Een workflow in Photoshop Web - Deel 2

12 februari 2024 09:17
redactiezoomnl

We gaan door met deel 2 van onze workflow in Photoshop Web. We kijken hoe we selecties kunnen maken, ontdekken we hoe lagen ontstaan en bekijken we wat we er zoal mee kunnen. Zo proberen we van een onbewerkte foto toe te werken naar een perfect eindresultaat.

Download raw-bestand

Je kunt ons oefenbestand (genaamd Duinen.dng) downloaden via www.kwikr.nl/duinen om alle stappen direct te volgen. Het eerste deel van deze workflow gemist? Die vind je hier!


Het gras op de voorgrond

De volgende stap in onze workflow in het aanpassen van de hoge pluimen gras op de voorgrond van de afbeelding. Dat gras gaan we verzachten en tevens een stukje donkerder maken. Om zo’n lokale aanpassing te doen, moeten we aan de slag met het maken van selecties. Hiertoe gebruiken we uit het instrumentenpaneel aan de linkerzijde van het scherm de tool Lasso. Deze is zichtbaar als derde pictogram van bovenaf. Zie je daar de lasso niet, klik dan langer op het derde pictogram, zodat een keuzemenu opengaat. Binnen dat keuzemenu zul je alsnog die lasso zien.

Nadat je de lasso hebt geselecteerd, trek je met ingedrukte muisknop een selectie. Maak hierbij een grove selectie van het gras. Je hoeft dus niet te proberen heel secuur langs de uitstekende sprieten te gaan. De selectie laat zich zien als een gestippelde lijn.

De grove selectie van het gras in de voorgrond.

Nu je de grove selectie hebt gemaakt, zie je onder je foto een werkbalk staan met allemaal verschillende pictogrammen. De bedoeling is om onze grove selectie nu dusdanig te verfijnen dat ook de grassprieten mee gaan doen in de selectie. Klik daarom op het eerste pictogram uit de balk onder je foto, een soort van kwastje. Je komt nu in het scherm Rand verfijnen.

Aan de rechterzijde van het scherm Rand verfijnen zie je het paneel Eigenschappen. Open daar het dropdownmenu bij Weergave en kies in dat menu voor Overlay. Direct krijg je met een rode arcering te zien wat er wel en niet geselecteerd is tot nu toe.

Zet nu de schuif bij Straal bij de sectie Randdetectie naar een waarde van 250. Zie je wat er gebeurt? Het gras krijgt automatisch een verfijndere selectie.

De selectie wordt door de randdetectie een klein beetje beter.

Maar om nu echt de uitstekende grassprieten in de selectie mee te kunnen nemen, moeten we aan de slag met een betere verfijning. Dit doen we door gebruik te maken van een penseel. Kies linksboven in je scherm bij Grootte een waarde van 200px. Zorg ook dat het symbool met de plus grijs gearceerd is door erop te klikken.

Het instellen van het verfijningspenseel.

Als je nu je muisaanwijzer in de afbeelding beweegt, zie je een cirkel met een plus. Met ingedrukte muisknop schilder je nu over de grassprieten. Na het loslaten van de muisknop herberekent Photoshop de randen. Je zult zien dat het gras nu ook aan de bovenzijde tot in perfectie wordt geselecteerd.

De selectie is tot in perfectie verfijnd.

De selectie is nu perfect en nu kunnen we er ook daadwerkelijk iets mee doen. Hiertoe moeten we met selectie en al terug naar ons normale scherm. Aan de rechterkant van het nu nog openstaande venster zie je onder in Uitvoer met nog een klein stukje verder naar beneden Uitvoeren naar. Als je daar klikt, kun je daar een keuze maken uit een dropdown-menu. Kies voor Nieuwe laag met laagmasker. Als laatste klik je rechtsboven op de blauwe knop Gereed. Je komt terug in het basisscherm van Photoshop Web.

Kies bij Uitvoeren naar voor Nieuwe laag met laagmasker.

Je foto ziet er wellicht wat vreemd uit. Je ziet het uitknipte gras met daarachter grijswitte blokjes. Niets om je druk over te maken. Kijk eerst eens rechtsboven in je scherm in je paneel met Lagen. Je ziet dat er een tweede laag is ontstaan, die met het geselecteerde gras.

Ons project kent nu twee lagen.

