Lightroom - Selecteren en maskers maken doe je zo!

31 juli 2023 08:43
redactiezoomnl

De zee in Westkapelle in Zeeland is adembenemend mooi. De golven beuken op de palen in het water. Vooral als het water stijgende is, levert dit mooie foto’s op.

Wil je veel meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lightroom Encyclopedie 2023, of bekijk onze livestream waarin we de nieuwste functies in Lightroom 2023 uitleggen en laten zien.

Tegen het licht in fotograferen, levert dikwijls een silhouetvorming op. En het kan voorkomen dat de lucht was op het einde van de dag toch net niet zo sprankelend is als je gehoopt had om die ene goede foto te maken. Maar goed, we hebben in raw gefotografeerd en kunnen nog heel wat doen in Lightroom Classic. Tools genoeg! Ben je klaar om een nog een workflow te doen met het instrument Maskeren? Let’s go!

Download raw-bestand

Je kunt het raw-bestand (genaamd Westkapelle.dng) downloaden via www.kwikr.nl/westkapelle om alle stappen direct te volgen.

De basisfoto van de kust bij Westkapelle.

Algemene zaken

Voordat we nogmaals uitgebreid aan de slag gaan met de tool Maskeren, gaan we eerst wat algemene aanpassingen doen. Dit zie je terug in de meeste workflows, waarbij we eerst het paneel Standaard raadplegen en zijn werk laten doen. Ook nu beginnen we bij dit paneel. Open deze en pas de schuif bij Hooglichten aan naar een waarde van -11. De schuif bij Schaduwen zet je naar een waarde van +82. Ook de schuif bij Witte tinten zetten we omhoog. Deze gaat naar een waarde van +51. Om alvast wat extra kleur in het geheel aan te brengen, zetten we de schuif bij Verzadiging naar een waarde van +30.

De eerste aanpassingen zijn gedaan in het paneel Standaard.

De lucht

Nu de standaardaanpassingen zijn gedaan, gaan we door met het instrument Maskeren. Deze gaan we als eerste inzetten om de lucht een flinke oppepper te geven. Er mag wel wat meer kleur in, vinden we. We verlaten dus het paneel Standaard en kiezen voor het instrument Maskeren, waarvan je inmiddels weet dat dit het vijfde pictogram onder het Histogrampaneel is. Zoals eerder krijg je meteen het keuzemenu te zien met de selectiemogelijkheden. Kies onder Nieuw masker toevoegen voor Lucht. In no-time verschijnt de bekende rode overlay over je luchtpartij. Ook zie je je masker verschijnen in het maskeroverzicht, rechtsboven je foto.

De lucht is automatisch geselecteerd.

De aanpassingen in de lucht gaan we dit keer doen in verschillende lagen . We gaan meerdere bewerkingen over elkaar heen leggen. Zo gaan we straks voor iedere uitgebreidere bewerking een nieuwe selectie aanmaken. Maar first things first, de huidige selectie mag zijn bewerking krijgen. Zet de schuif bij Helderheid naar een waarde van 100. De lucht raakt hierdoor iets meer doortekend.

Tevens brengen we een kleur aan in de lucht. Helemaal onder de beschikbare schuiven zie je het woord Kleur, met daarachter een grijs vlak dat doorkruist is. Klik op dat grijze vlak. Nu opent de Kleurenkiezer. Je kunt in de kleurenkiezer een kleur kiezen die als een filter over je selectie valt. Kies voor een oranje tint. Die oranje tint kun je dus simpelweg aanklikken. Hoe meer je een kleur richting de bovenste rand aanklikt, hoe meer verzadiging. Hoe meer naar beneden, hoe minder. Kies een gemiddelde oranje kleur. Je lucht krijgt daarmee een wat vreemde gloed.

Het oranje geeft aanvankelijk een wat vreemde gloed.

Die vreemde gloed is niet erg. We gaven al aan dat we met verschillende bewerkingen over elkaar heen gaan werken. Een deel van die oranje gloed zal je dan straks ook weer deels zien verdwijnen. We laten namelijk die oranje gloed zo direct vermengen met een andere kleur. Dat levert mooie taferelen op.

Een tweede laag

We gaan dus een tweede bewerking doen op de lucht, een soort van tweede laag die we over de eerste bewerking, die van die oranje gloed, heen leggen. Hiervoor maken we een nieuwe selectie. Weet je nog hoe dat gaat? Klik op het grote ronde plusteken in je maskeroverzicht rechts boven je afbeelding. Het keuzemenu met opties verschijnt weer, in een iets andere vorm. Ditmaal kiezen we niet Selecteer de lucht, maar Lineair verloop. Met deze methode kunnen we een vlak selecteren, die steeds verder in kracht afneemt richting een bepaalde richting.

