Ik heb nog nooit eerder een review geschreven en ik heb ook geen idee wat ik kan verwachten van de lens. Omdat ik wel weer toe ben aan een nieuwe camera en ook een nieuw objectief, lijkt het me geweldig om deze test te gaan doen. Vaak hoor ik verschillende berichten over de kwaliteit van de verschillende lenzen. Een goede vriend vertelde me dat hij een Sigma Art lens gebruikt, soms moet je ook eens van je vaste merk af proberen te stappen. Daarom ben ik reuze benieuwd of deze testlens mij gaat bevallen. Zelf heb ik van huis uit een Nikon D90 met een DX AF-S Nikkor 18-105 mm lens.
De levering
Hij is er! Snel open ik de doos en haal het objectief eruit, deze is duidelijk groter dan mijn eigen lens. De Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 die ga testen, behoort tot de toplijn van Tamron. Om jullie een idee te geven hoe groot hij is, heb ik hem naast mijn favoriete fotografieblad gelegd. Qua gewicht valt hij mee en de coating is mooi mat. Een beetje huiverig ben ik nog wel, want het is een testlens en er zit geen gebruiksaanwijzing bij, ik ben benieuwd!
In de praktijk
Ik ben enorm nieuwsgierig of hij op mijn Nikon camera past, en ook al is dat een old-timer, de lens past als gegoten. De camera verdwijnt in de kast, de accu's op de lader. Morgen ga ik hem testen. 's Nachts op bed draai ik me nog eens om en ik bedenk dat ik hem binnen/buiten ga testen op de dieren, in de tuin en als het lukt schiet ik ook nog een portret.
Omdat het de volgende ochtend regent, besluit ik om binnen een paar foto's te maken. Ik ben gewend om met mijn eigen lens vrij dicht op het object te 'zitten' en daar gaat het meteen mis. Ik sluip naar een van de katten, zoom in en merk dat ik er veel te kort op zit, niet alleen haar poriën en snorharen, maar ook het scherpstellen is nu een probleem. Ik hoor een piep uit mijn camera komen en ik merk dat de lens nu echt hard moet werken. Het is duidelijk dat ik zoveel lenskracht niet gewend ben!
Ik besluit iets naar achteren te gaan en merk dat ik ruim vier meter van ze af zit en dat de Tamron lens ze enorm dichtbij haalt. Zo mooi om te zien dat ik even geniet en bijna vergeet af te drukken. Met het inzoomen maakt hij gelukkig geen rare bijgeluiden, ik wil natuurlijk niet dat de kat helemaal wakker wordt.
Kat, diafragma f6,3 sluitertijd 1/320 scherptediepte 400
Ik probeer ook om in de AF-stand door het raam een van de katten fotograferen.
In dit geval lukt het me niet meteen om hem scherp te stellen op de kat, bij de tweede poging gaat dit al beter. Het valt me alles mee hoe deze lens scherp stelt bij zo'n vies raam. Wat leuk is aan de lens, is dat de lichtsterkte variabel is en dat deze dus oploopt wanneer ik inzoom.
Kat achter het raam, diafragma f6,3 sluitertijd 1/8 , scherptediepte 240
Scherp stand VC 2
Beeldstabilisatie
Deze lens werkt ook met 3 VC standen, voor de beeldstabilisatie.
In VC 1 stand corrigeert de lens beeldstabilisatie van de horizontale en de verticale trillingen voor de foto.
De VC 2 stand is bedoeld voor pannen (meetrekken) zoals bij autosport.
De VC 3 stand corrigeert de lens enkel trillingen van de opname en niet de zoeker, dit zou de sterkste stand moeten zijn.
Gevoelsmatig ben ik het meest gecharmeerd van stand 2, in het zoekerbeeld zie je waar hij het beeld 'vasthoudt' en dat werkt erg fijn.
De natuur in
De lens heeft een bereik heeft van 150-600mm? Hiermee is hij heel erg goed in staat om onderwerpen van veraf, dichterbij te halen. Ik ben zelf niet gewend om in de natuur te fotograferen, maar met deze lens kan ik het gewoon niet laten.
Wil je echt iets prachtigs neerzetten dan vind ik de uitkomsten voor deze lens in een natuurlijke omgeving, erg mooi. Voor deze foto moet ik echt de straat over steken om de brug er helemaal op te krijgen. Ook bij de portretten van de koeien sta ik aan de andere kant van het veld, maar de fotografiebeleving voelt door het 'dichtbij halen' echt intenser.
Brug, diafragma f7,1 sluitertijd 1/160, scherptediepte 160
Varenblad, diafragma f6,3 sluitertijd 1/100 scherptediepte 600
Hengst liggend, diafragma f5,3 sluitertijd 1/125 , scherptediepte 240
De lens heeft een snelle autofocus (in AF stand), ook handig in de manueel stand te zetten met een een handige schuifknop. Wanneer ik de goede afstand en het brandpunt heb, merk ik dat de DOF mooier uitkomt zoals hier bij het de hengst in de weide. Het doel was voor en achter de hengst wat vervaging te veroorzaken. Wanneer ik te ver sta, is de achtergrond een geheel, terwijl het hoofd van de hengst scherp blijft. Deze variant vind ik veel minder spannend qua geheel, maar hier zie je goed dat de scherpte diepte toeneemt nu het onderwerp verder van de lens afstaat.
