan. Tot dat ik 1 van de 3 meegeleverde lenzen op de camera schroef en in mijn handen houdt.
De gewenning is snel en de balans is perfect, zelfs met de meegeleverde SIGMA 50mm Art lens, die geen kleine jongen is. De bediening vraagt mij amper gewenning en uitleg, zonder dat ik de gebruikershandleiding heb hoeven doorspitten. Alles zit gewoon op de juiste plek. De ontspanknop en gelijktijdig ook functiewiel, alles voelt degelijk aan en gebouwd om door weer en wind en voor een hele lange tijd probleemloos gebruik te garanderen. Bovenop vind je middels de QS (quick set) knop snel toegang tot diverse instellingen die je snel van je camera zou willen veranderen. Deze geeft snel toegang tot oa. witbalans, tone control en focus peaking, beeldkwaliteit, beeldgrootte, beeldverhouding en kleurprofiel.

Handig

Op de achterzijde van de camera zit linksboven een handige schakelaar voor gebruik van alleen het display of elektronische zoeker of beide middels de sensor die dan tussen beide displays kan schakelen. Direct naast deze schakelaar is een andere functieknop waarmee je de informatie op het display kan wijzigen, of alle geselecteerde informatie (die je in het menu verder naar je hand kunt zetten) kunt tonen of weglaten. Dit alles bevat geen echte verrassingen, hoogstens dat het allemaal middels de duidelijke handleiding erg eenvoudig is om in te stellen.

Digitale zoeker

De beeldkwaliteit van de digitale zoeker is mij prima bevallen en doet in mijn beleving niet onder voor wat ik ervaren heb ooit met respectievelijk de Fuji's (X-T1, T20) en Sony A7sII. Omdat de camera met de Art lenzen heerlijk in de hand ligt, werkt het erg prettig met deze heldere elektronische viewfinder. Zeker op een zonnige dag i.c.m. belichtingscompensaties toont deze het beeld wat je voor ogen hebt! Naast het grote display op de achterzijde worden ernaast ook de meest voorkomende functies voor ISO, belichtingscompensatie (Ev), belichtingsmodus en programma modus (o.a. diafragma, sluitertijd, M) getoond die je met het eerste knopje aan/uit kan zetten als je deze informatie niet wil zien. Handig dus.

Beelden maken met de Sigma

Dan waar het uiteindelijk allemaal om draait met een fotocamera, beelden maken. Na een valse start gemaakt te hebben, de eerste avondfotografie beelden waren uiterst teleurstellend door mijn eigen onkunde met deze camera. Want de Foveon sensor vraagt wel enige gewenning qua werken met onder- en overbelichting. Om de meer gevoel bij de camera te krijgen ben ik er eerst meer bij daglicht gebruik van gaan zetten. Zo de SIGMA beter leren kennen qua gebruik en vooral wat de camera doet met bepaalde instellingen. Dan komt de kracht naar voren van deze camera, want omdat alles zit waar je het verwacht qua bediening maak je prima opnames. Prachtige zeer gedetailleerde beelden komen te voorschijn. Houd wel rekening dat een minimum vereiste minstens een 16Gb SD kaart is en liefst wel een van het snellere soort. Zeker als je gelijktijdig in RAW en JPEG fotografeert.

Eigentijds of eigenwijs

De eigenwijze, of beter gezegd misschien wel, de eigentijdse SIGMA sd Quattro H kan naast JPEG en RAW ook in DNG formaat beelden vastleggen schieten. Naast JPEG en SIGMA's eigen X3F RAW formaat. Doe je dit laatste dan dien je wel SIGMA's PhotoPro software te downloaden en te leren kennen in gebruik. Lightroom ondersteund dit formaat nog niet. Maar dan komt eigenlijk de verrassing van deze camera. Ik schoot zowel JPEG als RAW formaat. Als RAW fan en 'ik-wil-graag-nabewerken-in-de-digitale-doka-Lightroom' ontwikkelen, heb ik bijna alle foto's die ik hier toon amper vanuit RAW ontwikkeld. Wel heb ik hoogstens een enkele JPEG wat aangezet qua kleur en een vignette toegevoegd (smaak). Misschien had ik achteraf gezien hier meer in de camera settings mee kunnen doen.

JPEG en RAW

Normaliter werk ik alleen tijdens reportages in JPEG en RAW als voor erbij. Maar in het fotograferen met de SIGMA heb ik dit telkens zo gedaan. Voornaamste reden, ik was erg tevreden over de mooie JPEG beelden die met de SIGMA schoot. Het is ook erg makkelijk want scheelt nabewerkingstijd om voor JPEG te kiezen, en ik schoot beide bestandstypen omdat ik wel een slag om de arm wilde houden in de nabewerking. Bijvoorbeeld omdat dankzij de hoge resolutie van de sensor en het ontbreken van een Low Pass filter, je het risico van kleur moiré in je beelden loopt, die je dan nog middels de SIGMA foto nabewerkingssoftware wellicht kunt herstellen.

Details

Want de verrassing was voor mij, naast de prima kleuren er verbluffende gedetailleerdheid beelden uit tevoorschijn komen. Wat een scherpte en dus detailrijke foto's haal je uit deze camera. Zoals je in onderstaande uitsnede (JPEG) kan zien 100% crop, is zelfs op f/2.8 (SIGMA Art 50 mm. lens) de scherpte prachtig, i.c.m. een zachte bokeh.

Indruk die de SIGMA achterlaat

Qua gebruik en bedieningsgemak heb ik enorm veel lol van de SIGMA gehad. De body ligt prettig in de hand en alle knoppen zitten op een logische plaats op de strak vormgegeven body. De digitale zoeker waarmee de camera is uitgerust bevalt me meer dan. Bij daglicht opnames i.c.m. grote diafragma's van de fantastische Art lenzen schiet je prachtige JPEG beelden met deze camera en mis ik RAW files amper.

Zo schoot ik met deze camera een serie in opdracht van de nieuwbouw bij mij om de hoek. Dan kun je prima vertrouwen op de sd Quattro H, maar moet je wel opletten op kleur moiré.

Ook heb ik de camera veelvuldig 's avonds mee genomen. Lastige licht situaties zijn met de Foveon sensor geen appeltje eitje en stellen je kunsten als fotograaf op de proef. Door de unieke Foveon sensor flink te onderbelichten lukte het om nog acceptabele beelden te produceren bij tegenlicht opnames. Te ver naar rechts en het leidt onherroepelijk tot uitgebeten hoog lichten en vreemde kleuren die ook in RAW niet te herstellen zijn. Tijdens het blauwe uur dien je ook je belichting goed in de gaten want te veel willen corrigeren in je nabewerking, leidt tot een ander fenomeen, banding. Kortom de Foveon sensor is niet direct een allemansvriend en vraagt geduld, gewenning en stelt je als fotograaf op de proef. Maar als je eenmaal de camera en de sensor leert kennen kom je met rijke kleurrijke gedetailleerde hoge resolutie beelden zoals onderstaande foto van de befaamde Arnhemse John Frostbrug thuis.

Conclusie

Er zijn 2 dingen die me naast de unieke en ergonomische body van deze camera zal bijblijven aan de sd Q H. De camera levert scherpe en rijk gedetailleerde beelden op! Uiteraard spelen de fantastische primes die ik tot mijn beschikking had uit de Art serie 20, 35 en 50 mm. f/1.4 een belangrijke rol hierin. Maar het gemak waarmee je prachtige foto's in JPEG bestandsformaat kan fotograferen met deze camera is voor mij de verrassing. En onderstaande opdracht van deze motorfiets bewijst voor mij dat SIGMA er in is geslaagd een eigentijdse, eigenwijze camera te bouwen en de kracht van de Art lenzen volledig tot zijn recht laat komen.

Samenvatting:

Positief:
Ergonomie handgreep, camera draagt en ligt verbluffend fijn in de hand
Digitale zoeker en beeldscherm
Plaats van functies ISO, mode, werkt prettig en snel
Super degelijke afwerking, vooral draaiknoppen
Digitale zoeker
Bedieningsgemak menu
Contrastrijke en zeer gedetailleerde beelden
Prachtige JPEGs SOOC
SIGMA Art primes

Negatief:
Traag
(grote bestanden schrijven langzaam weg)
Enkel kaartslot
Witbalans vraagt gewenning
Lastig de juiste belichting te vinden, overmatig hooglichten corrigeren leidt tot banding
RAW files worden niet ondersteund door Lightroom waardoor je beelden via SIGMA's Photopro software voor optimale beeldwaliteit een extra stap moet toevoegen aan je workflow

]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25755-ontdekkingsreis-met-de-eigentijdse-en-eigenwijze-sigma-sd-quattro-h.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Prime lenzen deel 2: de 85mm ]]> Sat, 13 Oct 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Tino van Dam) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De ideale portretlens

Een 85mm wordt gezien als de ideale portretlens. De verhoudingen blijven uiterst reëel. Je krijgt geen rare vertekeningen in je beeld. De afstand tussen het model en de fotograaf is ook prettig. Als je met een zoomlens van tussen de 24 en 70 mm een portret van iemand maakt, ervaart het model dat als erg dichtbij en dat is niet prettig. Zo'n knots van een lens voor je neus en dan ontspannen kijken, is best lastig. Met 85 mm op een fullframe body is de werkafstand tussen model en fotograaf prima. Je staat niet dicht op elkaar, er zit gemiddeld een meter of twee drie tussen de fotograaf en het model.

Een 85mm lens is doorgaans compact en niet zwaar. Fijn om mee te werken.

'Business lens'

In mijn rijtje van prime lenzen is dit de lens die ik vooral zakelijk veel gebruik. Vaak vragen mensen mij een foto te maken voor hun profielfoto op Linkedinn etc. Een portretfoto van hoofd tot schouders/borst voldoet. Zo gebruikte ik de lens om hele sportverenigingen te fotograferen voor een marketing actie van supermarktketen Hoogvliet. Ik heb honderden sportmensen gefotografeerd. Als je dus van dit soort shoots doet, moet je op de kwaliteit van zo'n lens kunnen vertrouwen. Elke foto die ik met deze lens schiet, is haarscherp.Naast het massawerk wat ik hierboven beschreef, heb ik de lens ook nodig voor serieus PR werk. Voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 vroeg lijsttrekker Andy Kooy mij een portretfoto van hem te maken. Zo'n foto staat dan in elke krant en langs elke belangrijke invalsweg van de desbetreffende gemeente. Dat moet een goede foto zijn, haarscherp want ze worden vaak groot afgedrukt.

Onder de prime lenzen is deze lens dan ook de lens die mij het meeste geld oplevert, ik schiet er veel opdrachten mee vandaar dat ik deze lens zie als een 'business lens'.

'Good old boy'

Ik ben in mijn archieven op zoek gegaan naar één van de eerste portretten die ik met deze lens heb gemaakt. Ik stuitte op een fotoserie uit 2007 waar ik mijn broers en mijn vader heb geportretteerd in zwart wit. Het is dus een 'good old boy'. De investering destijds in een relatief dure prime blijkt zijn geld meer dan waard te zijn. Het bewijst maar weer dat het investeren in goede lenzen nooit verkeerd is. Je hebt er heel je fotoleven plezier van. De kwaliteit blijft uitstekend. Waar je wel op moet letten is dat je je diafragma altijd op de lens op F22 moet zetten. Op je body bepaal je het diafragma. Staat je diafragmaring op je lens bijvoorbeeld op F8, dan krijg je op je body de foutmelding 'fee' te zien.


Links een zelfportret uit 2007 met F/1.8 en rechts een zelfportret uit 2010 met F16

De huidige versie van de lens is de 1.8 G AF met een Silent Wave Motor. De lens stelt sneller en geruislozer scherp en is weersbestendig. De lens kost om en nabij de € 550,-. Refurbished is de 1.8 D ook nog steeds te koop voor € 278,-

'Must have'

Ik heb nog geen seconde spijt gehad van de aanschaf van deze prime. Het resultaat tovert elke keer weer een glimlach op mijn gezicht. Als je echt verder wil in de portretfotografie, is de 85mm een 'must have'.

Volgende keer bespreek ik de 35mm prime.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25752-prime-lenzen-deel-2-de-85mm.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Spelen met het licht bij macrofotografie]]> Fri, 12 Oct 2018 11:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Lightroom en Straatfotografie.

Ga er bij bewolking op uit

Wanneer je met fel zonlicht fotografeert, krijg je een groot contrast tussen schaduw en licht. Bij macrofotografie krijg je dan snel last van alle aanwezige schaduwen, van bijvoorbeeld je eigen silhouet of een slagschaduw van de voelspriet van een sprinkhaan. Bovendien kan het schild van een kever al snel voor een hinderlijke felle reflectie zorgen.

Een dunne laag bewolking op een zonnige dag, is eigenlijk perfect om bij te fotograferen. Het wolkendek fungeert als een enorme softbox. Het houdt niet zozeer het licht tegen, maar verstrooit het wel, waardoor schaduwen veel zachter zijn. Bovendien is er dan nog voldoende licht om het diafragma iets verder te sluiten, de ISO-waarde laag te houden en bewegingen te bevriezen met een korte sluitertijd.
RoelieSteinmann

Fotografeer tijdens het gouden uur

Hoewel het gouden uur als één uur klinkt, zijn het in feite twee momenten op de dag; het eerste uur na zonsopgang en het laatste uur voor zonsondergang hebben een prachtige goud/geel/oranje gloed. Dat licht zorgt voor een warme en zachte sfeer in je beelden. De schaduwen zijn op dat momenten nog mooi subtiel en er is nog voldoende licht om een goede belichting neer te zetten. Je kunt op deze website heel eenvoudig achterhalen wanneer het eerstvolgende gouden uur plaatsvindt.
sauerfotografie

Breng het blauwe uur in beeld

Ook het blauwe uur vindt twee keer op een dag plaats: grofweg het uur voor zonsopgang en het uur na zonsondergang. Dan hangt er in de lucht een lichtblauwe tot donkerblauwe gloed en het licht is dan zeer geschikt voor low-key macrofoto's. Zeker wanneer je voor een onderwerp kiest met warme tinten, zorgt dit licht voor mooi contrast met het koele licht.
Papa100
In de Zoom Academy Cursus Macrofotografie leer je alles over de basisinstellingen, de juiste apparatuur, sterke composities, perfecte scherpte, beeldverzorging en de nabewerking - alle aspecten waarvan verwacht wordt dat elke macrofotograaf ze weet!

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25765-spelen-met-het-licht-bij-macrofotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review Gerard Riemersma]]> Thu, 11 Oct 2018 19:19:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Mijn deelname aan de Zoom test-workshop van de Panasonic Lumix DC-G9 was voor mij in tegen stelling tot de andere deelnemers niet zozeer bedoeld om kennis te maken met deze camera en bijbehorende objectieven. De DC-G9 heb ik al sinds dit voorjaar in bezit evenals enkele MFT-objectieven. Doel was voor mij om de ongekende mogelijkheden van de camera nog beter te leren kennen en met de aanwijzingen van de professionele natuurfotograaf Harmen Piekema kwalitatief betere foto's te maken. Of dat gelukt is ... de mijns inziens iets betere landschaps- en luchtfoto's heb ik aan Zoom.nl ter beschikking gesteld en kun je terugzien in dit artikel.

Mijn foto's zijn heel beperkt met Adobe Photoshop gecorrigeerd zonder de werkelijkheid geweld aan te doen: uitsneden zijn minimaal aangepast wanneer de horizon werd "recht gezet"; contrast en licht zijn hier en daar iets verbeterd.
Spiegel in het Golden Hour F 8 - 1/60 - ISO 250 - 24mm

Algemeen

In het analoge tijdperk was ik heel enthousiast over Olympus en toen de digitale fotografie haar intrede deed was dat aanvankelijk nog steeds zo. Maar toen ik iets serieuzer ging fotograferen "moest" ik op enig moment kiezen:
Een zware DSLR (full frame) uitrusting of een veel lichtere systeemcamera met toebehoren. Ik heb bewust gekozen voor het laatste waarbij - in de voetsporen van Olympus - Panasonic voor mij de beste keus was. Ik lever wellicht iets in op het gebied van kwaliteit (het blijft een kleine sensor), maar heb nu een heel handzame en (ook belangrijk!) betaalbare foto-uitrusting.

Eigenlijk ben ik inmiddels al heel vertrouwd met camera's van Panasonic. De "travelzooms" in de broekzak en via de DMC-G6, de DMC-G80 nu de DC-G9 ... met steeds meer geavanceerde extra's om je te helpen nog mooiere foto's te maken. Die prachtige techniek heeft echter ook een keerzijde: het wordt steeds lastiger om je al die nieuwe mogelijkheden eigen te maken en zo staat de gebruiksvriendelijkheid (niet alleen van de Panasonic camera's) onder druk. Je koopt zo'n camera tenslotte niet om alles op de volautomaat te fotograferen. Hoewel die dat best goed doet!

Niettemin gebruik ik mijn DC-G9 (en daarnaast ook nog de DMC-G80) met heel veel plezier en vind het ontdekken en uitproberen van de nieuwe mogelijkheden (zoals 6K/4K burstfunctie, post focus en focus stacking, 80MP high resolution opname) heel boeiend.

Camera

Ik ben tot dusver heel tevreden over de camera. Redelijk goed is o.a. het zoekerbeeld (hoewel, het blijft een elektronisch beeldschermpje) en de snelle AF-functie is voortreffelijk. Het instellen van zones AF-punten en het direct afdrukken op het touchscreen heb ik echter uitgeschakeld omdat elke aanraking, bijvoorbeeld met de neus (kijkend door de zoeker) de scherpstelzone wijzigt en/of de sluiter ontspant ... heel hinderlijk. Verder heb ik de indruk dat de DC-G9 in vergelijking met voorgaande modellen iets minder last heeft van ruis, hoewel ik de ISO-limiet toch niet hoger instel dan op 3200.Een dubbel gevoel F 5.6 - 1/100 - ISO 800 - 38mm

Objectieven

Tijdens de testsessie heb ik alleen de Leica DG Vario Elmarit 12-60mm F2.8-4.0 gebruikt. In veel situaties is dat een fijne groothoekzoom, zeker ook voor landschappen. Wanneer je de natuur ingaat voor het fotograferen van (wilde) dieren en vogels, die je niet goed kunt benaderen, zal je echt gebruik moeten maken van een 50-200mm MFT-objectief of liever nog de 100-400mm (= 200-800mm full frame), die uiteraard wel iets aan lichtsterkte inboet. Dit laatste objectief heb ik onlangs met (voor mij) zeer goede resultaten gebruikt tijdens een safarireis in Oost-Afrika. Het verbaast mij toch nog steeds dat zo'n relatief lichtgewicht lens (ca. 1 kg) met geringe omvang zo'n geweldig bereik heeft. Dankzij de uitstekende stabilisatie van camera en objectief kun je goed uit de hand fotograferen (NB: let wel op de sluitertijd!).Fire in the air F 6.3 - 1/400 - ISO 200 - 60mm (-0.3EV)

Uit het voorgaande mag duidelijk zijn dat de doelgroep voor de DC-G9 zeker niet de beginnende hobby-fotograaf is. De professional zal vaak kiezen voor de (dure) full frames, nu ook mirrorless. Zo kom je uit bij de gevorderde amateur, die hoge eisen stelt aan de beeldkwaliteit en snelheid, maar tevens een goede prijs/prestatie ratio verlangt.

Over de fotograaf
Gerard Riemersma (64 jaar), studeerde farmacie in Amsterdam; na gedurende bijna 30 jaar als officier-apotheker in diverse functies bij Defensie te hebben gewerkt, nu vrije tijd voor hobby's, o.a. reizen en fotografere. Een mooie combinatie!

Bezoek zijn profiel op Zoom.nl


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25723-panasonic-lumix-g9-getest-review-gerard-riemersma.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[live lezersreisverslag vanuit Canada DEEL 2 | Paradijs voor wildlife-fotograferen]]> Thu, 11 Oct 2018 08:33:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Inmiddels zijn Larissa en Dick van Vancouver Island overgestoken naar het vasteland van Canada. Vanaf het pittoreske dorpje Lund zijn ze met een boot naar ruim 2 uur varen afgezet bij een totaal afgelegen en van de buitenwereld afgesloten wildernislodge, de Humfray Lodge.
Vanaf deze prachtig locatie zijn ze vanmorgen met de boot afgezet in een gebied waar grizzlyberen zouden moeten voorkomen.
Ook deze keer werd het wachten beloond, het resultaat zijn onderstaande beelden:


(foto: Dick van Duijn)


(foto: Larissa Rand)


(foto: Dick van Duijn)


(foto: Larissa Rand)

Over GoCanada

GoCanada is hèt startpunt voor een bijzondere Canada-reis. Als echte Canada-liefhebbers vertellen ze graag meer over dit prachtige en indrukwekkende land! Je kunt er dan ook niet alleen terecht voor het boeken van verschillende reizen, maar ook voor algemene tips en tricks over het land zelf. Waar zitten de mooiste fotografielocaties? Welke camperverhuurder moet ik hebben? Wanneer en waar zie ik de Grizzlies, zonder dat ze op m´n schouder kunnen tikken? Waar is die rustieke camping aan dat meer? Allemaal vragen die GoCanada moeiteloos beantwoordt! Kijk op www.gocanada.nl voor meer informatie.

Over Air Transat


Je reis naar Canada begint bij Air Transat!
Air Transat is de nummer 1 vakantieluchtvaartmaatschappij van Canada. Het vliegt naar 60 bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Midden Oosten, biedt binnenlandse vluchten in Canada aan en vervoert jaarlijks ca. 4,5 miljoen passagiers. De maatschappij heeft Montreal als thuisbasis waar 3.000 personen werken.
Vanuit 26 steden in Europa (onder andere Amsterdam en Brussel) biedt Air Transat directe vluchten aan naar 5 bestemmingen in Canada: Toronto, Montreal, Quebec, Vancouver en Calgary.

Air Transat biedt 2 reisklassen aan boord: Club en Economy en in beide klassen betreft dit een all-inclusive product met bagage, maaltijd en entertainment.
Voor meer informatie bezoek www.airtransat.nl voor meer informatie.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25766-live-lezersreisverslag-vanuit-canada-deel-2---paradijs-voor-wildlife-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review Conny Schotanus]]> Wed, 10 Oct 2018 10:44:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Na een intro over de camera en een lekkere pannenkoek gingen we op pad. Gelukkig was het droog in Dwingeloo, terwijl het in de rest van Nederland heel hard regende. Dit zorgde wel voor dreigende luchten en afwisselend de zon. We kregen 3,5 uur de tijd om te testen.

Op pad met de G9

De eerste indruk: de camera is een lekker lichte met de bedieningsknoppen op de juist plaats. De camera ingesteld op RAW en JPG. De witbalans op automaat gezet vanwege afwisselend zon en dreigende wolken. De ISO ook op automaat tot maximaal 6400 ISO ingesteld. Het touchscreen is ideaal. Met een fn-knop op het screen kan je een histogram op het scherm zetten en vervolgens met je vinger verplaatsen naar je voorkeurspositie in het screen. Zo zie je voordat je de foto maakt hoe de belichting eruit ziet. Helemaal naar mijn zin. Het histogram gebruik ik altijd. Ook de plaats waar je wilt scherpstellen wijs je aan op je screen. Misschien zijn er nog wel meer functies via de touchscreen te bedienen, maar hier heb ik verder niet naar gekeken. Een exposure bracketing knop ontbreekt op de camera, maar deze functie vind je makkelijk in het menu. Het fotograferen kan nu echt beginnen.

Fotograferen

Ik zag een hond aan komen rennen in het bos en besloot een actiefoto te maken. Bij actie fotografie wil ik vaak de controle houden op het diafragma en de sluitertijd dus koos ik voor de M stand. De ISO stond al op automaat. Sluitertijd goed gezet, maar het diafragma wilde niet van F8 naar F5,6. De camera schakelde wel naar F7,1 en weer terug naar F8. Jammer hierdoor heb ik het fotomoment gemist.

Toen een landschapsfoto op diafragma voorkeur. Ik koos F11. Met het zonnetje er inmiddels weer bij had ik een goede sluitertijd zo uit de hand. De camera maakte gelijk meerdere foto's terwijl de camera niet op de burstmodus stond. Toen heeft Panasonic de camera-instellingen terug gezet naar de fabrieksinstellingen en de problemen waren opgelost.

Als natuurfotograaf ben ik nieuwsgierig naar de snelheid van het scherpstellen en de hoeveelheid ruis bij moeilijke lichtomstandigheden. Je hoeft de ontspanknop maar licht in te drukken en hij stelt snel scherp en neemt de foto snel. Heerlijk. Tevens wilde ik de Leica lens DG 100-400/F4.0-6.3 testen. Een bereik van 800mm op deze camera en nog licht van gewicht ook. Met beeldstabilisatie in camera en lens. Gewoon uit de hand dus. Nu nog even wachten op een actiemoment. Er was eigenlijk geen actie in de omgeving. Toch een moment dat er een paar ganzen opstegen vanuit een ven. Helaas een beetje ver weg. Gauw even zoomen wat niet echt licht gaat. Kijkend door het zoeker oculair, op gevoel op zoek naar de joystick kwam ik toch eerst een licht hobbel tegen van een andere knop. Deze mag van mij wel wat vlakker. Een joystick is ideaal bij actiefotografie om snel de scherpstelpunten te verplaatsen. Jammer dat je niet diagonaal met deze joystick kan gaan. De autofocus werkte snel en de camera nam snel en stil de foto's en dat is top. Helaas waren er geen meerdere actiemomenten voor meer testmomenten bij minder licht.

De lenzen van Leica zijn allemaal licht van gewicht. Dit in combinatie met een licht gewicht camera is mooi fotograferen. Alleen het zoomen mag wat mij betreft even soepeler gaan.