Als je voor Lineair verloop hebt gekozen, verplaats je je muisaanwijzer naar de bovenzijde van je scherm. Ga precies in het midden op de bovenkant van je foto staan. Je muisaanwijzer verandert in een kruis. Met ingedrukte muistoets trek je nu je Lineair verloop naar beneden. Je ziet de rode overlay ontstaan. Ga tot halverwege de paal in de voorgrond. Ook zie je je Lineair verloop terug in het Maskeroverzicht.

Een succesvol aangelegd Lineair verloop.

Dankzij het Lineair verloop is het effect van onze aanpassing straks niet overal even sterk. Richting de horizon neemt de kracht van onze aanpassingen af. Tijd voor wat magie. Breng de schuif bij Temperatuur naar -48. Blauw wordt nu onderdeel van het geheel en dankzij het verloop bovenin meer dan onderin. Zet de schuif bij Contrast naar een waarde van 50 en de waarde bij Helderheid naar 100. Als laatste pas je nog de schuif bij Zwarte tinten aan naar een waarde van -21. De lucht krijgt dankzij deze tweede laag, die als een deken over de eerste bewerking heen ligt, pas echt karakter.

Een lucht met veel karakter dankzij twee vermengde lagen.

De voorgrond in balans met de lucht

De lucht is dik in orde. Tijd om verder te gaan met de voorgrond. Ook nu weer maken we gebruik van het instrument Maskeren. Klik weer op de het grote ronde plusteken boven in het Maskeroverzicht om de lijst met selectiemogelijkheden weer op te roepen. Kies voor Selecteer de lucht.

Zoals eerder in deze workflow wordt de lucht in een handomdraai voorzien van de rode overlay als teken van de selectie. Echter willen we nu niet de lucht gebruiken, maar juist de voorgrond, dus eigenlijk alles behalve de lucht. Je raadt al wat er moet gebeuren. We moeten de selectie omkeren. Dit doen we net als eerder boven het paneel met de schuiven en onder het Histogrampaneel door een vinkje te zetten bij Omkeren. De selectie draait zich om.

Alles behalve de lucht is geselecteerd.

Breng nu de volgende wijzigingen aan om de voorgrond in karakter te veranderen en meer in overeenstemming te brengen met de lucht: zet de schuif bij Temperatuur naar een waarde van 22, de schuif bij Contrast naar 24 en als laatste de schuif bij Schaduwen naar een waarde van 5.

De voorgrond is meer in balans met de lucht.

Witte schuimkoppen

Check. De voorgrond staat prima in balans met de lucht. Maar klaar zijn we nog niet. We gaan de witte koppen op het water nog wat witter en lichter maken. Dit geeft ze een wat prominentere rol in onze voorstelling.

Dus we maken nog een keer een nieuwe selectie. Klik dus weer op het grote ronde plusteken in het Maskeroverzicht rechts boven je afbeelding. En zoals iedere keer krijg je ook nu weer de keuze uit de diverse selectiemogelijkheden. Kies voor Luminantiebereik. Hiermee gaan we een selectie maken op basis van licht en donker.

Nu gebeuren er twee dingen. In je Maskeroverzicht verschijnt een nieuwe selectie die helemaal zwart is. Deze staat bovenaan in het overzicht, omdat je deze zojuist hebt aangemaakt. Het tweede dat je kunt ontdekken is een balk met de titel Luminantiebereik onder de instrumentenbalk.

Luminantiebereik is geactiveerd en staat klaar voor gebruik.

Onder de balk Luminantiebereik zie je aan weerszijden pijltjes. Deze pijltjes kunnen met ingedrukte muisknop worden verschoven. Pak het linker aanwijzertje op en schuif die naar rechts tot een waarde van 38/38. Deze waarde kun je links van de balk zien. Het rechter aanwijzertje gebruiken we niet. Je ziet door het verschuiven van dat linker aanwijzertje dat de donkerste delen in de foto niet meer geselecteerd zijn. Uitsluitend de lichter delen vallen binnen de selectie. Je ziet ook dat het eerdere zwarte vlak in het overzicht met Maskers inmiddels een wijziging heeft ondergaan.

De donkerste delen van de foto vallen buiten de selectie.

Je ziet dat de donkerste delen niet meer binnen de selectie vallen. De witte schuimkoppen juist weer wel. De bedoeling is om de witte delen van de zee lichter te maken. Echter zie je dat ook het grootste gedeelte van de lucht nog in de selectie valt. Die lucht moet verwijderd worden uit de selectie tot nog toe.