Kijk nog eens goed naar je lagenpaneel. Achter de lagen zie je een symbool met een oog. Door op dat symbool te klikken, kun je een laag zichtbaar of onzichtbaar laten zijn. De reden dat je nu alleen het gras ziet en niet de rest van de foto, is dat Photoshop de onderste laag qua zichtbaarheid heeft uitgezet. Je ziet daar een oog met een streep erdoor. Zet de laag weer aan door op het oogje te klikken. Voilà, we zien alles weer.

We gaan nu met het gras aan de slag. Klik daarom in het lagenpaneel op het foto-miniatuur van de bovenste laag, die van het gras. Daar komt een blauwe omkadering te staan.

Het miniatuur van de bovenste laag is actief.

Vervagen

Nu kunnen we daadwerkelijk met het gras en dus ook uitsluitend het gras aan de slag. Deze gaan we vervagen. Kies boven in je scherm voor het symbool met de drie lijnen om het menu te openen. Kies voor Filter / Gaussiaans vervagen. De balk Vervagen met de schuif die vervolgens zichtbaar wordt, zet je op een waarde van 11,6. Je ziet dat het gras vager wordt.

Met Gaussiaans vervagen maken we het gras onscherper.

Aanpassingslaag voor donkerder gras

Het gras is vager geworden. Maar ook maken we het donkerder. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden. Wij kiezen ervoor om dit te doen met een zogeheten aanpassingslaag. Deze leg je aan door bij het lagenpaneel te klikken op het tweede pictogram, de halfgevulde cirkel. Uit het dropdown-menu kies je voor Belichting.

We leggen een aanpassingslaag aan.

Je ziet dat er nu een nieuwe laag is ontstaan met de titel Belichting 1. Met de schuiven bij Eigenschappen kunnen we nu de daadwerkelijke belichting aanpassen. Breng de schuif bij Belichting naar een waarde van -0,5. Zet Verplaatsing op 0,0449 en Gamma op 1. Je ziet dat alleen het gras wordt aangepast, aangezien de aanpassingslaag gekoppeld is met de laag eronder.

De aanpassingen van de belichting.

Het bos

Het gras is aangepast. Een laatste stap in deze workflow is het aanpassen van het bos achter het damhert. We gaan dus een nieuwe, maar dit keer een snelle selectie maken. Voordat je deze stap zet, klik je eerst een keer op de onderste laag in het lagenpaneel, zodat de onderste laag actief wordt. Deze wordt met blauw gearceerd.

We gaan vervolgens weer naar de selectie-instrumenten. Als je wat langer klikt op het derde pictogram van boven, opent het menu met alle selectiemogelijkheden. Dit keer laten we Photoshop Web het grootste werk voor ons uit handen nemen. Klik op Onderwerp selecteren.

Kies voor Onderwerp selecteren.

In no-time zie je de selectielijnen om het damhert verschijnen. Het onderwerp is dus prima gedetecteerd. Echter: we wilden juist niet het damhert selecteren, maar hetgeen om hem heen. Klik daarom onder in de verschenen balk met opties op het tweede pictogram. Hiermee wordt je selectie omgekeerd.

De selectie is omgekeerd.

Van de gemaakte selectie maken we wederom een aanpassingslaag. Weet je nog hoe dat gaat? Klik in het lagenoverzicht op het pictogram van de halfgevulde cirkel. Kies dit keer niet voor Belichting, maar voor Niveaus. Een nieuwe laag wordt een feit en die is gekoppeld aan je selectie.

Bij Eigenschappen zie je een Histogram verschijnen met daaronder pijlen. Door deze te verschuiven, kun je de waarden van de corresponderende vakjes eronder wijzigen. Zet het eerste vakje op 27, het tweede vakje op 0,99 en laat het laatste vakje ongemoeid. De contrastniveaus van de omgeving worden op deze manier aangepast. Je ziet dat de achtergrond wordt gewijzigd, maar dat het damhert onveranderd blijft.

De contrastniveaus van de omgeving worden aangepast.

Alles gelukt? Top! Dan is het tijd om onze foto op te slaan voor gebruik elders. Misschien wil je je creatie wel delen op social media of wil je er een print van maken. Wil je een kopie van je foto opslaan, kies dan eenvoudig boven in je scherm voor Downloaden. Kies de plek waar je kopie moeten komen staan en bepaal in welke bestandsindeling je de foto wilt opslaan.

De foto opslaan voor extern gebruik.
Een net eindresultaat dankzij Photoshop Web.

Meer leren?

Wil je nog veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Photoshop in de Praktijk (2023), of bekijk hieronder onze livestream waarin we de nieuwe functies in Photoshop uitleggen en laten zien.