Met de Panasonic Lumix G9 kun je ook hoge resolutie foto's maken van 80MP. Dit moet dan wel vanaf een statief. Deze had ik mee, maar ik was mijn koppelingsplaat vergeten, stom.

De focusstacking binnen deze camera is iets wat mij wel aanspreekt. Wel moet je even tekst en uitleg krijgen over hoe het werkt en dat kregen wij van Panasonic en Harmen Piekema. De camera doet de rest. Dus je hoeft ze niet te stapelen in een bewerkingsprogramma.

Oordeel

Het is lastig om een goed eindoordeel te geven over de camera aangezien we maar 3,5 uur de tijd hebben gehad om met de camera aan de slag te gaan. Daarnaast zijn we ook tussendoor van locatie veranderd en daardoor gaf het mij te weinig tijd om de camera als natuurfotograaf goed te testen. Voor macrofotografie is de draaibare touchscreen ideaal. Voor landschapsfotografen is de mogelijkheid voor een hoge resolutie opname een uitkomst. Ik wil vooral actie fotograferen en dat kost tijd en geduld. En jammer genoeg was er niet veel actie in het natuurpark.

De camera stelt snel scherp, hij is stil, met genoeg beelden per seconde, maar boven de 3200 loopt de ruis behoorlijk op en bij de randen van de dag zit je daar toch gauw op bij actiefotografie. Het is belangrijk om er over na te denken waar je de camera voor wilt gebruiken. Tussen stilstaande onderwerpen en bewegende onderwerpen fotograferen bij slecht licht zit een wereld van verschil en gaat de ruis een rol spelen.

Ik denk dat de systeemcamera's de toekomst hebben omdat veel mensen het gezeul met zware apparatuur wel zat worden. Natuurlijk ligt het eraan wat voor fotografie je beoefen. Ik denk dat deze camera zeker een ideale camera is voor op reis. Met als voordeel een snelle autofocus, touchscreen, joystick, licht van gewicht en met de licht gewicht lenzen van Leica erbij een mooie combi.

Over de fotograaf

Conny Schotanus
Conny kreeg haar camera toen ze 15 jaar oud was en heeft altijd interesse gehad in fotografie, maar vomnd het in het analoge tijdperk gewoon te duur en nam alleen foto's van feestjes en vakanties. In 2006 heeft ze een digitale gekocht, een uitkomst. Alleen printen en deleten wanneer het haar uitkwam.

Ze maakt het liefst natuurfoto's. En is lid van Natuur fotografieclub Objectief en door het bespreken van de foto's onderling, leert ze erg veel. Samen met haar man en fotovrienden gaat ze regelmatig de natuur in. Ontspannen en mooie foto's maken.

Wil je meer foto's zien van Conny? Bezoek dan haar profiel op Zoom.nl


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25722-panasonic-lumix-g9-getest-review-conny-schotanus.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Expertuitdaging: Sfeervolle schemeringen]]> Wed, 10 Oct 2018 09:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Expertuitdaging sfeervolle schemeringen

Het mooiste licht vind je op de vroege ochtend en in de late avond. De omgeving is dan rustig en het licht is zijdezacht. De situatie tijdens het blauwe uurtje is zo mooi, dat je haast geen lelijke foto's kunt maken. Je moet hiervoor alleen iets eerder opstaan, wat later naar bed en goed kunnen omgaan met weinig licht. Heb jij al eens gebruik gemaakt van het prachtige schemerlicht? Nee? Dan is dit je kans! Zet je wekker of drink 's avonds een extra kop koffie en trek erop uit! Post je foto op onze website of op Instagram met de tag #zoomnluitdaging en misschien sta jij dan wel met jouw foto in het nieuwe Zoom.nl-magazine!

bnn

Schemerverschillen

De twee schemermomenten van een dag verschillen flink van elkaar. Het ochtendgloren straalt namelijk een compleet andere sfeer uit dan de avondschemering. Dit onderlinge contrast is het perfecte onderwerp voor een tweeluik. Fotografeer bijvoorbeeld eens hetzelfde landschap op beide schemermomenten. Bij het ontwaken van een dag zal je mogelijk mist of ochtenddauw zien, terwijl je sommige dieren juist beter kan vinden wanneer de dag ten einde loopt.

kjvos2

Stadsverlichting gebruiken

Het blauwe uur is het perfecte moment om de stad in te trekken voor avondfotografie gecombineerd met architectuur. De warm-gekleurde stadsverlichting brandt al/nog op dat tijdstip en zorgt voor een prachtig kleurcontrast met de koele blauwe lucht. Wanneer je een statief en een langere sluitertijd gebruikt, kan je het diafragma ook nog wat verder sluiten. Rond de stadslampen krijg je dan een mooie stervorming en dankzij de langere sluitertijd vormt langsrijdend verkeer ook gekleurde lichtstrepen. Wanneer je hiermee je straten opvult, komt er veel meer leven in je foto's.

esmeralda-holman

Sfeervolle nabewerking

Bij het fotograferen tijdens de schemering is het fotograferen in RAW echt een must. Je kunt hierdoor in je nabewerking nog veel meer uit je belichting halen, waardoor je de sfeer extra kunt benadrukken. Nog belangrijker is het achteraf zonder problemen aanpassen van je witbalans. Zeker wanneer je het natuurlijke schemerlicht combineert met kunstlicht, kan een andere witbalans een wereld van kleurverschil opleveren.

De uitdaging

Ga dit weekend nog aan de slag met deze expertuitdaging! Deel je foto's op Instagram of op upload ze op onze website met de tag zoomnluitdaging. Komende week en in het nieuwe Zoom.nl magazine delen we jullie beste resultaten!

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25764-expertuitdaging-sfeervolle-schemeringen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[5 tips voor de mooiste paddenstoelen macrofoto's]]> Tue, 09 Oct 2018 10:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Speel met je compositie en standpunt

Een paddenstoel vliegt niet weg, dus je hebt alle tijd om meerdere composities uit te proberen en verschillende standpunten in te nemen. Vaak worden paddenstoelen van opzij gefotografeerd, maar van de onderkant zien ze er vaak nog spectaculairder uit dan van de bovenkant.

ericdevroome46

Zoek een makkelijk benaderbaar onderwerp

Soms staat een paddenstoel laag bij de grond, verborgen tussen de wortels van een boom, en krijg je hem moeilijk in beeld. Kies daarom voor een exemplaar dat wat hoger op een boomstronk of een dode tak staat. Deze is toegankelijker en makkelijker vanuit verschillende posities te fotograferen.

Zorg voor een rustige achtergrond

Door een paddenstoel te kiezen die gemakkelijk te benaderen is, heb je bovendien minder snel last van storende elementen in de achtergrond. Zo blijft het gehele beeld rustiger.

belg50

Gebruik een groot diafragma voor een geringe scherptediepte

Met een groot diafragma (bijvoorbeeld f/2.8) creëer je een kleine scherptediepte, waardoor blaadjes in de achtergrond mooi onscherp worden en een prachtig kleurrijk bokeh vormen rondom de paddenstoel.

Kraaij

Teranique

Fotografeer op verschillende tijdstippen

Ga bij paddenstoelenfotografie op verschillende tijden van de dag op pad. Het zogeheten gouden uur zorgt vaak voor de mooiste gouden herfsttinten. Daarbij komen de soms felle kleuren van de paddenstoel ook goed naar voren.

In de Zoom Academy Cursus Macrofotografie gaan we nog een paar stappen verder. Hier behandelen we de basisinstellingen tot en met de nabewerking.

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25761-5-tips-voor-de-mooiste-paddenstoelen-macrofoto-s.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[live lezersreisverslag vanuit Canada | Paradijs voor wildlife-fotograferen]]> Tue, 09 Oct 2018 09:15:00 +0100 redactie@zoom.nl (Hans Kluppel) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Winnaars van de lezersreis Larissa en Dick hebben hun eerste wildlife-ervaringen achter de rug. Na een vlucht van 9 uur namen ze de ferry van Vancouver naar Vancouver Island, een waar paradijs voor wildlife-fotografen. Hier kun je zeearenden, beren, bultrugwalvissen, orka's en veel meer ander wild tegenkomen.
Gisteren zijn ze met een snelle boot vanaf Campbell River op een zoektocht naar orka's gegaan en vandaag trekken ze verder landinwaarts op zoek naar grizzlyberen. Hoewel het weer het nog wat laat afweten zijn de ervaringen en foto's er niet minder om. Uiteraard moeten de duizenden foto's die wildlifefotografen schieten in een paar dagen nog helemaal uitgeplozen en nabewerkt worden, maar uiteraard delen we vast een voorproefje met jullie.


(foto: Larissa Rand)


(foto: Dick van Duijn)


(foto: Larissa Rand)


(foto: Larissa Rand)


(foto: Dick van Duijn)


(foto: Dick van Duijn)


(foto: Larissa Rand)

Over GoCanada

GoCanada is hèt startpunt voor een bijzondere Canada-reis. Als echte Canada-liefhebbers vertellen ze graag meer over dit prachtige en indrukwekkende land! Je kunt er dan ook niet alleen terecht voor het boeken van verschillende reizen, maar ook voor algemene tips en tricks over het land zelf. Waar zitten de mooiste fotografielocaties? Welke camperverhuurder moet ik hebben? Wanneer en waar zie ik de Grizzlies, zonder dat ze op m´n schouder kunnen tikken? Waar is die rustieke camping aan dat meer? Allemaal vragen die GoCanada moeiteloos beantwoordt! Kijk op www.gocanada.nl voor meer informatie.

Over Air Transat


Je reis naar Canada begint bij Air Transat!
Air Transat is de nummer 1 vakantieluchtvaartmaatschappij van Canada. Het vliegt naar 60 bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Midden Oosten, biedt binnenlandse vluchten in Canada aan en vervoert jaarlijks ca. 4,5 miljoen passagiers. De maatschappij heeft Montreal als thuisbasis waar 3.000 personen werken.
Vanuit 26 steden in Europa (onder andere Amsterdam en Brussel) biedt Air Transat directe vluchten aan naar 5 bestemmingen in Canada: Toronto, Montreal, Quebec, Vancouver en Calgary.

Air Transat biedt 2 reisklassen aan boord: Club en Economy en in beide klassen betreft dit een all-inclusive product met bagage, maaltijd en entertainment.
Voor meer informatie bezoek www.airtransat.nl voor meer informatie.

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25760-live-lezersreisverslag-vanuit-canada---paradijs-voor-wildlife-fotograferen.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Getest: de Tamron 18-400mm in IJsland]]> Tue, 09 Oct 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

"Ideaal dat ik deze lens mag testen, want tijdens de voorbereidingen van mijn trip naar IJsland had ik al bedacht dat ik het beste op elk fotomoment voorbereid zou kunnen zijn. Een alleskunner met 18-400mm bereik is dan natuurlijk super handig. Daarnaast betrap ik mezelf er nog wel eens op dat ik als landschapsfotograaf vrijwel altijd de groothoek erbij pak. Door 1 lens te gebruiken vergroot het de kans dat ik tijdens het schieten toch even een ander bereik pak dan dat ik gewend ben.


De eerste kennismaking met de Tamron 18-400mm was op mijn werk, toen ik hem daar toegestuurd kreeg en meteen uitpakte. De eerste reactie zullen veel fotografen herkennen denk ik, je bent zo blij als een kind en kan niet wachten om alle nieuwe mogelijkheden in de praktijk te brengen!
Qua uiterlijk ziet de lens eruit zoals hij aanvoelt: degelijk. Het is een stevig objectief met een aardig gewicht. Persoonlijk vind ik hem niet tè zwaar maar als je hem wat langer in je handen houdt dan merk je het wel. Daar ga ik dan wat van trillen en dat helpt niet bij het schieten uit de hand.


Wat me verder opvalt aan de lens is dat de knopjes om bijvoorbeeld de autofocus te regelen, groter zijn dan bij andere objectieven. De knopjes zijn breder en daardoor makkelijk te bedienen (erg handig met koude handen in IJsland!). Daarnaast waardeer ik ook het makkelijke opschroeven van de zonnekap.
Een klein nadeel is het ontbreken van de bekende stipjes voor het opschroeven van het objectief. Hoewel je er vrij snel aan went (en door het bereik toch ook minder van lens wisselt) vind ik het toch prettig als die stipjes er wel zouden zitten.


Kort nadat ik de lens kreeg vertrok ik naar IJsland voor een langverwachte solo fotografie roadtrip. Een korte testsessie in Nederland was door het weer helaas niet gelukt dus ik zou het objectief direct veldwerk laten doen en op mijn eerste dag was het al gelijk raak.


De Skogafoss waterval wordt door veel toeristen bezocht. Doordat ik veel composities kon proberen in het 18-400 bereik kon ik toch een foto maken zonder grote groepen mensen er op.


Vrijwel direct aan de ringweg, de bekende en enige vrijwel compleet verharde weg in IJsland, bevindt zich de Skogafoss waterval. Een van de vele prachtigste watervallen van IJsland, die bekend staat om de regenboog die te zien is door het opspattende water.
Een ideaal eerste doelwit voor de Tamron lens, om meerdere redenen. Het weer was zonnig dus de regenboog zou zeker zichtbaar zijn, wat een mooie kleurentest is. Daarnaast was ik gedwongen om, door de vele toeristen die op de waterval afkomen, veel verschillende hoeken te proberen. Het was een goede kennismaking met de veelzijdigheid van deze lens.


IJlands landschap vlakbij de Skogafoss waterval. Op 18mm en F9 blijft alles goed scherp.


Verder op de ringweg ligt Jokulsarlon, een prachtig uitgestrekt meer met ijsbergen zo groot als stadsbussen. Er liggen 5 gletsjers achter het meer, wat in zijn totaliteit heel veel mogelijkheden biedt voor een landschapsfotograaf.
Een nadeel is dat de grotere ijsbergen op afstand worden gehouden van de rand van het meer zodat toeristen er niet op gaan staan en de rondvaartbootjes er langs kunnen. De ijsbergen liggen dus op een behoorlijke afstand en hier kwam de flinke zoomfactor dus goed van pas. Eigenlijk besefte ik me op dat moment dat ik mezelf toch altijd wel beperkt heb door vrijwel alleen groothoeklenzen te gebruiken. De 400mm zoom, op mijn crop camera dus zo'n 600mm, bood hier echt uitkomst. Het in- en uitzoomen voelt trouwens lekker aan, iets stroever dan ik gewend ben maar dat biedt wat meer controle voor mijn gevoel.


Omdat de ijschotsen redelijk ver weg lagen, kwam de flinke zoomkracht erg van pas.


Vlak naast het Jokulsarlon meer ligt een andere bekende fotolocatie, Diamond Beach. De ijsbergen die afbreken van de gletsjers spoelen door de stroming aan op het naastgelegen strand. De zon zorgt er vervolgens voor dat de ijsbergen glinsteren, als diamanten, op het zwarte zand.


1 van de prachtige aangespoelde ijsbergen op Diamond beach,


De overige dagen in IJsland heb ik verschillende locaties bezocht. De weersomstandigheden waren soms niet al te best en fotograferen in de buurt van watervallen, vereist een degelijk objectief dat goed beschermd is. De 18-400 heeft een goede coating en is vochtbestendig en Tamron heeft duidelijk nagedacht over de soms extreme omstandigheden waarin deze lens moet presteren.


De soms donkere weersomstandigheden van IJsland vragen veel van een camera. Bij deze uit de hand geschoten foto kwamen de beeldstabilisatie kwaliteiten van de 18-400 goed van pas.


Dyrhólaey.


In IJsland kun je grote kuddes wilde paarden vinden die altijd te porren zijn voor een shoot.


Dit is een panorama van 4 foto's van de Borgarfjörður fjord.

Na 3000 km, 20 locaties en zo'n 1600 foto's ben ik tot de conclusie gekomen dat de Tamron 18-400mm zijn verwachting als alleskunner waarmaakt. De combinatie van doordacht design, het grote bereik en de technische prestaties maken het een goede en praktische aanwinst voor de beginnende maar ook de gevorderde fotograaf. De kosten van het objectief leken mij voordat ik de lens testte aan de hoge kant maar het enorme gemak van het weinig van lens hoeven te wisselen, gecombineerd met de degelijkheid en de prestaties van de lens, hebben mij er van overtuigd dat de kwaliteit-prijs verhouding redelijk is. Daarnaast betaal je wanneer je zowel een groothoek lens als een zoomlens wilt aanschaffen, ongeveer evenveel."


Over Sylvester
Sylvester Danckaarts (41 jaar) is amateur landschapsfotograaf en werkzaam als webmaster bij een groothandel. Sinds een jaar of 4 houdt hij zich bezig met landschapsfotografie, dat hij vol passie combineert met zijn liefde voor natuur en wandelen. "Ik hou van alle soorten landschap, van woestijn tot ijsvlakte. Elk landschap heeft zijn eigen pracht en ik zie er een plezierige uitdaging in om die pracht zo goed mogelijk te vast te leggen en te delen met de wereld."


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25763-getest-de-tamron-18-400mm-in-ijsland.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Bootcamp food fotografie met de ZenFone 5]]> Mon, 08 Oct 2018 17:56:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321


Lees hier wat dit betekent.

Wat gaan we doen?

In een prachtig monumentaal pand in Haarlem zit restaurant Olivijn van chef Menno Post. Daar zullen de mooiste gerechten bereid worden, die we zo mooi mogelijk gaan leren vastleggen onder begeleiding van food fotografe Saskia de Wal. Je fotografeert deze dag met de ZenFone 5. Deze smartphone heeft een dubbele camera: een groothoekcamera waarmee je extra veel in beeld ziet en een lichtsterke camera. Ook kun je met de ZenFone 5 foto's maken met een wazige achtergrond door de functie 'Diepte-effect' te gebruiken. Dit is natuurlijk perfect voor mooie food fotografie!

Foto: Saskia de Wal

En verder?

Van al dat fotograferen van eten krijg je natuurlijk trek! Wij zorgen daarom voor lekker eten en drinken voor iedereen. De workshop begint om 13:00 uur en zal tot ongeveer eind van de middag duren. Naderhand schrijf je een review met jouw ervaringen van de dag en hoe de ZenFone jou bevallen is. Deze review zal samen met jouw foto's in Zoom.nl magazine en online gepubliceerd worden.


Foto: Saskia de Wal

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25759-bootcamp-food-fotografie-met-de-zenfone-5.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Panasonic Lumix G9 getest: review Annette van Oudheusden]]> Mon, 08 Oct 2018 17:07:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Spannend, ik mag de Panasonic Lumix G9 testen tijdens een "nature walk:. Ik ben gewend om te fotograferen met twee andere merken, daarom een uitdaging. Wel fotografeer ik al heel lang en sinds twee jaar zeer intensief, na het volgen van een aantal cursussen. Nu mag ik een andere camera testen, leuk ik lees mij alvast in. Het moet een bijzondere camera zijn: snel, hoge resolutie en prima videokwaliteit.

De testdag

In de middag verzamelen we bij een restaurant met de fijne naam De Bospub. Met 10 Zoomers mogen we de Panasonic G9 testen en er liggen ook echt 10 camera's op de tafel! Een fijne aanblik! Na de introductie van fotograaf Harmen Piekema en de korte uitleg over de camera eerst een heerlijke pannenkoek om vervolgens met camera om de nek het bos in te gaan richting de heide. Onderweg vertelt Harmen over zijn foto avonturen en raken we een paar Zoomers kwijt die paddenstoelen zijn gaan fotograferen.

De G9

Het is even wennen zo'n onbekende camera, maar ook wel een uitdaging. Hoewel ik 2 verschillende merken camera's gewend ben, kan ik op de G9 de diafragma- en sluitertijd instelling niet direct vinden. Dit is achteraf gezien niet zo moeilijk, maar je voelt je eerst wel even suf. Wel vind ik het gedurende de dag lastig om het scherpstelpunt goed te krijgen. Ik vraag mij dan ook af of mijn foto's wel scherp worden, maar als ik achteraf het resultaat bekijk, had ik me daar niet druk over hoeven maken.


Focus stacking

Op de heide testen we de focus stacking mogelijkheid van de G9 vanaf statief. De camera maakt een paar foto's met verschillende scherpstelpunten en op het scherm kun je daarna precies aangeven van waar tot waar je de foto scherp wilt hebben. Vervolgens maakt de camera er zelf iets moois van. Heel praktisch, het scheelt nabewerking.

Bij het vennetje mag ik wisselen naar een Leica 8-18 objectief. Ik vind dat Leica hele goede objectieven maakt, dus ik vind het nu niet vervelend om van objectief te wisselen. En de Leica maakt het waar. Er gebeurt iets wonderlijks aan de randen van het beeld, maar dit geeft zo'n diepte aan de foto. Ik vind 'm geweldig.

Zonsondergang

Helaas gaat de zon veel te snel, maar wel heel mooi, onder. De ISO moet omhoog, maar achteraf zie ik niet veel ruis op de foto. Ik ben nog helemaal niet klaar met fotograferen, ook omdat ik weet dat er nog zoveel meer uit de camera te halen is. De high resolution modus bijvoorbeeld. Maar dan is het uiteindelijk toch te donker om te fotograferen, we verdwalen zelfs. Het is niet leuk om de camera weer in te moeten leveren, want hij is toch een beetje mijn vriend geworden. Maar we hebben altijd de foto's nog.


Over de fotograaf
Annete van Oudheusen
Annette fotografeert al heel lang, maar sinds twee jaar pas intensief. Ze heeft altijd een compact camera op zak, die volledig instelbaar is, maar in het weekend neemt ze altijd haar spiegelreflex mee. Daar heeft ze een 18-270 objectief op zitten. Het verwisselen van objectieven is (nog) niet aan haar besteed.

Wil je meer foto's zien van Annette? Bezoek dan haar profiel op Zoom.nl

]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25721-panasonic-lumix-g9-getest-review-annette-van-oudheusden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Een watermerk in je foto, doen of niet?]]> Sun, 07 Oct 2018 12:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Eline Sips) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321
Wil je leren hoe je subtiel een watermerk kunt toevoegen aan je foto? Je leert het in deze fotodokter.

Een overheersend watermerk

Je hebt ze ongetwijfeld wel eens gezien, foto's waarbij niet de inhoud, maar het watermerk je direct opvalt. Zonde, want dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn! Toch passen veel fotografen het wel toe, om hun foto's letterlijk minder aantrekkelijk te maken voor onrechtmatig gebruik. Of het effectief is? Daar verschillen de meningen over. Er zijn talloze voorbeelden te vinden waarbij foto's zonder blikken of blozen op websites worden gepubliceerd, inclusief overdonderend watermerk. Ook op social media zul je vast wel eens foto's voorbij hebben zien komen van een evenement of fotoshoot, waarbij de geportretteerde de foto leuk genoeg vond om te delen, maar niet mooi genoeg om voor te betalen.

Dat zijn natuurlijk de uitzonderingen. De meerderheid van de internetgebruikers laat zich namelijk wel afschrikken door een watermerk en zal sneller de keuze maken voor een vergelijkbare afbeelding, waar een watermerk het beeld niet belemmert.

Ook bij de krant zien ze wel eens een watermerk over het hoofd

Houd het subtiel

Als je de strijd met fotodiefstal aan wilt gaan, is een watermerk dus in bepaalde mate wel een goed hulpmiddel. Je zult echter een balans moeten vinden tussen beeldkwaliteit en watermerk. Wat is dan een goede manier om een watermerk te plaatsen? Als je het te klein doet, of voor een egale achtergrond, dan kan een kwaadwillende fotogebruiker het er met gemak uitpoetsen. Plaats je het in een hoekje, dan cropt iemand het er zonder moeite vanaf. De beste plek voor een watermerk, is dan ook een centrale plek in je foto waar toch wat details zitten, maar waar je oog niet direct naar toe gaat. Kies dus niet voor de lichtere opvallende delen van je foto, maar plaats het watermerk in een middentoon. Het formaat zal je per foto moeten afstemmen.

Aangezien een watermerk toch afbreuk doet aan je foto, kun je maar beter extra moeite steken in het uiterlijk ervan. Het werkt goed als je er letterlijk doorheen kunt kijken, zodat de foto zo min mogelijk wordt verstoort. Een transparant watermerk is daarom een betere keuze dan dikke zwarte letters.

monicavdm

Andere manieren om diefstal te voorkomen

Gelukkig zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om te helpen voorkomen dat iemand onrechtmatig je foto's gebruikt. De meest voor de hand liggende en belangrijke optie is het uploaden van bestanden in een lage resolutie. Zo beperk je de mogelijkheden die iemand heeft met het van jou gestolen beeldmateriaal.

Daarnaast is het ook slim om op je eigen website letterlijk duidelijk te maken dat jouw beelden niet zonder toestemming gebruikt mogen worden. Dat voelt overbodig, maar je kunt het vergelijken met het 'bij diefstal doen wij altijd aangifte'-bordje dat je soms in een winkel ziet hangen. Het geeft de gebruiker het gevoel dat jij je copyright serieus neemt en dat ze bij jou niets hoeven te proberen. Dat schrikt mogelijk wat kwaadwillende internetgebruikers af.

De laatste beveiliging is een technische. De meest voor de hand liggende manier waarmee gebruikers foto's opslaan, is het gebruiken van *rechtermuisknop* en dan *opslaan als...*. Er zijn mogelijkheden om dit uit te schakelen op je eigen website. Wanneer dit uitgeschakeld is, zal men aan de slag moeten met screenshots of speciale browserextenties, om alsnog je foto's te kunnen downloaden. Dat vraagt net wat meer moeite. Een luie fotodief zal die moeite mogelijk niet doen en verder zoeken naar een ander slachtoffer.

Het wondermiddel om je foto's te beschermen tegen fotodiefstel

Dat wondermiddel bestaat helaas niet. Je zult een combinatie van bovenstaande technieken moeten gebruiken om je foto's enigszins te kunnen beschermen en zelfs dan weet je niet zeker of er niet ergens op de wereld iemand stiekem je beelden heeft gebruikt.

Er zijn echter wel wat hulpmiddelen om je foto's op online gebruik te controleren. Gebruik bijvoorbeeld eens 'Google reverse image search', waarbij je rechts klikt op het icoontje van een camera. Je kunt in dit geval een foto uploaden, waarna Google voor je nagaat waar op het internet deze foto terug te vinden is. Het nadeel: je kunt niet in één keer een volledige map aan foto's opzoeken.

Gelukkig worden er steeds meer stappen ondernomen om het copyright van fotografen te beschermen.

]]> http://zoom.nl/artikel/inspiratie/25758-een-watermerk-in-je-foto--doen-of-niet.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Verslag van de Macrofotografie Zoomdag op 4 augustus in Ede]]> Fri, 05 Oct 2018 22:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Een warme maar gezellige dag

Vanwege de warmte begonnen we onze dag om half zeven s'ochtends, de temperatuur was nog aangenaam koel. Na een kop koffie met koek gingen we aan de slag. De natuurtuin staat bekend om zijn normaal veel aanwezige vlindersoorten, door de droogte, was het aan bod wat minder, maar nog genoeg te vinden om ons grondig uit te leven.


Behalve fotograferen is het ook de gezelligheid die zo'n dag als deze een succes maakt. We hebben elkaar leren kennen door Zoom en in de loop van de jaren al heel wat keren samen opgetrokken. Daardoor hebben we ook veel van elkaar geleerd. Het is dan ook altijd fijn als er mensen komen die nog niet zo lang fotograferen want het is fijn de opgedane kennis door te geven.'


In de loop van de ochtend begonnen de eerste mooie plaatjes te voorschijn te komen. Een mooie vlinder foto, de fraaie pyama wantjes die verstopt zaten op de wilde peen, een wespspin en sfeervolle en kleurige bloemen plaatjes. Er zijn ook mooie foto's gemaakt op de naast gelegen ginkelse heide die ondanks de droogte toch hier en daar wat paars was. Het waren zachte sfeervolle opnames van de heide plantjes en wat daar zoal op leeft.

De temperatuur begon inmiddels aardig op te lopen, wat resulteerde in een pauze in de schaduw, met (alweer) koffie, bijkletsen, elkaars schermpjes bekijken en langdurige gesprekken over instellingen, diafragma's , tips en tricks en zaken die niks met de camera te maken hebben.

Een genoegelijk gebeuren

Een van de Zoomers had wandelende takken meegenomen. Wonderlijke wezentjes die zich zeer lenen voor macrofotografie, daar werd dan ook volop gebruik van gemaakt en heeft bijzondere plaatjes opgeleverd.Begin van de middag werd het echt te warm en anders dan andere jaren zijn we wat vroeger opgehouden. Na nog een gezellig samenzijn op het terras van het natuurcentrum , toog iedereen moe maar voldaan weer naar huis.
Het was een geslaagde dag.

De foto's van deze dag zijn op Zoom.nl te vinden in de groep Zoomdag Ede 2018. Neem gerust een kijkje.

Als je het leuk vind om ook eens een zoom dag mee te maken hou dan Zoom in de gaten deze dagen worden meestal aangekondigd op de site en zijn ook te vinden in de agenda.

Hanny Bosveld (dylano)
Lia Hulsbeek (hulsman)

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25756-verslag-van-de-macrofotografie-zoomdag-op-4-augustus-in-ede.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Prime lenzen deel 1: de 50mm ]]> Fri, 05 Oct 2018 20:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Tino van Dam) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Eerst even een korte uitleg over de primelens en de zoomlens.

Wat is een 'Prime'?

Een primelens is een lens met een vaste brandpuntsafstand. In deze vier afleveringen werk ik met een 15 mm, een 35 mm, een 50 mm en een 80 mm lens. Ik heb ook een zoomlens van 24-70mm. Uit de vele tests die je op internet kunt vinden, lees je dat een primelens kwalitatief veel beter is. En daar gaat het om, de kwaliteit van je foto. De diepte, de scherpte, het contrast en de lichtsterkte is bij een prime fantastisch. Vooral het ´bokeh' , de zachte onscherpte van de achtergrond bij een groot diafragma, zijn bij een goede primelens kenmerkend.

Zoom of Prime?

Laten we duidelijk zijn: ik fotografeer doorgaans met een zoomlens: Nikon 24-70 mm F2.8 Dat is mijn werkpaard. Ik kan met deze lens snel scherpstellen en snel in- en uitzoomen en zo mijn compositie bepalen. Voor het snelle werk als foto's voor de krant kan ik niet zonder deze lens en ga ik nooit met een 'prime' op pad. Maar ook de familiefoto's worden met deze lens gemaakt. Een zoomlens is veel praktischer dan een prime.

Waarom dan een grote voorliefde voor een prime? Hiervoor heb ik twee belangrijke redenen: top kwaliteit en het gevoel dat ik echt 'n foto heel bewust maak. Ik ben bezig met fotografie.

1) De zeer goede kwaliteit van de beelden die je maakt met een 'prime' zijn voor mij doorslaggevend. De foto's zijn scherper, meer helder, frisser. Een zoomlens werkt met meerdere brandpuntafstanden. Een prime werkt met 1 brandpuntafstand en is optimaal afgesteld. De primelenzen zijn ook lichtsterk. Dat betekent dat ik met minder licht vaak nog goed kan werken.

2) Als ik echt een foto wil maken, nagedacht heb over de compositie, het licht, dan heb ik ook nagedacht over hoever en hoe groot mijn onderwerp in beeld moet komen, dan gebruik ik een prime. Met een prime heb ik echt het gevoel dat ik echt een foto maak. Wil ik dichtbij het onderwerp, dan moet ik een paar stappen vooruit doen. Ik ben veel actiever en fysieker met de compositie bezig.

De nostalgische 50mm

Mijn allereerste camera was een Afga Silette (analoog, kleinbeeld) met een 50 mm. Dat mijn eerste primelens de Nikon AF Nikkor 50mm 1: 1.4D is, is eigenlijk ook een beetje nostalgie, back tot he roots. De Nikkor 50mm 1: 1.4D is een heel lichtsterk objectief. Even ter vergelijking: als je instapcamera koopt met een kitlens erbij, is de lichtsterkte van zo'n lens vaak 3,5 - 4,5. Dat is flink minder lichtsterk dan 1,4.

Prettig vind ik dat 50mm nagenoeg gelijk staat aan de kijkwijdte van het menselijk oog. Dus wat ik fotografeer, zo zie ik het in het echt -met het blote oog- ook. Daarmee is deze lens ook mijn grote vriend als ik op stap ga. Een stad bezoeken en dan wat leuke herinneringen bewaren, kan uitstekend met deze lens. Valt de schemering in, dan is het met deze lens nog heel lang en prettig fotograferen. Voor straatfotografie is de 50 mm heel geschikt. Het is een snelle lens en niet zo groot. Dat schrikt mensen niet zo af als ik ze fotografeer.

Magic Plastic

Ze noemen de 50mm van Nikon en Canon ook wel de 'magic plastic' lens. Kwalitatief heel goed ondanks het hoge plastic gehalte, een hele lichte lens (gewicht) en compact. Ideaal om een dagje mee te nemen.
Je kunt de lens ook gebruiken als portretlens. Zeker als je sensor van je camera een cropfactor heeft van 1,5. Dan heb je in feite een 75mm lens, ideaal voor portret.

Vriendelijk geprijsd

De prijs valt heel erg mee. De 1.8 is dan ook een razend populaire primelens die tussen de € 140,- en 240,- ligt voor Nikon. Canon is veel goedkoper: tussen de € 119,- en € 139,- Een 1.4 lens is wat prijziger dan de 1.8 Voor de 1.4 versie betaal je ongeveer € 150,- tot € 250,- meer.

Naar mijn mening moet elke fotograaf deze lens in zijn tas hebben. Goed betaalbaar, klein en licht van gewicht en super van kwaliteit.

Straatfotografie

De 50 mm is een perfecte lens voor straatfotografie. Voor deze blog ben ik daarom een dagje Den Haag in gegaan. Ik heb een aantal straatfoto's gemaakt. Voor mijn gevoel moet een straatfoto in zwart wit zijn.

Groot diafragma

Bijna alle foto´s zijn genomen met een diafragma van 1.8 tot 2.5. Een grote lensopening waardoor je een mooie onscherpe achtergrond krijgt (bokeh). Daarvoor heb je uiteindelijk een lichtsterke lens op je body om dit mooie effect te krijgen. Een klik klak klaar camera of een foto uit een telefoon heeft nooit dit mooie resultaat.

Eén foto wijkt af. Dat is de foto van de fietser op het Binnenhof. In deze foto is een F9 (diafragma) gebruikt. Ik wilde de achtergrond scherper hebben omdat je dan iets meer van het karakter van het Binnenhof krijgt.


Zwerver - F 1.8 - 1/2500 - ISO 100

Dames wandelend langs de Hofvijver - F 2 - 1/1250 - ISO 100

Fietsen over het Binnenhof - F 9 - 1/320 - ISO 100

Kiekje - F 2.5 - 1/250 - ISO 100

Doorstappen - F 2 - 1/250 - ISO 100

]]> http://zoom.nl/artikel/community/25751-prime-lenzen-deel-1-de-50mm.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[GoPro Hero7 - Black, Silver en White!]]> Thu, 04 Oct 2018 12:41:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Van buiten lijken de nieuwe Hero7 modellen op hun voorganger, de Hero6. Alleen de kleurstelling verschilt, maar onderhuids zijn ze wel degelijk vernieuwd.

GoPro Hero7 Black

De GoPro Hero7 Black is het nieuwe vlaggenschip. De camera vertoont grote overeenkomsten met de Hero6, maar de speciale GP1 chip binnenin is herontworpen en er is een grotere hoeveelheid RAM-geheugen ingebouwd. De Hero7 Black filmt in 4K met 60 frames per seconde, in 2.7K met maximaal 120 fps, en in 1080p HD tot 240 fps. De 12 megapixel foto's worden in RAW opgeslagen en er is een 'SuperPhoto' HDR modus aanwezig. Het belangrijkste is echter de verbeterde stabilisatie, die GoPro nu HyperSmooth noemt. Volgens GoPro's is deze stabi de beste ooit...

Silver en White

De HERO7 Silver lijkt op de Hero7 Black, maar heeft geen display aan de voorzijde. Van binnen is het een verbeterde HERO6 Black met 4K video bij 30 fps en de camera maakt 10 megapixel foto's. Helaas is de hypersmooth stabi van de Hero7 Black niet aanwezig. De HERO7 White tenslotte, is een budgetmodel. 10 Megapixel foto's en 1080p HD-video bij 60 fps zijn de specificaties. Er is dus geen 4K aanwezig!

Prijzen en beschikbaarheid

De GoPro Hero7 black kost € 429,-, de Silver kost € 329,- en de White kost € 219,-. Ze zijn leverbaar vanaf eind september.
www.gopro.com


]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25749-gopro-hero7---black--silver-en-white.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[7 Amsterdamse spots voor de beste shots]]> Thu, 04 Oct 2018 12:17:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1. Filmmuseum EYE

Naast de prachtige grachtenpanden is er ook moderne architectuur te vinden in Amsterdam. Je maakt spectaculaire detailfoto's van het Filmmuseum EYE, maar ook van veraf is het een adembenemend gebouw. Het Filmmuseum EYE heet niet voor niets EYE: weet je het goede perspectief te vinden, dan de kun je de vorm van een oog zien.

Martijn1982

2. De Magere Brug

Tussen de Kerkstraat en de Nieuw Kerkstraat bevindt zich de Magere Brug. Alle rondvaartboten varen onder deze brug door, wat 's nachts met een lange sluitertijd voor prachtige plaatjes kan zorgen.


EricAndriessen
mophotography

3. Oosterdok

Vanaf de oostelijke eilanden heb je een perfect uitzicht op het Scheepvaartmuseum en een replica van de VOC-driemaster, genaamd de Amsterdam. Daarnaast kijk je op de trappen en het dakterras van het NEMO Science Museum over de stad uit.

Rene-Siebring-Photography

barthendrix

4. Hortus Botanicus

Wandel door de exotische planten en kom verschillende spots voor de beste shots tegen.

5. Zevenlandenhuizen

In de Roemer Visscherstraat staat een rijtje van zeven huizen die elk in een andere Europese bouwstijl gebouwd zijn. Niet alleen zijn de huizen op zichzelf, maar ook de hele straat, fotogeniek.

6. NDSM-werf

De NDSM-loods is van binnen en buiten fotogeniek. Een keer per maand wordt hier de vlooienmarkt IJ-hallen gehouden. De overige dagen kun je hier ateliers ontdekken, graffiti spotten en de industriële sfeer vastleggen.

dannytaxcreative
Jaap93

7. Het Amsterdamse Bos

In Amsterdam kun je ook natuurfoto's maken. Het Amsterdamse Bos en Bloesempark leveren in de verschillende jaargetijden mooie plaatjes op.

jelmerjeuring

JelleH

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25748-7-amsterdamse-spots-voor-de-beste-shots.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[SIGMA lenzen getest tijdens workshop straatfotografie]]> Thu, 04 Oct 2018 00:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Peter Nijsen'De SIGMA-lenzen die ik vandaag heb mogen testen, zijn snel, stil en geven een heel scherp en mooi doortekend beeld. Nog nooit heb ik een objectief zo snel zien scherpstellen, en nog nooit heb ik een objectief gehad dat je niet eens hoort en voelt focussen. Indrukwekkend! Ook prettig is het gewicht van deze objectieven. Niet te zwaar maar ook niet "plastic fantastic" licht. Je hebt net genoeg massa in handen om lekker stabiel te kunnen werken. En als het spannender wordt, is er nog de VR-functie. Ik ben onder de indruk en overweeg stilletjes de aanschaf van de 50 mm F 1,4.'

Wil je meer foto's zien van Peter en lezen hoe hij de dag heeft ervaren? Bekijk hier zijn volledige review.

Anneke Wilms'Omdat ik gewend ben om flink in te zoomen, begin ik vandaag met de 24-70 mm F 2,8 van SIGMA, zodat de overgang naar een groothoeklens met vaste brandpuntsafstand niet zo groot is. Dit is een lichtsterke lens die erg degelijk aanvoelt. Wel valt op dat de lens behoorlijk zwaar is, maar mij werd uitgelegd dat er erg veel glas in zit om te zorgen voor een goede beeldkwaliteit. De lens werkt erg soepel en stelt snel scherp. De foto's vind ik prima van kwaliteit. Deze lens heeft mij positief verrast.'

Ook Anneke ging de hele dag aan de slag met de SIGMA lenzen. Haar volledige review met foto's lees je hier.

Brenda Roos'De 35 mm F 1,4 Art-lens van SIGMA ziet er robuust uit, voelt goed aan en heeft een modern design. Na de 24 mm en 50 mm bevalt deze lens mij uitstekend. De natuurlijke afstand tussen mij en de mensen voelt een stuk beter dan bij de 24 mm. De resultaten zijn scherp, en ik geniet van het snelle scherpstellen. Voor evenementen, bruiloften en straatfotografie is dit objectief fantastisch!'

Benieuwd naar Brenda's andere foto's en ervaringen van deze dag? Lees hier haar verslag!

Ahmed el AinouniAhmed test de SIGMA-lenzen met Sony E-vatting. Hij stelt zijn systeemcamera in op volledig geluidloos en het valt hem direct op dat ook de lenzen zo snel en stil werken: 'Doordat het HSM-autofocussysteem zo snel en stil is, vergeet je al snel dat dit een onderdeel is van het proces. Voor een straatfotograaf is het erg fijn om zo stil te kunnen werken. Ook viel mij op dat alle foto's van hoek tot hoek scherp zijn, zelfs met diafragma F 1,4!'

Lees in dit artikel meer over Ahmed's ervaringen van de dag, zijn foto's en zijn ervaring met de SIGMA lenzen.

Leo Tijdeman'Tijdens de workshop heb ik de 24, 35 en 50 mm SIGMA Art-objectieven getest, alle met lichtsterkte F 1,4. Voor al deze objectieven geldt dat ze prettig zijn om mee te werken. Ze zijn compact en voelen degelijk aan. De scherpstelling werkt zeer snel en geruisloos. Door de enorme lichtsterkte kun je leuk spelen met de scherptediepte en zeer korte sluitertijden verwezenlijken. Daarbij komt dat de beeldkwaliteit werkelijk fantastisch is. Voor straatfotografie zijn dit uitstekende objectieven, maar ik denk dat ze voor veel meer vormen van fotografie inzetbaar zijn.'

Wil je meer foto's zien van Leo en lezen over zijn ervaringen? Bekijk deze hier.

Tips voor straatfotografie

Expert Bas Losekoot gaf de deelnemers tijdens de workshop een aantal handige tips:

Maak een plan
Maak een plan voor je de straat op gaat. Soms werkt het om je te richten op subonderwerpen zoals bepaalde vormen, kleuren, locaties, gevoelens, gedragingen, types mensen, et cetera. Denk in thema's en maak daar een serie of project van.

Denk vooruit
Bereid het shot goed voor. Voorspel wat er gaat gebeuren. Neem de tijd, durf stil te staan, observeer, onderzoek en experimenteer!

Blijf lachen
Stel je op straat altijd open en eerlijk op. Praat met mensen, leg ze uit wat je aan het doen bent. Begin elk contact met een lach. Zodoende ben ik nog nooit in de problemen geraakt. Ik krijg alleen maar zeer geïnteresseerde, enthousiaste reacties van mensen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SIGMA. Wil je meer lezen? ga dan naar de SIGMA pagina op Zoom.nl.
]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25750-sigma-lenzen-getest-tijdens-workshop-straatfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Geef je op voor een workshop macrofotografie met Olympus!]]> Wed, 03 Oct 2018 15:09:00 +0100 redactie@zoom.nl (Partner-redactie) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.


Of je nu beginnend of professioneel fotograaf bent, de workshop is voor iedereen geschikt!

Wat gaan we doen?

Op zaterdag 17 november gaan we samen met een aantal lezers van Zoom.nl op pad met de Olympus OM-D E-M10 Mark III. Tijdens een workshop macrofotografie, onder leiding van Arend Spaans, leer je alle mogelijkheden van de Olympus OM-D E-M10 Mark III kennen en toepassen. Maar dat niet alleen tijdens deze workshop nemen we ook verschillende lenzen mee op pad. Na afloop van de dag schrijf je een gebruikerservaring die samen met jouw foto's verschijnt in Zoom.

Meer informatie

Wanneer? Zaterdag 17 november 09.00 - 13.30
Waar? De Orchideeënhoeve
Waarom? Het vergroten van je kennis op gebied van macrofotografie, tips & tricks ontvangen, je maakt kennis met de Olympus OM-D E-M10 Mark III en meer!

Arend Spaans

Meer weten over Arend Spaans? Bezoek dan zijn website!
Foto's Arend Spaans

OM-D E-M10 Mark IIIOM-D E-M10 Mark III

Specificaties

Sensor 13,0x17,3 mm Live MOS sensor, 4/3 " formaat, 16 megapixel
Resolutie 4608x3456, 3200x2400, 1280x960
Videoresolutie 3840x2160p, 30 beelden per seconde, stereo 1920x1080p, 60 beelden per seconde, stereo
Lichtgevoeligheid ISO 100-25.600 en automatisch
Burstrate maximaal 8,6 opnamen per seconde
Opnameformaat raw, jpeg (twee verschillende compressies), MOV H.264/MP4
Meegeleverd geheugen geen, SD
Soort lenzen Micro Four Thirds vatting
Verlengingsfactor 2x ten opzichte van 35mm
Scherpstellen contrast autofocus (enkelvoudig of continu), handmatig
Zoeker elektronisch zoeker, 2.360.000 pixels
LCD-monitor kantelbaar 3 inch LCD aanraakscherm, 1.040.000 pixels
Gewicht/ Afmetingen body410 gram/12,1x8,3x4,9 cm

Grijp jij deze unieke kans? Geef je dan nu op via onderstaand formulier:


]]> http://zoom.nl/artikel/partner/25747-geef-je-op-voor-een-workshop-macrofotografie-met-olympus.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Druppelfotografie: creatief met druppels]]> Tue, 02 Oct 2018 10:06:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De klassieke splash- en druppelfotografie

De klassieke vorm van splash- en druppelfotografie is het bevriezen van de momenten dat een voorwerp of een druppel in een bakje vloeistof valt, er boven hangt of er weer uit spat. Dit vereist een goede timing en een korte sluitertijd van circa 1/200 seconde. Daarnaast heb je een statief nodig en stel je met je camera in de handmatige focus scherp op het punt waar de druppel zal verschijnen. Houd dan bijvoorbeeld je vinger op die plek om een focuspunt te hebben. Zet je diafragma op f/4 of f/5, zodat je een mooie wazige achtergrond krijgt.

Bij een korte sluitertijd heb je veel licht nodig en daarom wordt vaak een flitser gebruikt om de beweging te bevriezen. Hiervoor kan je het best een reportageflitser los van de camera gebruiken. Stel de flitskracht handmatig zo laag mogelijk in, omdat je met een korte flitsduur minder kans hebt op bewegingsonscherpte. Druppelfotografie met een studioflitser is ook mogelijk. Deze heeft geen korte flitsduur, maar geeft wel een grote hoeveelheid licht. Een bouwlamp kan ook een sterke lichtbron zijn. Bij het fotograferen van doorzichtige vloeistoffen kan je de lichtbron het best achter het onderwerp plaatsen, waardoor je de achtergrond uitlicht en niet de druppel (het licht gaat daar doorheen). Neem meerdere foto's snel achter elkaar. Gebruik daarvoor eventueel de burst-mode.

JvDoren
mtletschert

Voor de druppels kan je het gemakkelijkst een kraan gebruiken, maar je kunt ook een pipet gebruiken of een gaatje prikken in een plastic zakje of waterflesje. Alleen dan zal een constant druppelritme ontbreken en dat ritme is wel handig voor het ontwikkelen van de juiste timing.

Je kunt variëren met de voorwerpen waarin de druppel valt en de vloeistof zelf. Laat bijvoorbeeld een of meerdere druppels vallen in een ovenschaal, een borrelglaasje, een vaas, etc. Of kies eens voor melk, cola of een kleurstof in plaats van water. Ook kun je de achtergrond vervangen door een andere kleur of een kleurfilter voor de flitser houden.

jp-pictures
fveek

Olie op water

Je kunt ook eens proberen olie op water te fotograferen. Door verschil in dichtheid blijft de olie op het laagje water drijven. Om dit te fotograferen heb je een glazen bak of plaat met water nodig, waaronder je een lichtbron kunt plaatsen. Druppel op het water olie en roer die druppel kapot in kleine druppels. Plaats voor de lamp een blad papier met een felle kleur en fotografeer van bovenaf de oliedruppels.

Martine-10

Druppels in de natuur

In de natuur kun je ook creatieve foto's maken met druppels. Vroeg op een mistige ochtend zitten insecten en planten nog bedekt met druppels. Hoe groter de druppels door de ochtenddauw zijn, hoe meer de druppels dienen als een soort vergrootglas. Bij een zijaanzicht heeft een druppel meer contrast dan van bovenaf en is de vorm veel duidelijker.

constant
tarivanaartrijk
Annette83

Een andere druppel: een glazen bol

Met een glazen bol kun je de wereld door een druppel fotograferen. Net als bij de klassieke druppelfotografie geldt 'oefening baart kunst'. Ook hierbij is het verstandig een statief te gebruiken en handmatig scherp te stellen. Bij een lage diafragmawaarde vestig je met weinig scherptediepte de aandacht op de weerspiegeling in de bol. Maar stel niet een te laag f-getal in, omdat dan de bol ook niet meer scherp is. Vervolgens pas je afhankelijk van de lichtomstandigheden de andere waarden van de belichtingsdriehoek (ISO, sluitertijd, diafragma) aan. Een glazen bol zet de wereld op zijn kop. Het ligt eraan of je dat mooi vindt, of dat je de afbeelding achteraf 180 graden draait.

frankygoes2

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25746-druppelfotografie-creatief-met-druppels.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[6 verschillende foto's met lange sluitertijden]]> Mon, 01 Oct 2018 11:58:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Lichtstrepen in het donker

Lichtstrepen in het donker van auto's op de weg, van sterren in de lucht en met een zaklamp of sterretjes getekend zijn de voornaamste voorbeelden van foto's met een lange sluitertijd. Wanneer je met een lange sluitertijd werkt, moet je de diafragma- en ISO-waarde daarop aanpassen. Je ISO zet je zo laag mogelijk om geen ruis in je foto te krijgen.

keesanya

Gebruik een statief en een kabelontspanner of een afstandsbediening om bewegingsonscherpte te voorkomen. Bij een lange sluitertijd zie je namelijk elke trilling van de camera. Omdat het indrukken van de ontspanknop trilling kan veroorzaken, kun je een kabelontspanner of afstandsbediening gebruiken. Zo blijft de sluiter open zonder de camera aan te raken. In plaats hiervan kun je ook de zelfontspanner aanzetten.