Klik op de bovenste miniatuur in het Maskeroverzicht. Hierdoor schuif je de opties in en uit die horen bij het betreffende masker. Er zal nu onder de betreffende miniatuur een plusteken en een minteken komen te staan. Zo kunnen we iets bij de selectie voegen of juist ervan afhalen. Klik op het minteken. Het welbekende overzicht met selectiemethoden verschijn weer. We kunnen nu kiezen wat we uit de selectie willen halen: de lucht. Kies dus voor Selecteer de lucht.

Kies via het minteken of de knop Verwijderen voor Selecteer de lucht.

In een fractie van een seconde zie je de rode overlay uit de luchtpartij verdwijnen. Je ziet dat alleen nu nog delen van het water in de selectie overblijven.

De lucht is uit de selectie verdwenen.

Het water is geselecteerd, met de nadruk op de lichtere delen. Nu de selectie goed is, kunnen we de gewenste effecten gaan toepassen met de betreffende schuiven. Breng de schuif bij Witte tinten naar een waarde van 65. Experimenteer eventueel ook met de schuif bij Belichting, maar doe dat met mate.

De witte schuimkoppen worden lichter.

Perfect. De lucht is goed en de voorgrond ook, waarbij de witte tinten in het water een extra impuls hebben gekregen. We doen nog een laatste selectie. Via de grote ronde plusknop kies je dit keer voor Radiaal verloop, waarmee we een ellipsvormige selectie maken. Na het kiezen van Radiaal verloop ga je in het midden van je afbeelding staan en trek je een ellipsvormige selectie. Om de overloop zacht te houden, kies je bij Doezelaar, boven je schuivenpaneel, een waarde van rond de 60.

Het aangelegde Radiaal verloop.

We hebben het Radiaal verloop uitgetekend. Maar we willen ‘m graag andersom, zodat de randen van de foto geselecteerd worden en de binnenkant niet. Het mag geen verrassing meer zijn dat we de selectie om kunnen draaien met het vinkje bij Omkeren, helemaal boven je schuivenpaneel. Zet het vinkje dus aan. De selectie draait zich om.

Het omgekeerde Radiaal verloop.

De effecten die we nu toepassen, worden nu uitsluitend doorgevoerd op de randen van de foto. Ideaal om deze randen nu wat donkerder te maken, zodat de kijker iets meer de diepte in getrokken wordt. Hierin moeten we niet overdrijven, want dat zou een onnatuurlijk beeld opleveren. Breng de schuif bij Belichting terug naar een subtiele waarde van -0,66. De randen worden minimaal donkerder.

De randen van de foto zijn subtiel donkerder gemaakt.

De foto heeft een flinke metamorfose doorgemaakt. De voorstelling is totaal veranderd. We hebben maar liefst vijf keer een lokale selectie gemaakt, maar daarmee hebben we wel de totale sfeer kunnen aanpassen. We zijn klaar met het instrument Maskeren. Klik op het Bewerken-icoontje onder het Histogram-paneel om het instrument af te sluiten.

Een laatste stap

Een allerlaatste stap staat ons nog te wachten. Die laatste aanpassing doen we in het paneel Kleurverlopen toepassen. Met dit paneel hebben we eerder gewerkt. Activeer het paneel Kleurverlopen toepassen en klik op het achterste bolletje, het vijfde pictogram, achter het woord Corrigeren. In de kleurencirkel zie zich vervolgens opent, kunnen we de globale kleur en sfeer van de foto aanpassen.

Het aanpassen van de sfeer kan op verschillende manieren. Eerder hebben we dat gedaan door de cirkel binnen de openstaande kleurencirkel te verplaatsen. In deze workflow maken we gebruik van de schuiven, waarmee het resultaat uiteindelijk hetzelfde is.

Schuif de waarde van de slider bij Kleurtoon naar een waarde van om en nabij de 30. Zet vervolgens de waarde van de schuif bij Verzadiging naar een waarde van ongeveer 20. Breng de Luminantie naar een waarde van +49. Experimenteer een beetje en kijk wat voor jou het mooiste werk. Je zal in ieder geval ontdekken dat het paneel Kleurverlopen toepassen net even die finishing touch brengt.

Welkom in Westkapelle!

Een kleine aanpassing in de sfeer.
Een flinke gedaanteverwisseling ten opzichte van het origineel.

Zoom Academy

Ontdek de panelen in Lightroom, volg de workflows stap-voor-stap en ga aan de slag met een preset om je foto met een muisklik te verbeteren. In de nieuwe Zoom Academy Online Cursus Lightroom 2023 leer je hier alles over! Ook in een super toffe voordeelbundel met het boek!

Je leert zoal:

  • De basisbeginselen van bewerken in Lightroom
  • Alle panelen die er zijn om jouw bewerking tot een mooi resultaat te brengen
  • Werken met presets
  • De beste instellingen voor het exporteren van je foto's

Dat wil je toch? In deze cursusbundel leer je alles over de nieuwste versie van Lightroom!