Fotoshoot
Ik houd ervan om mensen te fotograferen. Als eerste zet ik Sam op de foto.
Daar waar de DOF (Depth of Felt) storend kan zijn in de ene foto, vind ik dat het hier het accent op het model iets versterkt.
Diafragma f8 sluitertijd 1/200, scherptediepte 240
Op vrijdag heb ik een fotoshoot gepland met Leon. Ik haal hem op bij het station in Zwolle en voel me best nerveus want het is de eerste keer dat ik met hem ga fotograferen. Op de heenweg besluit ik een mooie alternatieve route te nemen in verband met een ongeluk. Dit heeft als leuke bijkomst dat we nog even deze foto onder een brug in Zwolle nemen. Heerlijk dat natuurlijk licht en omdat ik alleen mijn reflectiescherm bij heb, komt dit goed van pas onder de brug.
Diafragma f5 sluitertijd 1/30 , scherptediepte 160
De volgende foto maak ik spontaan bij een bedrijf in Apeldoorn, de rode kleur van de Esdoorn vind ik wel leuk kleuren bij zijn shirt. Dit soort dingen vind ik erg leuk om te doen: in de omgeving kijken of er wat moois bloeit. Snel stoppen, uitstappen, klik, klik, klik en snel door voordat iemand moppert omdat we de oprit geblokkeerd hebben!
Diafragma f6,3 sluitertijd 1/640 , scherptediepte 180
Humor en enthousiasme tijdens een shoot vind ik onmisbaar. Het was een mooie en erg gezellige dag! Tijdens de voorbereidingen hebben we elkaar gevoed met ideeën. Hoe goed je zaken ook afspreekt, er kan altijd iets misgaan, zoals het weer of verkeer. Sta goed stil bij plan B. De lens is goed voor mijn conditie maar in druk beboste gebieden is het fotograferen niet altijd even praktisch uitvoerbaar omdat het alles erg dichtbij haalt.
Conclusie
Pluspunten
[list type="bullets"]Het objectief kenmerkt zich door het gebruik van hoogwaardige afwerking, geweldige zoommogelijkheden (met oneindige stand).[/list]
[list type="bullets"]De lens komt uit het topsegment van Tamron, een snelle autofocus en heeft beeldstabilisatie in 3 standen.[/list]
[list type="bullets"]Handig in gebruik, zelfs zonder gebruiksaanwijzing. [/list]
[list type="bullets"]Ziet er stoer uit (goede wateraftotende coating). [/list]
[list type="bullets"]De kwaliteit van mijn foto's lijkt verbeterd doordat hij enorm mooi scherp kan stellen (stilstaand model, natuur).[/list]
Minpunten
[list type="bullets"]Je moet altijd afstand houden, maar dit kan ook gewenning zijn. Je fototoestel lijkt opeens een enorme camera, met zo'n grote lens. (Je hebt grotere tas voor nodig, maar ik las op internet dat je ook een hoes voor de lens hebt).[/list]
[list type="bullets"]De lens stil houden is een must, want beweging geeft wazige foto's. De afstand die je van het model moet houden kan ook positief opgepakt worden: het draagt in ieder geval bij aan voldoende lichaamsbeweging![/list]
Over de fotograaf
Natanya Hartgers is een hobbyfotograaf. Ze houdt van portretfotografie en het vastleggen van bepaalde thema's. De passie voor fotografie is door het gebruik van photoshop ontstaan, edits voor make-up bij portret fotografie vind ze fijn om te doen. Ze kan helemaal enthousiast worden wanneer er een leuk thema wordt uitgewerkt. Het sociale deel en het gemeenschappelijk doel maken haar enorm gepassioneerd om er een eigen draai aan te geven. Zoals zij zelf zegt: 'Mijn foto's zijn vaak het resultaat van het team, resultaat behalen is geweldig maar gezelligheid en experimenteren net zo. Er is bij mij nu nog niet echt sprake van een eigen stijl, omdat ik verschillende stromingen nog aan het ontdekken ben."
Ik geef de lens door aan
De lens is geweldig wanneer je op afstand fotografeert (bijvoorbeeld bij schermsport of autoraces, je haalt alles dichtbij) en ideaal voor portretten met een geweldige DOF. Maar ook de natuur schreeuwt om vastgelegd te worden door deze Tamron lens. De lens vind ik erg mooi voor natuurfotografie en portretten. Wat ik niet getest heb zijn bewegende beelden, omdat ik al moeite had met scherpstellen op een rennend kind (vanwege de vrij grote lens) daarom geef ik deze lens graag door aan iemand die veel met bewegende beelden doet!
De gebruiksersreview van Natanya is de zevende uit de Lenstaffette waarin onze Zoom.nl community aan de slag gaat met de premium SP objectieven van Tamron. Lees meer over de Lenstafette.