Vanaf een sluitertijd van 30 seconden worden sterren goed zichtbaar en worden de sterren strepen (startrails). Bij de meeste camera's kan je een maximale sluitertijd tot 30 seconden handmatig instellen. Bij een langere sluitertijd gebruik je de bulb-stand, waarbij de sluiter open blijft zolang je de ontspanknop indrukt. Bij lichtstrepen van auto's wordt meestal een sluitertijd van 2 tot 30 seconden gekozen. Stel handmatig scherp als je lichtstrepen van auto's of sterren met een voorgrond fotografeert. Fotografeer je geen voorgrond, stel dan scherp op oneindig, wat je herkent aan het liggende 8-teken.

dimitri-m

Bij lightpainting kan je bijvoorbeeld met een zaklamp of sterretjes de mooiste tekeningen in het donker maken. Gebruik de zelfontspanner, een statief en zet je camera voor het gemak op de sluitertijd-voorkeuzestand, zodat de camera zelf een geschikte diafragmawaarde kiest. Vervolgens maak je met de lichtbron in je hand een tekening, zolang de sluitertijd loopt. Het resultaat zie je daarna op je camera.

robinvanmaanen

Landschap

Bij landschapsfotografie wordt ook vaak gekozen voor een lange sluitertijd. Water wordt dan gladgestreken en wolkenluchten strekken zich uit. Naast de bulb-stand, een statief en een kabelontspanner is in dit geval een ND-filter ook geen overbodige luxe. Een ND-filter (Neutral Density Filter) of grijsfilter is als een zonnebril voor je camera. Het laat minder licht door, zodat je de sluitertijd kan verlengen.

Je hebt ND-filters in verschillende sterktes, zogenaamde stops. Je hebt filters variërend van 2-stops tot 10-stops. Elke stop licht verdubbelt de sluitertijd. Een sluitertijd van 1/10 seconde met een 6-stopsfilter wordt bijvoorbeeld een sluitertijd van 8 seconde. Om de juiste sluitertijd te berekenen moet je bij het gebruik van ND-filters in stops kunnen rekenen. Hier zijn online verschillende tabellen voor te vinden. Handige applicaties waarmee je je sluitertijd kunt bereken zijn ND Calc en NDExposure.

Als je een ND-filter gebruikt, is het handig van tevoren de compositie te bepalen en scherp te stellen. Wanneer je de grijsfilter op je camera bevestigt, wordt je beeld in je zoeker namelijk donker. Let er bij het plaatsen van de filter op dat je de lens niet beweegt. Met een ND-filter wordt een sluitertijd van 30 seconde mogelijk, waardoor water glad gestreken wordt en wolkenluchten uit elkaar worden getrokken.

weimaraan

Dubbele of bewegende portretten

Bewegende mensen worden met een lange sluitertijd wazig. Normaal wil je dit liever voorkomen, maar je kunt er ook hele gave, creatieve foto's mee creëren. Draai je je hoofd terwijl de sluitertijd loopt, zoals brittvdkuijt deed in haar zelfportret, leg je die beweging en de verschillende uitdrukkingen vast. Je kunt ook de flits gebruiken om een fel en een dof beeld in dezelfde foto te verwerken.

brittvdkuijt

Panning

Meetrekken/Panning, een andere variant van een lange sluitertijd waarbij je eerder een sluitertijd van 1/15 seconde gebruikt in plaats van hele secondes of minuten, is wat lastiger. De juiste timing, het meedraaien, de sluitertijd en de structuur van de achtergrond vereisen wat oefening. De truc is om je camera scherp op het onderwerp gericht te houden en vanuit je heup mee te bewegen, zelfs nadat je de foto genomen hebt (anders wordt je foto alsnog onscherp). De auto, fietser of het rennende dier is dan scherp, terwijl de achtergrond strepen vertoont en de beweging aantoont. Begin te oefenen met een sluitertijd van 1/15 seconde en wanneer dat goed gaat, kun je de snelheid verlagen naar 1/8 seconde. Het is hierbij ook handig om in de continue-autofocus te fotograferen. Wil je nog een stapje verder, dan kun je je ook wagen aan panning in de bocht.

axelterpstra

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25745-6-verschillende-foto-s-met-lange-sluitertijden.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Photokina 2018: Op zoek naar de nieuwe toekomst]]> Fri, 28 Sep 2018 13:50:00 +0100 redactie@zoom.nl (Erik Keulers) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Photokina 2018: Korter en kleiner

Als een ding meteen opvalt deze Photokina, dan is het het vloeroppervlak dat gebruikt worden. Werden in 2014 nog 11 hallen en in 2016 nog 10 hallen gevuld, dit jaar is het aantal hallen gekrompen tot 8 hallen. Nog steeds een aanzienlijk aantal, maar toch merk je het verschil meteen. Als is het alleen maar dat de lange doorlopende boulevard, van zuid naar noord, dit jaar voor het eerste halverwege bruut is afgesloten. Het aantal dagen Photokina is ook met twee dagen teruggebracht, al is daarvoor wel de vrijdagavond toegevoegd. De organisatie heeft duidelijk gekozen voor compactheid, dus het aantal wandelkilometers is voortaan minder.

Photokina 2018 is korter en compacter dan voorgaande jaren (foto: Erik Keulers)

Hal 1 was van oudsher een soort fotomuseum, gevuld door Leica. Dit jaar is het het thuis van de Olympus Perspective Playground, al blijft er opvallend veel ruimte in de hal vrij. Ook elders in de hallen hadden meer partijen kunnen aansluiten, maar een groot aantal foto-exposities vult veel ruimte. Partijen die van oudsher op de beurs aanwezig waren, zoals Elinchrom, slaan deze keer over. Geen kermisattracties of roofvogels meer, de beurs zelf moet het werk doen.

Bellenblazen kan op de Photokina een heel andere dimensie krijgen (foto: Erik Keulers)

Full-frame mirrorless is de nieuwe standaard

De grote merken proberen elkaar als vanouds de loef af te steken. Dit jaar is daarin wel een kanteljaar. Canon, Nikon, Panasonic en Sigma hebben net voor de Photokina hun spiegelloze fullframe-camera's voorgesteld. Panasonic en Sigma springen daarbij het meest in het oog. Zij hebben met Leica een alliantie gevormd en gebruiken gezamenlijk de L-vatting. Hun camera's zijn wel nog vol in ontwikkeling. Panasonic showt een prototype achter glas, Sigma toont nog niets. Canon en Nikon hebben hun camera wel klaar. Canon hinkt daarbij duidelijk op twee benen, want in hun beursstand moet je moeite doen om de EOS R te vinden. Ik weet er welgeteld twee te vinden tussen de vele spiegelreflexen. Nikon pakt het groter aan. Zij hebben in ieder geval een counter volstaan met een aantal Z7-camera's. De Z6, het kleine zusje, vind ik opvallend genoeg niet terug.Canon introduceert de EOS R, maar toch valt deze niet direct overal op in hun stand (foto: Erik Keulers)


Sony, sinds jaar en dag bouwer van de fullframe mirrorless A7 en A9-series, houdt zich deze Photokina vooral bezig met het showen van de nieuwe 24 mm en 400 mm lenzen. Op zich ook niet zo wonderlijk, zowel de A7riii en A7iii-camera's zijn minder dan een jaar oud.

Fotografie is lifestyle

Vergeet die zwarte camera en lens. Fotografie is lifestyle geworden. Dat wordt wel duidelijk als je over deze Photokina loopt. Je staat opeens te midden van de kleding in de stand van COOPH, Lomography maakt analoge fotografie nog hipper met reisgidsen, notitieblokjes, tassen en de afdrukcentrales laten stands zien die nog het meeste lijken op wouden van persoonlijke foto's. De instantcamera zet zijn opmars door, die in 2016 al opviel, maar wel in een 2.0 versie. Dat laat FujiFilm zien met de Instax Square20, die in een filmpje maakt, waarna je op het LCD-schermpje de mooiste foto kunt uitkiezen, die je daarna als polaroid afdrukt. Een stukje polaroid-magie gaat verloren, maar het zal absoluut een nieuwe schare fans trekken.

Lomografie, instant camera's en polaroids, lifestyle is hot dit jaar (foto: Erik Keulers)


GoPro duikt de andere hoek in met een stand die een heuse DJ-booth herbergt. En ook de sprekers op de Communities Stage worden met opzepende beeld- en geluidshow aangekondigd. Op vrijdagavond wordt zelfs tijd gemaakt voor een concert,midden in hal 2.1.

Zelfs kleding op deze Photokina (foto: Erik Keulers)

kiest voor het delen van uit de kluit gewassen polaroids (foto: Erik Keulers)

Meer nadruk op de inhoud

De Photokina kent van oudsher de nodige optredens van fotografen op de stands van de verschillende leveranciers. Vaak waren die optredens niet om aan te zien, al was het maar dat het
betreffende merk in een half uur tenminste dertig keer genoemd moest worden. Het valt mij dit jaar op dat die behoefte een stuk kleiner is geworden. Kennelijk hebben de marketing-teams geleerd dat ook in dit geval geldt "less is more". De enige die nog wat moeite blijkt te hebben met deze verandering is Canon. Zelfs op het neutrale Communities Stage dendert de Canon marketingmachine voort.

Volop ruimte voor presentaties, met meer oog voor de inhoud (foto: Erik Keulers)Niet alleen theaters, maar ook de rustige loungehoek (foto: Erik Keulers)

Het aantal gadgets is eveneens teruggebracht. Daarvoor in de plaats: de prijsvraag. Op vele plaatsen kun je je inschrijven voor een prijstrekking aan het einde van de dag. Nadeel: bij de prijstrekking moet je wel lijfelijk aanwezig zijn. Wees dus
kieskeurig waar je meedoet, want de prijstrekkingen zijn bijna allemaal tussen 16 en 17 uur. En ook de kleinere Photokina is nog steeds te groot om dat te belopen.

Van kraslootjes bij DJI....(foto: Erik Keulers)...tot roze flamingos bij Huawei (foto: Erik Keulers)]

LED there be light

Zoals in alles zijn de LED's niet meer te stoppen, ook niet in foto- en videoland. Ze worden dan ook in grote getalen aangeboden dit jaar. En niet meer alleen met daglicht. De softboxen en LED-panels kleuren dit jaar vrolijk in alle kleuren van de regenboog. Hoe handig dat daadwerkelijk is voor fotografie, dat is de vraag. Het scheelt in ieder geval kleurenfilters, zullen we maar zeggen.

LED's in alle maten en kleuren, en zelfs wisselende kleuren (foto: Erik Keulers)

Daar komt de bruid

Een volledige hoek van hal 4.2 is vrijgemaakt voor bruidsfotografie in al haar facetten. Er is een wedding zone, en een aantal merken, waaronder Sony en Capture One, hebben hier een substandje opgetrokken. Maar ook elders blijkt trouwen een thema. Onder andere op de stand van Sony kan een bruidsmodel gefotografeerd worden in een trouwwaardige omgeving, compleet met kaarsen en kasteelsetting.

geen bruid, wel sereniteit bij deze baloefening (foto: Erik Keulers)

Een verandering ten goede?

Met het krimpen verliest de Photokina een deel van de charme en van het overweldigende karakter dat de beurs altijd had. Misschien laat het tegelijkertijd ook zien dat de markt voor fotografie als geheel krimpende is. Het is waarschijnlijk een veeg teken dat één smartphonemaker, Huawei, zich dit jaar al tussen de cameramerken nestelt. En ook de nodige accessoires voor filmen en fotograferen met smartphones passeren de revue.

ook Fujifilm kiest voor naturel dit jaar (foto: Erik Keulers)

2018 kan niet anders dan een vreemd jaar zijn voor de organisatie. De volgende Photokina komt er over krap 8 maanden al weer aan. Vanaf 2019 vindt de beurs ieder jaar in mei plaats. Daarmee verdwijnt een stuk van de exclusiviteit. Een van de aantrekkelijkheden van de Photokina was immers dat je na afloop weer twee jaar moest wachten. Hoeveel mensen de behoefte voelen om ieder jaar te gaan, dat moet worden afgewacht. Afgaande op deze editie, heeft de organisate nog wel wat werk te doen om de beurs helemaal van deze tijd te maken en te houden. Succes is ze daarbij wel gegund, want de Photokina is en blijft een icoon.Dit model houdt het droog, wat de Photokina-toekomst ook brengt. (foto: Erik Keulers)

Voor een overzicht van al het fotografienieuws vanaf de beurs ga naar deze overzichtpagina over de Photokina 2018.
]]> http://zoom.nl/artikel/evenementen/25744-photokina-2018-op-zoek-naar-de-nieuwe-toekomst.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[11 tips en trucs voor straatfotografie]]> Fri, 28 Sep 2018 12:17:00 +0100 redactie@zoom.nl (Sanne van den Bosch) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Nog meer fotografietips?


Wil jij ook beter leren fotograferen en nog veel meer van dit soort tips ontvangen?
Bekijk dan ons uitgebreide aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start vandaag nog met jouw persoonlijke cursus!
Zo kun je direct aan de slag met de cursussen Portretfotografie, Reisfotografie, Macrofotografie, Landschapsfotografie, Smartphonefotografie en later ook Lightroom en Straatfotografie.

