6 fotolocaties om de hertenbronst te fotograferen

11 september 2021 13:49
TessMutsters

Het is weer zo ver: de hertenbronst gaat weer beginnen. Deze tijd van het jaar gaat voor veel hertachtigen de paartijd van start. Dat betekent vooral knokkende en burlende mannetjes. Omdat de bronsttijd gedeeltelijk samenvalt met de bloei van de heide, kun je hier prachtige foto’s van maken. In dit artikel vertellen we je daarom een hoop over de bronst en geven we je wat fotolocaties om de bronst te fotograferen.

De bronsttijd is een populaire tijd voor wildlife fotografen om op pad te gaan. Het kan daarom erg druk zijn in de bossen en op vlaktes. Dit is niet alleen vervelend voor jou als fotograaf, maar ook voor de dieren. Probeer daarom te allen tijde de dieren voorop te stellen. Houd voldoende afstand en probeer ze niet te storen. Houd daarbij ook de omgeving netjes en laat geen afval achter.

In het artikel hieronder vertellen we je als eerste wat over de bronst. Vervolgens sommen we een aantal goede fotolocaties voor je op en brengen we die in kaart. Als laatste geven we je nog een paar tips voor het fotograferen van de hertenbronst. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid op pad kunt.

De bronsttijd in het kort

In Nederland leven drie verschillende soorten herten: de ree, het damhert en het edelhert. De ree is het kleinste hertensoort in Nederland, het edelhert is het grootste. Alle drie de soorten hebben hun eigen periode van bronst, al is de bronst van het edelhert het bekendst. Hieronder geven we je in het kort wat kenmerken van de drie hertachtigen en vertellen we je wanneer de bronst plaatsvindt.

De ree

De ree is dus het kleinste hertensoort in Nederland. Het dier weegt gemiddeld zo’n 35 kilo en heeft een egaal bruine vacht. Reekalfjes hebben ook vlekjes. De ree kun je op heel veel plekken in Nederland tegenkomen, in vrijwel ieder bos kun je ze spotten. Let dus goed op en vraag je boswachter eventueel om wat tips.

De bronsttijd van de ree loopt van juli tot en met augustus.

hertenbronst
Foto: Danielle-vanDoorn - ISO 2000 · ƒ/6.3 · 1/800s · 600mm

Het damhert

Het damhert is groter dan de ree, maar kleiner dan het edelhert. De mannetjes wegen gemiddeld zo’n 80 kilo, de vrouwtjes vaak rond de 50 kilo. Het damhert heeft een bruine vachtkleur, maar een lichte buik en witte stippen op zijn rug. Alleen de mannetjes dragen een gewei, ieder jaar wisselt een damhert zijn gewei. Dit wordt dus ieder jaar afgeworpen, waarna er een nieuw voor teruggroeit.

De bronsttijd van het damhert begint half oktober.

hertenbronst
Foto: Marja8032 - ISO 800 · ƒ/5.6 · 1/400s · 400mm

Het edelhert

Het edelhert is het grootste hertensoort van Nederland en dit dier zorgt dan ook voor de meest iconische beelden van de hertenbronst. Deze soort kan ook behoorlijk groot worden, de mannetjes kunnen wel 250 kilo wegen, de vrouwtjes halen soms wel de 125 kilo. Ook het edelhert is bruin, maar de onderbuik is wat lichter en ook hier dragen alleen de mannetjes een gewei.

De bronsttijd van het edelhert loopt van ongeveer half september tot half oktober.

hertenbronst
Foto: AmandaBlomPhotography - ISO 1600 · ƒ/7.1 · 1/800s · 500mm

Fotolocaties om de hertenbronst te fotograferen

Momenteel is de bronst van het edelhert dus ongeveer begonnen. De bronst van het damhert komt hier direct achteraan, maar op die van de ree moeten we nog even wachten. Gelukkig kun je de ree op heel veel plekken vinden. Om het damhert en het edelhert te fotograferen moet je misschien een klein beetje beter zoeken, maar daarvoor hebben wij een aantal locaties voor je opgezocht. Hoewel we het niet specifiek benoemen, kun je op vrijwel alle locaties ook reeën tegenkomen. Die vind je namelijk op heel veel plekken. Hieronder kun je alle locaties vinden.

