Adobe Photoshop kent bijna oneindige mogelijkheden. Niet voor niets wordt het pakket door zoveel fotografen omarmd. En niet alleen fotografen gebruiken het veelvuldig, maar ook webbouwers, digitale kunstenaars en grafisch ontwerpers. Al die mogelijkheden maken het voor velen het ideale stuk software, omdat de brede inzetbaarheid inderdaad bijna onbegrensd lijkt. Maar al die mogelijkheden hebben ook een keerzijde; voor sommigen zijn juist die mogelijkheden té uitgebreid en daarmee soms te overweldigend.
Juist voor die groep gebruikers heeft Adobe het pakket Photoshop Elements op de markt gebracht, een fotobewerkingspakket met daarin de belangrijkste elementen uit de grote Photoshop-broer. Hiermee wordt het kleinere Photoshop Elements behapbaar en komt het bewerken van foto’s voor iedereen binnen handbereik, ook voor hen die net starten. En hoewel Photoshop Elements de kleine broer is, zijn de mogelijkheden voor velen meer dan voldoende.
De opbouw van werkruimtes
De opbouw qua schermen ziet er in Elements anders uit dan in de grote Photoshop.
Wie Photoshop Elements opgestart heeft, komt als eerste in een soort van welkomstscherm. In dit welkomstscherm zie je een aantal tegels met introductiefilmpjes en links met betrekking op diverse Adobe-producten. Het belangrijkste deel in dit scherm bevindt zich in de rechter onderzijde. Je ziet daar drie pictogrammen, waar je kunt kiezen voor de Organizer, de Foto Editor of de Video Editor. Direct daaronder zie je de meest recent geopende bestanden. Start je Photoshop Elements voor de eerste keer, dan is die lijst uiteraard nog leeg. Maak in dit scherm de keuze voor de Organizer, de Foto Editor of de Video Editor.
Organizer
De Organizer is een verzamelplaats van al je foto’s. Hierin kun je je archief opbouwen. Zo kun je hier albums en mappen maken en je foto’s voorzien van kenmerken, zoals een waardering met sterren. Heb je gps-gegevens toegevoegd aan je foto’s tijdens het fotograferen met bijvoorbeeld een smartphone, dan kun je ze zelfs op een kaart terugzien, waar je al je foto’s hebt gemaakt. De module Organizer is een losstaand element. Dat wil zeggen dat je deze module niet verplicht hoeft te gebruiken, voordat je je foto’s wilt gaan bewerken. De Organizer is dus min of meer een extraatje voor diegene die niet alleen foto’s wil bewerken, maar ook een gedegen bibliotheek en archief wil opbouwen.
Foto Editor
De Foto Editor: daar draait het om. Dit is de module waarin we onze foto’s kunnen bewerken. Vanuit daar kunnen we aan de slag met alle verbeteringen, optimalisaties, filters, stijlen, lagen en al het andere dat bij het fotobewerken aan de orde komt. De Foto Editor is het hart van Photoshop Elements.
Video Editor
De tijd dat een camera uitsluitend foto’s schoot, ligt inmiddels ver achter ons. Wil je aan de slag met jouw gemaakte video’s, dan kun je terecht in de module Video Editor. Hier word je doorgelinkt naar Adobe Premiere.
De Foto Editor
Als het op fotograferen aankomt, kent Photoshop Elements twee modules: Organizer en Foto Editor, waarbij de editor ons belangrijkste onderdeel vormt. In die module bewerken we onze foto’s.
De Foto Editor start je door op de betreffende knop te klikken. Na enkele seconden kom je in het hoofdscherm van het Photoshop Elements.
Het scherm is opgedeeld in een aantal secties, waardoor een overzichtelijke werkruimte beschikbaar is. Helemaal boven in in je scherm zie je zoals altijd de menubalk, met daarin alle opties van Photoshop Elements. Direct onder de menubalk zie je in het midden drie tabbladen: Snel, Met instructies, Expert.
Snel
Het tabblad Snel wordt gebruikt voor niet al te complexe bewerkingen, waarbij je zonder veel voorkennis van fotobewerking toch een geslaagd resultaat kunt verkrijgen. Het is met name geschikt voor iedereen die op een eenvoudige manier wil leren bewerken. In dit tabblad heb je een aantal voorgebakken presets die direct resultaat geven, evenals een aantal sliders in de verschillende submenu’s die zich eenvoudig laten bedienen.
In de module Snel is het mogelijk om bijvoorbeeld in een handomdraai kleuren aan te passen, contrasten te verbeteren en een foto te verscherpen. Maar ook het retoucheren van een portret is in deze module zeer goed te doen, compleet met het witten van tanden en het ophelderen van ogen. De module Snel bevat in feite alle gereedschappen die nodig zijn voor een gedegen fotobewerking. Ook lokale bewerkingen behoren in deze module tot de mogelijkheden.
Met instructies
Het tweede tabblad is de module Met instructies. Deze module is niet een echte bewerkingsmodule, maar meer bedoeld als een soort van lesmateriaal. Je kunt in deze module bepaalde handelingen verder uitdiepen met tips over werkwijzen, zoals Photoshop Elements deze in gedachte heeft. Hoewel deze instructies nuttig kunnen zijn, omvatten ze slechts een aantal functies van het programma.
Expert
Het laatste tabblad dat je tegenkomt is het tabblad Expert. Deze module is bedoeld voor complexere fotobewerkingen, waarbij er meer en meer gewerkt wordt met lagen. Zoals je in de uitleg van Photoshop kunt lezen, is het voordeel van het werken met lagen dat iedere bewerking op een eigen laag kan geschieden. Zo kun je bijvoorbeeld kleuraanpassingen op de eerste laag doorvoeren en het toepassen van een effect op een tweede laag. Mocht je uiteindelijk veel bewerkingen hebben gedaan en toch daarvan één ongedaan willen maken, dan kun je alleen die enkele laag uitschakelen of verwijderen.
Ook geeft de module Expert meer mogelijkheden in het lokaal selecteren van delen van een foto. Daarnaast laten zich in deze module diverse stijlen en effecten toepassen op een foto. Deze expertmodus is met name geschikt voor iedereen die grote stappen heeft gezet in het bewerken van foto’s in de Snel-module en die op zoek is naar nóg meer en nieuwe mogelijkheden. De Expert-module laat ook de meeste overeenkomsten zien met de grote Photoshop.
Meer leren?
Wil je nog veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Photoshop in de Praktijk (2023), of bekijk hieronder onze livestream waarin we de nieuwe functies in Photoshop uitleggen en laten zien.