Weet wat je wel en niet kan en mag fotograferen

Bij straatfotografie blijft het lastig om te bepalen waar en wanneer je wel een foto mag en kan maken en wanneer niet. Belangrijk daarbij is dat je je inleeft in diegene voor de lens: zou ik het fijn vinden om zo op de foto te staan?

Waar, wanneer en waarvan je foto's kan maken hangt deels af van inlevingsvermogen en deels van wetgeving. De regelgeving geeft je toestemming op straat en in openbare ruimtes vrij te fotograferen, maar in een gebouw of winkel ben je afhankelijk van de huisregels. Op straat en in openbare ruimtes mag je ook portretten van mensen maken. Wil je vervolgens de foto publiceren of verkopen, dan heb je toestemming van de geportretteerde nodig. Daarmee komen we bij de afweging: spreek je mensen vooraf of achteraf aan, of helemaal niet?

Kies ervoor om wel of geen contact te maken

Wanneer je van plan bent je foto te publiceren of te verkopen, zal je met je onderwerp contact moeten maken. Je kunt ervoor kiezen een praatje te maken voordat je een foto neemt. Dit kan nadelig uitpakken, omdat de foto minder spontaan en al snel geposeerd kan overkomen. Het kan wel fijn zijn om vooraf om toestemming te vragen om vervelende situaties te voorkomen. Als iemand je doorheeft of als je je achteraf bedenkt om de foto toch te publiceren, kan je natuurlijk ook nog contact maken. Het hangt ervan af wat je zelf fijn vindt.

palac

Neem een kleine camera met hoge kwaliteit en die snel en stil is

Het straatleven is constant in beweging; een kostbaar moment is zo voorbij. Bij straatfotografie is het belangrijk dat je ongemerkt en snel een foto kunt nemen. Neem niet een camera met een knalkleur en kies voor een stille shutter, zodat je je onderwerp kunt besluipen.

Veel straatfotografen kiezen voor een prime lens, omdat deze kleiner zijn en minder snel opvallen. De focus van een prime lens is vaak ook sneller dan bij een zoomlens. Zo hoef je geen kostbaar moment mis te lopen door een vertraging in de focus.

Ook komt een lichtgevoelige en lichtgewicht camera van pas. Het is handig als je een hoge ISO in kunt stellen en goed kan focussen op donkere plekken. Als straatfotograaf maak je daarnaast veel meters wanneer je op zoek bent naar de perfecte setting en wil je niet rondsjouwen met zware apparatuur.

Bernetta

Houd de camera voor je oog of fotografeer vanuit de heup

Om te voorkomen dat mensen doorhebben dat je foto's van ze maakt, kan je de camera voor je oog houden en nog wat rondkijken en foto's schieten. Je wekt zo de indruk dat je camera niet bewust op hen gericht was. Dit is trouwens ook een handige techniek als je nog geen onderwerp in het vizier hebt. Met de camera voor je oog kun je de omgeving scannen. Op deze manier wordt het ook een stuk minder eng om een foto van iemand te maken. Daarnaast is het handig de camera al zo hoog mogelijk vast te hebben, zodat je sneller en minder opvallend een foto kunt maken.

In plaats van de camera op ooghoogte houden, kun je ook met de camera op heuphoogte fotograferen. Door vanuit de heup foto's te schieten maak je het jezelf wel moeilijker, maar zorg je er wel voor dat het nog minder opvalt dat je aan het fotograferen bent. Wanneer je deze techniek doorhebt, komen er vaak verrassende foto's uitrollen.

Lolke

Blijf op een plek staan of loop rond

Wanneer je al rondlopend op zoek gaat naar opvallende modellen en situaties, zal je deze ook sneller tegenkomen dan wanneer je je op één mooie locatie vestigt en daar rustig afwacht. Sta je stil, dan heb je weer de tijd om je instellingen voor te bereiden, deze aan te passen aan de lichtomstandigheden en goed te observeren waar interessante schaduwen vallen. Loop je rond en heb je al een beetje een idee in je hoofd, dan kan het handig zijn om je instellingen al klaar te hebben staan, zodat je snel kan reageren op de situatie.

Sorayavdb

Zoek een druk punt op of zonder je juist af

Drukke plekken zijn de place to be voor straatfotografen die mensen willen fotograferen. Ook val je tussen de massa minder op met je camera. Hierbij is een prime lens handig, omdat je onderwerp zich dan dichtbij begeeft. Maar straatfotografie is niet alleen maar mensen; het is alles wat je op straat ziet. Zeker als je net begint met straatfotografie is het fijn je af te zonderen van de drukke punten. Pak een zijstraatje, richt je op andere onderwerpen en details, en experimenteer.

Weeg kleur en zwart-wit tegen elkaar af

Op straat is veel te zien, ook veel kleuren die kunnen afleiden. Zwart-wit foto's zijn daarom erg geschikt voor straatfotografie. Het beeld wordt dan veel rustiger en de aandacht gaat volledig naar het onderwerp. In sommige gevallen, zoals op de markt waar veel felgekleurde producten zijn en bij muren met graffiti, kan kleur weer extra sfeer aan de foto geven. Door in RAW te fotograferen, bepaal je achteraf zelf hoeveel kleur je in de foto wilt.

Johannez

Maak meerdere foto's

Omdat er op straat zo veel en alles zo snel gebeurt, kun je je camera op burst-mode zetten om sneller meerdere foto's achter elkaar te maken. Je vergroot hiermee de kans dat je hét moment vastlegt en je verkleint de kans op een foto waar iemand net met zijn ogen knippert of iemand anders voor je onderwerp langs loopt.

Probeer verschillende composities en instellingen

Straatfotografie leent zich ervoor om met je compositie een verhaal te vertellen. Geef de interactie, reacties en onverwachte situaties op straat weer. Dat onverwachte, maar alledaagse is wat straatfotografie zo interessant en een uitdaging maakt.

Doordat er zo veel op straat gebeurt, kunnen foto's al snel onrustig worden. Je creëert een rustige kijkervaring als je een duidelijk onderwerp, dat bijvoorbeeld het beeld vult, of een klein detail fotografeert en gebruikmaakt van een onscherpe achtergrond of de regel van derden.

Speel niet alleen met composities, maar tegelijkertijd ook met de instellingen. Een groot diafragma kan je helpen een rustige achtergrond te creëren, waardoor je je op details kan focussen. Terwijl je met een klein diafragma het totaalbeeld scherp weergeeft. Daarnaast kan bewegingsonscherpte door een langere sluitertijd een straatbeeld dynamischer maken en een korte sluitertijd ervoor zorgen dat de tijd in een foto stilstaat. Elke situatie kun je op verschillende manieren vastleggen.

Pdreuning

Slecht weer is geen excuus

Het weer is geen excuus om niet te gaan fotograferen, maar juist een reden om wel op pad te gaan. Gebruik de verschillende weersomstandigheden om sfeervolle foto's te schieten. Bij regen haasten voorbijgangers zich en ontstaan fotogenieke reflecterende plassen, wat mooie beelden kan opleveren. Bij fel zonlicht kun je gebruikmaken van harde schaduwen en de interessante contrasten die het veroorzaakt op straat. Mist heeft weer iets onheilspellends en een lentedag beurt het straatleven op.

chrisvandolleweerd

Varieer met het tijdstip dat je op pad gaat

Ieder uur verandert het straatbeeld. Het licht valt weer net anders en de drukte neemt toe of af. Op welk tijdstip je op pad gaat bepaalt mede de sfeer van je foto's. Denk hierover na en kom eventueel op een later tijdstip terug. Ga bijvoorbeeld ook een keer 's avonds fotograferen. Door dan met een groot diafragma en een hoge ISO te schieten en gebruik te maken van de straatverlichting, kun je unieke foto's maken. Neem ook eens je camera mee als je ergens naar onderweg bent en leg de verrassende situaties die je tegenkomt vast.

marcovandenarend

]]> http://zoom.nl/artikel/cursussen/25743-11-tips-en-trucs-voor-straatfotografie.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[De Zeiss ZX1: Fullframe compactcamera met Lightroom ingebouwd!]]> Thu, 27 Sep 2018 22:38:00 +0100 redactie@zoom.nl (Maarten Jacobi) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

We kennen Zeiss natuurlijk van de hele scherpe objectieven, maar nu hebben ze ook voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf een fullframe camera geproduceerd. Daarbij hebben ze meteen een unieke feature te pakken: Lightroom CC is beschikbaar op het lcd-scherm van de camera, dus je kunt je foto's realtime bewerken en delen met andere apparaten.Het ISO-bereik gaat van 80 tot 51200 en de sensor is door Zeiss zelf ontwikkeld, in combinatie met het Zeiss Distagon 35mm F/2 T objectief. Deze bestaat uit 8 elementen in 5 groepen met een minimale scherpstelafstand van 30cm.

Ingebouwde opslag

De camera is verder voorzien van een 4.3 inch aanraakscherm en een kleine zoeker van 0.7-inch. Ook is er opslagruimte ingebouwd van 512GB, dus je hebt geen SD-kaartjes nodig. De camera is verder voorzien van Wifi, bluetooth en een USB-c verbinding om snel foto's te kunnen overzetten naar andere apparaten.Ook de accuduur lijkt indrukwekkend met 3,190mAh en ook functies als 4K video en een microfoon- en koptelefoon-ingang zijn aanwezig.

Zeiss ZX1 prijs en beschikbaarheid

De Zeiss Zx1 is beschikbaar vanaf 'begin 2019', maar er is nog geen definitieve prijs of releasedatum bekend.

Voor een overzicht van al het fotografienieuws vanaf de beurs ga naar deze overzichtpagina over de Photokina 2018.
]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25742-de-zeiss-zx1--fullframe-compactcamera-met-lightroom-ingebouwd.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nieuwe Hasselblad X-objectieven | Photokina 2018]]> Thu, 27 Sep 2018 16:00:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

De XCD 1.9/80 is Hasselblad's meest lichtsterke objectief ooit. Dankzij de f/1.9 is de scherptediepte extreem klein en de bokeh om van te watertanden. Hasselblad heeft als uit de kast getrokken om van dit lichte teleobjectief de ideale portretlens te maken. Helaas is het prijskaartje even slikken...

Klassiekers

De nieuwe XCD 2.8/65 is vergelijkbaar met de klassieke 50mm standaardlens die in iedere fototas te vinden was toen we nog niet zoomden. Het diafragma van f/2.8 en dankzij de dichtstbijzijnde scherpstelafstand van 0,5 meter is de XCD 65mm allround inzetbaar. Nog een klassieker is de XCD 2,8/135, die naar wens geleverd wordt inclusief een 1.7x teleconverter. Met die X Converter 1,7 is het bereik 230mm, wat omgerekend naar fullframe neerkomt op 178mm, zonder converter is het bereik omgerekend 105mm. De klassieke lichte tele voor allround werk.

[h]Prijzen en beschikbaarheid
[/h]De 80mm f/1.9 kost € 3.990,-, de 65mm f/2.8 kost € 2.290,- en de 135mm f/2.8 heeft een prijskaartje van € 3.390,-. Koop je de 135mm inclusief 1.7x teleconverter dan kost die combi € 3.990,-. Leverbaar vanaf december.

Meer informatie:
www.hasselblad.com


Voor een overzicht van al het fotografienieuws vanaf de beurs ga naar deze overzichtpagina over de Photokina 2018.
]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25740-nieuwe-hasselblad-x-objectieven---photokina-2018.html#source=rss http://zoom.nl
<![CDATA[Nieuwe Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 voor fullframe | Photokina 2018]]> Thu, 27 Sep 2018 15:57:00 +0100 redactie@zoom.nl (Michiel Mulder) Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/library/IDG/Filter/UBB.php on line 321

1:1 zonder vertekening

De nieuwe macro wordt leverbaar voor Nikon F, Canon EF en Pentax K vatting en zou volgens Irix praktisch geen vertekening geven. De optische constructie bestaat uit 12 elementen in 9 groepen en is zodanig uitgerekend dat het niet uitmaakt of je op oneindig of 1:1 fotografeert, de vertekening is slechts 0,1%. Daarbij heeft de Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 een rond diafragma met 11 bladen die ervoor moeten zorgen dat de bokeh roomzacht en extreem rustig is bij alle focusinstellingen.
De aluminium lensbehuizing is weersbestendig en heeft een brede rubberen scherpstelring met n zeer lange slag voor precies scherpstellen.

Prijzen en beschikbaarheid

Prijzen en levertijden zijn nog niet bekend gemaakt.


Meer informatie:
www.irix.comVoor een overzicht van al het fotografienieuws vanaf de beurs ga naar deze overzichtpagina over de Photokina 2018.
]]> http://zoom.nl/artikel/camera-s/25741-nieuwe-irix-150mm-f-2-8-macro-11-voor-fullframe---photokina-2018.html#source=rss http://zoom.nl

Strict Standards: Declaration of Articles_Model_DbTable_Articles::find() should be compatible with Zend_Db_Table_Abstract::find() in /webdocs/nl.zoom.plus/releases/20181010100917/vendor/idg/modules22/articles/models/DbTable/Articles.php on line 0