1. De Veluwe & de Veluwezoom

Je had het vast al een beetje aan zien komen, maar de Veluwe is een geweldig gebied om edelherten te spotten. Je kunt naar Nationaal Park de Hoge Veluwe gaan, maar ook de omgeving van de Veluwe, of bijvoorbeeld Nationaal Park Veluwezoom zijn erg geschikt om herten te spotten. In het hele gebied kun je verschillende observatiehutten vinden, zodat je goed zicht hebt, maar minder goed gezien wordt. Verder is natuurlijk de Wildbaan op de Veluwe een erg goede optie om edelherten te spotten.

hertenbronst
Foto: WDHFotografieWendy

2. De Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een waar walhalla voor mensen die op zoek gaan naar damherten. De herten die hier leven zijn niet erg schuw, waardoor ze niet snel weg zullen vluchten als je ze ziet. Daarbij leven er hier erg veel, dus de kans dat je er een tegenkomt is groot.

hertenbronst
Foto: JolandavanDijk - ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/400s · 200mm

3. De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen staat bekend om zijn grote grazers, waaronder runderen, Konikpaarden en edelherten. Hoewel er niet zo veel herten als paarden leven, kun je in de Oostvaardersplassen flinke roedels edelherten spotten.

hertenbronst
Foto: jrvanhelphen

4. Het Weerterbos

Het Weerterbos wordt door de VVV van Limburg een ‘edelherten-hotspot’ genoemd. Er leven hier dan ook enorm veel edelherten en tijdens de bronst kun je ze hier goed fotograferen. Verschillende excursies om de hertenbronst te spotten en te fotograferen worden gehouden in dit bos, vraag dus bijvoorbeeld eens bij de VVV na of er nog ergens plek is.

hertenbronst
Foto: fotojoris - ISO 400 · ƒ/8 · 1/100s · 400mm

5. Het Horsterwold

Het Horsterwold in Flevoland is een van de grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. Omdat het een bos is en het zo groot is, zal het even zoeken zijn naar de vele damherten die er leven, maar ze zijn er weldegelijk. Daarbij is het bos zeker een schitterende locatie om te fotograferen. 

hertenbronst
Foto: transfiguro

6. Oranjezon

Oranjezon is een prachtig, afwisselend kustgebied in Zeeland dat bekend staat om de vele reeën en damherten die je er kunt spotten. Zeker ook een goede locatie om de bronst te fotograferen dus. Er zijn verschillende wandelgebieden uitgezet in het natuurgebied, dus trek stevige schoenen aan en ga op pad!

hertenbronst
Foto: MRHVisuals - ISO 1600 · ƒ/5.6 · 1/125s · 400mm

De fotolocaties voor de hertenbronst op de kaart

Nu we hierboven een paar locaties voor de bronst voor je hebben opgesomd, brengen we de locaties hieronder nog even voor je in kaart. Zo weet je de fotolocaties ook nog te vinden. 

Tips om de hertenbronst te fotograferen

Goed, je hebt een locatie gevonden en je bent nu van plan om op pad te gaan om die herten vast te leggen. Waar let je dan op? Hieronder geven we je een paar tips voor het fotograferen van de hertenbronst. Eerder schreven we daar ook al wat artikelen over, lees bijvoorbeeld ‘Fotografeer de hertenbronst’ of ‘7 tips om bronstende herten te fotograferen’.

De herten spotten

Om herten te fotograferen, is het natuurlijk belangrijk om ze eerst te spotten. Wanneer je wild gaat fotograferen, is het belangrijk dat je voor hen onzichtbaar bent. Als een hert je ziet, is de kans namelijk groot dat hij vlucht. Zorg er daarom voor dat je tegen de wind in beweegt, zodat jouw lucht niet naar het hert toe waait. Draag verder niet al te felle kleuren kleding en geen sterke geurtjes, zoals deodorant of parfum.

hertenbronst
Foto: PTDJ - ISO 560 · ƒ/9 · 1/100s · 850mm

Apparatuur

Een hert kun je niet al te dicht naderen, maar je wilt het dier natuurlijk wel dichtbij kunnen halen. Een goede zoomlens met flink wat bereik is daarom belangrijk. Een brandpuntsafstand van minimaal 300mm is echt wel een must, liefst heb je nog wat meer bereik.

hertenbronst
Foto: FatCatPhotography - ISO 1600 · ƒ/6.3 · 1/800s · 600mm

Het tijdstip

Allereerst is het belangrijk dat je goed op tijd komt, zo weet je zeker dat je niets mist. Verder zijn er bepaalde momenten waarop je meer kans hebt om herten te spotten. Vooral rond de schemering is zo’n moment. Daarbij zorgt dit vaak voor mooi licht in de lucht.

hertenbronst
Foto: AndyvdSteen - ISO 100 · ƒ/4 · 1/1000s · 400mm

Bekijk de video!

Ben je op zoek naar nog wat meer tips en tricks over wildlife fotografie? Bekijk dan onze video over wildlife fotografie met Dick van Duijn!

Inspiratie opdoen?

Ga je binnenkort op pad, maar wil je eerst nog graag wat inspiratie opdoen voor het fotograferen van de hertenbronst? Wij maakten er een galerij van. Klik op de titel Hertenbronst of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

hertenbronst
Klik op de foto om naar de galerij te gaan

Bekijk ook deze video over herten fotograferen: